Tänä viikonloppuna oli Active Dogsin järjestämät agilitykisat Haukiputaalla. Minikolmoset oli vaihteeksi pistetty lauantaille, joka onkin mun mielestä sunnuntaita mukavampi päivä kisata, kun sitten saa vielä seuraavana päivän huilia, eikä joudu töihin. 

Mie odotin (kuten varmaan moni muukin) näitä kisoja ihan mielenkiinnolla, koska tuomariksi oli saapunut Norjasta saakka Jan Egil Eide, joka toimii tulevana kesänä yhtenä tuomarina myös agilityn SM-kisoissa Oulussa. Vielähän meillä ei Mörkön kanssa ole niihin karkeloihin "menolippua" tienattuna, kun vaadituista seitsemästä nollatuloksesta (joista yhden pitää olla tuplanolla) on kasassa vasta kolme. Mutta kesäkuun 1. päivään saakka on aikaa tarvittavia tuloksia jahdata, joten ei olla vielä heitetty kirvestä kaivoon.. :)

Tämän tuomarin radat olivat aika pitkälle sieltä haastavammasta päästä niitä kolmosluokan ratoja, joilla ollaan Mörkön kanssa ehditty juoksentelemaan (ja etenemävaatimuksetkin olivat 3,8 - 3,9 m/s). Silti ainoastaan keskimmäisestä B-radasta jäi mulle sellainen olo, että meni sohlaukseksi. A- ja C-rata puolestaan sujuivat aika hienosti, vaikka itse sanonkin! Hyllyt kyllä tienattiin molemmilta (kuten myös siltä B-radalta), mutta onhan niissä hylkyradoissakin isoja eroja - on hyviä ja huonoja sellaisia. 

M%C3%B6rk%C3%B6_active_maalisk15.jpg
Kuva: Jarmo Risto / RiffZi

A-radalla selvittiin Mörkön kanssa kunnialla niistä vaikeammista kohdista, mutta sitten unohdin ohjata kunnolla helpommassa, joten muurin jälkeen Mörkö juoksi väärälle hypylle. Do'h! Oletin tietty, että ei tuossa nyt mitään ongelmia pitäisi olla, mutta enpäs älynnyt, että muurilta oli ihan suora linja sille väärälle hypylle ja kun Mörkö irtoaa.. niin se sitten myös irtoaa. :D Videolta näkee, että Mörkö kyllä kuuli mun (auttamatta liian myöhäisen) paniikkiparkaisun ennen ponnistusta, koskapa se veti itsensä siinä "kasaan", mutta oli jo niin lähellä hyppyä, ettei pystynyt enää pysähtymään tai kääntymään, eli hylkäys siitä. Siihen asti (ja myös siitä eteenpäin) tehtiin puhdasta rataa, kun pienestä säädöstä ennen pujottelun aloitustakaan ei ollut merkattu virhettä.

Viimeisestä putkesta en tarpeeksi voimakkaasti vetänyt Mörköä mun mukaan, joten se kävi hyppäämässä ylimääräisen hypyn mun selän takana (tätä kohtaa olisin todennäköisesti varmistellut enemmän, JOS meillä olisi ollut alla virheetön rata, mutta nyt tuolla ylimääräisellä hypyllä ei sinänsä ollut väliä). Ainoastaan kolme koirakkoa liki kolmestakymmenestä ministä onnistui tekemään tällä radalla nollatuloksen, eli kertonee jotain haastavuudesta.

http://youtu.be/wzI8ax7swd0

B-rata oli tosiaan sitten se meidän sohlausrata. Hyllytettiin heti neljännelle hypylle, kun varmistin liian voimakkaasti sitä, ettei Mörkö sinkoaisi putkeen, joten se sitten tuli tykö ja hyppäsi esteen väärään suuntaan. Sen jälkeen meinasin juosta Mörkön päälle, jolloin mun oli pakko stopata oma vauhti niin äkillisesti, että kävin mutkan polvillaan.

A-esteen jälkeen Mörkö päätti tehdä pienen ja itsenäisen sivuttaisirtoamisen suoraan radan päätöshypylle. Katsoin itse radalla, että Mörkö kävi vaan hyppäämässä sen takaakiertona ja ihmettelin vähän, kun osa katsojista repesi nauramaan. Radan jälkeen selvisi sille syykin, kun sain kuulla, että Mörkö oli pujahtanut hyppysiivekkeen ja ajanottotelineen VÄLISTÄ (eli siitä maailman pienimmästä raosta, johon en tiennyt koiran edes mahtuvan)! Ja silti se onnistui hyppäämään hypyn ilman, että rima tipahti tai yksikään elementti kaatui. Osaa tuo Mörköeläin olla kyllä melkoinen palasaippua niin halutessaan! :D Oli ihan pakko napsia videolta tällainen (kehnolaatuinen..) kuvakaappaussarja tuosta kohdasta:

pujahdus01.jpg

pujahdus02.jpg

pujahdus03.jpg

pujahdus04.jpg

pujahdus05.jpg

Tuon kohdan jälkeen tehtiin jonkun aikaa puhdasta rataa, mutta sitten yksi takaakierto osoittautui meille tuskallisen vaikeaksi. Mörkön mielestä se vaan kuului ehdottomasti hypätä eri tavalla ja se ehtikin toteuttaa hypyn sillä tavoin peräti kolmesti ennen kuin lopulta osasin kertoa sille tarpeeksi selkeästi, että miten se oli tarkoitus suorittaa ja päästiin jatkamaan matkaa. :D

Koska meillä oli tuossa vaiheessa jo (useampi) hylky pohjalla, päätin että treenataan sitten puomin kontaktia. Mutta eipä meidän tarvinnutkaan treenailla, kun Mörkö teki sen heti eka yrityksellä oikein ja pysähtyi 2on2off-asentoon varmaan paremmin kuin kisatilanteessa kertaakaan aiemmin! Jes! :) 

"Kolmas hylky" tuli toisella mutkaputkella, kun en saanut Mörköä kääntymään ekaan putkensuuhun, vaan se melkein puski mun jaloista läpi päästäkseen sinne väärään päähän. Ei ois pitänyt valua itse niin kauas sen ekan putken suulta. Keinulta Mörkö yritti lähteä liikenteeseen ennen kuin se oli kunnolla laskeutunut ja seurauksena oli tuiskahdus nenälleen. Ei onneksi loukannut itseään, muttah.. Pitänee ruveta käyttämään keinulla kisoissa "odota" -käskyä, koska sillä se tuntuu ainakin treeneissä malttavan pysyä esteellä paremmin loppuun saakka, kun ollaan muutamia kertoja testattu.

http://youtu.be/1gDWGMl6r_Q

Viimeisenä vuorossa ollut hyppäri oli meidän tämän päivän radoista ehdottomasti onnistunein! Harmillinen hylky tuli, kun Mörkö hyppäsi 8. hypyn ensin oikein ja sitten saman hypyn takaisinpäin. Mun olisi siinä kohti pitänyt käydä lähempänä rimaa "niistämässä", jolloin käännöksestä olisi todennäköisesti tullut tiiviimpi, eikä paluuhypylle olisi jäänyt tilaa.  Harmi, kun nämä asiat hoksaa usein vasta jälkeenpäin. :D Pujotteluun mennessä mulla jäi poispäinkäännös vähän vajaaksi ja onnistuin sillä puskemaan Mörkön väärin aloitukseen. 

Vaan muiltapa osin rata meni puhtaasti ja jotenkin tästä radasta jäi kaikkinensa tosi hyvä fiilis! Uskalsin tehdä persjätön 3. hypyn taakse ja muutenkin ohjasin Mörköä radalla omasta mielestä aika sujuvasti ja ilman turhia varmisteluja. Eipä ollut mitään ongelmaa takaahypyissä, eikä paljon missään muussakaan. Pituuden jälkeinen osa radasta meni loistavasti, vaikka siinä oli likellä väärää hyppyä ja putkensuu houkuttamassa! 17. hypyn jälkeinen kurvi olisi voinut olla pienempikin, mutta ei jaksa sitä nyt miettiä. Viimeisen hypyn jälkeen hihkuin Mörkölle ääneen, että "hitsit, että tehtiin hieno loppurata!". Toivottavasti edes osa tästä fiiliksestä välittyisi myös videon kautta. :)

http://youtu.be/z2hfwUzc6Uc