Tämä kirjoitus on lojunut arkistoissa osittain kirjoitettuna luonnoksena toukokuusta asti, kun en vaan ole saanut aikaiseksi raapustella sitä loppuun asti ennen tätä päivää. Kyse kun on sellaisesta kirjoituksesta, johon on pitänyt oikeasti kunnolla keskittyä ja käyttää lähdemateriaaleja, eikä ole voinut vaan niin sanotusti antaa tajunnan virrata näppikselle.. Mutta parempi kaiketi myöhään kuin ei silloinkaan. Nyt on muutenkin ihan hyvä sauma julkaista tämä kirjoitus, kun Mörkön sisarusparvesta kaikki on ehditty tutkituttaa virallisesti (pentueen kahdeksasta koirasta seitsemältä on kuvattu lonkkien ja kyynärien lisäksi myös selkä). :)

* * *

Mörkön selkäkuvat lausuttiin Kennelliitossa toukokuun 5. päivä. Enimmäkseen tulokset olivat positiivisia:

  • Nikamien epämuotoisuus: VA0 (normaali, ei muutoksia)
  • Selän spondyloosi: SP0 (puhdas, ei muutoksia)
  • Kalkkeutuneet välilevyt: IDD0 (puhdas, ei muutoksia). Rotu ei voi saada virallista lausuntoa, koska ei kuulu Listan 1 rotuihin (tästä syystä tulos ei näy KoiraNetissä, mutta oli kirjallisessa lausunnossa mukana)

..mutta sitten ne ei-niin-kivat uutiset:

  • Välimuotoinen lanne-ristinikama: LTV1 (jakautunut ristiluun keskiharjanne)

Olin odottanut selän osalta puhdasta lausuntoa, joten kieltämättä tuo tulos oli mulle melkoinen shokki, kun sen silmieni eteen sain. Ja itkuhan siinä pääsi.. Ensimmäinen ajatus taisi olla, että onko Mörkö nyt sitten "rikki", joudutaanko jättämään agilityharrastus alkutekijöihinsä ja rajoittamaan elämää ja liikkumista kenties jollain muullakin tavoin? Tuo LTV ei ollut mulle ennestään tuttu muuta kuin Nalan selkälausunnosta: Nalalla on diagnosoitu LTV4, eli lannenikamien normaalista poikkeava määrä, mutta muihin muotoihin (LTV1, LTV2 ja LTV3) en ollut juurikaan perehtynyt. Mahtavaa tuuria, kun mun kolmesta koirasta kahdella on nyt LTV-diagnoosi (tuli kieltämättä vähän semmonen "kerää koko sarja" -fiilis..).

Itku kurkussa rupesin siltä istumalta googlettamaan lisää tietoa noista välimuotoisen lanne-ristinikaman eri muodoista ja voisiko sanoa, että kerrankin sain yllättyä positiivisesti: lukemani perusteella vaikuttaisi nimittäin siltä, että tämän hetkinen tieto ei automaattisesti LTV1-diagnoosin kohdalla lisääkään tuskaa.

LTV:n eri muodot jaotellaan seuraavasti (lainaus täältä):

LTV0    Ei muutoksia
LTV1 Jakautunut ristiluun keskiharjanne (S1–S2)
LTV2 Symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama
LTV3 Epäsymmetrinen lanne-ristinikama
LTV4 6 tai 8 lannenikamaa


Siinä missä LTV2 ja LTV3 diagnoosissa koiran röntgenkuvassa on havaittavissa selkeitä epämuodostumia lanne-ristinikama-alueella (esim. viimeisessä lannenikamassa voi olla ristinikaman piirteitä tai päinvastoin), on LTV1:ssä ainoa löydös yleensä se, että ristinikaman poikki kulkevassa okahaarakkeiden muodostamassa harjanteessa on yhdessä välissä "painauma", eli ensimmäinen okahaarake on muusta harjanteesta erillään. Ristiluun runko-osa (samoin kuin viimeinen lannenikamakin) on normaalin mallinen ja oikein luutunut. 

LTV1 on ilmeisesti sen verran "lievä" muutos, että se on esimerkiksi joistain LTV:tä käsittelevistä tutkimuksista jätetty aineistosta jopa osittain ulkopuolelle, koska ei ole täyttä varmuutta, että voidaanko sitä ylipäätään pitää varsinaisena välimuotoisen lanne-ristinikaman muotona. Se on siis luokiteltu ikäänkuin raja-tapaukseksi.

Nykytiedon mukaan LTV1 ei aiheuta koiralle mitään oireita, eli elämää ja harrastuksia voidaan jatkaa entiseen malliin. Mielenkiintoista sekin, että tämä muutos voi ilmeisesti suht herkästi jäädä röntgenkuvista myös kokonaan huomaamatta (ja toisinaan esim. ulostemassa koiran suolistossa saattaa estää kunnollisen arvioinnin), joten kieltämättä pistää miettimään, että paljonko ihmisillä on koiristaan ns. "epävirallisesti puhtaita" selkälausuntoja, jotka todellisuudessa ovatkin jotain muuta, jos kuvia ei ole arvioinut selkäröntgenkuviin kunnolla perehtynyt eläinlääkäri. 

Tässä vielä vertailun ja havainnollistamisen vuoksi muutama kuva: ylemmässä röntgenkuva Mörkön ristiluusta, jossa LTV1 eli jakautunut ristiluun harjanne on merkitty nuolella. Alemmassa kuvassa Jedin ristiluu, jonka pitäisi olla normaali. Kun vertaa Mörkön ja Jedin röntgenkuvia toisiinsa, niin Mörkön kuvassa nuolen kohdalla näkyy pieni "kolo", kun taas Jedillä ristiluun poikki kulkeva valkea "viiva" eli harjanne on yhtenäinen.

M%C3%B6rk%C3%B6_LTV1.jpg

Jedi_LTV0.jpg

Henkilökohtaisesti mua kiinnosti sekin, että miten tuo LTV1 vaikuttaa koiran mahdolliseen jalostuskäyttöön. Lukemani perusteella LTV1 ei ole este jalostuskäytölle (KUNHAN KOIRA ON KLIINISESTI OIREETON!), mutta suositellaan, että kumppani on sen osalta terveeksi todettu. Eli periaatteessa sama systeemi kuin vaikka lonkkien kanssa: jos käyttää vaikkapa C-lonkkaista koiraa jalostukseen, olisi partnerin hyvä olla siltä osin terve, eli mielellään A-lonkkainen.

LTV:n periytymismekanismia ei vielä ole saatu selvitettyä ja selkäkuvaukset ovat tällä hetkellä sen verran harvinaisia, ettei olisi todennäköisesti geneettisen monimuotoisuudenkaan kannalta järkevää kieltää jalostuskäyttöä täysin. Esim. gööttien kohdalla edes lähellekään kaikilla jalostuskoirilla ei ainakaan toistaiseksi ole selkälausuntoja, joten selkämuutosten yleisyydestä ei todellisuudessa tiedetä paljoa. Tämä tilanne toivottavasti tulevaisuudessa ainakin jossain määrin muuttuu, kun mahdollisuus virallisen selkälausunnon saamiseen kerran nykyään on olemassa.

KoiraNetin mukaan vuonna 2013 on virallisesti selkäkuvattu kaksi gööttiä (virallisia lausuntoja muidenkin kuin spondyloosin osalta alettiin antaa kaikille roduille vasta '13 kesäkuusta lähtien) ja vuonna 2014 kaksikymmentä (viimeisin tulos KoiraNetissä tätä kirjoittaessani 5.11.), eli yhteensä 22 gööttiä. Osa koirista on kuvattu alle 2-vuotiaana, joten niillä on lausunto vain LTV:n ja VA:n, eli nikamien epämuotoisuuden, osalta. 

Kaikkien tutkittujen joukossa on neljä koiraa (~18%), joilla eri asteisia selkämuutoksia (LTV:n eri asteita ja yhdellä sen lisäksi VA-muutos) on todettu. Terveitä selkälausuntoja on tutkituista enemmistö (18 kpl eli reipas 80%) ja niistä n. kolmasosa (~33%) on itseasiassa Mörkön sisarusten: Mörkön seitsemästä sisaruksesta kuusi on kuvattu selän osalta ja ne ovat saaneet kaikilta osin puhtaan lausunnon. Aika hyvä tutkimusprosentti ja tuloksetkin - varsinkin kun kyseessä ei ole mikään ihan pieni pentue.

Tottahan mua harmittaa, että juuri Mörkön osalta lausunto ei sitten ollutkaan ihan puhdas, mutta onneksi löydös sentään oli sieltä lievemmästä päästä. Mua myös helpottaa hirveästi tieto, että muiden tutkittujen sisarusten selät on ok. Olisi aika ikävää elää epätietoisuudessa, jos ei yhtään tietäisi, että onko muilla pentuesisaruksilla sama tai jopa vakavampia muutoksia selässä kuin Mörköllä. Nyt voi ainakin sen osalta huokaista helpotuksesta.

En tiedä millaisen kuvan tästä kirjoituksesta saa, kun lukee ns. ulkopuolisin silmin. Tarkoitus ei ole vähätellä Mörkön selkälöydöstä, mutta toisaalta ei myöskään maalailla (kenties turhaan?) piruja seinille, kun tietoa ei vaan yksinkertaisesti vielä ole ihan hirveästi aiheesta saatavilla. Vaan jospa tästä kirjoituksesta olisi kuitenkin jotain hyötyä - vaikka jollekin sellaiselle, joka mun tavoin saa LTV-lausunnon koirastaan ja koittaa (epätoivoisesti :D) etsiä aiheesta lisätietoa.

Jos aihe kiinnostaa, niin tässä lisälukemiseksi muutamia linkkejä, joita olen käyttänyt lähdemateriaalina:

Suomen Kennelliitto: LTV arvostelun perusteet

"Välimuotoisen lanne-ristinikaman merkitys koiralle:
LTV1: Tämä muutos ei nykytietämyksen valossa aiheuta koiralle oireita. 
LTV2−LTV4: Muutokset voivat altistaa lanne-ristiluualueen rappeutumissairauksille, jotka saattavat aiheuttaa oireilua (ns. cauda equina-oireyhtymä). Rotukohtaisia eroja esiintyy ja myös koiran työ/harrastuskäyttö voi vaikuttaa. Usein koirat ovat täysin oireettomia. LTV3 voi olla yhteydessä synnynnäiseen vinolantioon ja toispuoleiseen lonkkanivelen kasvuhäiriöön."

Suomen Kennelliitto: Perinnölliset selkämuutokset

"LTV-muutosten yleisyydestä eri roduissa ei juurikaan ole vielä tietoa. Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta suosittelee jättämään LTV4-tuloksen saaneet koirat pois jalostuksesta. Myös oireilevat koirat on syytä jättää pois jalostuksesta. Tuloksen LTV1, LTV2 tai LTV3 saanut, oireeton koira suositellaan yhdistettävän vain normaalin (LTV0) koiran kanssa. "

(Oma huomio: esim. Sveitsissä on kuulemma voimassa suositus, ettei myöskään LTV2- tai LTV3-diagnoosin saaneita koiria käytettäisi jalostukseen). 

Lisensiaatin tutkielma: Välimuotoinen lanne-ristinikama - esiintyvyys Suomen saksanpaimenkoirapopulaatiossa virallisten lonkkakuvien avulla

"Wiggerin ym. (2009) tutkimuksessa yleisimmäksi tyypiksi (tyyppi 1) (78 %) havaittua välimuotoista lanne-ristinikamaa, jossa vain ensimmäisen ristinikaman okahaarake on irtautunut ristiluun harjusta, ei tutkimusmateriaalissa käsitelty varsinaisena välimuotoisena lanne-ristinikamana vaan rajatapauksena. Muutos luokiteltiin rajatapaukseksi johtuen Salomaan (2010) tutkimuksessa saaduista tuloksista, joiden perusteella tyypin 1 muutos saattaa näyttää sivukuvassa täysin normaalilta ristiluulta."

"Yhteistyö geenitutkimuksen kanssa voisi olla tulevaisuuden tutkimuskohde. Olisi tärkeää tietää, ovatko koirat, joilla on tyypin 1 lievät muutokset tai kahdeksan täydellistä lannenikamaa, geneettisesti samanlaisia kuin ne koirat, joilla on selvä välimuotoinen lanne-ristinikama."

Lisensiaatin tutkielma: Saksanpaimenkoirien välimuotoisen lanne-ristinikaman todentaminen röntgenkuvauksen avulla

Selkärangan perinnölliset muutokset saksanpaimenkoirilla

Radiographic Screening for Hereditary Skeletal Disorders in Dogs (Anu Lappalainen)

Keskustelua LTV:stä Saksanpaimenkoiraliiton keskustelupalstalla

* * * 

HUOM! Hannes Lohen koirageenien tutkimusryhmä hakee parhaillaan näytteitä ja tietoa LTV-diagnoosin saaneista koirista sen geneettisen taustan selvittämiseksi! 

Erityisesti tarkastelun kohteena ovat saksanpaimenkoirat (joilla LTV tuntuu olevan suht yleinen löydös), mutta myös muun rotuisista koirista kaivataan tietoja! Jos oma koira siis sattuu saamaan LTV-diagnoosin, kannattaa kantaa kortensa kekoon ja osallistua tutkimukseen. Lisätietoja ja ohjeet osallistumiseen löytyvät tämän linkin takaa: 

http://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusprojektit/luustosairaudet/valimuotoinen-lanne-ristinikama/

Luonnollisesti myös Mörkön tiedot selkälausunnon osalta on tuonne päivitetty. :)