Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajeltiin ensin Ylivieskaan lomailemaan ja samalla käytiin mutka Iisalmen koiranäyttelyssä sunnuntaina 4.8. Näyttely järjestettiin avoimella urheilukentällä, jossa vaihteeksi oli tasainen "sorapohja" nurmikon sijaan, joka passasi meille paremmin kuin hyvin.

Ainut vaan, että näyttelypäivänä aurinko helotti koko päivän täydeltä taivaalta ja lämpötila oli varmaan jossain 25-30 asteen tuntumassa. OLIPAHAN LÄMMIN! Onneksi löydettiin näyttelyhäkille ja tavaroille varjopaikka isojen näyttelytelttojen katveesta/vierestä, joten koirat pääsivät varjoon viileämpään.

Iisalmi2013_nala_ravaa-normal.jpg

Pemuja oli Iisalmeen ilmoitettu 26 (tai 27?) ja tuomarina toimi ruotsalainen Nils-Arne Törnlöv. Ennen meidän vuoroa mulle tuli arvostelua seuratessa vähän sellainen olo, että tuomari tykkäsi hieman kookkaammasta pemutyypistä, joten mun ilme oli varmaan näkemisen arvoinen, kun hän päättikin sijoittaa Nalan valioluokan ensimmäiseksi!

Ja todellinen pommi putosi sitten paras narttu -luokassa, jossa oli todella monta SA:n saanutta koiraa mukana - tuomari nimittäin ohjasi meidät ykköspaikalle sielläkin! Eikä Nalan putki vielä siihenkään päättynyt, sillä tuomari päätti tehdä Nalasta myös ROTUNSA PARHAAN! Huhhuh, aika huikeaa! Vieläpä sellaisesta koiramäärästä. Taisi Nappula todella hurmata tämän tuomarin. <3

ROP ja VSP
Iisalmi2013_rop_vsp-normal.jpg

Nalan arvostelu, tuomari Nils-Arne Törnlöv (Ruotsi):

"Mycket tilltalande feminin championtik av utmärkt typ. Utmärkt helhet o proportioner. Vackert huvud o uttryck. Korrekt bett. Bra resning rygglinje o svans. Bra kropp o förbröst. Välställda ben o tassar. Korrekt päls. Harmoniska rörelser. Väluppvisad"

Suomeksi:

"Erittäin puhutteleva, feminiininen valionarttu erinomaista tyyppiä. Erinomainen koko ja mittasuhteet. Kaunis pää ja ilme. Oikea purenta. Hyvä ryhti, ylälinja (tai hyväryhtinen ylälinja?) ja häntä. Hyvä runko ja rintakehä. Hyvänmallinen(?) luusto ja tassut. Oikeanlainen turkki. Harmoniset liikkeet. Hyvin esitetty"

ERI VAK1 SA PN1 ROP CACIB

Iisalmi2013_nala_seisoo-normal.jpg

Kehän lopuksi tuomari kävi vielä toivottamassa onnea ryhmäkehään ja antamassa mulle esittämisvinkkejä ja sanoi, että mun kannattaa kehässä kiinnittää huomiota siihen, miten Nalan etujalat ovat, koska välillä se jää seisomaan etujalat harallaan, joka vaikuttaa koiran etuosan ryhtiin. Tottapa tuo, olen kiinnittänyt samaan asiaan huomiota joissain valokuvissa, mutta en koskaan muista kehässä ajatella asiaa.. 

ROP-sijoitus tiesi meille pitkää päivää Iisalmessa, kun jäätiin odottelemaan ryhmäkehiä. Mutta on tuo ryhmiin pääseminen meille sen verran harvinaista herkkua, ettei tullut mieleenkään jättää sitä väliin. Häätyyhän sitä käydä näyttäytymässä kun tilaisuus tulee. :) Varsinkin, kun joka tapauksessa "jouduttiin" olemaan paikan päällä iltapäivään, koska gööttikehä alkoi vasta joskus klo 13 tienoilla.

Iisalmi2013_m%C3%B6rk%C3%B6_ravaa-normal

Gööteillä oli tuomarina georgialainen George Schogol (alunperin piti olla Elina Haapaniemi, mutta oli tullut tuomarimuutos). Gööttejä oli ilmoitettu näyttelyyn yhdeksän ja näistä neljä uroksia (yksi pennuissa). Mörkön olin ilmoittanut nuorten luokkaan. Jälkeenpäin pisti kyllä vähän harmittamaan, kun en ollut ilmoittanut sitä junioriluokkaan, vaikka Mörköllä siihen ikä olisi vielä piisannut. Sain nimittäin vasta näyttelyssä paikan päällä tietää, että siellä olisi ollut Royal Canin Juniori -kilpailu, johon Mörkö ei nyt sitten päässyt osallistumaan. Vaan eipä sille enää siinä vaiheessa mitään mahtanut. :( 

Hymynaama kehässä :D
Iisalmi2013_m%C3%B6rk%C3%B6_nauraa-norma

Mörkö esiintyi kehässä oikein reippaasti, eikä haisteluakaan sorapohjalla ilmennyt ollenkaan. Jes! Yksilöarvostelussa Mörkö sai erinomaisen ja SA:n. Paras uros -luokassa Mörkön edelle menivät valiouros ja avoimen luokan uros, joten Mörkö sijoittui kolmanneksi ja sai varasertin.

Mörkön arvostelu, tuomarina George Schogol (Georgia):

"16 months, good size and format, very good length of forearm, excellent neck set and withers, a bit tensed loin, very good angulation"

Käännös suomeksi:

"16 kuukauden ikäinen, hyvä koko ja tyyppi, erittäin hyvä kyynärvarren pituus, erinomainen kaulan asento ja säkä, hieman jännittynyt lanneosa, erittäin hyvät kulmaukset"

ERI NUK1 SA PU3 VARASERTI

Möökö tähyilee, millaisia koiria Iisalmessa liikkuu..
Iisalmi2013_m%C3%B6%C3%B6k%C3%B6_tuijott

Ja lisää tönötystä! Aurinkokin paistaa silmiin..
Iisalmi2013_m%C3%B6%C3%B6k%C3%B6_pose-no

Mörkön turkki on ylläolevissa kuvissa pikkuisen märkä, kun karattiin ryhmäkehiä odotellessa näyttelyalueen ulkopuolelle jaloittelemaan ja samalla vilvoittelemaan, kun siinä aika lähellä oli joku veneenlaskupaikka/laituri, josta koiratkin pääsi käymään vedessä. :)

Ryhmäkehien esiarvostelut alkoivat iltapäivästä ja ykkösryhmä (FCI1 eli lammas- ja karjakoirat) oli arvosteluvuorossa ensimmäisten joukossa. Ryhmäkehissä siis jokaisen roturyhmän ROP-koirista sijoitetaan 4 kunkin tuomarin valitsemaan järjestykseen. Koiria on useimmista roturyhmistä yleensä useita kymmeniä, joten vain murto-osa koirista sijoittuu.

Ykkösryhmän ryhmäkehän tuomaroi ruotsalainen Benny Blid Von Schedvin, joka tutkaili Nalaa pöydällä melko perusteellisesti. Huomasin myös, että pemut tuomaroinut Nils-Arne Törnlöv oli tullut seuraamaan ykkösryhmän esiarvostelua jonkun toisen miehen kanssa ja kuulin sivukorvalla heidän keskustelevan Nalasta. Keskustelussa vilahti mm. sanat "very beautiful" ja mulle tuli tietenkin hirveät suorituspaineet, kun koitin muistaa kytätä niitä Nalan etujalkoja, että ovat asiallisesti järjestyksessä, vaikka kyseinen tuomari ei ryhmäkehää tuomaroinutkaan. :D

Iisalmi2013_nala_ravaa_ryhm%C3%A4keh%C3%

Esiarvostelun jälkeen meidät kuulutettiin "isoon kehään" kuulemaan ryhmätuomarin päätökset. Aluksi tuomari poimi jatkoon kuusi koirakkoa ja lopuille sanottiin näkemiin. Uskomatonta kyllä, me olimme Nalan kanssa tuossa kuuden joukossa! Sen jälkeen tuomari katsoi vielä koirien edes-takaisin-liikkeet ja teki lopullisen päätöksensä neljän parhaan kärjestä, johon kuuluivat sileäkarvainen collie, shetlanninlammaskoira, bordercollie ja partacollie (tuossa järjestyksessä).

Nalan kanssa meidät käteltiin ulos viimeisinä ei-sijoittuneina, eli hitsit kun oli ryhmäsijoitus lähellä! Mutta täytyy kyllä olla tähänkin todella tyytyväinen! Nala ei kuitenkaan hirveän monesti ole ryhmäkehiin päässyt ja silti sillä on yksi RYP4-sijoitus (vuodelta 2010, kun Nala oli ensimmäistä kertaa ROP) ja nyt vielä tämä kuuden parhaan joukkoon pääsy. Mun mielestä varsin hyvä saavutus!

"Täältä tullaan!" Nala ryhmäkehässä :)
Iisalmi2013_nala_hereicome-normal.jpg

Että semmoinen päivä Iisalmessa. Melko pöllähtänyt olo meikäläisellä vieläkin! Ihme kyllä en onnistunut itteäni pahemmin päivän aikana auringosta huolimatta polttamaan, mutta "tyylikkäät" rusketusraidat mulle kyllä jäi selkään, kun satuin valitsemaan juuri tähän näyttelyyn päälle topin, jossa oli yläselän kohdalla ristikkonyöritys.. :D

Nala ja Iisalmen kotiintuomiset
Iisalmi2013_nala_palkinnot-normal.jpg

Möökö ja Möökön kolmas varaserti :)
Iisalmi2013_m%C3%B6rk%C3%B6_palkinnot-no