Welsh corgien erikoisnäyttely järjestettiin tänä vuonna Jämsässä elokuun lopussa (31.8.). Perjantai-lauantai välisenä yönä joskus neljän aikaan pakkauduttiin autoon Kaisan, Nalan ja Jenin kanssa ja matka erkkaripaikalle alkoi. Perillä oltiin hyvissä ajoin aamulla, kun pemujen kehät alkoivat vasta klo 10 aikoihin. Tuttujakin bongailtiin heti alusta lähtien. :)

Näyttelypaikkaa toimitti Paunun urheilukentän keskiosan viheralue, jossa nurmi oli mukavan lyhyttä. Sääkin näytti suosivan heti aamusta, aurinko paistoi ja oli lämmintä - myöhemmin päivällä jopa helteistä! Harmi vaan, kun kengät ja sukat kerkesi kastua nurmikon ollessa aikaisin aamulla vielä yön jäljiltä kosteana ja nepä ei sitten päivän edetessäkään enää kuivaneet.. Mutta onneksi muuten ilma oli lämmin, niin ei sentään ruvennut palelemaan isommin.

Erkkari2013-1-normal.jpg

Meidän autosta (kahdesta koirasta :D) ensimmäisenä kehävuorossa oli Jeni, joka vaatimattomasti aloitti virallisten näyttelyiden kiertämisen suoraan erikoisnäyttelystä - joskin 7kk ikäisenä vielä epävirallisessa pentuluokassa. Pemupentuja oli näyttelyyn ilmoitettu kaikkiaan 15, eli melkoinen määrä, jos suhteutetaan vaikkapa siihen, että valionarttuja oli pemuissa 16, eli ei kovin montaa enempää. 7-9 kuukauden ikäisiä narttupentuja (joihin Jenikin kuului) oli kaikkiaan kymmenen. 

Narttupentuja
Erkkari2013-2-normal.jpg

Kaisan pyynnöstä mie esitin Jenin kehässä ja Jeni esiintyikin tosi reippaasti ja iloisesti, eikä ottanut häiriötä muista koirista, vaikka yhtä aikaa kehässä oli myös siskolikka ja leikkikaveri Hertta! :) Jenin ollessa pöydällä, yhdysvaltalainen tuomari Anne Bowes totesi sille, että "Aww, you are such a happy girl", kun Jeni tiitteränä napotti paikallaan ja heilutti häntäänsäkin. Liikkeet Jeni esitti sujuvasti ja malttoi melko hyvin myös seisoa paikallaan tuomarin sanellessa arvostelua. Jeni saikin oikein mukavan arvostelun, mutta sijoitusta ei tällä kertaa irronnut isompien/turkikkaampien pentujen mennessä edelle. Mutta tärkeintä, että esiintyminen meni hyvin, Jenin kanssa oli kyllä oikein mukava käydä kehässä! 

Kehässä oleminenko vakavaa puuhaa? :D
Erkkari2013-5-normal.jpg

Osataan me olla asiallisiakin sillon ku halutaan..
Erkkari2013-3-normal.jpg

Erkkari2013-4-normal.jpg

Nalan vuoroa saatiinkin sitten odotella jokunen tovi, kun valionarttujen arvostelu alkoi vasta myöhemmin iltapäivällä ja ennen sitä vuorossa oli vielä iso avoin luokka, johon oli ilmoitettu yli 20 koiraa. Välissä ehdittiin taas vähän kierrellä aluetta, räpsiä valokuvia ja jutustella tuttujen kanssa. Käytiin myös katsomassa epävirallinen kotikoiraluokka, johon saavat osallistua sellaisetkin corgit, joilla on joku rotumääritelmän vastainen "vika" tai ominaisuus, jonka vuoksi ne eivät voi osallistua virallisiin luokkiin (esimerkiksi pitkä turkki tai värivirhe). Sielläpä tulikin tutulle koiralle menestystä, kun Katin Nuka-fluffy sijoittui porukan kolmanneksi "päivän paras turkki" -maininnalla! :)

Kotikoiraluokan neljän kärki
Erkkari2013-6-normal.jpg

Avoimen luokan alku mulla jäi näkemättä ja kuvaamatta, mutta melkein kaikista koirista sain kuvat kuitenkin napattua. Kehän tuomaroi Yhdysvalloista kotoisin oleva Linda Galphin, joka arvosteli myös valionartut myöhemmin. Varsin pian kehää seuratessa kävi ilmi, että tämä tuomaritäti veti arvostelussaan melkoisen tiukkaa linjaa. Suurin osa avoimen luokan koirista taisi saada hyvän tai tyydyttävän (totta puhuen mie en ole koskaan ennen tainnut nähdä niin montaa T:tä jaettavan missään näyttelyssä). :D Ainoastaan neljä koiraa sai ERI:n, joten jokaiselle niistä tuli myöskin luokkasijoitus ja tuomari päätti jakaa kaikille myös SA:n. Yksi tuttu koirakin pääsi sijoituksille, kun neljännen sijan nappasi Mimmi, onnea Emppu! :)

Myös valioluokassa tiukka linja jatkui, joskaan T:tä siellä ei sentään kenellekään muistaakseni jaettu. Muutama H kylläkin ja yksi noista H:n saaneista oli Nala. Nalan esiintymiseen olin oikein tyytyväinen, mutta jos ei koiran ulkonäkö tuomaria miellytä, niin minkäs sille mahtaa. :) Eikä tuo H kieltämättä kovin isona yllätyksenä edes tullut, kun ERI:t ja jopa EH:t olivat sen verran harvassa muutenkin. Arvostelun mukaan Nala oli tuomarin makuun liian lyhyt kropaltaan. Nala on joskus ennenkin saanut arvosteluihin mainintoja lyhyydestä, mutta myös pituudesta, joten tässä(kin) asiassa tuomarien mielipiteet tuntuvat vaihtelevan.

Erkkari2013-8-normal.jpg

Erkkari2013-9-normal.jpg

Mutta sellaisiapa ne näyttelyt on, koskaan ei voi satavarmasti tietää, mitä tulee tulokseksi. Nalahan on muutamia kertoja aikaisemminkin saanut näyttelystä H:n, joten eipä tämä sinänsä mikään uusi saatika vakava asia ole. :D Tokihan sitä olisi parempaa laatuarvosanaa mielessään toivonut, mutta tämä meni nyt tällä kertaa näin ja ensi kerralla tulos voi taas olla jo ihan jotain muuta. Kokonaistulosten perusteella (muidenkin kuin narttupemujen osalta) kävi mielessä sekin, että olisiko mahdollista, että Suomi-corgit eivät kenties yleisesti ottaen olleet ihan sellaisia, kuin mihin nämä tuomarit ovat kotimaassaan tottuneet/mieltyneet? :)

Nalan arvostelu, tuomari Linda Galphin (USA):

"Good. Round foot, short in body, wide in front, adequate sidemovement, level topline,"

Eli suomeksi:

"Hyvä. Pyöreät tassut, lyhyt runko, leveät etuliikkeet, riittävät sivuliikkeet, tasainen ylälinja,"

VAL H 

Eli sepä oli sellainen lopetus tämän kesän näyttelyille meidän lauman osalta. :) Tuloksilla ei juhlittu, mutta muutoin erkkaripäivä oli oikein mukava ja näyttelyjärjestelyt toimivat minun mielestäni hyvin. Eli iso kiitos näyttelynjärjestäjille ja talkoolaisille hienosti järkätystä erkkarista! Oli myös tosi mukava nähdä tuttuja kehän laidalla ja niin paljon corgeja samaan paikkaan kokoontuneena. Hyvä fiilis jäi näyttelystä kokonaisuudessaan ja siellä oli enimmäkseen mukavan rento tunnelma.

Ensi vuoden corgierkkari järjestetäänkin pitkäastä aikaa Oulussa, eli aivan kotinurkilla, joten sitä odotellessa! Toivottavasti saadaan paikalle paljon corgisteja ympäri Suomea ja miksei ulkomailtakin.. :)

Erkkari2013-7-normal.jpg

PS. Mun ja Kaisan ottamia kuvia erkkarista löytyy TÄÄLTÄ (Facebook-albumi on julkinen, eli pitäisi näkyä kaikille, mutta sen katselu vaatinee sisäänkirjautumisen).