Käväisimme Mörkön kanssa eilen ActiveDogsin agilityepiksissä vähän testaamassa, jotta mitenkäs tuo estehyppely meiltä sujuu näin reilun kolmen viikon treenitauon jälkeen. Meillä kun ei agilityryhmä pyöri joulun aikaan, mikä ei kyllä sinänsä haittaa mitään. Pieni tauko silloin tällöin tekee varmasti hyvää kenelle tahansa. Ja eikös sitä sanota niinkin, että toisinaan treenitauosta voi olla jopa hyötyä? No, niin tai näin, niin varustauduin kuitenkin henkisesti siihen, etteivät kaikki asiat välttämättä menisi niin hyvin kuin meillä normaalisti treeneissä. Toki mulla on jo Mörköön aika iso luotto agilityssä, mutta toisaalta tiedostan myös, että kyseessä on vielä nuori pikkukoira, jolla välillä nenä vie ja muu kroppa (ja ohjaaja) vikisee, joten kaikki on mahdollista. Jos nyt ei ihan täydellisiä agilitysuorituksia tehtäisi, niin ehkä voitaisiin tarjoilla muulle episväelle viihdettä Cirque du Mörqön merkeissä.

Kisat alkoivat kolmen maissa iltapäivällä ja kotimatkalle lähdettiin vasta seitsemän aikaan illalla. Eli oikeastaan kyseessä ei kyllä ollut mikään varsinainen "käväisy" kuten alussa mainitsin, vaan ajallisesti ihan kunnon rutistus. En muista, onko virallisissakaan kisoissa kovin monesti mennyt noin pitkää aikaa? Mörkö sentään jaksoi tuon koko neljätuntisen hienosti, mutta seuraavalla kerralla otan kyllä häkin mukaan jos näyttää siltä, että aikaa menee. Pääseepähän Mörkö ainakin välillä lataamaan akkuja rauhassa. 

Mölliradalla oli mukavasti osallistujia: pelkästään minikoiria taisi olla kaikkiaan 14. Medikoiriakin oli vissiin vähintään saman verran ja maksikoiria ehkä jokunen vähemmän. Tässä video meidän mölliradalta:

http://youtu.be/EFOmT1oahnA 
Rata lähti rullaamaan oikein mukavasti ja rullasikin loppuun saakka, joten tuloksena mukavan sujuva 0-rata - vaikka itse sanonkin. Pätevä pikku-Möökö! Ihanneaika (50 sekuntia) alittui reippaasti, -19,37s. Nollatuloksen teki kaikkiaan kahdeksan koirakkoa ja näistä viisi hieman nopeammalla ajalla kuin mulla ja Mörköllä. Eroa meidän ja nopeimman koirakon aikojen välillä oli n. 2,5 sekuntia, eli ei mitenkään älyttömästi. Yleensä mölliluokkaan saavat osallistua kaikki koirat tasosta riippumatta, mutta reiluuden vuoksi siellä sijoitetaan vain sellaisia koiria, jotka eivät ole vielä kisanneet virallisesti. Nyt mölliradalla oli harjoittelemassa ei-kisanneiden lisäksi myös 2- ja 3-luokan koiria ja kun näistä nopeimmat nollan tehneet (3 koirakkoa) jäivät palkintosijoilta pois, riitti Mörkön tulos kolmanteen sijaan. :)

Kilpailevien rata oli odotetusti astetta möllirataa haastavampi. Ehkä jotain 1- ja 2-luokan ratojen välimaastosta? Melko suoraviivaista menoa maustettuna muutamilla hieman haastavammilla kohdilla (puomin jälkeinen hyppy, pari mutkaputkea puomin alla jne.). Video kilpailevien radalta:

http://youtu.be/NFEUcQ-8SGc

Etukäteen arvelin, että todennäköisesti isoin ongelmakohta meidän kohdalla tulisi olemaan puomin alasmenokontakti, koska sen jälkeen koiran piti siirtyä nopeasti jonkin verran vasemmalle päästäkseen seuraavalle, melko lähellä olevalle, hypylle. Suhteellisen hankala paikka juoksukontaktikoiralle, varsinkin kokemattomammalle. En oikein saanut pähkäiltyä, että miten mun olisi tuo kohta kannattanut ohjata, enkä tiedä olisiko sillä lopputuloksen kannalta ollut merkitystäkään, mutta kontaktivirhehän sieltä tupsahti Mörkön loikatessa kontaktin yli. Vaan se jäikin meidän ainoaksi virheeksi tuolla radalla! Erityisen tyytyväinen olin keppien aloitukseen ja ylipäätään siihen, että niillä ei tullut töppejä ollenkaan. Mörkö on selkeästi hoksannut pujottelun idean, mutta pientä kangertelua on treeneissä välillä ollut keppien aloituksessa ja viimeisten keppien pujottelussa. Tuntuipa kyllä aika hienolta tuollaiset virheettömät kepit ja vielä kisatilanteessa vierailla esteillä!

Jostain syystä Mörkö keksi tuolla kisaavien radalla ruveta vähän haisteluhommiin, jota se ei ole aikaisemmin agilityssä tehnyt. Se varmasti jonkin verran vaikutti vauhtiin, vaikkei Mörkö radalla pysähtynytkään tai lähtenyt haahuilemaan. Senkus vaan käytti kuonoa alhaalla ja jatkoi samalla etenemistä radan mukaisesti! Hassu koira. Mua vähän naurattaa tuo rata videolta katsottuna, kun Mörkön haistelutyyli näyttää minusta ihan siltä, että se ei oikein luottaisi mun ohjaukseen ja haluaa haistelemalla varmistaa, että onhan ne meitä ennen radalla olleet koiratkot varmasti menneet tätä samaa reittiä! :D Vaan eiköhän se todennäköisin selitys tuolle nuuskuttelulle ole, että radalla on vaan ennen meitä sattunut juoksemaan joku ihanan hajuinen tyttökoira.. Voi pojat! Loppurataa kohti tuo haistelu onneksi unohtui.

Ihanneaika 55 sekuntia alittui -4,65s, joten meidän lopputulokseksi tuli vitonen. Kolmestatoista koirakosta vain kolme (1 ykkösluokkalainen ja 2 kolmosluokkalaista) teki tuolla radalla nollatuloksen (näistä yksi uusintayrittämällä), joten mikään helppo rata ei ollut kyseessä. Vitosella selvisi maaliin ainoastaan Mörkö, joten meidän sijoitus tuolla radalla oli neljäs, jos oikein tuloksista katoin! :)

Puomin vuoksi halusin käydä koittamassa tuota kilpailevien rataa uudestaan, vaan eipä se kontakti ottanut osuakseen toisellakaan yrittämällä. Pikemminkin päinvastoin, kun Mörköllä oli tällä kertaa puomilla astetta enemmän vauhtia, joten en kerinnyt senkään vertaa ohjaamaan sitä puomin lopussa kuin ekalla radalla. Puomin lisäksi möhläytyi uusintayrityksellä myös kepit ja A-este (juoksin vaan eteenpäin ja unohdin ohjata ajoissa, pöljä minä!), joten eihän se ihan putkeen mennyt. Mutta yleisesti ottaen tämä rata sisälsi mun mielestä ehkä hiukkasen enemmän vauhtia (poislukien töppikohdat) ja vähemmän haistelua, joten siinä mielessä jäi hyvät fiilikset. Tulokseksi saatiin 22 ja risat, josta reilu 7 pistettä aiheutui yliajasta. Tässäpä vielä video siltä uusintayritysradaltakin:

http://youtu.be/PoD2DkOe7KY

Kokonaisuudessaan epikset sujuivat paremmin kuin olin odottanut ja samalla vahvistui mun ajatus siitä, että eiköhän me päästä starttaamaan virallisilla radoilla tulevan kevään aikana, jos mitään esteitä ei ilmene. Sitä ennen koitetaan saada tuota puomin alasmenokontaktia vahvemmaksi ja kepeille suoritusvarmuutta.

Tämä taisikin olla ensimmäinen videomateriaalia sisältävä Mörkön agilitypäivitys blogissa. Eli tämmöstä meillä tällä hetkellä. :)