Taas on parit rally-tokotreenit takana päin ja uusia kylttejä opiskeltu! Voisi sanoa, että meidän onni, kun ainakin alokasluokassa niin monet kyltit tuntuvat olevan kytköksissä seuraamisliikkeeseen. Ja monessa kohtaa siitäkin on itseasiassa hyötyä, ettei Jedi ole joka välissä oma-aloitteisesti pistämässä pyllyä kenttään, eli istumassa perusasentoon. Normitokossahan koiralta edellytetään, että se istuu itse perusasentoon ohjaajan pysähtyessä (koiran on siis tavallaan oltava koko ajan istumisvalmiudessa), mutta rally-tokossa perusasentoon istutaan vain, jos kyltissä käsketään tehdä niin. Eli oma-aloitteisesta istumisesta liikkeiden aikana tai välillä tulee virhepisteitä.

Jedi071114_a01.jpg

Kolmoskerralla otettiin 360 asteen käännöksiä oikeaan ja vasempaan. Ja samalla kaavalla jatkettiin Jedin kanssa kuin aiemminkin: oikealle kääntymisissä ei ongelmia, vasempaan kääntyminen vähän takkuavampaa. Löyhempi käännös onnistui suht hyvin, mutta tiukempi ei oikein. Alokasluokassa on kuulemma sallittua kääntyä myös vähän isommalla ympyrällä, mutta ylempiä luokkia ajatellen olisi hyvä jo tässä vaiheessa opetella mahdollisimman "tiukka" käännös, eli ohjaaja pyörähtäisi käytännössä paikallaan. Saa nähä, onnistuuko meiltä ikinä. :D

k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_360vasempaan.jpg   k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_360oikeaan.jpg

Toinen opeteltava asia oli nämä "koira eteen istumaan ja siitä jommalta kummalta puolen vasemmalle sivulle ja liikkeelle" -kyltit. Eteen istumaan tulemista Jedille ei ole koskaan opetettu, mutta varsin näppärästi se käsiavulla hoksasi, että mihin on tarkoitus sivulta siirtyä ja istuminenkin tuli aika luontevasti. Oikealta puolen sivulletulossa (eli koira kiertää ohjaajan selän takaa) meinasi alkuun olla vähän hakemista (Jedi teki siinä mun oikealla puolen piruetteja), mutta kun sille selvisi, että mikä jutun juoni oli, niin selän takaa kiertämiset alkoivatkin sujua tosi hyvin.

Yhdistin tuohon vihjesanan "takaa" ja samalla vaihdoin hihnan selän takana oikeasta kädestä vasempaan, jolloin Jedi seurasi luontevasti mukana. Ja tämän jälkeen jatkettiin suoraan seuraamisella, eli koira ei istu välissä perusasentoon (sellainen perusasennon sisältävä kyltti on kyllä olemassa erikseen). Tuntui, että tämä taisi olla oikeastaan ensimmäinen sellainen hieman erilaisempi kyltti, jossa piti tehdä vähän muutakin kuin perustokosta tuttuja juttuja. Eteenistumisesta vasemmalta sivulle tulemisessa ei ollut ongelmaa.

koiraeteen_oikealtasivulle.jpg   koiraeteen_vasemmaltasivulle.jpg

Neljännellä kerralla tuli opeteltavaksi ensimmäinen suoritusvauhtiin vaikuttava kyltti, eli juoksu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kyseisen kyltin kohdalla aletaan juosta (tai ehkä ennemmin hölkätä) koiran seuratessa mukana ja normaaliin kävelyvauhtiin palataan vasta sitten, kun toinen kyltti käskee niin tehdä. Välissä voi siis olla esim. pujottelukyltti, joka suoritetaan silloin juoksemalla. Jedillä juoksuun ja takaisin kävelyvauhtiin siirtymisissä ei ollut hankaluuksia.

Olin jopa positiivisesti tästä yllättynyt, koska joskus kun olen esim. lenkillä ruvennut hölkkäämään, niin Jedi meinaa aluksi nostaa vähän kierroksia, alkaa loikkia ja saattaa koittaa vaikka napata hihnasta kiinni. Mutta näemmä treeneissä se keskittyikin siihen seuraamiseen ja vierellä pysymiseen. Hyvä niin! Toivottavasti tilanne pysyy sellaisena jatkossakin. Ainakin mulla olisi pyrkimyksenä koittaa pitää tuo rally-toko Jedille vähän sellaisena matalampivireisenä harrastuksena. Ja matalampi ei siis tarkoita matalaa virettä, vaan sellaista reipasta ja innokasta, mutta kuitenkin hieman hallitumpaa mielentilaa kuin mikä Jedille vaikkapa agilityssä muodostuu. En usko, että oikeasti edes saisin Jediä kovin matalavireiseksi, vaikka sattuisin haluamaankin..

On kieltämättä ollut aika tervetullutta vaihtelua, kun Jedi on treenatessa hiljaa, eikä esim. hauku oikeastaan ollenkaan. Jedi on kyllä hassu tyyppi, kun luppoajalla ja odottelu/levähdyshetkinä se alkaa rally-tokotreeneissäkin herkästi vinkua ja kätistä, kun mitään ei tapahdu. Mutta heti, jos annan sille jonkun tehtävän (käsken sen vaikka vaan istua), niin se yleensä hiljenee samantien - siis siksi aikaa, kun suorittaa sitä tehtäväänsä. Vapautuksen jälkeen vinkuna alkaa taas.. Koita siinä sitten tarjota koiralle välillä lepohetkiä, kun se ei niitä itse oikein suostu pitämään. :D No, meidän "lepohetket" on sitten aika usein sellaisia, että käsken Jedin istumaan tai makuulle, silittelen sitä hetken, juttelen ehkä samalla rauhallisella äänensävyllä ja jonkun tovin jälkeen vapautan. 

juosten.jpg   normaali_vauhti.jpg

Juoksemisen lisäksi harjoitusohjelmaan tuli jälleen pari uutta suunnanmuutoskylttiä, eli 270 asteen käännökset oikeaan ja vasempaan. Rally-tokossa kylttitehtävät suoritetaan yleensä kyltin vasemmalla puolen, hieman sen takaviistossa, eli "klo 7" kohdalla. Mutta suuntaa muuttavat kyltit tekevät tässä poikkeuksen, sillä ne suoritetaan kohtisuoraan kyltin edessä. Tässäkin on oma hommansa, että oppii luontevasti hakeutumaan aina oikeaan kyltin suorituskohtaan ja sellaiselle etäisyydelle, että esim. käännöksissä koira ei vahingossa osu kylttiin. Kylttiin osuminen aiheuttaa virhepisteitä - paitsi ilmeisesti silloin, jos kylttiin osuu ainoastaan koiran häntä.

270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.jpg   270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasempaan.jpg

Tällä kertaa ehdittiin ottaa myös ensimmäinen maahanmenon sisältävä kyltti työn alle. Miehän en ole koskaan saanut Jedille opetettua maahanmenoa niin, että se toimisi (varsinkaan perusasennosta) pelkällä käskyllä. Rally-tokossa apuna saa kuitenkin käyttää käsiohjausta ja se onkin yksi syy, miksi itse tästä lajista kiinnostuin. Eipähän jää eteneminen ainakaan pelkästään siitä kiinni, että koira ei jotain yksittäistä liikettä osaa pelkästä käskystä suorittaa. Toki rally-tokossakin käsiapuja pitäisi ylemmissä luokissa vähentää, mutta se on sitten sen ajan murhe, jos joskus sinne asti päästään. Tokossahan me ei tämän maahanmeno-ongelman vuoksi päästy koskaan edes alokasluokkaan kisaamaan. :D

Kyltin kohdalla koira siis istuu ensin perusasentoon, josta se käsketään tai ohjataan makuulle (rintamasuunta pysyy eteenpäin, vinoudesta tulee virhepisteitä. Tosin ihan pieni vinous ei ilmeisesti haittaa). Maahanmenon jälkeen lähdetään suoraan liikkeelle ilman, että koira nousee enää välissä perusasentoon istumaan.

Mie tiesin suorilta, että käsiapua joutuisin tässä liikkeessä käyttämään, että saisin Jedin ohjattua makuulle. Vaan se tuli mulle yllätyksenä, että saatiin ohjaajilta sellaista palautetta, että Jedi ei kaikilla toistoilla mennytkään istumisesta suoraan makuulle, vaan se käytti takaosaansa ilmassa (eli käväisi melkein seisaallaan) ennen maahanmenoa. Enpä ole tuota itse koskaan edes huomannut, joten ihan hyvä, että tuli nyt puheeksi! Rally-tokossa tuosta saattaisi ilmeisesti tulla jopa -10p kun koira ei suorita tehtävää täsmällisesti oikein, vaan tekee ikäänkuin ylimääräisen liikkeen sinne väliin. Pitää siis ruveta jatkossa kiinnittämään huomiota siihen, että en vahingossa palkkaa noista "vääränlaisista" maahanmenoista.

istu_maahan.jpg

Hih, pakko vielä todeta, että kokonaisuudessaan nämä meidän rally-tokotreenit on toistaiseksi mennyt sen verran kivasti, että melkein olisi tehnyt mieli lähteä viime viikonloppuna epävirallisiin rally-tokokisoihin kokeilemaan meidän tämänhetkistä osaamista pilke silmäkulmassa. Harmikseni tajusin vasta kisapäivän aamuna, että sinne olisi pitänyt ilmoittautua ennakkoon, joten osallistuminen jäi siis meidän osalta vain ajatuksen tasolle. :)

* * *

Entä mitäpä kuuluu Jedin jalalle tällä hetkellä? Mie alan ehkä varovaisesti olla sitä mieltä, että Jepajee taitaa olla terve! Tällä viikolla uskaltauduin ottamaan sen pitkästä aikaa mukaan agilitytreeneihin ja meno oli entisellään - jokaista haukahdusta ja melkein-jalkoihin-juoksemista myöten. Ei ontumisia, eikä muitakaan ongelmia etujalan kanssa! Niinkuin ei olisi koskaan treeneistä pois oltukaan. Tosin Jedin pujottelut menivät kyllä epäilyttävän hyvin. Ehkä pakollinen tuumaustauko on pistänyt jotain palikoita Jedin päässä sen osalta järjestykseen? :D

Jedi agitreenien jälkimainingeissa uudenkarhea BOT-verkkoloimi päälläJedi071114_e01.jpg

Agilitytreenien lisäksi Jedin jalkaa on jo aiemmin "testattu" myös sellaisessa tulikokeessa kuin vierailu Arin äidin luona toissa viikonloppuna. Siellä koirat siis saavat olla paljon omakotitalon isolla pihalla vapaana ja melkoista ralliahan nämä siellä tuppaavat aina välillä vetämään. Väitän, että vauhtia ja periaatteessa suht riskialttiitakin tilanteita (äkkikäännökset, törmäykset..) tulee siinä reikäpäänä juostessa koirille jonkin verran eteen.. Joten kun siitä viikonlopusta ja seuraavasta viikosta metsälenkkeineen selvittiin ilman takapakkeja, niin totesin sen olevan riittävä merkki siitä, että voitaisiin kokeilla myös paluuta agilityn pariin. Nyt alkaisi Jedin elämä olla siis aika lailla entisellään. :) Kunpa tämä nyt jatkuisi tällaisena!

Tikusta asiaa?
Jedi071114_b01.jpg

Jedi071114_d01.jpg

Jedi071114_c01.jpg