Siis mitä kehveliä, ihan oikeastiko juttua jostain muusta harrastuksesta kuin agilitystä tai näyttelyistä? Kyllä vaan, luitte otsikon aivan oikein! Semmoinen pieni tokokärpäsen (tai paarman?) purema saattoi nimittäin vahingossa tapahtua tuossa jokunen kuukausi sitten, kun ilmoitin Mörkön tokon alo-kurssille. Sitä ennen oltiin harjoiteltu jotain tokon perusjuttuja lähinnä satunnaisen epäsatunnaisesti oman kodin rauhassa.

Taisin tänne bloginkin puolelle jossain vaiheessa kirjoitella, että varmaan tarttis johonkin toko-ryhmään Mörkön kanssa hakea, että saataisiin meidän kontaktia (minä vs. kaikki maailman hajut!) paremmaksi ja lopulta se "uhkaus" tuli myös toteutettua. Alunperinhän olin ajatellut, että tokosta voisi olla hyötyä esim. näyttelyitä varten, mutta kappas kun sattuikin niin, että pitkään kadoksissa ollut "oikea" toko-innostus rupesikin muutaman tokoilukerran jälkeen nostaa päätään. Hitsi, tässähän mulla onkin koira, joka oikeasti TYKKÄÄ maahanmenosta - siinäpä meikäläisen hienot kriteerit tokokoiralle! :D Eli kenties tokoa voisikin harrastella ihan tokoilun vuoksi, eikä sen takia, että siitä saattaisi mahdollisesti olla hyötyä jossain muussa lajissa? 

Tuskin meistä koskaan mitään älyttömän vakavasti otettavia tokoilijoita tulee (emmää tiedä, voiko Mörkön kanssa ylipäätään mitään harrastaa kovin "vakavana"), mutta minusta on ollut tosi mukava huomata, miten innostunut Mörkö on tuosta touhusta ollut. Mulle on myös tullut melkoisena yllätyksenä se, miten nopeasti Mörkö on oppinut asioita - siitäkin huolimatta, että meikäläisellä olisi todellakin petrattavaa kotitreenien määrässä. Mun ajatuksenkulku kun tuppaa menemään siten, että sunnuntain treenien jälkeen ajattelen innosta puhkuen, että TÄLLÄ VIIKOLLA otan kyllä itteä niskasta kiinni ja treenaan ainakin melkein joka ilta kotona jotain pieniä juttuja. Ja sitten kuitenkin havahdun viikon päästä sunnuntaina, että eipäs muuten olla taas muistettu/jaksettu/"ehditty"/lisää-tähän-joku-vapaavalintainen-ohjaajan-aikaansaamattomuutta-kuvaava-sana tokoilla ollenkaan..

No, onpahan edes ne ohjatut treenit kerran viikossa ja ihme kyllä silläkin määrällä on ollut kehitystä havaittavissa. Ehkä meikäläinen vielä joskus oppii, että kotonakin voi treenata, niin kenties se kehityskin voisi olla pikkuisen tehokkaampaa. Ollaan tähän mennessä käyty kaikkiaan 13 tokokertaa, eli toisin sanoen kaksi kuuden kerran "kurssia" on takana päin ja kolmas polkaistiin käyntiin viime sunnuntaina. Tokoporukka on aina kurssin vaihtuessa muuttunut jonkin verran, mutta se on oikeastaan vain hyvä asia. Mörkö kun meinaa olla pikkuisen häiriöherkkä mitä tulee muihin koiriin - varsinkin, jos ne muut koirat on isoja - joten tuleepahan ainakin kunnolla häiriötreeniä. Tällä hetkellä tokoryhmässä on Mörkön lisäksi kaksi isoa ja energistä labbisurosta, sekä yksi vähintään yhtä energinen kultainennoutajauros, joten on siinä pikkugöötillä ihmettelemistä. :D

Harjoituksen vuoksi käytiin 9.11. tokoepiksissäkin vähän katselemassa, miten tokoilu onnistuu tutussa hallissa, mutta vieraiden koirien kanssa. Mölliluokkaan osallistuttiin ja siinä sai olla oman suorituksen aikana makupalat mukana/kädessä ja koiraa sai myös halutessaan palkata liikkeiden aikana. Mulla oli makupala kädessä, mutta palkkasin muistaakseni vain liikkeiden lopussa/välissä. 

Tässäpä videokooste noista epiksistä:

http://youtu.be/_0ISoIBBrtE

Kokonaisuudessaan epikset sujui yllättävänkin hyvin. Luoksepäästävyys meni (alun istu-maahan-jumppatuokiosta huolimatta :D) mukavasti, vaikka tuomarina oli Mörkölle tuntematon henkilö. Toki vartaloapuja ja houkuttelua mie vielä käytän paljon, mutta eipä mun mielestä tällä meidän treenimäärällä vielä voidakaan täydellistä osaamista vaatia. Häivytellään niitä apuja sitten pikkuhiljaa treeneissä. 

Paikallaolossa (1 min) mulla meinasi pikkuisen tuskanhiki valua, kun Mörköllä häntä heilua viipotti koko ajan! Hirvitti vähän, että onkohan tässä nyt ihan se kaikkein otollisin mielentila paikallaan makoiluun, mutta hyvin Mörkö siellä kuitenkin tönötti, vaikka perärupeli kävikin vähän ylikierroksilla! Mie koitin koko tuskallisen pitkältä tuntuvan minuutin ajan katsella hallin seiniä, etten vahingossakaan ottaisi katsekontaktia Mörköön ja sillä tavalla provosoi sitä nousemaan ylös. Tuomarikin oli tämän pistänyt merkille ja totesi liikkeen lopuksi, että siellä oli vissiin aika mielenkiintoinen Mustin ja Mirrin juliste seinällä. :D Paikallaolo on Mörköllä ollut suhteellisen varma liike myös treeneissä, eikä se yleensä sieltä karkaa ennen aikojaan, jos ei tule jotain isohkoa häiriötä ympäristöstä tms. Oli ihan kiva nähdä, että kyllä se siellä maassa pysyy muutenkin kuin treeneissä ja vaikka vieressä oli kaksi ventovierasta koiraa.

Seuraaminen on näistä alo-luokan liikkeistä meillä ehkä eniten vaiheessa. Välillä meinaa kontakti karata ja vähän nuo perusasennotkin on vielä hakusessa, mutta itse seuraaminen on minun silmään näin videolta katsoessa ihan tiitterän näköistä. Tempo ja seuraamispaikkakin näyttää hyvältä silloin, kun Mörkö tulee hyvin kontaktissa. Juoksuseuraamista en muista meidän harjoitelleen aiemmin, mutta hienosti Mörkö hanskasi tuon rytmin vaihtumisen. Ja mun mielestä Mörkö ansaitsee kyllä ehdottomasti lisäpisteitä noista hienoista marssiaskeleista! ;) Juoksupätkän lopussa Mörkö taisi luulla mun sanovan "seuraa" -sanan sijaan "seis", koska sen verran säpäkästi se jäi juoksusta tönöttämään paikoilleen.. :') 

Liikkeestä maahanmenoa mie ehkä vähän turhaakin varmistelin käsiavulla (Mörkö kun näemmä tarjoili tuota maahanmenoa vähän joka välissä muutenkin :D). Liikkeestä maahanmeno meinaa olla meillä sellainen liike, joka välillä onnistuu ja välillä ei, joten mentiin nyt tällä kertaa tuolla lailla avustettuna. Viikkoa ennen epiksiä olleissa treeneissä Mörkö myös keksi sellaisen jutun, ettei se millään meinannut liikkeestä maahanmenon jälkeen pysyä siellä makuulla siihen asti, että mie ehdin takaisin sen luo, joten senkin vuoksi halusin vähän varmistaa tuota maassa pysymistä käsiavulla. Ja hyvin Mörkö näemmä siellä nyt pysyi, kun ei olisi meinannut nousta ylös vielä sittenkään, kun olin siinä vieressä ja pyysin sitä perusasentoon.

Olin ajatellut, että Mörkö saattaisi tuolla epiksissä ottaa enemmänkin häiriötä vieraista koirista, mutta se häiriöityminen näkyikin ainoastaan luoksetulossa. Eli Mörkö lähti eka yrittämällä mun perään, kun sille iski epävarmuus siitä, että selän takana oli muita koiria. Samaa on välillä ollut havaittavissa treeneissäkin, joten nykyään Mörkö saakin tehdä valtaosan harjoituksista niin, että siellä on takana porukkaa häiriönä. Josko se siitä tottumisen myötä alkaisi sujumaan.

Kokonaisvaikutukseksi Mörkö sai täyden kympin tiitterästä työskentelystä ja iloisesta asenteesta. :)

* * *

Parin päivän päästä tiistaina käytiin toisissakin tokoepiksissä: tällä kertaa OKK:n pallohallissa, jossa Mörkö ei muistaakseni ole käynyt koskaan aiemmin. Kyseinen halli ei ehkä ole koiralle sieltä mukavimmasta päästä, koska siellä on hämärää ja meluista (äänet kaikuu voimakkaasti). Noista epiksistä saavutettiin se, mitä lähdettiin hakemaankin, eli mie sain varmistuksen sille, ettei Mörkö kokenut tuota hallia mitenkään pelottavana. Alusta asti se siellä meni häntä tötteröllä kuten tavallisestikin.

Tokoilu itsessään ei kuitenkaan mennyt tällä kertaa ihan putkeen. Luoksepäästävyys ja paikallaolo meni vielä ihan ok (joskin paikallaolon alussa Mörkö nousi kertaalleen seisomaan, jonka vuoksi kyseinen liike nollautui). Mutta ennen yksilösuoritusten alkamista Mörkö sitten päätti, että perusasennot on tänään maailman ällöttävin juttu. Eli toisin sanoen me kahlattiin yksilösuoritukset läpi ilman yhden yhtä perusasentoa! Eiku nyt huijasin, YKSI perusasento saatiin aikaseksi, kun liikkeestä maahanmenosta Mörkö nousi istumaan vierelle. Varmaan vahingossa. :D 

No joo, ei pidä ottaa liian vakavasti. Mörköllä on välillä ollut treeneissäkin sellaisia hetkiä, että jos sitä ei joku homma sillä hetkellä innosta, niin se jättää sitten sen myötä perusasennot tekemättä. Eli ei tuo mikään uusi juttu sinänsä ollut, mutta kenties koitamme jatkossa keskittyä enemmän siihen, että sivulle tulosta saataisiin superhauskaa puuhaa! 

Pisteitä meille kertyi paikallaolon nollautumisen jälkeen ja ilman niitä perusasentoja kaikkiaan "huimat" 59,5/120. Kokonaisvaikutukseksi saatiin kuitenkin 8.5, koska tuomarin mukaan siitä huolimatta, että niitä perusasentoja ei nyt näkynytkään, niin ne liikkeiden muut osat Mörkö kuitenkin teki reippaasti, eikä kyse näyttänyt olevan siitä, etteikö koira osaisi tai haluaisi tehdä hommia. Tuli se Mörkö tuollakin useampaan kertaan siihen sivulle häntää heiluttelemaan, mutta ei vaan millään suostunut istumaan. :D Tuomari arveli, että kyseessä oli ennemminkin vaan harjoituksen/kokemuksen puute ja saatiinkin ohjeeksi lähteä treenailemaan tokoa esim. jonnekin kaupan ulkopuolelle/parkkipaikalle. 

Ja pakko vielä tähän loppuun todeta, että onneksi tuo Mörkön perusasentoboikotti ei ollut pysyvänsorttista, vaan seuraavissa tokotreeneissä sivulle tulo sujui taas entiseen malliin. Jatkamme harjoituksia. :)

M%C3%B6%C3%B6k%C3%B6_OKKpallohalli_blogi