Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, että Suomessa on aika hitosti paikannimiä, jotka alkaa tai loppuu johonkin noista otsikossa mainituista sanoista? Miepä olen! Kerrankos sitä ilmoittaa koiran kahteen näyttelyyn samalle päivälle, kun menee Saarijärvet, Viitasaaret, Ristijärvet ja Siikajoet päässä iloisesti sekaisin. Noista siis Viitasaaren ja Siikajoen ryhmänäyttelyt olivat samana päivänä ja se olisi ehkä kannattanut kirjoittaa myös kalenteriin selkeämmin ylös..

No, ensin mietin että ei voi mitään. Ajattelin odottaa molempien näyttelyiden aikataulut, tiedon gööttien osallistujamääristä yms., ja päättää niiden perusteella, kumpaan näyttelyyn sitä lähtisi. Vaan sitten sopivasti yhtenä yönä unta odotellessa tulla pätkähti mieleen tarkistaa, että kuinka kaukana Siikajoki ja Viitasaari toisistaan sijaitsevat. Eli kännykkä ja Google Maps esiin.

Selvisi, että Siikajoelta Viitasaarelle olisi alle kolmen tunnin ajomatka ja Siikajoki olisi vieläpä käytännössä matkan varrella Oulusta Viitasaarelle mentäessä. Joten siitäpä se ajatus sitten lähti vipeltämään: Jos toisessa näyttelyssä göötit olisivat arvosteluvuorossa heti aamusta ja toisessa vasta päivän lopussa, voisi kenties olla teoriassa mahdollista ehtiä molempiin. Nukkumisesta ei sinä yönä tullut mitään, ennen kuin olin naputellut molempien näyttelyiden järjestäjille aikataulutoiveet sähköpostilla. Yrittänyttähän ei laiteta vai miten se meni?

Sitten jännitettiin aikataulujen julkistamista ja kuinka ollakaan, toiveeni oli otettu huomioon molempien näyttelyiden järjestäjien taholta! Siikajoella gööttikehä alkaisi heti aamulla klo 10 ja Viitasaarella göötit olivat kehässään viimeisenä arvosteluvuorossa, eli arviolta joskus 13.30-14 aikaan. Molempiin näyttelyihin oli ilmoitettu vain kaksi gööttiä, joten onneksi ei tarvinut ruveta arpomaan sitä, että kumpaan noista osallistujamäärän perusteella kannattaisi lähteä. :D 

Kuumana päivänä hiekkakylpy viilentää!
SiikajokiViitasaari201405-normal.jpg

Näyttelypäivän aamuna 2.8. pakattiin koko koirakolmikko autoon. Myös Nalan olin ilmoittanut Siikajoen näyttelyyn, mutta sen osallistuminen riippuisi siitä, saisinko jonkun tutun paikan päällä esittämään sen, koska meidän pitäisi todennäköisesti melko pian gööttikehän jälkeen päästä jatkamaan matkaa (ja tämmöisiä asioitahan ei tietenkään kannata sopia yhtään etukäteen..). Jedi sai lähteä muuten vaan mukaan "kannustusjoukkoihin".

Pemukehän laidalta löysin Sannan ja Heidin, jotka lupasivat huolehtia Nalan esittämisen kehässä. Ja Sanna lupasi lisäksi tarjota Nalalle kyydin mun vanhempien luo näyttelyn jälkeen, josta voitaisiin sitten kotimatkalla käydä poimimassa se mukaan. Miljoona kiitosta vielä tätäkin kautta avusta! Olen niin iloinen, että homma järjestyi tuolla lailla!

Nalakin oli kuulemma käyttäytynyt kehässä esimerkillisesti ja oikein reippaasti, mikä oli tosi mukava kuulla. Ilmeisesti Nala oli ollut kehässä niin intopiukeana, että häntääkin oli pitänyt niin tötteröllä, että se oikein häiritsi tuomaria.. :D En muista, onko Nalalle koskaan aikaisemmin tullut hännän asennosta sanomista, mutta ei kyllä haittaa yhtään. Pääasia, että sillä oli mukavaa kehässä. <3

Pemujen tuomarina oli Jari Laakso, jonka kehässä käytiin Nalan kanssa viime vuonna Kemin näyttelyssä. Silloin Nala sai ERI:n ja sijoittui luokassaan (AVO) toiseksi, SA:ta ei tullut liian pehmeän turkin vuoksi. Nyt Nala oli sopivasti ehtinyt pudottaa osan karvoistaan, joten turkki ei ollut niin silmiin pistävän ja käsiin tuntuvan "pumpulinen" mitä viime kerralla, eikä turkista tällä kertaa tullutkaan mitään sanomista. Tuloskin parani vuoden takaisesta SA:n ja luokkasijoituksen verran, joten kannatti käydä! Paras narttu -kehässä ei menestystä tullut, mutta en sitä kyllä isommin odottanutkaan.

Tällaisen arvostelun Nala sai:

"7v. Hyvä rungon pituus. Riittävä tilavuus. Hyvä raajaluusto. Kaunis täyteläinen etuosa. Tasapainoiset kulmaukset. Korkea häntä liikkeessä häiritsee. Kallossa hiukka pyöreyttä. Suurehkot silmät. Hyvä suu. Hyvät liikkeet.

ERI VAK1 SA

Ja mitenkäs Mörköllä sitten? Göötit tuomaroi Siikajoella Maija Mäkinen, eli sama tuomari, jonka kehässä käytiin toukokuussa Tuurissa. Mörkön esiintyminen olisi siellä voinut olla hieman reippaampaa ja vaikkei siitä tuomarilta sanomista tullutkaan, niin halusin silti käydä saman tuomarin kehässä uudelleen. Josko vaikka Mörkökin olisi tällä kertaa hieman virkeämmällä mielellä. Ja olihan se! Oma iloinen, reipas ja kovasti häntää heilutteleva itsensä. :)

SiikajokiViitasaari201401-normal.jpg

SiikajokiViitasaari201402-normal.jpg

Esiintyminen meni siis aika lailla nappiin, joten hyvillä mielin sain lähteä kehästä pois, vaikka EH tuli tällä(kin) kertaa tulokseksi. Arvostelu oli pääpiirteiltään samantyyppinen mitä viimeksikin, mutta esim. maininta korostuvasta lanneosasta oli jäänyt pois ja uskoisin tämän johtuvan siitä, että Mörkö oikeasti esiintyi tällä kertaa ryhdikkäämmin, eikä seisonut miten sattuu. Toinen näyttelyyn ilmoitettu göötti oli myös avoimen luokan uros ja se sijoittui ensimmäiseksi.  

Tämmöinen oli Mörkön arvostelu kokonaisuudessaan:

"2-v. Maskuliininen uros, joka vielä kesken kehityksen. Hyvä kallo & korvat. Kuono-osa voisi olla hieman pidempi. Hyvät silmät & purenta. Etuosa saisi olla hieman paremmin kulmautunut. Kevyt eturinta. Riittävä rintakehän pituus. Sopivasti kulmautunut takaa. Hyvä luusto & käpälät. Hyvä hännänkiinnitys. Tänään kevyessä kesäturkissa. Liikkuu reippaasti, mutta tehoja voisi olla enemmän. Hieman lyhyet askeleet. Ihastuttava temperamentti. Esiintyy hyvin."

EH AVK2

SiikajokiViitasaari201403-normal.jpg

Heti kehästä päästyämme löimme "leirin" kasaan ja lähdimme huristelemaan Viitasaarta kohti. Auton kello näytti silloin olevan n. 10:20. En muista, ollaanko koskaan aikaisemmin tehty noin pikaista visiittiä näyttelypaikalle. Taisi olla alle tunnin pyörähdys kaikkinensa, eli ei juuri kummoisempi keikka kuin normaali ajopaussi pitkällä matkalla. :D 

Viitasaarelle saavuttiin suht hyvissä ajoin ennen omaa kehävuoroa, vaikka kroatialainen tuomari Jasna Matejcic aika ripeää tahtia arvostelussaan pitikin. Kävi ilmi, että toinen näyttelyyn ilmoitettu göötti oli avoimen luokan narttu, joka sekin Mörkön tavoin oli "sen viimeisen sertin metsästyksessä".

Nyt olisi siis molemmilla ollut teoriassa hyvät mahdollisuudet valioitumiseen, mutta tuomari päätti toisin: molemmille gööteille ERI, mutta ei SA:ta. Ja mie olin juuri ennen kehää sanonut Arille, että tulisi ennemmin vaikka sitten EH, kunhan ei ERIä ilman SA:ta. Kieltämättä se jäi tässä tilanteessa harmittamaan enemmän, koska serti oli niin pienestä kiinni. Eikä ollut Mörkön kohdalla eka, eikä edes toka kerta, kun näin käy.

SiikajokiViitasaari201404-normal.jpg

Mörkö esiintyi kehässä niin hienosti, että sen perusteella olisi mun mielestä kyllä sertinsä ansainnut, mutta SA jäi tällä kertaa jalkojen mitan päähän, kun tuomarin mielestä Mörköllä oli liian pitkät jalat - kaikki muu arvostelussa oli positiivista. Toisessa rodussa kiinnitin huomiota, kun tuomari antoi ROP-tittelin koiralle, jonka handleri ROP-kehässä kiskoi koiran häntää selän päälle useaan kertaan ja tiuski sille samalla "Et nyt ala temppuilla!" (sen verran isoäänisesti, että kuului kehän laidalle saakka). Koira ei myöskään suostunut kehässä liikkumaan kuin pari metriä ja senkin hankalasti. Olisi ehkä kyseisellä handlerilla pieni peiliin katsominen paikallaan, vaan tuskin tulee tapahtumaan, kun menestystä kerran tulee nykymenollakin. :/

Tällainen oli Mörkön Viitasaaren näyttelyn arvostelu:

"Bit high on legs. Good proportions of head. Good bite. Correct angulation in front & rear. Correct topline. Good tailset. Nicely presented. At this moment he's too high on legs."

ERI AVK1

Eli tulosten puolesta "turha" kahden näyttelyn tournee, mutta ollaanpahan ainakin kokemusta rikkaampana. :D Ja vaikkei meille mitään isompaa menestystä näyttelyistä koskaan tulisikaan, niin ainakin voin olla hyvillä mielin siitä, että yleensä mulla on kehässä mukana iloisesti esiintyvä, hyväkäytöksinen ja reipas kaveri, jota kehtaa kyllä näyttää tuomarille ja kaikille muillekin, vaikkei se ulkonäöllisesti ihan sitä tyypillisintä näyttelyihannetta vastaisikaan.

* * *

Saarijärvelläkin ehdittiin pyörähtää kaikkien rotujen näyttelyssä heinäkuun lopussa (27.7), eli ennen noita Siikajoen ja Viitasaaren näyttelyitä. Se oli taas tämmöinen sarjassamme järkevä veto, kun perjantai ja lauantai oltiin vietetty Qstockissa ja sitten sunnuntaina aamuvarhain lähdettiin koiranäyttelyyn. Saarijärvelle oli Esa Ruotsalaisen arvosteltavaksi ilmoitettu neljä gööttiä ja näistä kaikki olivat uroksia

Tiesin kyseessä olevan suht tiukka tuomari. Jedin kanssa on haettu häneltä yksi H ja muistaakseni Jedi sai palautetta mm. siitä, että rungon pitäisi olla voimakkaampi ja kulmausten paremmat. Toisaalta Jedin kohdalla on vaikea sanoa, että kuinka paljon saatuun laatuarvosanaan loppupeleissä vaikuttaa tuo sen epätasainen purenta. Mulle jäi kuitenkin tuomarista itsessään positiivinen ja mukava mielikuva, joten mielellään Mörkönkin hänen arvosteltavakseen vein.

Saarij%C3%A4rvi201401-normal.jpg

Avoimessa luokassa oli kolme urosta ja näistä ensimmäinen sai H:n, toinen ERI:n ja Mörkö viimeinen villahousu tienasi EH:n ja sijoittui siis avoimen luokan toiseksi. Tuomari mittasi Mörkön pöydällä, mutta ei sanonut lukemaa ääneen. Arvosteluun oli kuitenkin kirjoitettu Mörkön olevan keskikokoa kookkaampi. Kotimittauksilla olen saanut Mörkön korkeudeksi 33-34cm ja agilityssä se todettiin "selkeäksi miniksi" eli säkäkorkeudeltaan alle 35-senttiseksi. Gööttien rotumääritelmässä uroksen ihannesäkäkorkeudeksi on mainittu 33cm, mutta 2cm ylitys on sallittu. Siksi olisi ollut ihan mielenkiinnosta kiva tietää, että minkä lukeman tuomari Mörkön korkeudeksi sai. 

Arvostelun jälkeen tuomari kävi vielä suullisesti mulle perustelemassa syyt laatuarvosanalle ja jos oikein muistan, niin tuo "jalkavuus" oli se ensisijainen syy EH:lle, mutta toki muutkin asiat vaikuttivat. Mie olin joka tapauksessa tuohon erittäin hyväänkin tyytyväinen, koska myös se H:n mahdollisuus kummitteli takaraivossa. :D

Arvostelu kokonaisuudessaan:

"Keskikokoa kookkaampi hieman raajakkaan vaikutelman antava erittäin hyvätyyppinen uros. Hieman lyhyehköpiirteinen pää ja pyöreät silmät. Vähän köyry ylälinja. Riittävä raajaluusto. Saisi kulmautua voimakkaammin. Hyvät värimerkit. Liikkuu muuten hyvin, edessä hieman löysyyttä. Pirteä esiintyjä."

EH AVK2

Saarij%C3%A4rvi201402-normal.jpg

Reilun viikon päästä lauantaina olisi sitten tiedossa se toistaiseksi viimeinen näistä "järvi-joki-saari" -sarjan näyttelyistä, eli Ristijärven ryhmänäyttely ja saman viikonlopun sunnuntaina on myös gööttien erikoisnäyttely Tampereella. Mielenkiinnolla viikonloppua odotellen! Vähän kyllä harmittaa, kun nyt jää Oulussa järjestettävät agilityn piirimestaruuskisat sen vuoksi välistä, vaan ei mahda mitään. Kaikki kivat jutut tuppaa aina menemään päällekkäin..