Ja taas näyttelypäivitys. Johan näitä on ihan kiitettävästi kertynytkin, mutta semmoista se kesäaika on, kun sesonki päällä, niin kyllä sitä halutessaan saa melkein joka viikonlopulle järjestettyä itselleen jotain kissanristiäistä. Nyt olikin taas tiedossa koko viikonlopun kestävä rutistus, kun lauantaina 20.7. vuorossa oli Tornion KV ja sunnuntaina 21.7. Ylivieskan KV.

TORNIO KV 20.7.2013

Lauantain Tornion näyttelyyn olin laittanut näyttelyn järjestäjien suuntaan aikataulutoiveen, että kehät olisivat mahdollisimman aamusta, koska meillä oli myöhemmin iltapäivällä kaveripariskunnan häät, joihin halusin ehtiä ajoissa. Ilmeisesti toive oli otettu huomioon, kun sekä göötit, että pemut oli laitettu oman kehänsä ensimmäiseksi roduksi ja kehät pyörähtäisivät käyntiin klo 10. Huippua! Toki tästä aiheutui sitten se toisenlainen ongelma, että Mörkön ja Nalan kehävuorot saattaisivat taas suurella todennäköisyydellä mennä päällekkäin, kun Mörkö oli kehänsä neljäs koira ja Nala toisessa kehässä kymmenes..

Mutta eipä hätä ollut tämän näköinen. Näyttelypaikalla oltiin yhdeksän aikaan ja sain heti sovittua corgi-kehän laidalla Sannan ja Heidin kanssa, että jompi kumpi heistä käyttää Nalan kehässä, jos olen itse vielä Mörkön kanssa toisaalla. Kiitos tytöille auttamishalukkuudesta, vaikka sitä ei sitten loppupeleissä tarvittukaan! :)

Göötit tuomaroi Torniossa Hannu Talvi, joka ilmeisesti oli nyt ensimmäistä kertaa tuomaroimassa gööttejä virallisessa näyttelyssä. Alkuosan kehästä Mörkö esiintyi suhteellisen hyvin (mitä nyt meillä oli taas vaihteeksi pieniä erimielisyyksiä siitä, kuljetaanko siellä kehässä nokka maassa vai ilmassa). 

Mutta pöydällä olon jälkeen alkoikin sellainen saikkaus että huhhei.. Mörkö ei olisi millään ruvennut seisomaan asiallisesti, vaan väen vängällä piti saada kääntää päätä kehän laidalle, jossa oli muita gööttejä ja lisäksi Mörkö kiinnitti huomionsa heti kehän laidalle, jos siellä joku toinen koira haukkui tai rähjäsi. Ei se siis muuta tehnyt kuin katsoi, mutta päätä ei meinannut saada kääntymään oikeaan suuntaan millään. Ei auttanut namit, eikä lelut, kehuista puhumattakaan. Ja mulla tuskanhiki valui.

Mörkö ja Rudi
TornioKV_M%C3%B6rk%C3%B6-normal.jpg

Koitinpa sitäkin, että käännyttiin rintamasuunta sinne kehän laidalle päin, josko Mörkö sitten olisi malttanut seisoa paremmin, kun sai "luvan kanssa" katsella samalla sinne kehän laidalle. Mutta ei.. Mulle tuo oli muutenkin hankalampi puoli esittää koiraa, kun tottunut olemaan kehässä toisin päin ja Mörkön ryhti oli kyllä kaikkea muuta kuin hyvä.

Mutta kun koiraa ei tällä kertaa kiinnostanut niin ei kiinnostanut, joten eipä siinä muu auttanut, kuin odotella arvostelu loppuun ja toivoa parasta. Yksilöliikkeet meni onneksi tuon seisomis(tai siis seisomattomuus)episodin jälkeen ihan ok ja ilmeisesti tuomari oli arvostelun alkupuolella jo saanut muodostettua Mörköstä suht positiivisen kuvan, koska arvostelu oli mun yllätykseksi oikeasti todella hyvä! Ja sijoittuipa Mörkö vielä luokassaan ensimmäiseksi.

Laatuarvosanaksi Mörkö sai kuitenkin "vaan" EH:n, jota olisin kyllä tuon arvostelun perusteella ihmetellyt, ellei tuomari olisi suullisesti käynyt perustelemassa, että se johtui vaan siitä, että Mörkö on vielä hieman kevyt urokseksi. Arvosteluun kun tuosta ei ole kirjattu oikeastaan mitään (paitsi pään osalta), vaan se on kokonaisuudessaan oikein erinomainen. :) Tuomari myös mittasi koirat pöydällä ja jälleen Mörkö todettiin oikean korkuiseksi.

Eli tässäpä tuo arvostelu, tuomarina siis Hannu Talvi:

"Ruskea kellertävin vivahtein. Ihannekoko. Hyvät mittasuhteet. Hyvä pään luusto, joka voisi olla hieman voimakkaampi. Vahva kaula. Hyvä selkälinja ja rungon voimakkuus. Riittävä raajaluusto, hyvät kulmaukset. Normaali karvapeite. Korkeakaarinen häntä. Hyvä luonne. Normaali liikunta"

EH NUK1

Kuvasta päätellen oli meillä siellä kehässä ne hyvätkin hetket.. :D
TornioKV_M%C3%B6rk%C3%B62-normal.jpg

* * *

Mörkön kehävuoron jälkeen sainkin samantien kiiruhtaa pemukehän laidalle, jossa narttujen arvostelu oli juuri alkamassa. Tuomarina pemuilla oli ruotsalainen Eva Eriksson, joka arvosteli pemut myös vuosi sitten Kemissä. Silloin Nala oli avoimen luokan toinen erinomaisella laatuarvosanalla.

Nyt Nala oli ainoana osallistujana valioluokassa ja sai ERI:n, sekä SA:n ja todella loistavan arvostelun! Vielä jouduttiin kuitenkin jännittämään, koska PN-luokassa oli useita koiria eri luokista. Arvelin, ettei Nalalla välttämättä karvattomana olisi mahdollisuuksia ykköspaikalle, mutta meidän onni taisi olla, että myös moni muu koira oli kesäturkissa.

Melko pitkään tuomari arpoikin Nalan ja avoimen luokan ykköskoiran välillä, mutta tuli lopulta kättelemään meidät ensimmäisiksi! Eli Nala sai kuin saikin neljännen ja viimeisen tarvittavan cacibin kansainvälisen muotovalion arvoa varten! Enpä olisi ihan heti uskonut, että se tulee näinkin nopeasti. :D

ROP-kehässä olivat "vastakkain" Nala ja Nemo (Tejakes Full Of Life) ja tällä kertaa Nemo vei pidemmän korren ollen rotunsa paras (ja myöhemmin vielä RYP4!). Nemo oli myös saanut viimeiset tarvittavat sertin ja cacibin valioituakseen, joten ei oltu Nalan kanssa ainoat, joilla oli varsin onnistunut päivä! Isot onnittelut vielä Heidille Nemon sijoituksista ja uusista valiotitteleistä! :) 

TornioKV_NalaNemo-normal.jpg

Nalan arvostelu, tuomari Eva Eriksson (Ruotsi):

"Well matured champion female of excellent type. Well shaped head. Nice expression. Skull could be a little flatter. Good ear setting. Good neck. Excellent body and bone, and angulations. Strong back. Excellent colour. Very good coat, but is dropping. Moves very well."

ERI VAK1 SA PN1 CACIB & VSP > vahvistusta vaille C.I,B!!!

Ja tällä kertaa VSP-sijoitus oli meidän kannalta enemmän kuin toivottu juttu, koska ei olisi kuitenkaan voitu jäädä ryhmäkehiin. Ennen kotiinlähtöä piti kuitenkin vielä käydä ostamassa Nalalle hieno, violetti-musta C.I.B.-ruusuke vitriiniä koristamaan! Vaikka C.I.B.-vahvistusta todennäköisesti saadaankin joku tovi FCI:ltä odotella.

TornioKV_Nala_palkinnot-normal.jpg

TornioKV_Nala_CIB-normal.jpg

YLIVIESKA KV 21.7.2013

Seuraavan päivän Ylivieskan näyttelyssä göötti-kehä oli merkattu alkavaksi jo joskus klo 10.45 tienoilla, joten näyttelyyn piti lähteä hyvissä ajoin ennen sitä, kun matkaa oli pidemmästi kuin Tornioon ja näyttelyalueella pitäisi olla vähintään tuntia ennen arvostelun alkamista. Tämä tiesi tietysti suht aikaista herätystä..

Olin sopinut Sannan ja Heidi S:n kanssa, että pääsen heidän kyydissään näyttelyyn, niin minun ei tarvitsisi stressata omasta ajokunnostani edellisiltaisten häiden jälkeen. Gööttikehän vuoksi jouduttiin saapumaan näyttelyalueelle aikaisemmin kuin muuten olisi jouduttu, joten iso kiitos tytöille, kun lähditte näyttelyyn monta tuntia aikaisemmin meidän vuoksi, vaikka omat kehät alkoivatkin vasta iltapäivällä! :)

Aamulla, kun kello soi joskus puoli seitsemän aikaan, mulla oli kyllä hetken aikaa sellainen olo, että ilmoittaisinko vaan suosiolla skippaavani koko näyttelyn ja jääväni kotiin nukkumaan. Yöunet olivat jääneet lyhyiksi ja päätäkin meinasi särkeä. Gööttien tuomaristakin mulla oli pieniä ennakkoluuloja, kun Nala viime vuonna sai samalta tuomarilta EH:n ja sellaisen vikalistan kotiinviemiseksi, ettei mulla ollut kovin isot odotukset Mörkönkään pärjäämisen suhteen.. 

Vaan ei se oma pää antanut sitten kuitenkaan periksi, vaan särkylääkkeen voimalla ponnistelin ylös ja suunnattiin koirien kanssa jälleen tien päälle. Onneksi sain nukuttua melkein koko automatkan näyttelypaikalle ja perille päästyämme mun olo olikin jo huomattavasti inhimillisempi.

Ennen gööttikehälle menoa jouduin käymään vielä mutkan Hau-Hau Championin kojulla, kun Mörkö päätti, etteivät näyttelyä varten keittämäni broilerinsydämet olleetkaan syömäkelpoisia. Ei se auttanut kuin ostaa sieltä kokeeksi muutamia valmismakupalapusseja ja onneksi ne sitten sattuivatkin Mörkölle maistumaan noita itsekeitettyjä nameja paremmin! Ihme koira..

Mörkö tuntui makupalojen vaihdon jälkeen olevan kuulolla paljon paremmin kuin edellispäiväisessä Tornion näyttelyssä, joten olin varovaisen toiveikas (joskin silti henkisesti pahimpaan varautunut :D) sen suhteen, että esiintyminenkin saattaisi tänään mennä paremmin.

Aikuiset göötit (tai oikeammin virallisissa luokissa olevat göötit), joita oli näyttelyyn ilmoitettu 6, arvosteli Marja Talvitie. Pentugöötit oli puolestaan siirretty Esko Nummijärven arvosteltavaksi viereiseen kehään.

Mörkön olin ilmoittanut nuorten luokkaan ja se olikin siellä ainoa osallistuja. Ennen Mörköä olivat vuorossa kaksi junioriluokan koiraa, joista molemmat saivat EH:n. Odottaessani Mörkön kanssa kehän laidalla meidän vuoroa, huomasin tuomarin aina välillä katsovan suoraan Mörkön suuntaan ja saman huomasi myös ainakin yksi tuttu kehän laidalla, joten ei ollut ainakaan kokonaan oman mielikuvituksen tuotetta tuo. :D Jaiks! Sitten vaan jännitettiin, että oliko kyseessä hyvä vai huono merkki..   

Mörkön esiintyminen oli ainakin parasta pitkään aikaan nurmikentällä. Liikkeet menivät nyt oikein mukavasti ja tällä kertaa Mörkö malttoi seisoakin suht rauhassa ja ryhdikkäästi, tosin taas mun piti tehdä se "kikkakolmonen", että laitoin Mörkön seisomaan niin päin, että se sai samalla katsoa kehän laidalla olevia gööttejä. Pöydällä tuomari jutteli Mörkölle mukavia, mutta itse arvostelusta en kuullut juuri mitään, joten jännitys säilyi siihen saakka, että kehäsihteeri nosti esiin ensin punaisen kortin erinomaisen merkiksi ja sitten myös vaaleanpunaisen läpyskän SA:n merkiksi! Wohoo!

Mörkön jälkeen arvosteluvuorossa oli vielä yksi ruotsalainen gööttiuros, joka kuitenkin sai sertin edellisenä päivänä Torniossa ja tuli sillä Suomen valioksi. Käytännössä se tarkoitti sitä, että serti olisi tulossa Mörkölle!

Mörkö ja eka serti. Kuva: Kai Hamari
M%C3%B6rk%C3%B6_ylivieskaKV_kaitsu-norma

PU-kehässä valiouros meni odotetusti Mörkön edelle, mutta väliäkös tuolla, kun Mörkön eka serti oli joka tapauksessa viimein tosiasia! :) Nyt jos koskaan tuli todellakin sellainen olo, että ONNEKSI en antanut aamulla väsymykselle periksi ja jättänyt näyttelyä väliin. Niin se serti voi joskus hyvinkin tupsahtaa silloinkin, kun sitä vähiten odottaa.

Ja mie olin niiiiin iloinen, että Mörkön esiintyminen meni Ylivieskassa niin hyvin! Ehkä meillä siis on vielä toivoa, vaikka Tornion jälkeen saatoin ehkä tupista jotain senkin suuntaista, että jos tämä esiintymistouhu menee semmoiseksi haahuiluksi, niin en ehkä enää ikinä lähde näyttelyyn. Kasvattaja-Tuija mulle naureskelikin kehän jälkeen, että taisi tämä Mörkön serti tulla aika hyvään paikkaan. Joo-o, niinkin voisi sanoa. :D Ehkä me mennäänkin seuraavaksi Mörkön kanssa jollekin toko-kurssille, josko sitä kautta saataisiin tuota työskentelyintoa haettua takaisin - tai siis ympäristön häiriötekijät vähemmän häiritseviksi.

Mörkön arvostelu, tuomari Marja Talvitie: 

"Erinom. tyyppi. Kaunis pää. Kovin pysty olkavarsi. Hyvä takaosa ja runko. Hyvä häntä. Erinom. karva. Liikkuu hyvin. Tarvii aikaa."

ERI NUK1 SA PU2 VARACACIB & SERTI!!

"Are you talking to me?" :)
TornioKV_M%C3%B6rk%C3%B6_ihmettelee-norm

TornioKV_M%C3%B6rk%C3%B6_palkinnot-norma

* * *

Pemuja oli Ylivieskaan ilmoitettu Jaana Hartuksen arvioitavaksi 19. Nala on käynyt kyseisellä tuomarilla kerran aikaisemminkin vuonna 2009 nuorten luokassa, jolloin tulokseksi tuli EH. Mielenkiinnosta halusin Nalan käyttää samalla tuomarilla toistamiseen, kun siihen mahdollisuus kerran tuli. Nala on kuitenkin tätä nykyä "hieman" eri näköinen kuin silloin nuorempana, joten kiinnosti nähdä, olisiko arvostelukin nyt erilainen.

Nyt Nala sai positiivista palautetta mm. hyvästä lihaskunnostaan. Pöydällä Nalaa tutkiessaan tuomari suorastaan hihkaisi, että "Vau mitkä lihakset täällä on!" ja pyysi vielä harjoitusarvostelijaakin kokeilemaan, millaiset "kunnon patit" Nalan takareisistä löytyi. :D

Muiltakin osin arvostelu oli oikein hyvä ja Nala saikin ERI:n ja SA:n sijoittuen valioluokan kolmanneksi. Kilpailuluokassa ja PN-kehässä Nalaa ei enää nurmikolla ravaaminen oikein kiinnostanut, vaan liikkuminen meni osittain laukkapompuiksi. Eli ei tullut yllärinä, ettei tällä kertaa sen kummempia sijoituksia herunut.

Jaana Hartus

"Erinomaista tyyppiä oleva, erinomaisessa lihaskunnossa esitetty, linjakas tiivis narttu. Hyvä pää. Erinomainen ylälinja. Hieman lyhyt olkavarsi. Tyypilliset etenevät liikkeet. Karvapeite voimakkaasti vaihtumassa"

ERI VAK3 SA

Tämän viikonlopun jälkeen alkavatkin Nalan osalta olla näyttelyt siinä pisteessä, että kaikki tämänhetkiset tavoitteet on saavutettu ja vähän ylikin. Muutamiin näyttelyihin Nala on vielä ilmoitettu tälle kesälle (kun eipä noista koskaan tiedä milloin osuu onni kohdalle, niin varalta on sitten tullut pistettyä ilmoittautumisia vähän sinne sun tänne :D) ja corgien erikoisnäyttelyyn on tarkoitus osallistua syksymmällä. Mutta sen jälkeen jäädään sitten jonkinlaiselle näyttelylomalle.

Ensi kesä tulee olemaan varmaan ensimmäistä kertaa nyt muutamaan vuoteen hieman rauhallisempi näyttelyiden määrän suhteen - ainakin Nalan osalta. Mahdollisesti käydään jatkossa Nalan kanssa joissain lähinäyttelyissä kannatuksen vuoksi tai esim. kiinnostavilla tuomareilla, vaan siinäpä se todennäköisesti sitten onkin. Aktiivisempi kiertäminen jätetään jatkossa suosiolla muille. :)

Nala <3
TornioKV_Nala-normal.jpg