Nyt alkaa tuo mun ja Jedin rally-tokokurssi olla jo yli puolenvälin, eikä taida enää kovin montaa alokasluokan kylttiä olla käymättä läpi. Viime viikon sunnuntaina kurssissa oli taukoa, kun samassa hallissa oli viikonloppuna agilitykisat, eikä ollut varmuutta, että ehtivätkö kisat loppua meidän kurssin alkamisaikaan mennessä.

Pari viikkoa sitten olleella 5. kerralla otettiin tällaisia kylttejä:

koiraeteen_vasemmaltasivulle_istu.jpg   koiraeteen_oikealtasivulle_istu.jpg

Kyseessä on siis melkein vastaavat kyltit kuin mitä opiskeltiin 3. kerralla, mutta sen sijaan, että koiran sivulle siirtymisen jälkeen lähdettäisiin suoraa liikkeelle, koiran pitääkin ensin istua perusasentoon. Vasemmassa siirtymisessä perusasennon kanssa ei ollut mitään ongelmia, mutta oikea puoli oli hieman haastavampi ja mun pitikin kunnolla keskittyä kädellä ohjaamiseen, että sain Jedin oikeaan paikkaan ja vielä istahtamaan siihen. 

Noiden lisäksi tutustelussa oli molemmat "koiranympärikiertämiskyltit", eli nämä:

istu_maahan_kierr%C3%A4koiranymp%C3%A4ri   istu_kierr%C3%A4koiranymp%C3%A4ri.jpg

Eli ensin koira perusasentoon, jonka jälkeen se kyltin mukaisesti joko käsketään (ja Jedin tapauksessa ohjataan myös kädellä) maahan tai annetaan istua paikallaan, kun ohjaaja lähtee kiertämään vastapäivään koiran ympäri, palaa lähtöpaikkaan ja käskee koiran seuraamaan (koira ei siis välissä nouse perusasentoon istumaan). Näissä ei muistaakseni ollut mitään isompaa häikkää, mutta Jedillä suht herkästi saattaa kyynärpäät nousta makuulla ollessa ilmaan, joten tähän pitää kiinnittää huomiota, ettei tule palkattua väärästä asiasta.

Muistaakseni otettiin samalla harjoituskerralla myös tämä seuraava kyltti, mutta en ole asiasta ihan satavarma (on myös mahdollista, ettei tätä ole vielä otettu ollenkaan, mutta jotenkin mulla on kuitenkin sellainen mielikuva, että se olisi jossain vaiheessa käyty läpi):

istu_istumisesta_juosten.jpg

Mutta tuossapa kyltissä ei mitään ihmeellisyyksiä ole, koira vaan perusasentoon ja siitä sitten jatketaan matkaa juosten, kunnes joku muu kyltti käskee siirtyä johonkin muuhun nopeuteen. Jedillä vaikeinta tuossa kyltissä on suora perusasento. :D Juoksemalla seuraaminen sujuu hyvin.

* * * 

Tänään oli sitten vuorossa 6. kurssikerta ja uusia kylttejä tuli neljä erilaista: viimeinen nopeutta muuttavista kylteistä (hitaasti), yksi suuntaa muuttava kyltti (vasen täyskäännös) ja sen lisäksi kyltit "askel oikealle" ja "liikkeestä maahan". Hitaaseen vauhtiin siirtyminen oli lähes yhtä helppo kuin juokseminenkin, mutta selkeästi Jedi meinaa vähän herkemmin siinä ruveta poikittamaan. Sitä ei ehkä niinkään huomannut silloin, kun mentiin suoraa pätkää, mutta lopputunnilla olleessa radanpätkässä piti mennä hitaasti pujottelu ja siinä hitaasti vieressä seuraaminen oli Jedille pikkuisen haastavampaa.

Vasen täyskäännös poikkeaa aiemmin opetellusta "täyskäännös vasempaan" -kyltistä siten, että tämän kyltin ideana on ns. saksalainen käännös, jota silloin tällöin näkee myös tokokentillä. Eli käytännössä ohjaaja tekee täyskäännöksen vasempaan ja samanaikaisesti koira kiertää ohjaajan ympäri oikealta puolen. Näin koira palaa takaisin ohjaajan vasemmalle puolen ja seuraaminen jatkuu. Mie en ole tällaista käännöstä koskaan omille koirille opettanut, mutta yllättävän näppärästi Jedi hoksasi idean. Yhdistin kiertämiseen "takaa" -vihjeen, eli saman käskyn, joka mulla on käytössä "koira eteen, oikealta sivulle" -kyltillä. Käskyn lisäksi vinkkinä toimi myös oikeaan käteen siirtämäni hihna, eli koira lähtee seuraamaan oikeaa hihnakättä ja käännöksen lopussa hihna siirtyy suht luontevasti takaisin vasempaan käteen. 

hitaasti.jpg   vasen_t%C3%A4ysk%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s.jp

Liikkeestä maahan -kyltissä kyltin kohdalle pysähdytään, mutta heti sen jälkeen koira käsketään maahan niin, että se EI istu välissä perusasentoon ja maahanmenon jälkeen liikkeelle lähdetään suoraan ilman istumaan nousua. Jos käyttää käsiapua maahanmenossa, pitää ohjaajan käsimerkin jälkeen oikaista selkä kunnolla suoraksi (ja koira pysyy sen aikaa makuulla) ennen liikkeelle lähtöä. Jedillä kun ei ole tuo maahanmeno muutenkaan kovin vahva, niin ei se tämänkään kyltin kohdalla kovin sujuvasti mennyt. Eli kunnon käsiavulla vein Jedin makuulle ja jouduin muutamia kertoja hieman muistuttamaan, että siellä makuulla pitää pysyä, vaikka itse nousenkin suoraksi. Välillä Jedin maahanmeno oli myös melkoisen vino, joten sitä pitää vielä harjoitella. Loppupeleissä tuo liikkeestä maahanmeno tuntui minusta kuitenkin hieman helpommalta kuin se kyltti, jossa koiran pitää ensin istua perusasentoon ja sitten vasta mennä makuulle.

Askel oikealle -kyltti sitten oli taas niitä Jedille helppoja kylttejä. Eli käytännössä kyltin jälkeen ohjaaja ottaa kunnollisen askeleen oikealle siten, että rintamasuunta pysyy samana ja koira seuraa mukana. Peace of cake. :) 

liikkeest%C3%A4_maahan.jpg   askel_oikealle.jpg

Loppuun otettiin sitten vielä sellainen radanpätkä, joka sisälsi MAALIN ja LÄHDÖN lisäksi kyltit: "hitaasti", "pujottelu", "normaali vauhti", "liikkeestä maahan", "vasen täyskäännös", "käännös vasempaan", "koira eteen - vasemmalta sivulle - istu", "270 asteen käännös oikeaan", "istu - 1 askel - istu - 2 askelta - istu - 3 askelta - istu", "istu - maahan - kierrä koiran ympäri". Jonkinlaisia radanpätkiä on otettu muistaakseni melkein jokaisen tunnin lopussa, mutta en ole aiemmin muistanut kirjoitella ratojen profiileja muistiin, joten ne on autuaasti unohtunut ennen kuin olen blogipäivitystä ollut kirjoittamassa..

Jedillä meinasi radalla muutamissa kohdissa vähän keskittyminen herpaantua, kun maasta löytyi jotain hyviä hajuja (tai sitten se luuli, että pudotin sinne makupaloja?). Mutta periaatteessa rata meni enimmäkseen hyvin. Mun mielestä meidän isoin ongelma on edelleen vinot perusasennot. Hihnan kiristymisestä sain parissa kohtaa itse palautetta treenien vetäjiltä. Täytyy varmaan hommata rally-tokoa varten joku sopivan mittainen Grip-hihna, josko sellainen olisi helpompi pitää löysällä ilman, että se kuitenkaan sotkeutuu koiran jalkoihin. :)