No ei ihan, mutta melekeen. Yrityksistä huolimatta en ole onnistunut löytämään Mörkölle semmoista suunnilleen avoimen luokan tasoista tokon ohjattua treeniryhmää, joten päätin vähän lennosta, että lähdetään sitten rally-tokoilemaan myös Mörkön kanssa. Että olisi jotain muutakin ohjattua toimintaa kuin agility, ettei pääse tuo tokopuoli täysin unohduksiin. Lopulta tajusin ilmoittaneeni Mörkön peräti kahdelle rally-tokon alkeiskurssille ja Jedin yhdelle avo/voi-kurssille, joten kalenteri alkoikin äkkiä näyttää aika rally-painotteiselta. :D

Todennäköisesti Mörkö pärjäisi tokotaustansa puolesta rally-tokossa jossain jatkoryhmässäkin vaikkei varsinaisesti rallya olekaan aiemmin tehnyt, mutta ainoastaan alkeiskursseista löytyi mun työ- ja muihin aikatauluihin sopivat ryhmät, joten näillä mennään. Eiköhän noilla kursseilla kuitenkin jonkin verran pystytä ottamaan huomioon aiempaa harrastustaustaa yms. Elättelen toiveita, että siellä rallyn ohessa mulla olisi mahdollisuuksia treenata itsenäisesti pikkuisen myös noita avoimen luokan tokojuttuja, niin saisi niitäkin otettua vaihteeksi hallissa ja häiriön alla.

rallytokotreenit010315-3.jpg

Tokossa Mörkön avoimen luokan liikkeet on tällä hetkellä suunnilleen sillä mallilla, että piilopaikkista pitäisi päästä treenaamaan ryhmässä/häiriössä, jotta siihen saadaan varmuutta. Seuraamisessä on edelleen hiomista, mutta siihen toivon rally-tokon osaltaan auttavan, koska rallyssa seuraaminen on suht isossa roolissa myös, joten sitä tulee treenattua paljon. Jäävät liikkeet on muuten ok, mutta siinä on vielä tekemistä, että Mörkö malttaa liikkeestä seisomisen jälkeen pysyä paikallaan (eikä käänny mua kohti), kun käyn mutkan siellä sen selän takana. Maahanmenossa tämä selän takana käyminen alkaa olla jo hyvällä mallilla, vaikka siinäkin alussa oli ongelmaa.

Noutoa ei olla päästy nyt hetkeen kokeilemaan, mutta muistaakseni viime kerralla se meni jo sen verran kivasti, että aletaan olla aika lähellä valmista liikettä (loppuperusasentoon tuloa pitää vielä vahvistaa). Luoksetulossakaan ei hirveästi pitäisi olla työmaata, koska Mörkön seisomiskäsky on yleensä toimiva, mutta toki sitä pitää vielä vahvistaa vauhdissa lisää, jottei tule liikaa valumista. Kaukokäskyjen istu-maahan vaihdot sujuvat aika kivasti lähietäisyydeltä (alle metrin päästä), joten matkaa pitäisi ruveta seuraavaksi kasvattamaan. Ja Mörkö meinaa myös vähän ennakoida noita vaihtoja, eli sitä pitää treenata, että tietyssä asennossa pysytään, kunnes mie sanon toisin. Hyppyä varten olen nyt opettanut Mörkölle sitä erillistä "istu"-käskyä ja minusta Mörkö jo melko hyvin sen hoksaa. Pitäisi vaan vielä päästä kokeilemaan, että miten se toimii hypyn kanssa.

Mutta sepä siitä tokon tilannekatsauksesta. Tänään meillä alkoi ensimmäiset noista ohjatuista rally-tokotreeneistä. Ensin saman seuran järjestämä avo/voi-kurssi Jedin kanssa ja heti perään alkeiskurssi Mörkön kanssa. Ja koska tuo treenitila on kaupungin keskustassa, päätin että mehän kuljetaan sinne bussilla! Kaksi koiraa ja kevythäkki - eihän se ihan peace of nakki ollut.. Mörkö nyt vielä menisi suht ongelmitta, mutta kun Jedi on semmoinen, että se pistää neliraajajarrutuksen päälle aina oudoissa tilanteissa tai oudoilla alustoilla, joten liikkuminen bussin käytävällä ei ollut järjin sujuvaa..

Tohelotiimi busseilee
rallytokotreenit010315-4.jpg

Täytyy vaan toivoa, että tuo tuosta pikkuisen helpottaa, kun viikottain joudutaan busseilua "harjoittelemaan". Nyt sattui vielä muutenkin kaikkea ylimääräistä säätämistä, kun oltiin katsottu bussiaikataulu väärin ja meinasin myöhästyä koko bussista. Sitten piti uusia bussikortti ja kaivella sitä varten hengästyneenä lompakko jostain kangashäkin uumenista. Ja eiköhän vielä samaan bussiin ihan siihen etuosaan ollut sattunut joku iso, musta koira, joka meinasi ruveta Jedille ja Mörkölle murisemaan. Siinä vaiheessa olin ihan helpottunut, että mulla oli se häkki matkassa, kun sain sen melko kätevästi näköesteeksi tämän toisen koiran ja mun koirien väliin, kun pujahdettiin käytävää pitkin sen ohi.

Jedin kurssilla ei vielä ekalla kerralla otettu uusia liikkeitä opiskeltavaksi, vaan palauteltiin tutumpia alokasluokan kylttejä mieleen yksittäin ja pienimuotoisilla rataharjoituksilla (samalla kurssin vetäjä vähän näki, että millä mallilla kenenkin treenit ovat). Jedi sai kehuja hyvästä kontaktista ja seuraamisesta. Takapään käyttöön ja vasemmalle kääntymisiin saatiin vinkkejä ja maahanmenoa yritetään lähteä harjoittelemaan (taas kerran) ihan alkeista, jotta saataisiin siitä vähän sujuvampi ja vähemmillä käsi- ja vartaloavuilla avustettu. Kotiläksyjä siis rutkasti luvassa. Muuten Jedi oli oma kätisevä itsensä ja hiljeni lähinnä silloin, kun tehtiin harjoituksia. Yritän kyllä muistaa kehua ja palkkailla sitä väliajoilla, kun on vaikka hetkenkin hiljaa, mutta jotenkin mulla on vähän sellainen kutina, että liekö tuosta todellisuudessa hirveästi käytännön hyötyä.. Ei ainakaan vielä ole ollut. :D

rallytokotreenit010315-2.jpg

Mörkön kurssilla lähdettiin liikkeelle ihan lyhyestä seuraamisesta ja istumisesta/perusasennosta. Eli periaatteessa tuttuja juttuja meille, mutta eipä se haittaa välillä palata ihan noihin alkeisharjoituksiin (varsinkaan, kun seuraaminen ei aina ole Mörköllä se kaikkein vahvin temppu). Mie koitin keskittyä Mörkön kanssa kontaktin pysymiseen ja reippaaseen asenteeseen seuraamispätkien pituutta ja palkkaamistiheyttä vaihdellen. Ja Mörkö vähän jopa yllätti positiivisesti, kun olin arvellut sen nenän harhailevan oudon hallin mattoon vähän useammin, mutta ei niitä haisteluyrityksiä tullut kuin pari yksittäistä, joista sitten huomautin.

Perusasennoista sain ohjeeksi palkata välillä vähän nopeammin, eli heti sillä silmänräpäyksellä kun koiran takamus on koskettamassa maahan. Ja olipahan hankalaa, kun en ole palkkausta pitkään aikaan sillä tavoin tehnyt, mutta ehkä se rupesi pikkuisen paremmin sujumaan lopputuntia kohti. :D Eteenistumisen Mörkö on hoksannut aika kivasti jo muutamilla toistoilla (aiemmin tällä viikolla kotona ja nyt testasin tuolla treeneissä). Käytän siinä käsiohjausta ja "eteen"-käskyä. 

Ihan en koko tuntia viitsinyt pelkkää seuraamista, istumista ja perusasentoa hinkata, joten otin väliin muutamia lyhyitä paikallaolopätkiä: kävin välillä jonkun pylvään takana piilossakin ja kiertelin hallissa ympäriinsä, eikä siinä ilmennyt mitään ongelmaa. Myös istu-maahan-vaihtoja testasin ja ne toimivat hyvin, mutta ennakointia meinasi olla (maahanmeno tuntuu taas tällä hetkellä olevan sellainen liike, jota Mörkö tarjoaa välistä vähän turhankin innokkaasti). Ja mitähän muuta.. Rally-tokoon liittyen rupesin nyt opettamaan ensimmäistä kertaa sitä, että Mörkö eteenistumisen jälkeen kiertää selän takaa mun vasemmalle puolelle. Jedillä olen tässä käyttänyt "takaa"-käskyä, mutta Mörkölle yritän muistaa sanoa "kierrä", koska agilityssä meillä on "takaa" käytössä takaakiertohypyillä ja se taas on ihan eri asia. Ihan kivasti tuokin rupesi sujumaan, vaikka ekaa kertaa vasta testattiin. :) Tästä on hyvä jatkaa..

rallytokotreenit010315.jpg