Nytpä olisi meidän toiseksi viimeinen koiranäyttely tämän vuoden puolella paketissa. Nalan kanssa siis käytiin lauantaina pyörähtelemässä kehässä Seinäjoen kansainvälisessä koiranäyttelyssä. Pemujen kehät oli merkitty alkavaksi klo 10, joten Oulusta saimme lähteä matkaan jo neljän aikaan aamuyöstä. Matkaseurueemme koostui neljästä pemusta (Nala, Siiri, Luka ja Taavi) ja neljästä kaksijalkaisesta.

Seinäjoella olimme aika tarkkaan yhdeksän aikoihin, joten ehdimme nähdä gööttikehänkin kokonaan (ne kun olivat samassa kehässä ennen pemuja). Tosin kovin tarkasti minä en ehtinyt kehän kulkuun kiinnittämään huomiota, koska Nalaa meinasi taas sisällä hallissa oleminen pelottaa aika reippaanlaisesti, joten keskityin rauhoittelemaan sitä ja palkkaamaan reippaasta käytöksestä. Mielenkiintoista sinänsä, että Nalan ilme ei näyttänyt kovin pelokkaalta (korvat oli terhakkaasti pystyssä jne.), mutta silti häntä meinasi painua koipien väliin ja takajalat tutisi..

Pikkuhiljaa Nalakin onneksi hieman rentoutui ja pisti lopulta kehän laidalla jopa nukkumaan. Sitten, kun oli meidän vuoro mennä kehään, kannoin Nalan sylissä aivan kehäänmenoaukon viereen, jotta se ei joutuisi pujottelemaan ahtaista tavaroiden, ihmisten ja toisten koirien väleistä - se sitä nimittäin tuntuu ahdistavan noissa hallinäyttelyissä eniten. Liikaa kaikkea aivan liian lähellä.

Kehässä Nala tsemppasi hienosti ja esiintyi reippaasti, josta olin tietysti enemmän kuin iloinen! :) Pöydällä Nala seisoi asiallisesti, mutta ei suostunut kuin vilkaisemaan tuomaria nopeasti ja käänsi päänsä takaisin minuun päin, johon tuomari sitten hymyillen kommentoi ruotsiksi jotain, että eipä ole epäselvyyttä siitä, mistä se paras kaveri löytyy. :D

Koska Nala esiintyi niin hyvin kuin esiintyi, tunsin kieltämättä pienoista pettymystä, kun kehäsihteeri tuli ja ojensi meille sinisen nauhan merkiksi laatuarvosanasta "hyvä". Nala kun on kerran aikaisemminkin saanut näyttelystä H:n ja se sattui viime vuonna Jyväskylässä, jolloin Nala pelkäsi ja väisti tuomaria todella paljon, joten sillä kertaa H oli enemmän kuin ansaittu (jopa parempi tulos kuin odotin, pelkäsin silloin nimittäin hylättyä tai EVA:a = ei voida arvostella).

Tuomari tuli vielä lopuksi suullisesti kertomaan, miksi koira sai sellaisen arvostelun kuin sai, mutta minä en valitettavasti ymmärtänyt siitä kuin muutaman sanan, koska puhui ruotsia.. Kirjallisesta arvostelusta selvisi sitten vähän enemmän, sen voi lukea kokonaisuudessaan tuosta alapuolelta.

Tuomari: Anna Törnlöv (arvostelu suomennettu näyttelyn käännöspalvelussa):

"Feminiininen narttu. Hyvä pää, jossa turhan korostuvat silmät ja turhan paljon huulia. Voisi olla voimakkaampi leuka. Riittävä rintakehä. Hyvät kulmaukset. Liikkuu hyvin. Hyvä luonne."

AVO H.

Tietenkään virallisissa näyttelyissä ei pidä arvostelua antaa pelkän esiintymisen/luonteen perusteella, mutta Nala sai kuitenkin myös sen verran paljon kehuja arvostelussaan (ja kritiikinaiheetkin olivat loppupeleissä aika pieniä, liittyen lähinnä ulkonäön pieniin yksityiskohtiin), että olisin sen perusteella odottanut meidän saavan ainakin EH:n.

Mutta tässäpä sen taas näkee, miten eri tuomarit painottavat koirassa eri asioita jne. Tällä kertaa näin. :) Täytyy vain toivoa, että Nalalla menee Jyväskylässä esiintyminen yhtä hyvin kuin nyt Seinäjoella, niin ei tarvisi ainakaan tällä kertaa pelätä, että saadaan huono arvostelu tuomarin väistämisen takia.

Olen kuitenkin loppujen lopuksi varsin tyytyväinen tuohon Nalan Seinäjoelta saamaan arvosteluun, koska se sai kehuja sellaisista asioista (liikkeet, luonne), joita itse pidän koirassa tärkeämpänä kuin esim. silmien tai korvien kokoa/muotoa. Harmi vain, kun Kennelliiton jalostustietojärjestelmään ei tule noita arvosteluja näkyviin kokonaisuudessaan - ne kun kertoisivat koiran tyypistä "hieman" enemmän kuin pelkät laatuarvosanoja osoittavat kirjaimet.

Seinäjoella
Nala Seinäjoella lokakuussa - pahin karvanlähtö just ollu

Oulussa
Ja vertailun vuoksi Nala Oulun KV:ssa kesällä (kuva on peilikuva alkuperäisestä, jotta vertailu olisi helpompaa. Siksi tässä ei näy tuota valkoista puolikaulusta). Nalalla vissiin on nuo käsitykset kesä- ja talviturkista vähän sekaisin.. :DD