Nyt on kulunut mun laskujen mukaan reilu viisi viikkoa siitä, kun Jedi loukkasi itsensä metsälenkillä. Vielä en uskalla täysin rinnoin hehkuttaa, mutta toteanpa sen sijaan silleen varovaisen hillitysti, että tällä hetkellä toipuminen vaikuttaisi etenevän aika mukavasti. Uusia takapakkeja ei ole enää sen ensimmäisen jälkeen ilmaantunut ja tällä viikolla olen muutaman kerran jo uskaltautunut päästämään Jedin irti metsässä Nalan ja Mörkön kanssa.

Varsinkin se eka kerta oli hiton pelottava ja mulla oli sydän kurkussa vähän joka välissä, kun Jedi tietenkin olisi halunnut riehua sydämensä kyllyydestä päästyään pitkästä aikaa Mörkön kanssa ulkona kisuamaan. Koita siinä sitten sanoa, että saat juosta... MUTTA ETTE ALA RIEHUMAAN SEN KEPIN KANSSA! Saat juosta... MUTTA ETTE JUOKSE SINNE RYTEIKKÖÖN JOSSA EN VOI PITÄÄ TEITÄ SILMÄLLÄ! Saat juosta, MUTTA ET TEE TUOMMOSIA ÄKKIKÄÄNNÖKSIÄ JA PUOLIVOLTTEJA ILMASSA! Ei oo heleppoa ei.. Voin kertoa, että metsä vähän raikas, kun mie "sievästi" koitin pyytää Mörköä ja Jediä pysymään ruodussa. :D Mutta hengissä selvittiin kaikki ja mikä tärkeintä, Jedi pysyi ontumattomana.

Tänään satoi sopivasti ensilumet tänne meillekin (ja satoikin heti kerralla kunnolla), joten mikäpä sen parempi "tekosyy" ottaa hieman tilannevideota tuosta Jedin liikkumisesta. Aika iloiseltahan tuo Jepajee näyttää saadessaan pitkästä aikaa juoksennella vapaana. :) Itse en vielä täysin uskalla tilanteesta iloita, kun pieni pessimisti pään sisällä edelleen pelkää mahdollisia takapakkeja. Vaan jospa tämä tästä.. Pikkuhiljaa kohti normaalielämää.

http://youtu.be/qr9iTx78pJI

* * *

Jedin rally-tokon alkeiskurssia on nyt pari kertaa takanapäin. Ihan hauskalta lajilta vaikuttaa ja Jedille aika sopivalta, kuten olin etukäteen ounastellutkin. Itsellä vaan hieman opettelemista siinä, että koiralle saa oikeasti puhua vaikka koko ajan kesken oman suorituksen. Käskyjä saa toistaa ja koiraa voi kehua ja kannustaa äänellä. Vissiin aika tiukassa istuu sellainen tietynlainen "toko-moodi", kun tämä rally-tokon tyyli vaatii oikeasti totuttelua. :D Oma aikansa menee varmaan siinäkin, että oppii sisäistämään kaikki ne asiat, mitä radalla saa ja kannattaa tehdä, mistä tulee virhepisteitä ja kuinka paljon jne..

l%C3%A4ht%C3%B6.jpg

Ensimmäisellä tunnilla opeteltiin kääntymisiä oikealle ja vasemmalle, sekä istu-kylttiä (eli käytännössä koiran tulee kyseisen kyltin kohdalla - tai siis n. klo 7 kohdalla kyltin vasemmalla puolen - istua perusasentoon). Kääntymiset meni oikein hyvin, mikä ei sinällään tullut yllätyksenä, koska Jedin seuraaminen on mun mielestä aina ollut varsin sujuvaa. Se seuraa intensiivisesti oikealla paikalla ja pitää hyvin katsekontaktia.

Mutta perusasento oli meille hankala jo silloin, kun ollaan "normaalia" tokoa harrasteltu ja hankalalta se tuntui nytkin. Jedi ei vaan meinaa millään istua siihen sivulle niin, että rintamasuunta olisi eteenpäin, vaan väkisin meinaa kääntyä hieman mun eteen/poikittain. Mutta opetellaan. Jospa se vielä alkaisi sujua kun käsiapuakin saa kerran käyttää ja vaikka ei alkaisikaan, niin ei se kuulemma ole mikään maata kaatava asia, vaikka koira ei ihan viivasuorassa perusasennossa rally-tokossa olisikaan..

k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.jpg   k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasemmalle.jpg 

istu.jpg

Toisella kerralla harjoiteltiin täyskäännöksiä molempiin suuntiin, "istu - 1 askel - istu - 2 askelta - istu - 3 askelta" -kylttiä, sekä pujottelua. Täyskäännöksissä oikealle Jedillä ei ollut isompia ongelmia, sujuvaa seuraamista. Mutta vasen täyskäännös tuotti enemmän päänvaivaa, koska siinä koiran pitäisi käyttää kunnolla takapäätään ja -jalkojaan, jotta käännös olisi sujuva. Jedillä taas tuo takapään hallinta ei ole koskaan ollut parhaasta päästä, joten meidän vasemmalle täyskääntymiset menivät jotenkin niin, että kun mie rupesin kääntymään, Jedi pysähtyi ja pomppasi siitä sitten takaisin seuraamaan, kun olin käännökseni tehnyt.

t%C3%A4ysk%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.   t%C3%A4ysk%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasempaa 

Eipä yllättänyt, että saatiin kotiläksyksi treenata takajalkojen käyttöä. :D Eli esim. semmoista harjoitusta, että koiran etujalat on jollain korokkeella (vaikka tasapainotyynyllä) ja takapää kiertää koroketta ympäri. Tätä on joskus kokeiltukin, mutta muistaakseni ei silloin Jedin kanssa päästy oikein puusta pitkään ja harjoittelu sitten jäi. Pitää koittaa taas aktivoitua tuossa, koska paremmasta takaosan hallinnasta olisi Jedille varmasti hyötyä muuallakin kuin vain rally-tokossa.

istu_1askelistu_2askeltaistu_3askeltaist

Tuosta kolme istumista sisältävästä kyltistä en tykännyt yhtään. :D Mörkön kanssa se olisi varmaan yksi helpompia kylttejä, mutta Jedin kanssa ei, kun meillä on oikeasti ongelma noiden suorien perusasentojen kanssa. Joten tässä tekemistä varmasti riittää, kuten jo tuossa yhden istumisenkin sisältävässä kyltissä..

Pujottelussa ei Jedillä ollut mitään ongelmaa. Sehän on käytännössä seuraamista pienesti mutkitellen. Eli suorassa linjassa neljä "tötteröä", jotka pujotellaan aloittaen niin, että eka tötterö on koiran ja ohjaajan vasemmalla puolen. Sanoisin, että pala kakkua. :)

pujottelu.jpg

Lopuksi kerettiin ottaa jo pari radanpätkääkin, joissa oli yhdistelty näitä ekoilla tunneilla opeteltuja kylttejä. Eikä ne yhtään huonommin mennyt. Jedi teki innokkaasti hommia, vaikka en sitä lähellekään joka välissä palkannut. Muutamat pätkät tehtiin niinkin, että palkkasin vasta Maali-kyltin jälkeen, eikä kontakti silti katkennut. Mun palkkakäsi on kyllä hieman koetuksella, kun Jedillä on kova hinku koittaa nielaista makupalan lisäksi myös mun sormet.. Sormikkaat onneksi edes hieman pehmentää hampaiden osumia. Eikä mulla hittovie edes ollut herkkuina mitään muita kuin tavallisia kuivamuonanappuloita.. Ahmatti on ahmatti on Jedi. Hyvässä ja pahassa. :D

maali.jpg