Heinäkuussa siirryttiin vaihteeksi muutamana viikonloppuna Suomen ulkopuolelle näyttelemään, eli käväistiin pari mutkaa Ruotsissa, Jällivaaran ja Piteån kansainvälisissä näyttelyissä. Alunperin olin Nalaa ilmoitellut noihin Ruotsin näyttelyihin sertejä silmällä pitäen: kun se viimeinen Suomen serti kerran antoi odotuttaa itseään, niin ajateltiin lähteä kokeilemaan, josko Ruotsissa onni potkisi vähän paremmin.

Mutta nyt kun Rovaniemellä viikkoa aikaisemmin kävi miten kävi, niin sertien sijaan lähdettiinkin kokeilemaan cacibien metsästystä - ensimmäistä kertaa valioluokassa. :) Ja Mörkö lähti matkaan muuten vaan, kun kerran joka tapauksessa Ruotsiin mentiin, niin samahan se oli Mörkökin ilmoittaa näyttelyihin mukaan.

Jällivaaran näyttely oli 30.6. ja tällä kertaa kävi sikäli hyvä tuuri, että pemut ja göötit oli laitettu samalle tuomarille, nimittäin gööttien kasvattajatuomari Anita Whitmarshille. Eipähän tarvinut jännittää kehien päällekkäin menoa, kun molemmat rodut olivat samassa kehässä peräkkäin. :D

Pemuja oli Jällivaaraan ilmoitettu seitsemän, mutta niistä vain neljä oli saapunut paikalle. Kaikki ilmoitetut koirat taisivat olla Suomesta. Paikalla olleista neljästä koirasta yksi oli uros ja 3 narttua. Valioluokan uros ja avoimen luokan narttu saivat molemmat erinomaisen, mutta eivät SA:ta. 

Nala ja Emma
J%C3%A4llivaara2013_Nala-2-normal.jpg

Voihan karvasirkus!
nalan_karvat-normal.jpg

Nala oli parahiksi joitain viikkoja aikaisemmin aloittanut karvanlähdön, joka oli nyt sopivasti pahimmillaan.. Ennen meidän kehävuoroa harjasin epätoivoisesti Nalasta useita kourallisia karvaa ja silti sitä vaan irtosi koko ajan lisää. Mutta olipahan turkki edes hetken aikaa vähän siistimmän näköinen - ainakin niin kauan kun siihen ei mennyt käsin koskemaan. :D Mutta ei se auttanut kuin toivoa, että tuomari ymmärtäisi tällaisen "kesäturkin" päälle. Mie en ole vielä koskaan jättänyt näyttelyä väliin karvanlähdön tai turkittomuuden vuoksi, enkä ajatellut niin tehdä jatkossakaan. Syteen tai saveen..

Ja ainakin tällä kertaa se kannatti, sillä tuomari tykästyi Nalaan sen verran paljon, että vaikka arvosteluun tulikin maininta siitä, ettei turkki ole parhaillaan, Nala sai kuitenkin ERI:n ja SA:n! Paras narttu -luokassa oli vain kaksi koiraa, Nala ja veteraaninarttu Emma, ja tuomari päätti sijoittaa Nalan ensimmäiseksi, joten siitä tuli myös ROP! :) Ja cacib saatiin samaten, tosin se olisi tullut meille joka tapauksessa, kun veteraaniluokan koirat eivät voi cacibia vastaanottaa (ellei tuomari jostain syystä olisi päättänyt olla jakamatta cacibia lainkaan, mikä toki on mahdollista, mutta käsittääkseni melko harvinaista :D).

Nalan arvostelu, tuomari Anita Whitmarsh (Ruotsi):

"Utm helhet intryck. Fem. välformat huvud. Utm öron. God rygglinje o bröstkorg. Gott bakställ. Mkt goda rörelser. Inte i bästa päls"

Eli suomeksi:

"Erinomanen yleisvaikutelma. Feminiininen, hyvänmallinen pää. Erinomaiset korvat. Hyvä ylälinja ja rintakehä. Hyvät takaraajat. Erittäin hyvät liikkeet. Ei parhaassa turkissa."

ERI VAK1 SA PN1 CACIB & ROP

J%C3%A4llivaara2013_Nala-normal.jpg

Ryhmäkehät meni niin sanotusti läpijuoksuksi, eli ei päästy sijoituksille, mutta käytiinpähän näyttäytymässä. Nala jaksoi vielä isossakin kehässä esiintyä reippaasti, eikä välittänyt kovaäänisistä, joten jälleen yksi työvoitto meille! 

Hakiessamme palkintoja näyttelyn toimistosta, kysyimme toimihenkilöiltä, että olisiko mun mahdollista ostaa Ruotsin muotovalio -ruusuke muistoksi, kun Nala valioitui vasta sen jälkeen, kun oli Ruotsin sertin toukokuussa saanut, joten meillä ei valioruusuketta Ruotsista vielä ollut. Jäi kyllä tosi hyvä mieli, kun toimistossa ollut nainen antoikin meille ruusukkeen ilmaiseksi! :)

Nalan kotiinviemiset
g%C3%A4llivaara_ruusukkeet-normal.jpg

J%C3%A4llivaara2013_M%C3%B6rk%C3%B6-2-no

Pemujen jälkeen oli gööttien vuoro astella kehään. Mörkön olin ilmoittanut nuorten luokkaan ja kehässä tuomari tuntui tykästyvän Mörköön, kun antoi sille mm. pusuja pöydällä. :) Kuitenkin keskeneräisyyden vuoksi Mörkö sai tällä kertaa EH:n, mutta arvostelu oli kasvattajatuomarilta sen verran hyvä, että toivottavasti pääsemme käymään tällä tuomarilla vielä uudemman kerran sitten, kun Mörkö on kehittynyt valmiimmaksi.

Mörkön arvostelu, tuomari Anita Whitmarsh (Ruotsi):

"Är i en omogen ålder. Behöver få mer massa för att balancera de något långa benen. Önskar något kraftigare stomme. Härlingt huvud. Fortfarande under utveckling. Utmärkt rygglinje. Goda vinklas bak, effectiva rörelser. Fina markeringar runtom."

Eli suomeksi:

"On kehittymättömässä iässä. Tarvitsee lisää massaa tasapainottamaan hieman pitkiä raajoja. Toivoisin hieman vahvemman rungon/luuston. Kaunis pää. Vielä kesken kehityksen. Erinomainen ylälinja. Hyvät kulmaukset takana, tehokkaat liikkeet. Hienot merkit kaikkiaan."

EH NUK1

Kiitos Arille ja Tuijalle matkaseurasta ja Tuijalle lisäksi tulkkausavusta muutamissa paikoissa, kun ei tuo ruåtti meikäläiseltä hirveän hyvin suju - eikä aina englantikaan tule suusta semmosessa muodossa kuin pään sisällä olin ajatellut. :D Onnittelut myös Kompiais-pentujen menestyksestä kehässä ja vielä ryhmässäkin!
 
J%C3%A4llivaara2013_M%C3%B6rk%C3%B6-norm
 
* * *
 
Seuraavan viikonlopun Piteån näyttely 6.7. olisi ollut Nalalle ensimmäinen mahdollisuus "inttiytyä", eli saada viimeinen cacib kansainvälisen muotovalion arvoa varten. Nalalla on jo ennestään kolme cacibia (yksi Suomesta, yksi Norjasta ja Jällivaaran jälkeen yksi myös Ruotsista), joten yksi vielä tarvittaisiin ja sen voisi saada mistä tahansa maasta, kun kaksi inttivalioon tarvittavista cacibeista voi olla peräisin samasta maasta.
 
Piteån näyttelyyn oli ilmoitettu neljä pemua ja jälleen kaikki niistä suomalaisia. Sattuipa vielä niin, että kerrankin sukupuolijakauma meni tasan, kun mukana oli yksi avoimen luokan uros ja yksi valiouros, sekä yksi avoimen luokan narttu ja Nala valioissa. 
 
Uroksissa avoimen luokan uros (Nemo, Tejakes Full Of Life) nappasi PU1-sijoituksen ja sitä myöten sertin ja cacibin, onnea vielä Heidille tätäkin kautta! Myös nartuissa kävi samalla tavalla, eli avoimen luokan koira vei voiton ja Nala sai tällä kertaa tyytyä PN2-sijoitukseen ja vara-cacibiin. Arvostelu oli kuitenkin todella loistava ja kehän laidalta asti saatiin kehuja Nalan kauniista esiintymisestä, joten ei jäänyt harmittamaan. :)
 
Nalan arvostelu, tuomari Susanne Nilsson (Ruotsi):
 
"Fem årig tik av utm typ. Feminit uttryck. Korr. prop i huvudet. Väl-pigmenterad. Bra hals, vacker rygg. Bra front. Päls i fällning. Ngt avfallande kors. Goda vinklar. Rör sig väl. Trevligt temperament. Väl visad."
 
Ja sama suomeksi: 
 
"5-vuotias narttu erinomaista tyyppiä. Feminiininen ilme. Oikeanlaiset pään mittasuhteet. Hyvä pigmentti. Hyvä kaula, kaunis ylälinja(?). Hyvä etuosa. Turkki vaihtumassa. Hieman laskeva lanneosa. Hyvät kulmaukset. Liikkuu hyvin. Mukava luonne. Hyvin esitetty."
 
ERI VAK1 SA PN2 VARACACIB
 
Pite%C3%A5KV2013_Nala-normal.jpg
 
Göötit tuomaroi Piteåssa norjalainen Mona Selbach, jolta Nala sai pari vuotta sitten sertin ja cacibin Tromssassa. Jännitin hieman meidän kehävuoroa, koska juuri ennen kehää Mörkö meni visusti kuono maassa hajujen perässä ja oli muutenkin hieman liian innostunut siitä, että ympärillä oli muita gööttejä. Onneksi aivot palasivat takaisin paikalleen juuri sopivasti kehään mennessä ja pitkästä aikaa olin oikein tyytyväinen Mörkön liikkeisiin! Ja toki muuhunkin esiintymiseen.
 
Mörkö sai laatuarvosanaksi erinomaisen, mutta SA:ta tuomari ei antanut ja perusteli päätöksensä suullisesti sillä, että Mörkö tarvitsee vielä aikaa kehittyäkseen valmiiksi. Harmi sinänsä, koska muut paikalla olleet urokset olivat jo Ruotsin valioita, joten PU-kehässä serti olisi tullut Mörkölle. Mutta näillä mennään. Isompana sitten.. :D
 
Tässäpä Mörkön arvostelu, tuomarina Mona Selbach (Norja):
 
"Mask unghund. Välprop huvud. Bra bett. Fint uttryck. Bra öron, fin överlinje, hals
kunde vara lite rakare i överlinjen. Behöver utv. mer i bröstkorg. Tillr. benstomme. Bra päls. Rör sig ok. Behöver mera tid"
 
Alkuperäisestä arvostelusta puuttuu välimerkit lähes kokonaan, joten en ole ihan varma, että miten arvostelu on tarkoitettu tuosta "fin överlinje" -kohdasta eteenpäin, kun ensin puhutaan hyvästä ylälinjasta ja sitten se saisikin olla suorempi? Eli tuosta saattaa puuttua välistä joku sana tms. Ja rivi vaihtuu alkuperäisessä arvostelussakin ennen tuota "kunde" -sanaa, eli ilmeisesti siitä on tarkoitus alkaa uusi lause, vaikka alkukirjain onkin pienellä? Vaan tässäpä kuitenkin jonkilainen suomennos:
 
"Maskuliininen nuori uros. Hyvänmallinen pää. Hyvä purenta. Hieno ilme. Hyvät korvat, hyvä ylälinja, kaula       ylälinja voisi olla hieman suorempi. Rintakehän tulee vielä kehittyä. Riittävä luusto. Hyvä turkki. Liikkuu ok. Tarvitsee lisää aikaa."
 
ERI JUK1
 
Mörkön luonne ja ulkonäkökin sai kehän laidalla paljon kehuja muutamilta ruotsalaisilta göötti-ihmisiltä. Möökö pieni hurmurimies. :)
 
Pite%C3%A5KV2013_M%C3%B6rk%C3%B6-normal.
 

* * *

Ruotsin "keikkojen" välissä tuli myös pyörähdettyä Mörkön kanssa pitkästä aikaa mätsärissäkin - ihan Suomen puolella (Kempeleessä). Sattui nimittäin kerrankin työvuorot sen verran sopivasti, että päästiin Fieldspanielit ry:n toimesta järjestettyyn iltamätsäriin tiistaina 2.7. Eikä oltu ainoat liikkeellelähtijät, osallistujia oli todella kiitettävä määrä sateisesta kelistä huolimatta! Kehät oli onneksi saatu siirrettyä Agrimarketin pihalta varastohalliin sisätiloihin, joten suurin osa ajasta pystyttiin olemaan sateelta suojassa. Mätsärissä tuli nimittäin vietettyä tunti poikineen (karkeasti n. klo 17-21). Eli vaikkei sokerista ollakaan, niin ois tuo ollu todennäköisesti mun hermorakenteelle vähän turhan pitkä aika kököttää litimärissä kamppeissa..

Mörkö esiintyi tyypilliseen tapaansa reippaasti ja häntäänsä heilutellen. Erityisesti mulle jäi mieleen, kun tuomari Mörkön ollessa pöydällä jutteli sille: "Sulle ei taida tämä pöydällä olo olla yhtään vaikeaa? Onkohan sussa muutenkaan mitään vikaa? Eipä taida olla". :) Mörkön parina kehässä oli hyvin tasaväkinen löwchen, mutta tuomarin mukaan erinomainen pöytäkäytös ratkaisi tällä kertaa tilanteen Mörkön hyväksi, eli saatiin punainen nauha

Pieniä aikuisia oli mätsärissä yhteensä 41 ja Mörkön lopullinen sijoitus kaikkien joukosta hienosti PUN4! Kannatti lähteä harjoittelemaan, vaikka ennen kehää onnistuttiinkin katkaisemaan yksi mun itsetekemä näyttelyhihna.. Onneksi mulla on yleensä aina useampia hihnoja matkassa varmuuden vuoksi! :D

Herra Naurunaama :)
M%C3%B6rk%C3%B6_m%C3%A4ts%C3%A4ri_fields