Tämä oli näitä sarjassamme huippuhyviä ideoita: ei olla treenattu tokoa Mörkön kanssa juuri lainkaan sitten huhtikuun, jolloin meillä jäi hallitreenit tauolle - joten mikäs sen järkevämpää, kuin lähteä ekstemporemeiningillä tokoepiksiin, kun työvuoro sattui sopivasti maanantaina vaihtumaan siten, että ehdittiin hyvin paikan päälle! :D

Noh, harjoittelemaanhan noihin epiksiin ensisijaisesti mennään, joten ei tuo osallistumiskynnys mitenkään kovin korkealla sentään ollut. Varsinkin, kun Mörkön kohdalla mulla on hyvin vakaa luottamus siihen, ettei se esim. paikallaolosta lähde muiden koirien luo (vaikka sattuisi nousemaankin), joka mun mielestä on ensiarvoisen tärkeää olipa kyseessä sitten epikset taikka viralliset kisat. Harjoitella saa ja pitää, mutta ei toisten koirien suorituksen kustannuksella. Mun yksi pahimpia pelkoja tokossa liittyy juuri paikallaoloon ja siihen, että sieltä rivistä joku koira nousee ja menee härkkimään Mörköä pilaten sen suorituksen ja pahimmillaan koko paikallaololiikkeen ties kuinka pitkäksi ajaksi..

Epiksissä mie halusin päästä hyödyntämään tilaisuuden tehdä kisanomaista treeniä sellaisella kentällä, jossa ei olla aiemmin treenattu ja vieraiden koirien läsnäollessa, koska sitähän se tulee useimmiten olemaan myös oikeassa koetilanteessa. Ja me ollaan tähän asti tokoiltu lähinnä hallissa ja nyt oltiin ulkokentällä.

Alokasluokassa oli yllättävänkin paljon osallistujia, muistaakseni 7 tai 8? Ja Mörkö ainoana "pikkukoirana" mukana, loput olivat kokoluokkaa tolleri, setteri, saksanpaimenkoira, saksanseisoja jne. Ei siinä muuten mitään, mutta Mörköllä kun on tuota tiettyä epävarmuutta isoja koiria kohtaan, niin hirvitti hieman, että miten se tulee paikallaolossa pysymään vai lähteekö hiipimään mun luo. Päätin kuitenkin katsoa tilanteen, koska Mörköllä tuo paikkamakuu on kuitenkin ollut suht varma liike, joten pakkohan mun on oppia luottamaan siihen, että se pysyy myös hieman haastavammissa olosuhteissa. Ja en mää koskaan opi luottamaan, jos aina vaan teen varmuuden vuoksi helpotettua paikkista, käyn välipalkkailemassa tms. 

Ennen paikallaoloa otettiin luoksepäästävyys ja siitä Mörkölle hieno 10. Pikkuisen olisi tehnyt mieli lähteä moikkaamaan tuomaria, mutta malttoi kuitenkin pysyä istuma-asennossa ja tuomari sai tervehdykseksi hännänheilutukset. :)

Paikkamakuussa Mörkö oli rivissä setterin ja saksanpaimenkoiran välissä (edestä katsoen Mörkön vasemmalla puolella oli 2 koiraa ja loput oikealla). Mörkö meni hyvin käskystä maahan, mutta sen jälkeen rupesi hieman pälyilemään setterin suuntaan ja hetken aikaa näytti siltä, että kyynärät meinaa nousta ilmaan mun lähtiessä kävelemään, mutta päätti sitten kuitenkin jäädä makuulle, huh! Eka jännitysmomentti oli voitettu! Ja sitten alkoi se ikuisuudelta tuntuva kaksiminuuttinen.. 

Ilmeisesti setteri tuntui Mörkön mielestä olevan hieman epäilyttävä, koska se sivusilmällä sitä aina välillä vilkuili, vaikka muutoin makasikin suht rauhallisena. Setteri hieman vaihteli asentoaan (laski välillä pään alas jne.), joka kaiketi kiinnitti Mörkön huomion. Suurin osa koirista pysyi koko paikkamakuun ajan hyvin aloillaan, mutta rivin oikeassa reunassa oleva koira nousi useammankin kerran ja loppuajasta myös setterin vasemmalla puolella ollut koira nousi ja lähti menemään ohjaajaansa kohti. Nämä Mörkö taisi pistää merkille, mutta ei kuitenkaan näyttänyt missään vaiheessa siltä, että meinaisi itse nousta ylös. Hieno Möökö!

Lopulta kaksi minuuttia oli kulunut ja saimme liikkeenohjaajalta luvan palata koirien luo. Mörkö näyttäisi pikkuisen ennakoineen sivu-käskyä, mutta tämä jäi ilmeisesti tuomarilta huomamaatta (tai sitten siitä ei vaan rokotettu), koska Mörkö sai paikkamakuusta täydet 10 pistettä! Kerroin 3, eli kokonaispisteet 30.

Yksilöliikkeet menivät meidän osalta osittain hieman haahuiluksi, kun Mörkö pisti merkille heti kehän ulkopuolella olevat koirat ja rupesi niitä aina välillä ihmettelemään. Seuraamiset sekä kytkettynä, että vapaana olivat enimmäkseen aika kamalia, joten pitää koittaa niihin saada lisää häiriötreeniä ("kyllä se kotona osaa"). Tosin edistystä on kyllä tullut noihin perusasentoihin, kun Mörkö ei enää liikkeen loppuessa jää niin herkästi seisomaan! Ja kontaktikin on oikein kiva aina silloin, kun Mörkö hoksasi keskittyä minuun, eikä kattele "maisemia". Noita juoksupätkiä voisi mun puolesta olla seuraamisessa enemmänkin, koska niissä Mörkö selkeästi petrasi menoaan. :D 

Kytkettynä seuraamisesta saatiin pisteiksi 7 (x 2 = 14) ja vapaana seuraamisesta 5½ (x 4 = 22). Itsestä jäi silti tuntumaan, että vapaana seuraaminen olisi mennyt kokonaisuutena vähän paremmin, vaikka lopussa tulikin säätöä (mie luulin, että liike olisi loppunut siihen ekaan pysähdykseen tuossa loppusuoralla, mutta meno jatkuikin vielä kertaalleen ja se oikeasti viimeinen perusasento meni sitten pipariksi). Ja tuolle mun "namikädelle" tarttis varmaan tehä jotain. En oo edes hoksannut, että pidän näemmä kättä koukussa tyhjänäkin.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 8 (x 2 = 16). Minusta liike meni hyvin ja yllättyin vähän, että noinkin monta pistettä lähti mun vartaloavusta maahan-käskyn yhteydessä, joka ei minun mielestä mikään valtavan voimakas ollut (käänsin yläkroppaa kevyesti koiraa kohti). Mutta riippuu varmaan aina vähän tuomarista, että paljonko tuollaisesta rokottavat. :) Meidän yksilöliikkeistä tämä liikkeestä maahanmeno oli mun vinkkelistä joka tapauksessa kaikista "ehjin" kokonaisuus (Mörkö lähti hyvin seuraamaan, eikä haahuillut isommasti missään vaiheessa) ja olisin varsin tyytyväinen, jos tällainen suoritus saadaan joskus virallisessa kokeessa aikaiseksi.

Luoksetulo: 8½ (x 3 = 29,5). Liike meni muuten ihan ok, mutta luoksetulon lopussa Mörkö jälleen huomasi koirat kehän laidalla ja pysähtyi mun eteen seisomaan, jolloin jouduin käsiavulla ohjaamaan sen perusasentoon.

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 9½ (x 2 = 19). Ei muuta huomauttamista kuin alun "haaveilut", kun Mörkö ei heti hoksannut, että piti liikkeelle lähteä. Pysähtyi hyvin käskystä seisomaan, eikä ennakoinut loppuperusasentoa. Nämä jäävät liikkeet onkin tokossa yhä edelleen mun mielestä Mörkön isoin vahvuus. Vähän harmi, kun niissä on niin pienet kertoimet.. :D

Estehyppy: 8 (x 2 = 16). Tämä liike olisi kaiketi virallisessa kokeessa mennyt oikeasti nollille, koska Mörkö kävi omatoimisesti kertaalleen hyppäämässä esteen yli ennen liikkeen alkua. Nyt siitä ei kuitenkaan rokotettu, eikä edes sanottu mulle mitään. Mörkö taas pikkuisen vilkuili kehän laidan koiria, joten vähän aavistelin, ettei se lähde pelkällä käskyllä hyppäämään, niinkuin ei lähtenytkään. Joten seuraavaksi näytin hypyn Mörkölle käsimerkillä ja johan koira läks ja vauhdilla! Kunnon agilitykoiran ( ;)) tavoin Mörkö rupesi hieman kääntämään kroppaansa jo ilmassa - ja meni sen vuoksi vähän esteestä sivuun, mutta pysähtyi kuitenkin hienosti käskystä seisomaan ilman, että olisi valunut esteen viereen! Ja pysyi paikallaan mun siirtyessä sen luo, joka on joskus tuottanut Mörkölle pieniä vaikeuksia (on aiemmin ruvennut kääntymään mua kohti), eli edistystä on tässäkin havaittavissa!

Kokonaisvaikutukseksi saatiin kymppi, jota tuomari perusteli sillä, että vaikka Mörköllä välillä vähän keskittyminen meinaakin karkailla häiriöiden vuoksi, niin tekeminen on kuitenkin tosi reipasta ja iloista.

Palkintojenjaossa Mörkö sijoittui muistaakseni neljänneksi ja sai pisteitä 166½ / 200, eli I-tulos olisi tulla tupsahtanut! Tästä on hyvä jatkaa ja nyt taas tietää vähän, että mitä asioita pitää vielä ottaa tehotreeniin ennen kuin uskaltaa virallisista kokeista haaveilla.. :)

http://youtu.be/TVCKtOUQABY