Mörkön kanssa käytiin kolmatta kertaa tokoepiksissä lauantaina (18.1.). Tällä kertaa ilmoitin meidät alokasluokkaan (= muuten suunnilleen normaalit koesäännöt, mutta liikkeiden välissä palkkaus sallittu), koska halusin nähdä, millä mallilla meillä nuo ns. oikeat kisaliikkeet on. Sen nyt toki tiedän, että ei olla vielä lähellekään valmiita virallisiin kisoihin, mutta epiksissä on ihan hauska käydä ottamassa tuollaista kokeenomaisempaa treeniä maustettuna erilaisilla häiriöillä, kuten vieraat koirat ja hajut. Mulla kun joskus ohjatuissa treeneissä tulee sellainen olo, että mehän osataan Mörkön kanssa jo melkein kaikki mahdollinen, mutta tuollaisessa koetilanteessa löytyykin kummasti niitä ongelmakohtia, joihin tietää sitten jatkossa panostaa. :D

Alokasluokan tokoliikkeiden perusteet ja vähän enemmänkin Mörkö on tuntunut oppivan suhteellisen helposti ja vähillä toistoilla, eli hoksottimet tuolla koiruudella kyllä pelittää. Nyt vaan pitäisi nuo opitut perustaidot saada yleistettyä myös muihin tilanteisiin kuin ohjattuihin treeneihin. Alokasluokan liikeistä seuraaminen pysähdyksineen on meillä ehkä eniten vaiheessa oleva osa-alue ja sen treenaamiseen täytyykin nyt koittaa keskittyä enemmän. Mie myönnän, että mua vaivaa ehkä pikkuisen sellainen "tehdään vaan niitä kivoja liikkeitä, jotka jo osataan hyvin" -syndrooma, mutta koitan psyykata itseäni siitä eroon.

M%C3%B6rk%C3%B6_210114-1-normal.jpg

Entä mitenpä ne liikkeiden osa-alueet epiksissä sujui?

Luoksepäästävyys = 10. Ei isompia ongelmia. Mörkö kylläkin nousi seisomaan tuomaria tervehtiäkseen, mutta se ei vaikuttanut pisteisiin, eikä käsittääkseni pitäisi vaikuttaa (ainakaan isommin) myöskään virallisissa kisoissa, kunhan koira ei lähde väistämään tuomaria tms. Yritin pitää Mörkön perusasennossa koko luoksepäästävyysosion ajan (ilman palkkaamista) ja melko hyvin se siinä pysyikin yhtä haahuilunousemista lukuunottamatta. Kokonaisuudessaan Mörkölle on mun mielestä tullut lisää malttia istua perusasennossa pidempiä aikoja ilman palkkiota, mutta onhan siinä vielä tekemistäkin.

Paikallaolo 2min = 0. Ei mennyt paikallaolo tällä kertaa ihan niinkuin oppikirjassa. Mörkö meni kyllä makuulle hyvin ekasta käskystä, mutta lähtikin sitten mun matkaan kun aloin kävellä (mun "jättävä" maahan-käsky oli ehkä hieman epävarmasti sanottu?). Käsiavulla uusi ohjaus makuulle ja toisella yrittämällä Mörkö jäi paikalleen. Se laski jo kertaalleen päänkin lattiaan, mutta päätti sen jälkeen nousta seisomaan, käveli muutaman askeleen eteenpäin ja jäi hetkeksi heiluttamaan häntää, jonka jälkeen pisti oma-aloitteisesti makuulle.

Juuri kun kerkesin ajatella, että menisiköhän loppuaika nyt vihdoin ongelmitta, niin eiköhän Mörkö seuraavaksi alkanut kakoa! Että sehän tästä vielä puuttuikin. Kakomisen seurauksena Mörkö nousi seisomaan - ja lopulta sai kurkustaan rykäistyä pihalle palasen nakkia! Vissiin ei luoksepäästävyyden palkkiomakupala ollut päätynyt ihan perille saakka masuun, vaan jäänyt jonnekin matkan varrelle kummittelemaan. Ilmankos ajatus paikallaolosta saattoi tuntua pikkuisen ahdistavalta.. Varmasti noihin tämänkertaisiin ongelmiin liittyi muutakin (kuten isot koirat molemmin puolin), mutta Mörkön tuntien kurkkuun juuttunut nakki taisi näytellä kuitenkin melko isoa osaa. Eihän sitä nyt pysty tottelemiseen keskittymään, jos on kirjaimellisesti pala kurkussa (tai jos sattuu vaikka aivastuttamaan). Se on nähty Mörkön kohdalla monet kerrat ennenkin. :D 

Paikallaistujat
M%C3%B6rk%C3%B6_210114_03-1-normal.jpg

Seuraaminen kytkettynä = 8 (x 2 = 16). Mörkö jäi muutamissa kohdissa vähän jälkeen ja hihna kiristyi, josta luonnollisesti seurasi pistevähennyksiä. Perusasennot vaati käsiapua, kuten olin odottanutkin. Samoin käännökset kaipaa vielä hiomista, mutta kontakti ja seuraamispaikka olivat enimmäkseen paremmat kuin olin odottanut (ei juurikaan haisteluyrityksiä!). Ehkä Mörkö voisi seuratessa olla pikkuisen lähempänä minua, mutta toisaalta tuollainen etäisyys taitaa olla pienemmälle koiralle aika normaali, koska siitä on helpompi hakea katsekontakti ohjaajaan. Sitä en vielä tiedä, miten tarkkoja tuosta etäisyydestä ohjaajaan ollaan virallisissa kisoissa ja miten se vaikuttaa pisteisiin. Vauhdinmuutos juoksuun ja takaisin kävelyyn meni ongelmitta. Tällä kertaa en sanonut siinä erillisiä seuraa-käskyjä, koska meidän ekoissa epiksissä Mörkö ilmeisesti luuli mun sanovan "seiso" ja pysähtyi kesken kaiken. Ja yhtä hyvin Mörkö pysyi vauhdissa mukana ilman käskyäkin, joskin taas se meinasi pysähtyä juoksupätkän lopussa, eli ilmeisesti se oletti vauhdin hidastumisen ennakoivan pysähtymistä. 

Seuraaminen kaverin karvoihin kytkeytyneenä
M%C3%B6rk%C3%B6_210114_09-1-normal.jpg

Seuraaminen taluttimetta = 7½ (x 4 = 30). Samoja juttuja kuin hihnassa seuratessakin. Tosin eka yrityksellä Mörkö sinkosi seuraa-sanan jälkeen eteenpäin kuin tykin suusta, joten saatiin ottaa aloitus uusiksi (mikä ei virallisissa kisoissa tietty onnistu). Pikkuisen oli seuraamisen alussa haahuilua, mutta alun jälkeen meno parani huomattavasti ja kokonaisuudessaan seuraaminen oli ehkä astetta "tiivimpää" kuin hihnan kanssa. Vielä kun saadaan nuo perusasennot kuntoon, niin aletaan jo olla suht pitkällä. Tuon pitkän suoran lopussa täyskäännöksessä ennen juoksupätkää Mörkö meinasi eksyä väärälle puolelle, kun se vissiin huomasi mun yläkropan ympärille kietaistun hihnan ja rupesi saalistamaan hihnan päitä.. Siksipä hihna sai jäädä kentän laidalle loppukokeen ajaksi!

Liikkeestä maahanmeno = 10 (x 2 = 20). Wohoo, täysi kymppi! Joku tiukempi tuomari olisi tosin voinut rokottaa pisteitä tuosta mun varmistuksesta, kun käänsin pikkuisen yläkroppaa Mörköön päin käskyn sanoessa. Todennäköisesti Mörkö ei sitä apua olisi edes tarvinut, mutta varmistus mikä varmistus. Perusasentoon Mörkö taisi nousta aikalailla ilman käsiapua, mikä oli positiivinen yllätys. Tässä liikkeessä ei ole ollut ongelmia treeneissä, eikä niitä ollut nytkään "kisatilanteessa", mikä oli kiva huomata. 

Maahanmeno "noutoesine" suussa
M%C3%B6rk%C3%B6_210114_06-1-normal.jpg

Luoksetulo = 8 (x 3 = 24). Herra Häiriöherkkis taas nosti hieman päätään liikkeen alussa, kun selän takana olevasta huoneesta rupesi kuulumaan meteliä mölliluokan koirien saapuessa pikkuhiljaa paikalle omaa vuoroaan odottamaan. Juuri kun olin sanonut tuomarille olevani valmis aloittamaan liikkeen, Mörkö pyörähtikin perusasennosta pois. Hohhoi. :D Eli ei muuta kuin koira uudestaan perusasentoon ja yritys numero kaksi. Vaikka takaa kuuluvat äänet vieläkin pisti päätä vähän pyörimään, niin nyt Mörkö pysyi kuitenkin paikallaan, kunnes sai luoksetulokäskyn. Vauhti oli ihan ok, mutta loppuperusasento vaati hieman enemmän apuja kuin yleensä. Pari pistettä lähti pois enimmäkseen sen alun sählingin vuoksi. Palkkaus lelulla, mikä tuntuikin tuossa tilanteessa toimivan hyvin, kun sen verran kivasti Mörkö lähti leikkiin mukaan (se kun ei ole Mörkön kohdalla mikään itsestäänselvyys, kun sitä ei lelut aina kiinnosta).

Luoksetulo häirittynä :D
M%C3%B6rk%C3%B6_210114_07-1-normal.jpg

Liikkeestä seisominen = 9½ (x 2 = 19). Seuraamisessa Mörkö meinasi pikkuisen edistää (harvinaista meille, mutta Mörkö taisi olla tuossa vaiheessa sen verran korkeassa vireessä, että se vaikutti asiaan). Seis-käskyyn Mörkö reagoi hyvin, mutta videolta katsottaessa mie näemmä pienesti käänsin taas yläkroppaa koiraan päin, eli pitää koittaa tuohon asiaan kiinnittää jatkossa huomiota. Nämä jäävät liikkeet (seisominen ja maahanmeno) on mun mielestä meidän vahvimmat liikkeet tällä hetkellä ja ne tuntuvat toimivan suht hyvin myös isommassa häiriössä (olen testannut niitä myös agiepisten odotteluajalla jne.). Mua jaksaa myös oikeasti ällistyttää, miten hyvin Mörkö tuntuu nykyään erottavan nuo seisomis- ja maahanmenokäskyt toisistaan! Virheitä niissä tule vaan aniharvoin. Ja koputellaanpa perään puuta, jotta tilanne ei jossain vaiheessa alkaisi heittää häränpyllyä.

Liikkeestä jähmettyminen
M%C3%B6rk%C3%B6_210114_04-1-normal.jpg

Hyppy = 0. Hyppyä ollaan treenattu vain silloin tällöin treeneissä ja vaikka se siellä onkin yleensä sujunut ihan hyvin, niin eipä tullut yllärinä, ettei se nyt kisoissa onnistunut täydellisesti. Tai hyppy itsessään kyllä onnistui, mutta sen sijaan, että olisin ehtinyt käskeä Mörkön hypyn taakse seisomaan, se hyppäsikin esteen samantien takaisin, joten ei pisteitä siitä liikkeestä. Sama juttu kävi myös toisella yrityksellä, joten lopulta ohjasin Mörkön hypyn yli lähempää, jotta sain sen hyppäämään tarpeeksi kauas pysähdystä varten ja käytin pysäytykseen äänen lisäksi käsimerkkiä. En epäile ollenkaan, etteikö tämäkin liike ala sujumaan hyvin, kunhan hieman ahkerammin päästään sitä taas harjoittelemaan.

Hyppy.. luoksetulo
M%C3%B6rk%C3%B6_210114_02-1-normal.jpg

Kokonaisvaikutus = 9½.

Yhteispisteiksi saatiin 128,5 (eli III-tulos) ja liikkeet/liikkeiden osat meni muutamia poikkeuksia lukuunottamatta sen verran kivasti, että tyytyväinen olen. Se, mikä mulle tuli hieman yllätyksenä tuolla kisoissa, oli se, että Mörkö taisi pikkuisen nostattaa kierroksia/virettä loppua kohti, vaikka olin olettanut tässä käyvän juuri päinvastoin (toki palkkaus liikkeiden välissä saattoi edesauttaa asiaa). Uusia ja opettelua vaativiahan nuo kisarutiinit on vielä meille kummallekin ja samalla mie koitan vähän testailla eri juttuja, eli millä saan Mörkön virettä tarvittaessa nostettua ja miten saan sen pysymään optimivireessä jne. 

Ja jotta tuo paikallaolon nakkiepisodi ei jäisi kummittelemaan, kysyin vielä meidän yksilösuorituksen jälkeen järjestäjiltä, että saisinko Mörkön kanssa mennä harjoituksen vuoksi mukaan alokasluokan jälkeen olleeseen mölliluokan paikallaoloon. Ennen paikallaoloa otettiin luoksepäästävyys ja sekin saatiin suoritettua nyt sikäli oikein, että Mörkö pysyi istumassa koko liikkeen ajan. Ja paikallaolokin sujui nyt huomattavasti varmemmin. Paikallaolon aikana Mörkö nousi kertaalleen seisomaan, mutta ei liikkunut eteenpäin ja mun käskystä pötkähti heti takaisin makuulle ja pysyi siinä loppuun saakka. Liikkeen jälkeen palkkasin Mörkön kissan(märkä)ruualla, jotta päällimmäiseksi jäisi hyvä tai ainakin maistuva fiilis. Pitäisi vaan enemmän päästä treenaamaan paikallaoloa oudossa porukassa, niin saataisiin tuo ohjattujen treenien paikallaolovarmuus myös muihin tilanteisiin.

Kuvia ei tokoepiksistä ole, joten sen sijaan mukana muutamia "melkein-teemaan-sopivia" kuvia taannoiselta metsälenkiltä. :D Videon lisään tähän jossain vaiheessa, kun saadaan aikaiseksi siirtää se kamerasta koneelle.

M%C3%B6rk%C3%B6_210114_05-1-normal.jpg