Mörkön kanssa kävimme meidän kolmannessa tokokokeessa lauantaina (11.10.). Koe järjestettiin Torniossa Tornion Kennelkerhon hallissa ja kyseessä olikin mun ja Mörkön eka hallikoe. Ja sisätiloissa ollaan viimeksi treenattu tokoa öö.. vissiin joskus keväällä? Ja lisäksi kuulin ilmoittautumisen jälkeen juttua, että tuo Tornion halli ei olisi sieltä mukavimmasta päästä kisapaikkana, kun on kuulemma kaikuva ja meluisa.

Ehkä eniten mua pelotti se, että jos halli olisi kovin pieni, saisiko siellä kunnolla "suoritusrauhan" liikkeiden ajaksi, jos kaikki olisivat pakkautuneet koirineen aivan kehän tuntumaan? Onneksi halli ei sitten kuitenkaan osoittautunut niin pahaksi, mitä olin etukäteen pelännyt. Kyseessä oli jonkinlainen teollisuusrakennus ja sen toisessa kerroksessa oli koiraharrastajien käytössä isohko tila, joka oli varustettu tekonurmimatolla. Tilan halki kulki rivissä jono isoja tukipalkkeja, joita seuraamisliikkeessä sai hieman "väistellä". :D Koetta varten oli tilan takaosasta rajattu hyvän kokoinen alue puisilla aidoilla.

Tuomarina kokeessa toimi Allan Aula, eli sama tuomari kuin meidän ensimmäisessä kokeessakin. Alunperin tuomariksi oli ilmoitettu Tiina Laakko ja pikkuisen tuo tuomarimuutos harmitti, kun olisi ollut ihan mielenkiintoista käydä taas jollain uudella tuomarilla. Onneksi sentään tokossa tulokset saavat olla vaikka kaikki samalta tuomarilta, joten koulutustunnuksen saamisen mahdollisuuksiin tuolla ei ollut vaikutusta.

Alokasluokan koiria oli kymmenen, eli luoksepäästävyys ja paikallaolo otettiin taas kahdessa osassa. Mie ja Mörkö olimme jälkimmäisessä porukassa ensimmäisiä, eli saimme reunapaikan. Mörkö tuntui olevan kokeen alkaessa hieman vallattomalla päällä ja se mm. tarjoili vähän väliä maahanmenoa ennen luoksepäästävyyden ja paikallaolon alkua. Mulla meinasi hieman tuskanhikeä pukata, kun pelkäsin, etten saa Mörköä pysymään istuma-asennossa niin pitkää aikaa, että liikkeet saataisiin kunnolla aloitettua. :D Vaan onnistui se sentään kuitenkin.

Luoksepäästävyys meni muuten ihan hyvin, mutta nyt Mörkö teki ekaa kertaa kokeessa niin, että se nousi tuomaria moikatakseen. Kymppi kuitenkin saatiin pisteiksi, koska tuomari tulkitsi tilanteen niin, että suoritus on täysien pisteiden arvoinen, jos koira ei moikkauksen jälkeen yritä lähteä hänen peräänsä. Tokosäännöthän eivät edellytä, että koiran pitäisi nimenomaan istua ollessaan ohjaajan sivulla, mutta siinä taitaa olla tuomarikohtaisia eroja, että rokotetaanko nousemisesta ja pienestä vastaantulosta vai ei.

Paikalla makaaminen oli itse paikallaolo-osuuden puolesta meidän koesuorituksista ehkä toistaiseksi paras, koska Mörkön katse oli (paria lattian haistamista yms. lukuunottamatta) lähes koko ajan suuntautuneena eteenpäin, kun yleensä sillä on jossain määrin tapana katsella ympärilleen. Yksi rivin toisessa päässä olleista koirista vinkui koko liikkeen ajan ja nosti volyymiä loppua kohti, mutta Mörkö ei tuntunut kiinnittävän siihen mitään huomiota. Aivan liikkeen lopussa kehän ulkopuolella rupesi joku koira haukkumaan kovaäänisesti, mutta tämäkään ei aiheuttanut isompia reaktioita. Sen sijaan loppuperusasennon Mörkö jätti ekalla käskyllä noudattamatta (toisella nousi hyvin), joten hieman yllätyin, että saatiin kuitenkin liikkeestä 10 pistettä. Olisiko eka käsky jäänyt tuomarilta kuulematta vai mistä lie johtui?

Seuraamiset eivät olleet ihan parasta "meitä". Juoksuosuudet menivät jostain syystä tällä kertaa pelleilyksi, kun Mörkö innostui sinkoamaan pois paikaltaan. Olipahan eka kerta, kun näin käy. :D Mörkö ei vissiin ihan hoksannut, että mistä on kyse, kun ekassa seuraamisessa juoksupätkä oli heti liikkeen alussa ja toisessa liikkeen lopussa, jolloin Mörkö varmaan luuli, että ollaan menossa pois kehästä. Seuraaminen itsessään oli semmoista "ihan jees" -menoa, mutta katsekontakti olisi voinut olla parempi. Ihme kyllä Mörkö pysyi kuitenkin suht hyvin oikealla paikalla, tuli käännöksiin mukaan ja istui perusasentoon säpäkästi, vaikka katsoikin aika paljon eteenpäin (joka ei sinällään sääntöjen mukaan taida olla edes virhe, mutta vaikuttaa yleensä koiran seuraamisen yleisilmeeseen). Pisteitä molemmista seuraamisista 8.

Liikkeestä maahanmeno oli ok, aavistuksen hitaampi maahanmeno kuin Mörköllä yleensä, mutta kympin arvoinen suoritus kuitenkin. Myös luoksetulosta saatiin 10 pistettä. Matossa taisi olla joku hyvä haju, joka veti kuonon luoksetulon lopussa alas, mutta perusasentoon Mörkö tuli siitä huolimatta yllättävän hyvin. Ajattelin, että joutuisin haistelun vuoksi muistuttamaan Mörköä perusasentoon tulosta kädellä ohjaamalla, mutta enpäs joutunutkaan. :) 

Tuolla alueella taisi matossa olla enemmänkin tuoksuja, kun useammallakin koiralla karkasi siinä kohti keskittyminen ja kuono meni melkein väkisin alas. Mörköllä meinasi ajatus harhailla ja nokka vetää maahan myös liikkeestä seisomisen alussa (sekä ennen liikettä, että vielä seuraamisessakin). Siinä sivussa taisi kuunteleminen hetkellisesti unohtua ja antaessani "seis"-käskyn, Mörkö tekikin hienon maahanmenon. Eli niin onnistuttiin tienaamaan meidän eka kisanolla ja vieläpä ns. varmasta liikkeestä. Hups. :D Saatoin kyllä itse edesauttaa tuota virhettä omalla äänenpainolla: kun huomasin Mörkön keskittymisen karkailevan, annoin pysähtymiskäskyn ehkä vahingossa liian voimakkaasti, kun yleensä olen seisomisen vihjeenä käyttänyt sellaista aika neutraalia ääntä ja painokkaampaa maahanmenossa. Mutta näin tällä kertaa. :)

Estehypyssä pysähtyminen toimi onneksi taas kuten yleensä. Hyppy-käskyn jälkeen Mörkölle tuli joku tilapäinen "tuumaustauko", eli se lähti liikkeelle, stoppasi hetkeksi ja jatkoi sitten oma-alotteisesti matkaa. Vissiin se näki tai luuli näkevänsä kehän laidalla jotain, jota piti vähän aikaa katsoa? Ainakin videolla näyttäisi siltä. Onneksi tämä stoppi oli sen verran lyhytkestoinen, ettei se vaikuttanut pisteisiin, eli 10 pistettä hypystä. Myös kokonaisvaikutuksesta saatiin kymppi.

Video kokeesta:
http://youtu.be/S00d-lI-Ncw

Hieman piti meidän vuoron jälkeen laskeskella, että vaikuttiko tuo yksi nolla nyt siten, ettei meidän pisteet riittäisi I-tulokseen, mutta onneksi muista liikkeistä pisteitä oli tullut sen verran kivasti, että 160 pistettä ylittyi! Meidän kokonaispisteet olivat 168 ja niillä irtosi jaettu 5. sija. Ihan pakko sen verran jossitella, että JOS tuo liikkeestä seisominen olisi onnistunut kuten meillä yleensä (9 tai 10 pistettä), niin Mörkö olisi sijoittunut muistaakseni toiseksi ja saanut muutamaa pistettä vaille saman pistemäärän kuin viime kokeessa (joka kyllä meni kokonaisuutena aika paljon paremmin). Mutta varsin pienestä se on joskus kiinni tokossakin. :)

Mutta ei sitä auta märehtiä enää jälkikäteen, olen kuitenkin ihan huipputyytyväinen siihen, että saatiin I-tulos tästäkin kokeesta ja sitä myöten koulutustunnus TK1! Tuntuu aika hitsin hienolta, että Mörkön ensimmäinen "titteli" on tokoon liittyvä. ^____^

TK1 Kompiaisen Baras Kaveri
M%C3%B6rk%C3%B6_tk1_blogiin-normal.jpg

En tiedä, onko meillä mahdollisuuksia edetä tokossa tämän pidemmälle, mutta kokeillahan se täytyy, että kuinka pitkälle rahkeet riittää. Mörkön kykyä en epäile, omaa osaamista ehkä enemmän. Mulla kun ei ole juurikaan kokemusta ylempien luokkien liikkeiden opetuksesta. Sittenpähän sen näkee, kun lähtee harjoittelemaan.

Avoimen luokan liikkeitä aletaan siis seuraavaksi opiskella. Niissä onkin varmasti puuhaa joksikin aikaa, kun ei olla hirveästi niihin vielä toistaiseksi tutustuttu (osittain omaa osaamattomuutta/aikaansaamattomuutta ja osittain siksi, etteivät sekoittuisi ALO-liikkeiden kanssa). Paikallaoloa ollaan otettu niin, että olen pieniä hetkiä käynyt piilossa ja kestoakin on muutamilla kerroilla ollut n. 3 minuuttia. Luoksepäästävyyttä ei enää avoimessa luokassa olekaan ja seuraamisiakin vain yksi, mutta sitä täytyy vielä koittaa treenata kokonaisuutena paremmaksi. Liikkeestä seisominen ja maahanmeno muuttuvat sen verran, että jatkossa mun pitää käydä mutka Mörkön takana ennen palaamista sen viereen. Tässä en usko tulevan isompia ongelmia. 

Luoksetuloon tulee mukaan pysähdys käskystä seisomaan kesken liikkeen. Periaatteessa tämän Mörkö saattaa oppia suht nopeaa, kun seisomiskäsky on sillä kuitenkin melko vahva. Mutta katsotaan, miten käy. Estehyppyä varten mun pitänee nyt vihdoin ja viimein opettaa Mörkö istumaan käskystä. Osaahan se perusasentoon tulla, mutta sellaista ns. normaalia istumiskäskyä meillä ei ole vielä ollenkaan. :'D

Ihan uusina liikkeinä mukaan tulevat noutoliike puukapulalla ja kaukokäskyt (istu-maahan vaihdoilla). Noutoa ollaan harjoiteltu viimeksi sen verran pitkän aikaa sitten, että täytyy katsoa, miten Mörkö kapulaan nykyään suhtautuu. Aiemmin ollaan päästy parhaimillaan jo siihen vaiheeseen, että Mörkö nostaa kapulan maasta ja tulee pienellä käsiavulla perusasentoon ja irrottaa kapulasta käskystä. Kaukokäskyjen kanssa lähdetään aika alkutekijöistä, kun siinäkin sitä istumiskäskyä tarvisi ja me ei sitä vielä osata. Hyvin isolla käsiavulla ollaan yksittäisiä kertoja tehty maahan-istu vaihtoja kokeeksi, mutta siinä meillä varmasti tulee olemaan AVO-liikkeistä eniten tekemistä.

Varovainen "pitkän tähtäimen" tavoite voisi olla vaikkapa se, että päästään korkkaamaan AVO-kisat ennen kuin tokosäännöt vuoden 2015 syksyllä muuttuvat, jolloin muuttuu myös osa liikkeistä. Vaan ei revitä ressiä, aika näyttää miten käy. :)