Nala ja Jedi kävivät virallisessa silmätarkastuksessa maaliskuun puolivälissä. Jedin n. viikkoa aiemmin loppuneen kennelyskän vuoksi olin jo koko hommaa perumassa, mutta eläinlääkäriasemalta ehdottivat sellaista järjestelyä, että jos koirat ovat odotusajan autossa jne., voisimme tulla tarkastukseen päivän viimeisinä, jotta mahdollinen tartuntariski saataisiin minimoitua.

Myös silmätarkastusta varten vaadittavat silmätipat laitoin autossa ja sieltä kannoimme Arin kanssa Jedin ja Nalan suoraan tutkimuksiin. Käytännössä ne eivät siis missään vaiheessa olleet suorassa kontaktissa mihinkään muualle kuin tutkimushuoneeseen, joka sitten voitiin desinfioida asianmukaisesti meidän käynnin jälkeen.

Silm%C3%A4tarkkikuvitus-normal.jpg

Silmätarkastuslääkärinä toimi ELL Elina Pietilä, joka on Suomen ensimmäinen ECVO DiblomaattiNala pääsi/joutui ensimmäisenä "suurennuslasin alle". Aluksi lääkäri kyseli, että oliko Nalan aikaisemmassa silmätarkastuksessa vuonna 2009 todettu minkäänlaisia muutoksia, johon totesin, että ei ja kerroin myös, että silloinen silmätarkastuslääkäri (ELL Sari Jalomäki) sanoi minulle tarkastuksen tehtyään, että tällainen on jopa oikeasti suht harvinaista, että hän ei joudu tarkastuslomakkeeseen laittamaan yhtään mitään merkintöjä yhtään mistään.

Ja Nalan silmät tutkittuaan myös tämänkertainen eläinlääkäri sai todeta saman: ei vieläkään kerrassaan mitään huomautettavaa. Kuulemma silmien ainoa löydös oli se, että jossain siellä luomen alla seilasi muutama meikäläisen hius.. :D Suunnitelmissa olisi käyttää Nala silmätarkastuksessa vielä kolmannen kerran sitten vanhempana, eli todennäköisesti likempänä kymmentä vuotta tai yli. Toivotaan, että tilanne silmien (ja muunkin terveyden) suhteen on vielä silloinkin yhtä hyvä. 

Eläinlääkäri sanoi vielä tarkastuksen tehtyään, että hän ei meinaa saada omia silmiään irti Nalasta, kun on niin sievä ilme ja suloiset silmät toisella. Enpä voi kieltääkään.. :)

Silm%C3%A4tarkkikuvitus-2-normal.jpg

Seuraavaksi oli Jedin silmien vuoro joutua tarkistettavaksi - nyt ensimmäistä kertaa. Eläinlääkäri tutki silmiä pitkään ja jo sen perusteella tiesin pelätä, että kaikki ei ollut ihan ok. Eläinlääkäri kertoi, että Jedin verkkokalvoilla oli nähtävillä muutoksia, jotka eivät kuitenkaan olleet ihan niin selkeitä tai tyypillisiä, että niiden perusteella olisi varmuudella voinut tässä vaiheessa sanoa, mistä sairaudesta on kyse. Käytännössä vaihtoehtoina olivat PRA ja gööttien rotutyypillinen retinopatia, eli J175. :(

Jedin silmätarkastuslausuntoon tuli merkinnät "Retinan degeneraatio (PRA): epäilyttävä" ja "Muu verkkokalvon sairaus, J175: epäilyttävä" (nämä näkyvät myös KoiraNetissä Jedin tiedoissa). Tuo merkintä "epäilyttävä" tarkoittaa, että "eläimellä on todettu vähäisiä mutta rodulle tyypillisen perinnölliseksi epäillyn silmäsairauden kliinisiä oireita. Oireiden kehittyminen vahvistaa diagnoosin" (lainaus silmätarkastuslomakkeen tulkintaohjeesta). Jedin lausunnon lisätiedoissa on mainittu mm. tapetumalueen dorsaaliosassa olevan tummaa hyporefleksiaa, sekä niillä kohdin verkkokalvon ohentumaa ja kaventuneita verisuonia.

Nyt kieltämättä hieman harmittaa, etten ole Jedin silmiä tullut tutkituttaneeksi esim. joskus 2-vuotiaana. Lähinnä sen vuoksi, että nyt en tiedä (enkä saakaan tietää), onko Jedin silmissä ollut muutoksia nähtävillä jo nuorempana vai ovatko ne kehittyneet "vasta" myöhemmin. Lopputuloksen kannalta sillä ei tietenkään ole mitään merkitystä, mutta kiinnostaisi silti tietää. Ja silloin mulla todennäköisesti olisi nyt tässä vaiheessa ainakin tieto siitä, ovatko nuo muutokset (olleet) eteneviä.

Silm%C3%A4tarkkikuvitus-3-normal.jpg

Eläinlääkärin suosituksesta Jedin silmät tutkitaan uudelleen myöhemmin, jotta nähdään, ovatko muutokset siihen mennessä muuttuneet tai edenneet. Eläinlääkärin mukaan uusintatutkimus kannattaa tehdä aikaisintaan puolen vuoden kuluttua, mutta ei haittaa, vaikka välissä menisi pidempikin aika, esim. vuosi. Todennäköisemminhän muutosten mahdollinen eteneminen näkyy, mitä pidempi aika välissä on kulunut. Eläinlääkäri kirjoitti löydöksistään mahdollisimman tarkasti silmätarkastuslomakkeeseen siltä varalta, että Jedin silmät tarkastaa tulevaisuudessa joku toinen eläinlääkäri. Aion kuitenkin yrittää, jos vaan mahdollisuus tarjoutuu, päästä käyttämään Jedin uusintatarkastuksessa samalla eläinlääkärillä, koska hän on ne silmien muutokset kuitenkin itse nähnyt.

Sekä PRA, että J175 voivat pahimmillaan johtaa koiran sokeutumiseen, joten kieltämättä mua hieman hirvittää, että mikä on Jedin kohtalo tulevaisuudessa. Toki sekin on mahdollista, että vaikka diagnoosi jommasta kummasta sairaudesta Jedin kohdalla jossain vaiheessa varmistuisikin, että oireet eivät silti koskaan etene niin pitkälle, että sillä olisi näkökykyyn isommin vaikutusta. Ei auta kuin pitää peukut pystyssä ja toivoa parasta. Meidän nykyiseen elämään nämä silmälöydökset eivät luonnollisestikaan vaikuta, koska ainakaan vielä ei merkkejä niiden vaikutuksesta Jedin näkökykyyn ole havaittavissa. Seurataan tilannetta ja aika näyttää sitten tulevaisuudessa, että mihin suuntaan tämä homma kehittyy, jos on kehittyäkseen.

Silm%C3%A4tarkkikuvitus-5-normal.jpg

Gööttien perinnöllisestä retinopatiasta löytyy kiinnostuneille lisätietoa esim. Jedin kasvattajan blogista.