Tämän eläimellisen blogin kirjoittaminen nimittäin. Eihän mulla nämä tunnukset Vuodatus.nettiin ole ollutkaan olemassa kuin mitä? Jotain kolmisen vuotta vissiin. Että parempi myöhään kuin ei silloinkaan!

Blogin sisällöstä sen verran, että tänne tulee juttua lähinnä noiden nelijalkaisten lattianvalloittajien elämästä - kuten blogin nimestä ja ulkoasusta ehkä fiksuimmat jo ehtivät päätelläkin. Koirat ja fretit eivät vielä tähän päivään mennessä ole oppineet kirjoittamaan näppäimistöllä (harjoitukset jatkuvat!), joten toistaiseksi tarinoiden ylöskirjaamisesta vastaan minä, joka tottelen - silloin kun palkkio on riittävän hyvä - nimeä Sanna.

Ennen ensimmäistä varsinaista blogikirjoitusta lienee syytä ensialkuun tekaista pieni esittelynpoikanen meistä. Alfaparina (ainakin omasta mielestämme) häärimme minä ja avopuolisoni Timo. Huushollin riittävästä pörröisyysasteesta huolehtivat puolestaan kaksi koiraamme ja neljä frettiä. Kaikkiaan 28-jalkainen lauma siis!

NALA (Suukkosuun Given Beauty) on syntynyt 9.10.2007 ja rodultaan welsh corgi pembroke. Tätä kirjoittaessani Nala on muutamaa kuukautta vaille parivuotias. Nala on ensimmäinen oma koirani ja voin rehellisesti sanoa, että se on ollut koko tähänastisen elämänsä ajan varsin helppo tapaus ja siinä mielessä myös melko mukava ensikoiraksi (ainakin minulle).

Nalaa voisi kuvata ehkä parhaiten sanalla vaatimaton. Se ei yleensä pidä kovaa meteliä itsestään (paitsi havaitessaan jotain epäilyttävää tai muuten vain ilmoittamisen arvoista), eikä vaadi ylettömästi huomiota tai tekemistä ollakseen tyytyväinen elämäänsä. Nala oppi suht helposti olemaan yksin kotona, eikä se ole pikkupentunakaan tuhonnut mitään - omia leluja ja yhtä vessapaperirullaa lukuunottamatta.

Oikeastaan ainoa isompi ongelma Nalan luonteessa on arkuus/epävarmuus, joka ilmenee pääasiassa joidenkin vieraiden ihmisten seurassa. Myös jotkut koirat (varsinkin isot ja iholletunkevat) Nala kokee pelottavina. Sen sijaan ympäristön ääniin ja muihin ärsykkeisiin Nala suhtautuu minusta varsin hyvin. Se ei esimerkiksi pelkää ukkosta, ilotulitusraketteja tai liikenteen hälyä (mutta ahtaat, tungoksiset ja hälyisät näyttelyhallit voivat ahdistaa).

Nala myös tottuu varsin nopeasti uusiin ympäristöihin ja paikkoihin, mikä johtunee osittain siitä, että sen kanssa on pienestä pitäen matkustettu melko paljon ja muuttoja asunnosta toiseen on nuoren koiran elämään mahtunut jo kokonaista seitsemän kappaletta.

JEDI (Konnunkodon Galahad) on syntynyt 17.5.2009 ja laumamme uusin tulokas. Jedi on tällä hetkellä n. 13-viikkoinen pennunpallero ja rodultaan länsigöötanmaanpystykorva. Luonteensa puolesta Jedi vaikuttaisi olevan monessakin suhteessa varsin erilainen kuin mitä Nala oli pentuna ja mielenkiinnolla odotan, millainen aikuinen koira tästä pienestä göötinalusta kasvaa.

Tällä hetkellä Jedin luonnetta voisi kuvailla esimerkiksi sanoilla: energinen, iloinen, rohkea, leikkisä, taisteluhaluinen (= haluaa leikkiä taisteluleikkejä leluilla), yritteliäs, äänekäs, ahne, sosiaalinen, sekä hivenen kärsimätön ja itsepäinenkin. Potentiaalia Jedillä todennäköisesti tulisi olemaan vaikka ja mihin (siis harrastuspuolella), jos vain tämä hihnan toinen pää osaa/oppii kanavoimaan pikkumiehen energian ja motivaation oikein.

BIANCA (fretti) on syntynyt 17.7.2003 ja se on eläintarhamme tämänhetkisistä jäsenistä vanhin. 6-vuotiaan fretin pitäisi periaatteessa olla jo vanhus, mutta sitä ei ilmeisesti Biancalle ole kukaan hoksannut kertoa. Tämä pikkuneiti on nimittäin kaikista freteistämme paitsi pienin, myös energisin ja käytökseltään pentumaisin - varsinainen riiviö! :D Bianca ja Nicky muuttivat meille aikuisina keväällä 2006, koska niiden entinen omistaja ei enää voinut frettejä pitää.

NICKY (fretti) on syntynyt 6.4.2004, eli se on tällä hetkellä joitain kuukausia päälle 5-vuotias. Nicky on melko isokokoinen uros, jonka paino on parhaimmillaan lähennellyt paria kiloa. Nickyn paras ja kenties hellyttävin tuntomerkki on sen silmät, jotka ovat todella suuret verrattuna useimpien muiden frettien silmiin. Luonteeltaan Nicky poikkeaa muista freteistämme siinä mielessä, että se on huomattavasti arempi ja varovaisempi. Nicky myös säikkyy melko herkästi ja olen miettinyt, että sen näkökyky ei ehkä ole enää paras mahdollinen. Asiasta on vain todella vaikea saada täyttä varmuutta.

LUNA (fretti) on syntynyt 13.1.2005. Vaikka Luna on "vasta" 4-vuotias, on se kuitenkin siinä mielessä meidän vanhin frettimme, että se on hankittu aikoinaan (nyt jo edesmenneen) Bisse-frettini kaveriksi, ja se on siis ollut meillä kauemmin kuin Nemo, Nicky tai Bianca. Luna on luonteeltaan (uhka)rohkea, temperamenttinen ja varsin sinnikäs otus - eli toisin sanoen pesunkestävä fretti! Lunalla on rasittava taipumus näykkiä ihmisiä nilkoista ja pohkeista (hmm, liekö jotain sukua corgeille ja gööteille?), joten sitä ei kannata päästää luikertamaan sisään housunlahkeesta. Muutaman kerran Luna on saanut kunnon ilmalennon näykkimisen kohteen säikähdettyä ja potkaistua sitä refleksinomaisesti, mutta moiset kokemukset ne vain tuntuvat innostavan neitiä entistä enemmän..

NEMO (fretti) on syntynyt samana vuonna kuin Luna, tarkemmin sanottuna 20.9.2005, ja se on frettikatraamme kuopus. Nemo on luonteeltaan aika rauhallinen ja ihmisiin se suhtautuu yleensä aina ystävällisesti, ja siksi se onkin suht "turvallinen" tutustumiskohde sellaisillekin ihmisille, jotka pelkäävät frettejä tai eivät ole tottuneet olemaan niiden kanssa tekemisissä. Lössykkä-Nempalla on kuitenkin myös toinen puolensa, joka tulee esille muiden frettien seurassa. Nemo on itse sitä mieltä, ettei muilla freteillä (Lunaa lukuunottamatta) olisi mitään asiaa hänen reviirilleen. Nemo yrittääkin tilaisuuden tullen pomottaa sekä Nickyä että Biancaa, ja siksi niitä on pääasiassa pidettävä irti eri aikoihin.

Siinäpä olikin tarinaa kerrakseen. Esittelyt on nyt saatu pakettiin, joten seuraavalla kerralla onkin sitten vuorossa jo ihan "oikeita" kuulumisia. Sitä päivää odotellessa..

Sanna