Viime sunnuntaina (12.7.) olimme taas Mörkön kanssa tokokokeilemassa. Ja tällä kertaa se melko lailla kokeiluasteelle jäikin, kun kotiinviemiseksi saimme meidän toistaiseksi huonoimmat pisteet. No, riittivät ne 114 pistettä sentään III-tulokseen, mutta jotenkin ei vaan ollut meidän päivä tällä kertaa.

Mua jäi vähän harmittamaan (ja jälkikäteen harmitti vieläkin enemmän), kun en ennen tätä koetta saanut sellaisia kokeenomaisia kenraalitreenejä otettua, koska me kaksijalkaiset olimme torstai-illasta asti reissussa ja Mörkö ystäväni luona hoidossa. Reissusta kotiuduimme lauantaina yötä vasten ja heti aamulla lähdimme kohti Kokkolaa (Lohtajaa) tokokokeeseen.

Tuomarina kokeessa oli Päivi Kivelä, jonka tuomaroimassa kokeessa ei olla aiemmin käyty. Avoimen luokan koiria oli kaikkiaan 13, joten paikallaolot tehtiin kolmessa ryhmässä. Me Mörkön kanssa olimme heti ekassa ryhmässä ja yksilöliikkeissä vuorossa toisena. Yritin ennen koetta ottaa samanlaiset valmistelurutiinit kuin viikon takaisessakin kokeessa, eli ensin käytin Mörköä pienellä kävelyllä ja muutoin pyörimme kehäalueen ympärillä ohittelemassa muita koiria. Varsinaisia liikkeitä en treenannut yksittäisiä perusasennosta maahanmenoja ja lyhyitä seuraamispätkiä lukuunottamatta (jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä sittenkin kannattanut, kun ne kisanomaiset kenraalitreenit oli jäänyt väliin).

Paikallaolossa Mörkö oli kehään mennessä jotenkin ylivirittyneen oloinen, se haisteli ympäristöä kaula pitkällä kurkotellen ja piippasi jo ennen liikkeen alkua. Ihme kyllä noudatti kuitenkin tällä kertaa heti ekaa maahanmenokäskyä ja pysyi viretilasta huolimatta siellä makuulla, kun lähdin itse kohti piiloa. Ja sitten odotettiin taas ne tuskallisen pitkät kolme minuuttia. Lopulta aika tuli täyteen ja saimme luvan palata koirien luo. Huomasin heti, että Mörkö on ainakin vähän liikuskellut, kun rintamasuunta oli vinossa. Oli kuitenkin onneksi pysynyt makuulla koko ajan, mutta yleisen levottomuuden ja vinkumisen vuoksi pisteitä saatiin vain 6.

Mitähän tälle paikallaololle oikein keksisi? Treeneissä Mörkö on yleensä aina tosi rauhallinen paikallaolossa, saattaa kyllä katsella ympärilleen, mutta ei ääntele, eikä varsinkaan liikuskele levottomasti ja vaihtele asentoa. Sitten kisatilanteessa se on ihan erilainen. Olin jo sen viime kokeen perusteella ajatellut, että ollaan menossa eteenpäin, että ehkä Mörkö vaan tarvii niitä kisatilanteita hoksatakseen, että kyse on samasta asiasta kuin treeneissä. Ja sitten heti perään tuleekin tällainen suoritus. Jostain pitäisi varmaan meille hommata treenitilanteisiin vieraita koiria kaveriksi, jos se Mörkön levottomuus johtuu niistä yhdistettynä siihen, etten mie jää näkösälle? En tiedä.. Ja varmaan mun täytyy paikallaolon jälkeen vapauttaa Mörkö rauhallisemmin ja yrittää kehua hillitymmin, ettei se ainakaan sen vuoksi kasaisi kierroksia. 

Seuraamisessa oli hyviä ja huonompia kohtia. Paikoitellen haistelua ja haahuilua. Ja liikkuri unohti käskyttää mulle juoksuosuuden jälkeen paluun normaalikävelyyn, joten juoksin sitten seuraavaan oikealle käännökseen asti ja siinä rupesin itsekseen miettimään, että ei kai avoimessa luokassa vielä pitäisi olla käännöksiä juoksuosuudessa, joten omatoimisesti sitten palasin niillä kohdin normaalivauhtiin. Loppuperusasento jäi ekaa kertaa Mörköllä tekemättä. Ja voi hitto noita mun käsiä!! Siis ei niin mistään kohtaa luonnollista heilumista, vaan kädet on milloin missäkin asennossa ja näyttää tosi oudoilta. Ääk! Käsienheiluttelutreeniä mulle. :D Pisteitä 6,5.

Jäävät liikkeet (maahanmeno ja seisominen seuraamisen yhteydessä) meni tällä kertaa molemmat nollille, josta olin oikeasti tosi yllättynyt. Ne kun on tähän asti ollut niitä meidän ns. varmoja liikkeitä, jotka ei ole kokeissa koskaan epäonnistuneet (paitsi kerran alokasluokassa Mörkö meni vahingossa maahan seisomisen sijaan, mutta se oli oma moka, kun annoin käskyn väärällä äänenpainolla).

Maahanmenossa Mörkö lähti juuri ennen käskyä vähän harhautumaan pois mun viereltä, mutta arvelin, että kyllä se silti noudattaa käskyä, kun on sillä niin vahva liike. Vaan eipäs noudattanutkaan.. Toisella käskyllä taisi jäädä seisomaan ja vasta kolmannella käskyllä ja mun pysähdyttyä meni makuulle.

Seisomisessa alun seuraaminen oli tosi hyvää, mutta pysähtymiskäskyä Mörkö ei noudattanut, pikkuisen vaan hidasti vauhtia. Vasta kolmannella käskyllä ja käsiavulla Mörkö jäi seisomaan ja siinä vaiheessa liike oli jo nollilla. Ekaa kertaa kokeessa Mörkö myös meinasi kääntyä mun mukaan sen taakse palatessa.

Jäävien välissä oli luoksetulo ja myös siinä pysähtymiskäsky jäi nyt kokeessa ekaa kertaa noudattamatta. Vauhdikkaasti ja oppikirjamaisesti Mörkö tuli kyllä perusasentoon - tuomarikin totesi, että se oli oikein hieno läpijuoksu. Ja läpijuoksusta tulee avoimessa luokassa pisteitä 5.

Tuntui, että vasta noutoliikkeen alkaessa Mörköllä syttyi joku lamppu pään päällä, että näitä tokojuttujahan tässä ollaan tekemässä. Vähän jäi kapulaa palauttaessa kauas loppuperusasentoon, jonka vuoksi lähti pisteitä, mutta muuten hyvä suoritus. Pisteiksi 8

Kauko-ohjaus meni kokonaisuudessaan muuten todella kivasti, mutta ekassa istumaan nousussa Mörkö nykäisi itseään vähän eteenpäin, joka vaikutti pisteisiin. Tuomarikin tätä harmitteli, kun oli muuten niin hyvä suoritus (veikkasi, että Mörkö odotti jostain syystä luoksetulo-liikettä). Pisteitä kaukoista 8,5.

Hyppy onnistui meidän tämän kokeen liikkeistä parhaiten ja siitä saatiinkin melkein täydet pisteet: 9,5. Tuomari sanoi, että puolikas piste meni meikäläisen piikkiin, kun odotin kuulemma hieman liian kauan ennen kuin annoin Mörkölle istumiskäskyn hypyn takana. Mie olen ajatellut, että tuossa olisi tuomarin hyvä nähdä, että koira istuu oikeasti vasta ohjaajan käskystä, eikä automaattisesti. Mutta näin tällä kertaa ja eipä tuo puolikas piste mikään iso sanktio ole. :)

Kokonaisvaikutukseksi saatiin vaan 7,5. En muista enää, että mitä kommenttia tuomari antoi, mutta taisi isoimmin vaikuttaa paikallaolon levottomuus ja alun yksilöliikkeiden haahuilu. Onneksi meni kuitenkin näin päin, että meno selkeästi parani loppua kohti, eikä päinvastoin, joten päällimmäiseksi jäi onnistumiset ja niiltä osin hyvä mieli mulle ja toivottavasti myös Mörkölle. Positiivista tällä kertaa oli sekin, että nyt en joutunut minkään liikkeen alussa käyttämään tuplakäskyjä kuten viime kokeessa.

http://youtu.be/6lCJh_cnFos

Mutta tulipahan tämän kokeen myötä taas muistutus siitä, että tokossa ei sellaista asiaa olekaan kuin "varmat liikkeet". :'D Sitä en osaa suorilta sanoa, että mikä tällä kertaa aiheutti nuo kummallisuudet, mutta arvailla toki voi. Meillähän on nyt nämä meidän molemmat III-tulokset tulleet sellaisilta tuomareilta, joilla en ole itse aiemmin käynyt ja joiden olen kuullut olevan arvostelussaan melkoisen tarkkoja ja tiukkoja. Eli jännitänkö jotenkin alitajuisesti itse enemmän sellaisiin kokeisiin menoa ja se sitten heijastuu myös Mörkön käytökseen, vaikka yritänkin olla koetilanteessa mahdollisimman rento? 

Toisaalta lienee mahdollista sekin, että tuolla kentällä oikeasti vaan oli joku haju tai muu tekijä, joka Mörkön keskittymistä häiritsi. Tai sitten ei olla viime aikoina muistettu treenata jääviä tarpeeksi, kun olen luottanut siihen, että ne nyt toimii aina, vaikka kaikki muu menisi päin honkia? Ja luoksetulossa meillä jäi viimeisimmäksi treeniksi läpijuoksu, kun Mörkö meinasi silloin ruveta vähän ennakoimaan seisomista. Hmm.

Sinänsä kyllä harmi, että ei saatu nyt näytettyä kokeessa sitä meidän "normaalia" osaamista, koska mua oikeasti kiinnostaisi, että minkä verran pisteitä jäävistä liikkeistä ja luoksetulosta olisimme saaneet, jos ne olisivat onnistuneet kuten yleensä. Todennäköisesti silloin oltaisiin ainakin II-tulos saatu. Hyvällä tuurilla jopa ykkönen, mutta se olisi kyllä edellyttänyt jo varsin täydellistä onnistumista, kun paikallaolon ja seuraamisen kehnot pisteet kummittelivat taustalla. :D

* * *

Mun yllätykseksi tuo liikkeestä maahanmenon ongelma jatkui myös parin päivän kuluttua, kun yritin ottaa pienet korjaustreenit kokeen jälkimainingeissa. Mörkö pysähtyi kyllä seisomaan ilman ongelmia niin liikkeestä seisomisessa kuin luoksetulossakin, mutta maahan se ei mennyt (vaan jäi silloinkin seisomaan), vaikka koitin minkälaisia äänenpainoja yms. kikkoja. Maahanmeno toimi kyllä muissa tilanteissa, eli esim. perusasennosta käskettynä ja kun annoin käskyn Mörkön edessä seisoen tai peruuttaen, mutta ei seuruussa. Päädyin sitten tekemään yhden tosi helpotetun liikkeestä maahanmenon siten, että itse lähes pysähdyin käskyä antaessa ja kun Mörkö noudatti käskyä, vapautin sen samantien ja annoin superpalkan, jonka jälkeen päätettiin treeni siihen.

Eilen meillä kävi kotona urheilukoirahieroja hieromassa koko koiralauman. Mörköltä löytyi isoimmat jumit lapojen väliseltä alueelta ja hieroja sanoi, että se on melko tyypillinen jumipaikka tokokoiralla (agitreenejähän meillä ei ole nyt kesäaikaan ollut ollenkaan, eikä kisojakaan sen SM-viikonlopun jälkeen). Vaikka toko ei sinänsä samalla lailla raskasta olekaan kuin agility, niin siinä kuitenkin esim. seuraamisasennon staattisuus saattaa vetää lihakset jumiin. 

Hieronnan jälkeen illalla otin ihan pienen tokotuokion ennen iltaruuan antamista ja mun yllätykseksi liikkeestä maahanmeno toimikin nyt normaalisti! Otin muistaakseni jonkun 3-4 toistoa, eikä mitään ongelmia. Toki kyseessä voi oikeasti olla vaan sattuma, mutta ei liene täysin mahdoton ajatus sekään, että maahanmenohaluttomuus olisi saattanut johtua ainakin osittain lihasjumeista?

Tänään ohjatuissa treeneissäkin satuttiin ottamaan liikkeestä maahanmenoa, eikä ongelmia ilmennyt taaskaan, huh helpotusta! Treenien ohjaaja mulle sanoi, että varsinkin toinen toisto oli alusta loppuun tosi onnistunut, kun olin itse sen näköinen, että "nyt näytetään, että miten hyvin me osataan". En ottanut liikettä loppuun asti, vaan eka kerralla palkkasin heti maahanmenon jälkeen ja toisella toistolla kävelin jonkin matkaa eteenpäin ja palasin siitä sitten palkkaamaan. 

Liikkeestä maahanmenon lisäksi otettiin tällä kertaa porukalla minuutin paikallamakuu ja miekin jäin vaihteen vuoksi näkösälle, mutta otin kunnolla etäisyyttä, eikä ongelmia. Hyvähän se on välillä tehdä myös vähän helpotettuja treenejä. Hyppykin otettiin uusien sääntöjen mukaisesti ja liikkuroituna. Tosin umpiesteen sijaan meillä oli avoaste, joka on uusissa säännöissä alokasluokan hyppynä. Ja hienosti meni. Hyppyhän aika paljon helpottuu avoimessakin luokassa uusien sääntöjen myötä, kun nykyisestä poiketen koira ei joudu hyppäämään ohjaajasta pois päin, vaan se jätetään hypyn taakse istumaan ja sitten kutsutaan hypyn yli perusasentoon.

Merkin kiertoa testattiin nyt oikeanlaisella merkillä (kotona ollaan treenattu pokaalilla, kun en vielä merkkiä omista..) ja muutaman muistuttelukerran jälkeen se lähti sujumaan kuten kotonakin. Matkaa ei vielä kovin paljoa voitu ottaa, mutta pikkuhiljaa lähdetään sitä kasvattelemaan. Lisäksi testasin pitkästä aikaa metallikapulan pitoa ja hyvin oli muistissa sekin. Kun pitäminen onnistui niin hyvin, niin kokeilin pikkupätkää myös seuruuttaa Mörköä kapula suussa, eikä ongelmia siinäkään!

Vajaan parin viikon päästä meillä onkin sitten se viimeinen avoimen luokan koe vanhoilla säännöillä. Sitä ennen keskitytään muistuttelemaan mieleen ainakin tuota maahanmenoa ja luoksetulon pysäytystä. Ja koitetaan saada ennen koetta jonkinlaiset kisamaiset kenraalitreenit otettua, että mie saan toivottavasti koetta ajatellen itseluottamuksen kohdilleen. :)