Mörkön kanssa on nyt pikkuhiljaa ruvettu ottamaan noita avoimen luokan tokoliikkeitä työn alle. Ja näyttäisi vähän siltä, että saatoinkin olla osittain väärässä niiden oletettujen helppojen ja vaikeiden liikkeiden suhteen. "Istu" -käskyn perusteet Mörkö hoksasi yhdessä illassa ja nyt tarjoilee istumista välillä vähän liikaakin: mm. liikkeestä seisomisesta on muutaman kerran tullut hieno liikkeestä istuminen, jota taitaa tarvita oikeasti vasta voittaja-luokassa. :D Mutta tästä on ihan hyvä jatkaa, pitää vaan ruveta ottamaan enemmän sellaista erottelutreeniä noille jääville liikkeille.

Myös kaukokäskyjä ollaan muutamana iltana otettu ja se tuli mulle melkoisena yllärinä, että Mörkö hoksasikin liikkeen perusidean varsin nopeasti (alla oleva videopätkä on kolmannesta treenisessiosta). Mie kun kuvittelin, että kaukoissa tulisi olemaan meillä eniten työmaata, mutta ei tämä nyt ihan siltä enää vaikutakaan. Valmiista liikkeestä ei tietenkään voida vielä puhua: takajalkojen paikallapysymistä vaihdoissa on vielä vahvistettava (että liike toimii myös ilman takana olevaa seinää) ja sitten aletaan lisätä mun ja Mörkön välimatkaa. Videolla taisin olla vajaan metrin päässä. Kokeillaan nyt ainakin aluksi siten, että istumaan nousussa mulla on käytössä sekä suullinen käsky, että käsimerkki (huitaisen oikealla kädellä ilmaan kämmen ylöspäin), mutta maahanmenossa pelkkä suullinen käsky.

http://youtu.be/Xj1Jhk6chvA

Liikkeestä maahanmenossa ja varsinkin seisomisessa Mörköllä meinaa olla vähän hankaluuksia hoksata, että siinä asennossa on tarkoitus pysyä, vaikka kävelisinkin selän taakse, enkä suoraan koiran viereen. Otin tähän sitten sellaisen lähestymistavan, että käskyn jälkeen jatkan matkaa eteenpäin, lasken koiran eteen joidenkin metrien päähän makupalan ja palaan sen jälkeen koiran taakse, josta sitten vapautan palkalle (hieman kohtaa vaihdellen, eli välillä menen muutaman metrin päähän ja vapautan sieltä, välillä taas käyn mutkan siellä takana, palaan Mörkön viereen ja vapautan siitä jne.). Tällainen etupalkka on tuntunut auttavan siihen, että Mörkön focus pysyy paremmin eteenpäin, eikä sillä tule niin kovaa tarvetta kääntyä/pyörähtää mun perään. Toki tuo etumakupala pitää jossain vaiheessa ruveta häivyttämään, mutta tällä tavalla saadaan ainakin niitä onnistuneita toistoja ja päästään hommassa eteenpäin.

blogi_puukapula.jpg

Puisen noutokapulan kanssa ollaan sisätiloissa tehty muutamia pitoharjoituksia ja ihan hyvin tuntui olevan homma muistissa. Yritän saada pitoa vielä varmemmaksi pienellä häirinnällä, eli olen esim. tökkinyt/naputellut kapulaa hieman sormella ja jos ote pysyy tai tiukkenee, hirveät kehut, irrotuskäsky ja palkkaus. Viime viikonloppuna otettiin ulkona muutamat noutoon liittyvät vauhtiharjoitukset, eli heitin kapulan Mörkölle ja kun se juoksi hakemaan sitä, lähdin itse juoksemaan toiseen suuntaan karkuun. Ja kun Mörkö ryntäsi kapulan kanssa mua kohti (ja välillä ihan tykö asti), annoin irrotuskäskyn ja palkkasin lelulla.

Tokokuvia Mörköstä ei hirveästi ole olemassa, joten hyödynnettiin nyt kerrankin nuo ulkoharjoitukset, eli Ari sai treenin lomassa ottaa muutamat tilannekuvat, jotka onnistuivatkin ihan kivasti. Kokeiltiin samaan syssyyn pitkästä aikaa myös metallikapulan pitoa. Ihan se ei Mörkön mielestä ole niin iso "hitti" kuin puukapula, mutta pystyy sitäkin sentään suussa pitämään.

On kyllä aika luksusta, kun koiralla tulee tuo esineiden kantaminen ja suussa pitäminen jossain määrin luonnostaan, niin ei tarvitse hirveästi tapella sen alkuopetuksen kanssa - senkus vaan vahvistaa sitä toimintamallia, jota koira itse tarjoaa! Tuokin lienee jossain määrin periytyvä ominaisuus ja ainakin Mörkön emolla on käsittääkseni myös tapana kanniskella jotain esineitä ihan "omaksi huviksi". Helpottaa kyllä noudon opetusta mukavasti. :)

M%C3%B6rk%C3%B6_toko_nouto01.jpg

Mörkö-piraija..
blogi_lelu.jpg

Katin ja corgien kanssa käytiin eilen pitkästä aikaa hallitreeneissä ja siellä otin Mörkön kanssa piilopaikallaoloa pariin kertaan. Eka pätkä treenien alussa taisi olla jotain parin minuutin luokkaa ja toinen sitten treenien lopussa ihan muutamaa hetkeä vaille 3 minuuttia. Piilossa olin hallin toisessa päässä olleessa vessassa ja sieltä pystyin aina välillä pienesti kurkkaamaan, että Mörkö oli pysynyt paikallaan. Hienosti pysyi molemmat pätkät, joten ehkä uskallan sanoa, että AVO-paikallaolon suhteen meillä ei hirveästi työmaata pitäisi olla, ellei jotain takapakkia yhtäkkiä ilmaannu. Vieraiden (tai ylipäätään muiden) koirien kanssa sitä vaan pitäisi päästä ottamaan enemmän. Ja muistaa ottaa välillä myös niitä lyhyitäkin paikallaolopätkiä.

Hyppyä kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa avoimen luokan tyylillä. Huomaa kyllä, että Mörköllä on melko vahvasti iskostunut päähän se seisominen esteen takana, kun piti useamman kerran toistaa "istu" -käskyä ja vielä käsimerkillä tehostaa sitä, että meni perille. :D Mutta eiköhän se siitä ala suttautua, kun vaan päästään enemmän harjoittelemaan. Paluuhypyssä ja perusasentoon tulossa ei ollut ongelmaa.

Luoksetuloa pysäytyksellä otettiin muutamat toistot ja hyvin Mörkö pysähtyi - varsinkin ottaen huomioon, ettei olla tuota vielä sen kummemmin treenattu. Yhdellä toistolla taisi pikkuisen valua mua kohti, mutta muuten reagoi käskyyn aika säpäkästi. Kerran muistaakseni otin liikkeen loppuun asti siten, että kävin palkkaamassa Mörkön seisahtumisesta, palasin sitten takaisin kutsupaikkaan ja pyysin Mörkön perusasentoon. Muilla kerroilla palkkasin ja vapautin heti pysähtymisen jälkeen.

Myös noutoa, seuraamista, jääviä ja kaukoja harjoiteltiin hallissa (ja puomin pysäytyskontaktia, mutta se nyt ei liity tähän tokohommaan :D). Niiden osalta ei mitään uutta, mutta hyvä päästä testaamaan liikkeitä jossain muuallakin kuin omassa olkkarissa. Jedi oli myös mukana ja pääsi tekemään muutamia rally-tokojuttuja.

blogi_metallikapula.jpg