Kyllä, ensimmäistä kertaa tuli lähdettyä noinkin pitkän matkan päähän agilitykisoihin. Mutta toisaalta, onhan sitä tullut reissattua näyttelyidenkin vuoksi, miksei siis myös agilityn? Vaikka kyllä tuo Kuopio alkoi olla jo siinä rajalla, ettei ainakaan kovin paljon pidemmälle tee mieli päiväseltään lähteä. Mutta never say never..

Tämä oli eka kerta myöskin siinä mielessä, että ilmoitin molemmat gööttipojat mukaan, eli kyseessä oli Mörkön ensimmäinen startti virallisissa kisoissa! Tuntui kieltämättä aika hassulta ja hienoltakin, kun sai valita myös Mörkön tiedot SAGI:n ilmoittautumisjärjestelmästä. Ja innolla odotin myös, että pääsin kisapaikalla täyttämään Mörkön kisakirjan!

Kisat järjestettin Kuopiossa Viiksi-Areenalla ACE:n toimesta 25.-26.1. ja viikonlopun aikana olisi ollut 1- ja 2-luokille tarjolla kolme starttia sekä lauantaille, että sunnuntaille, mutta me lähdettiin paikan päälle vain lauantaina. Eiköhän siinä olisi ihan tarpeeksi toimintaa yhdelle viikonlopulle. Varsinkin, kun oli tämä eräs ensikertalainen mukana! :)

Autoseurueemme starttasi Oulusta viiden aikaan aamulla ja perillä Kuopiossa oltiin yhden ABC-pysähdyksen taktiikalla hyvissä ajoin yhdeksän pintaan, kun ykkösluokkien ensimmäinen rataantutustuminen oli merkitty alkavaksi kymmeneltä. Sopivasti jäi siis aikaa ilmoittautumiseen, Mörkön mittaukseen (minihän se!) ja kisakirjan varmentamiseen, sekä ekaan lämmittelylenkkiin. Erikseen on kyllä pakko mainita, että tuolla Viiksi-Areenan ympäristössä oli kyllä todella hyvät ulkoilumaastot koiria ajatellen! Syrjäinen sijainti, metsää, hiljaisia metsäautoteitä ja -polkuja. Mielellään siellä kävi koiran kanssa köpsyttelemässä. 

Tuomarina kisoissa toimi Anders Virtanen, jonka radoilla ollaan Jedin kanssa ehditty pyörähtää jo useammankin kerran. Andersin radat eivät ykkösluokassakaan ole yleensä mitään hallin päästä päähän juoksemisia, eikä niin ollut tälläkään kertaa, vaan radoilla pääsi kunnolla ohjaamaankin. Kuitenkaan mulle ei tullut missään vaiheessa sellaista oloa, että me ei Mörkön kanssa jotain osattaisi, joten ihan luottavaisin mielin lähdettiin radoille kokeilemaan. Jännittihän mua tottakai varsinkin ekalle radalle mentäessä, mutta se kuulunee asiaan!

A-agilityrata alkoi puomin sisältävällä suoralla ja sivusilmällä näin, että Mörkö ei ottanut puomin alasmenokontaktille ihan niin selkeää osumaa kuin olisi suotavaa, mutta en tiennyt nostiko tuomari kättä virheen merkiksi vai ei. Eikä sitä auttanut siinä vaiheessa ruveta märehtimäänkään, vaan täysiä eteenpäin vaan. Keppien aloituksen Mörkö haki hienosti, mutta keskivaiheilla ilmeni pientä hapuilua/rytminmuutosta ja mie varmaan pidätin sillä hetkellä henkeä jännityksestä.. Virheittä kuitenkin selvittiin ja loppurata viiletettiin kunnialla maaliin!

Radan jälkeen piti tietysti kiiruhtaa kysymään, että tuliko puomilta kontaktivirhe. Ei tullut virhettä, joten niin tupsahti Mörkön tilille heti ekalta radalta 0-tulos ja LUVA! Että semmoinen aloitus. :D Ihanneaika alittui -6,46 sekunnilla ja tällä tuloksella irtosi sijoitus 2/9. Ensimmäiselle sijalle viiletti Eetu-corgi ja kolmannen sijan nappasi lancashirenkarjakoira, eli melko hyvä töppöjalkaedustus palkintopallilla!

Video A-radalta (ratojen videoinnista kiitos Tiialle!):
http://youtu.be/QSHRj40COzM

Seuraavana oli vuorossa B-hyppyrata. Olin jälleen aika optimistinen radan suhteen, ei mitään mahdottomalta tuntuvia kohtia, mutta tarkkuutta vaativia kyllä. Kepeille saakka tehtiin puhdasta rataa, mutta juuri ennen keppejä Mörkön kuono käväisi maassa pikkuisen väärällä hetkellä ja aloitus lipsahti toiseen keppiväliin. Korjauksen jälkeen kepit sujuivat hyvin ja keppien aloitus jäikin meidän ainoaksi virheeksi, joten tuloksena 5 ja tällä kertaa sijoitus 1/7! Ihanneaika alittui -3,73s.

Video B-hyppyradalta:
http://youtu.be/wNjo58uZUnM

Viimeisenä oli vuorossa C-agilityrata, jossa oli mukana mm. kaikki kontaktiesteet keinua myöten. Tällä kertaa kepit olivat hieman haastavammassa paikassa. Mietin, osaisiko Mörkö aloittaa pujottelun niin, että itse olen keppien vasemmalla puolen, koska se on treeneissä ollut Mörkölle hankalampi kuin "suora" lähestyminen (eli päinvastoin kuin Jedillä). Vaan sittenpähän sen näkisi, kun koittaisi. Keppien aloituksen Mörkö hanskasi hyvin, mutta sen jälkeen tuli useammassakin kohdassa pientä hapuilua, josta tienattiin vitonen (ei ole vielä ihan satavarmat nuo kepit, mutta ihan hyvällä mallilla mun mielestä).

Keppien jälkeen mulla ja Mörköllä tuli lisäksi pieni yhteentörmäys, josta tienattiin toinen vitonen. Luulin ensin, että molemmat vitoset tulivat kepeiltä, mutta videolta katsoessa tuomari elehtikin selvästi, että jälkimmäinen vitonen tuli jalan osumisesta koiraan. Kontaktiesteet menivät hyvin ja nyt ei jäänyt minullekaan puomin kontaktista epäselvyyttä - oli niin hyvä osuma kuin voi olla! Lopputuloksena siis pari vitosta ja hitunen yliaikaa = 11,74. Sijoitus 4/9.

Video C-radalta: 
http://youtu.be/0BjAhHgDzdc

* * *

Kakkosluokkien radat alkoivat ykkösluokkien jälkeen iltapäivällä, suunnilleen kahden aikoihin. Melko vähäinen oli mini-kakkosten osallistujamäärä, kun osallistujia oli kullakin radalla vain 3-4. Tämä tietysti tarkoitti sitä, että jos useampi koirakko tekisi 0-tuloksen, saisi LUVAn ainoastaan ensimmäiseksi tullut. 

Noh, A-agilityradalla nollahaaveet kaatuivat heti ensimmäiselle esteelle, kun Jedi karkasi lähdöstä ja kolisteli ekan riman alas. Me oltiin Jedin kanssa näissä kisoissa nyt ensimmäistä kertaa paalupaikalla, eli ensimmäisenä lähtövuorossa. Ja mie tein ekalla radalla pienen virhearvion, kun siirryin Jedin kanssa heti rataantutustumisen päätyttyä lähtöpaikalle. En tosiaan ottanut huomioon, että tuomari teki vielä viime hetken tarkastusta radalla, joten jouduttiin odottamaan lähtökuopissa sen verran pitkä tovi, että Jedi kerkesi kasvattaa "mukavat" kierrokset ja liikkeellelähtö oli sitten sen mukainen.. 

Vaan eipä siinä, tuota ekaa hyppyä lukuunottamatta tehtiin muilta osin virheetön rata vajaan parin sekunnin yliajalla. Lopputuloksena 6,95 ja sijoitus 3/4.

Video A-radalta: 
http://youtu.be/uM5aaM9u7QU

Seuraavalla radalla (B-hyppyrata) en tehnyt samaa virhettä toistamiseen, vaan pysyteltiin poissa lähdöstä sen verran kauan, että tuomari sai radantarkistuksen pakettiin, jolloin pääsimme aloittamaan oman suorituksen samantien lähtöalueelle tullessamme. Olin myös tehnyt useampia lähtöönjäämisharjoituksia radan tuntumassa ennen rataantutustumista. Ja pakko sanoa, että ero ensimmäisen radan lähtötilanteeseen oli kyllä melkoinen - positiivisessa mielessä!

Eikä me virheitäkään saatu radalla aikaiseksi, joten 0-tuloksella maaliin ja vielä ihanneajan sisällä! Ihanneaika alittui -1,03 sekuntia ja se on meille jo ihan hyvä saavutus, kun hyppyradoilla ihanneajat ovat yleensä tiukemmat kuin agiradoilla ja meillä noita hidastavia kohtia tuppaa radalla olemaan jonkun verran. Kaikki hyppyradalla mukana olleet kolme koirakkoa tekivät nollatuloksen ja Jedin aika riitti 2. sijaan. Ensimmäiseksi tulleen sheltin aika oli melkein 8 sekuntia meidän aikaa nopeampi, joten LUVAan meillä ei käytännössä ollut tällä kertaa mitään jakoja. Vaan eipähän harmittanut ihan niin paljon kuin vaikkapa sellaiset 0,16 sekunnin erot! :D

Video B-hyppyradalta: 
http://youtu.be/MVta2vSr4D4

C-agilityrata tuntui aika mukavalta radalta, joskin siellä oli muutama sellainen kohta, jossa tiesin meidän vauhdin hidastuvan, esim. keppien jälkeen oleva takaakiertohyppy ja radan takakulmassa olevan putken jälkeen tulleet hypyt 12 ja 13. Jedi kun kääntyy suht hyvin, mutta ei irtoa, joten tuollaiset kohdat menee meillä vähän kädestä pitäen viemällä, ainakin vielä tässä vaiheessa. Lähdössä Jedi yritti karata, mutta sain sen käskyllä pysähtymään ja vaikka se ei istunut, niin pysyipähän sentään paikallaan lähtölupaan saakka.

Hankalistakin kohdista selvittiin ilman rimantiputuksia, eikä onnistuttu muutenkaan sössimään, joten maaliin viiletettiin jälleen puhtaalla radalla! Ja se olikin ainoa tulos kyseiseltä radalta (kolmelle muulle koirakolle tuli HYL). Ihanneajan alittumisen suhteen en ollut kovin optimistinen, mutta niin se vaan tulostaulu kertoi, että aika oli alittunut melkein parilla sekunnilla (-1,99s). Eli käytännössä se tarkoitti, että meille tuli tällä radalla nollavoitto ja toinen LUVA kakkosluokasta

Video C-radalta: 
http://youtu.be/ItOZ2TYpv20

Ja olihan mulla hyvä fiilis noiden kisojen jälkeen, ei voi muuta sanoa. Ensin LUVA Mörkölle ekalta viralliselta radalta ikinä ja sitten toinen kakkosluokan LUVA Jedille. Ja tämä oli myös mulle ja Jedille ensimmäinen kerta ikinä, kun saatiin kisoissa tuplanolla aikaiseksi! Vissiin Jedi päätti, ettei se nyt passaa jäädä "pikkuveikkaa" huonommaksi.. ;)

Ei lähdetty ihan tyhjin käsin kotiin palkintojenkaan osalta!
Vähän kyllä harmitti, kun LUVAsta ei saanut ruusuketta/pokaalia muistoksi..
Kuopioagi_palkinnot-normal.jpg

Ratojen ja tulosten lisäksi mulle jäi hyvä mieli myös kisapäivästä yleisesti. Molemmat koirat (ja minäkin!) jaksoi koko pitkän päivän erinomaisesti, eikä isompia väsymyksen merkkejä ollut havaittavissa kummastakaan. Radoilla ja niiden ulkopuolella koirat olivat hyvin kuulolla. Mörkökin paineli kaikilla kolmella radalla iloisesti hömpötellen menemään ilman isompia haisteluyrityksiä!

Mörkön kanssa tein niin, että omien ratojen, lämmittelyjen ja jäähdyttelyjen ulkopuolella se sai odotella väliajat autossa säästämässä voimia. Mörkö kun osaa rauhoittua autossa paremmin kuin Jedi, mutta tulee sieltä innolla aina pois menemättä kuitenkaan ylikierroksille. Jedi puolestaan oli mulla koko kakkosluokkien ajan hihnassa palloilemassa, jotta se mahdollisesti hieman rauhoittuisi päivän mittaan. Ja hyvin tuntui tuollainen järjestely toimivan. On nuo kaksi kyllä omalla tavallaan niin erilaisia koiria, puolensa molemmissa. :)

Kotiin saavuttiin yhdeksän jälkeen illalla ja kotona käytin Jedin ja Mörkön vielä varmuuden vuoksi pienellä kävelyllä, kun mistäpä sitä tietää, miten juntturaan tuollainen pidempi autossa kököttäminen kisapäivän päätteeksi saattaa kropan vetää. Oma selkä ja jalat ainakin vertyi kävelemisellä ihan mukavasti ja voisin kuvitella, että sama pätee koiriin. Eikä muuten tarvinut yöllä paljon unta houkutella!

M%C3%B6rk%C3%B6_piirros-normal.jpg