Meillä vietettiin tänään pitkästä aikaa (koirien) hampaidenhoitopäivä. Tai ehkä hampaidenhoitohetki on parempi sana, kun ei tuossa ajallisesti loppupeleissä hirveän kauaa mene, mutta jotenkin se silti on mulle hirveän työläs aloittaa. Edellisen kerran olen tainnut tällaisen perusteellisemman hammastsekkauksen tehdä viime kesänä..

No mitäs tämä hammashuolto sitten sisälsi? Ensinnä tein sellaisen yleiskurkkauksen, että kävin suun ja hampaat läpi, ettei sieltä löydy mitään ikäviä ylläreitä. Toiseksi sitten rapsuttelin pois hammaskiven alut, jota oli jokaiselle koirista kertynyt pieniä määriä, enimmäkseen kulmureihin ja viimeiseen välihampaaseen (P4). Lopuksi vielä hampaiden harjaus ja koirille herkkuja kiitokseksi kärsivällisyydestä. 

Nappasinpa huvikseen myös tällaiset havainnollistavat "ennen ja jälkeen" -kuvat hiskien hampeista, enjoy!

Jedi
Hampaat_Jedi.jpg

Kuten kuvastakin näkyy, niin Jedin hampaisto ei ole kaikilta osin "rakenteellisesti" ihan priimaa. Purenta on pikkuisen vinksallaan (ns. epätasainen saksipurenta tai joku tasapurennan tapainen) ja lisäksi tuo yksi välihammas (P3) on vinossa. Pienet leuat ja ison koiran hampaat, niin ei ole kaikki palikat mahtuneet ihan oikeille paikoilleen. :/ Huomasin, että tuosta vinosta hampaasta on ientasku pikkuisen "löystynyt", joten täytyy jatkossa vähän seurailla tilannetta tarkemmin siltä varalta, että ongelma jossain vaiheessa pahenee.

Nala
Hampaat_Nala.jpg

Nalan hammaskalusto on muutoin normaali, mutta sillä on tällä puolella yksi ylimääräinen välihammas. Vaan ihan hyvin nuo kaikki neljä tuntuu tuohon riviin onneksi mahtuvan! Hirveän hyvässä kunnossa Nappulan hampaat on kyllä kokonaisuudessaan pysynyt, kun ottaa huomioon, että ikää neitillä on kuitenkin jo kohta 7,5 vuotta. Viime kesänä Nala sai yhteen näyttelyarvosteluunkin erityismaininnan puhtaan valkoisista hampaistaan. :) 

Mörkö
Hampaat_M%C3%B6rk%C3%B6.jpg

Mörkölle näyttäisi kertyvän mun koirista eniten tuollaista näkyvämpää moskaa hampaiden pinnalle, mutta toisaalta se ei kuitenkaan tunnu olevan kovin tarttuvaa sorttia, vaan on helppo puhdistaa. Liekö tuota kertymää saisi ehkäistyä ihan sillä, kun muistaisi tarjota oikeita rustoja tms. koirille pureskeltavaksi vähän useammin? Pitää ehkä kokeilla. Mörkön purukalusto taitaa noin muuten olla sellainen oppikirjaesimerkki oikeanlaisesta koiran hampaistosta - sillä kun on leikkaava purenta ja normaali määrä hampaita. :)