Kylläpä voikin pientä ihmismieltä taas jännittää! Vaan ittiäänhän tässä saa tietenki syyttää, kun eipä kukaan pakota noihin koiratapahtumiin ilmoittautumaan. Agilityn SM-kisat senkus lähenee ja vielä ennen sitä (eli nyt tänä viikonloppuna) meillä on tiedossa pari näyttelyä ja EKA AVOIMEN LUOKAN TOKOKOE! Voin kertoa, että näyttelyjännitys tulee sentään olemaan tällä kertaa ihan "peace of nakki", kun seuraavana päivänä on tuo tokokoe häämöttämässä. :D

Aiemmin tällä viikolla meillä on periaatteessa ollut varsinaiset "kenraaliharjoitukset" sekä agin SM:iä, että tuota tulevan sunnuntain tokokoetta varten. Toki jotain pientä treeniä on vielä tarkoitus ottaa, mutta eiköhän tässä nyt aleta olla siinä pisteessä, ettei mitään isompaa enää aleta korjata tai opetella, eikä se enää taitaisi olla mahdollistakaan. Koitetaan vaan olla isommasti sössimättä nykyistä tilannetta ja sillä hyvä. 

Maanantaina meillä oli OKK:n järjestämät agilityn iltakisat, joissa oli kolmosluokille agility- ja hyppyrata. Käytännössä siis monille viimeinen mahdollisuus yrittää tuloksia SM-kisoja varten, kun maanantai oli viimeinen ilmoittautumispäivä niihin karkeloihin. Onneksi meidän ei tarvinut sitä enää stressata, kun se tuplanolla tuli edellisistä kisoista Rovaniemeltä. Suht rennoin mielin sai siis lähteä kisaamaan ja päätinkin, että menipä muuten miten vaan, niin A:n ja puomin kontaktit otetaan kunnolla. 

Tuomarina OKK:lla oli Mika Moilanen, joka tulee olemaan myös minien SM-tuomari karsinta- eli hyppyradalla. Agiradalta tekaistiin Mörkön kanssa varsin sujuva nollarata sijoituksella 5/22. Puomillahan meillä menee aikaa, kun Mörkö valuu alasmenon sen verran hitaasti, mutta pääasia, että nyt se on viime aikoina kuitenkin malttanut pysähtyä alas, eikä loikkaa kontaktia. Mun vaan pitää pitää oma pää kylmänä. Myös A:n kontakti oli minusta nyt parempi kuin Rovaniemen kisoissa, mutta tätä en pysty tarkistamaan, kun näistä kisoista mulla ei ole videota ollenkaan. Keinun kontaktilla Mörkö teki nyt pitkästä aikaa sen, että se hyppäsi ylöspäin, kun keinu osui maahan. Etutassut oli kontaktilla, mutta ei tuo silti hirveän kaunis suoritus ollut. Mutta hyvä, että se teki sen loikkauksen nyt näissä kisoissa, niin tiedän sitten SM:issä ottaa tuon huomioon.

M%C3%B6rk%C3%B6_Sari.jpg
Kuva: Sari Eskelinen / Sary

Hyppyratakin meni kivasti jonnekin puoliväliin saakka, mutta siellä rupesin yhden hypyn kohdalla kikkailemaan turhaan: yritin jaakotusta, eli olin hetken selin Mörköön, mutta Mörkö ei sitten kääntynytkään siivekkeen ympäri, vaan sinkosi eteenpäin, teki tiukan uukkarin ja hyppäsi hypyn takaisin, eli HYL siitä. Mutta tyytyväinen olin näihin "kenraaliharkkoihin" kuitenkin.

Perjantaina ennen SM-viikonloppua järjestetään siellä kentällä normaalit kolmosluokan kisat, joissa on kaksi rataa (agi ja hyppäri). Ilmoitin meidän Mörkön kanssa agiradalle, jotta saadaan vielä kontaktit ottaa siellä oudolla kisakentällä ennen h-hetkeä. Eli treenin kannalta otetaan se rata. :) Ehkä käydään vielä joku ilta oman seuran kentällä ottamassa kontaktiesteitä, mutta muita treenisuunnitelmia ei sitten ennen SM:iä enää olekaan, eli näillä mennään!

* * *

Ylihuomisen(!!) tokokoetta varten meillä oli kenraaliharkat eilen, eli kyseessä oli siis viimeiset ohjatut treenit ennen koetta. Otettiin ohjattuna pieni paikallaolo istuen, paikallaolo makuulla, noutokapulan pitoa, seuraamisen liikkeellelähtöjä ja luoksepäästävyys. Ja sen lisäksi tein luppoajalla hyppyä, kaukokäskyt, sekä liikkeestä maahanmenon ja seisomisen.

Makuulla paikallaolo tehtiin mulle ja Mörkölle 2-minuuttisena (ja mie olin sen ajan piilossa), kun taas muille liike päättyi minuutin kohdalla, jonka jälkeen ohjaajat palasivat koirien viereen ja treenien vetäjä toimi liikkurina kävellen vuorollaan jokaisen eteen ja koirat käskettiin yksitellen perusasentoon istumaan (kuten paikallaolo tullaan uusien sääntöjen mukaan päättämään elokuun alusta lähtien, kun toistaiseksi ohjaajat käskevät koirat istumaan yhtä aikaa). Mie olin koko tuon ajan piilossa ja Mörkö makasi paikallaan, eikä ottanut häiriötä muiden ohjaajien käskyistä tai muistakaan häiriöistä. Kahden minuutin jälkeen minut käskettiin piilosta pois ja tehtiin myös loppuliike kisanomaisesti. Mörkö malttoi hyvin pysyä makuulla mun "sivu"-käskyyn asti. Eipä olis paljon parempi voinut paikallaolon kenraalitreeni olla! Toivottavasti tämä lupaisi hyvää myös virallista koetta ajatellen.. :)

Seuraamisessa Mörkö meinasi alkuun hieman edistää, mutta tämä korjautui aika kivasti ihan vaan sillä, että otettiin muutamat toistot niin, että annoin "seuraa"-käskyn, mutta en liikkunut paikaltani, vaan Mörkö sai palkan siitä, kun piti katsekontaktin. Sen jälkeen otettiin lyhyitä seuraamispätkiä, eikä edistämistä enää ilmennyt. Otin myös seuraamispätkiä juoksun kanssa, sekä käännöksiä ja ne meni aika kivasti. Nyt täytyy vaan toivoa, että saan Mörkölle kokeessa luotua hyvän kisavireen, jotta seuraaminen sujuisi siellä hyvin koko kaavion ajan! Hieman epävarma liikehän tuo edelleen meillä on, mutta toivotaan parasta.

Noutokapulan pito meni hyvin, eikä meillä enää viime aikoina ole ollut ongelmia sen suhteen, että Mörkö alkaisi liikehtiä tai nousisi seisomaan mun tarttuessa kapulaan. Otin myös pari kokonaisempaa noutoharjoitusta, mutta näissä Mörkö meinasi ottaa vähän liikaa häiriötä lähellä harjoittelevista treenikavereista. Eli jouduin usuttamaan sen kapulalle pienellä käsiavulla ja palautus oli vähän hidas.. Ennen koetta yritetään vielä päästä ottamaan vauhtinoutoharjoituksia, jotta kokeessa into kapulalle olisi vähän suurempi (toivottavasti ei kuitenkaan niin suuri, että varastaa kapulalle ilman käskyä :D).

Hypyllä jouduin aika tiukasti käskyttämään Mörköä sivulle, ettei varastaisi esteelle ja tämä näkyi sitten pienenä epävarmuutena liikkeellelähdössä, kun annoin "hyppy"-käskyn. Taas piti antaa pieni käsiapu, että lähti liikkeelle, mutta loppuliike meni hyvin. Otettiin sitten muutama esteen lähestymisharjoitus, jotta Mörkö pysyisi hallinnassa pienemmällä käskyttämisellä ja sen jälkeen "hyppy"-käskyn noudattaminenkin taas onnistui pelkästä käskysanasta.

Kaukokäskyt tein sellaisessa paikassa, että molemmin puolin oli treenikaveri suht lähellä tekemässä juttuja omien koiriensa kanssa, joten häiriötä oli. Ekan pätkän otin liikkeenomaisesti n. 4-5 metrin matkalta ja se onnistui hyvin. Toisella toistolla kokeilin hieman ylipitkää matkaa, eli menin n. 6-7 metrin etäisyydelle. Sieltä Mörkö ei enää noussutkaan istumaan, joten helpotin harjoitusta (eli menin itse kunnolla lähemmäs), jonka jälkeen vapautus. Sitten innostin Mörköä kunnolla ennen seuraavaa toistoa ja kokeilin tuota pitkää matkaa uusiksi. Ja tällä kertaa Mörkö nousi istumaan, jolloin palkkasin sen samantien, enkä edes yrittänyt ottaa enempää vaihtoja mukaan. Kokeessa pitää yrittää muistaa ennen kaukoja hieman hetsata Mörköä, koska tähän liikkeeseen Mörkön viretilalla tuntuu olevan aika iso vaikutus..

Liikkeestä maahanmeno meni hyvin, mutta liikkeestä seisomisessa Mörkö tarjosi myös maahanmenoa. Äh! Otettiin se sitten uusiksi ja toisella toistolla pysähtyi hyvin seisomaan (ja myös pysyi seisomassa, vaikka kävin mutkan sen takana). Nyt pitää vielä ennen koetta ottaa jonkinlaisia erotteluharjoituksia noille käskysanoille. Ja toivoa, että kisapaikalla Mörkö muistaa kuunnella, että mitä sanoja mie suustani päästän! :D

Hyvä mieli jäi kaiken kaikkiaan näistä(kin) kenraaliharkoista. Ei se jännitystä tietenkään poista, mutta helpottaa hieman, kun tietää, että kyllä se Mörkö osaa, kun niikseen tulee! Nyt lähdetään sitten vaan katsomaan, että miten se osaaminen toimii koetilanteessa. :) Tietääpähän sen jälkeen ainakin, että mitkä asiat kaipaavat vielä hiomista ennen seuraavaa koetta..