Otsikon lausahdukseen tiivistyy oikeastaan ajatukset meidän viimeisimmästä tokokokeesta, joka oli samalla myös meidän viimeinen koe vanhoilla säännöillä, kun uudet säännöt astuivat voimaan elokuun alusta. Koe oli 26.7. Kajaanissa ja tuomarina siellä toimi Marko Puranen.

Ennen koetta mulla oli taas melko hyvät fiilikset, kun olimme treeneissä saaneet jääviä liikkeitä taas parempaan kuosiin jne. Ja kokeen alussa ollut paikallaolokin meni meidän yleiseen "tällaisia paikkiksia teemme kokeessa" -tasoon nähden ihan ok, eli pikkuisen levottomuutta ja ääntelyä, mutta kuitenkin seiskan arvoinen suoritus ja siihen olin tyytyväinen. Mörkö oli avoimessa luokassa vuorossa kolmantena, enkä laittanut sitä enää autoon paikallaolon jälkeen, koska arvelin, että se sattaisi sillä tavoin nostaa vähän liikaa kierroksia kehässä.

Näin jälkeenpäin ajatellen se kierroksilla olo olisi ehkä kuitenkin ollut parempi vaihtoehto kuin mitä meidän kehässäolo nyt sitten oli.. Ja voihan se olla, ettei sillä autossa olollakaan olisi ollut asiaan kerrassaan mitään vaikutusta. Nyt ei vaan ollut meidän päivä oikein mistään kohdin, eikä Mörkö tuntunut olevan mun kanssa tokoilemassa, vaan tekemässä jotain ihan muuta. Liekö tuolla kentällä sitten oli hajuja niin paljon, että ne vei ajatukset ja keskittymisen mennessään? Koska selvästi Mörköllä oli nyt kova hinku päästä nimenomaan hajujen perään muutamissa kohdissa. Ja tätä ajatusta tukisi ehkä sekin, kun kokeen loputtua kysyin luvan käydä ottamassa vähän "palauttavaa" treeniä kentällä ja Mörkö olisi silloinkin halunnut lähteä haistelemaan, vaikka mulla oli palkka näkyvillä kädessä..

Seuraamisesta saimme pisteitä 6½. Siinä oli alussa hyvä pätkä ja pikkuisen meno taas parani loppua kohti, mutta väliin mahtui melkoista haahuilua, haistelua ja tuplakäskyjä. Mutta seuraamisen haahuilu olikin pientä ja oikeastaan vain alkusoittoa jatkolle - saimme nimittäin pyöreän nollan kaikista muista liikkeistä paitsi viimeisenä vuorossa olleesta hypystä. Mukaan mahtui tosi paljon sellaisia virheitä ja muita kommervenkkejä, joita ei ole koskaan aiemmin ilmennyt missään koetilanteissa, eikä välttämättä edes treeneissä..

Liikkeestä maahanmenossa Mörkö meni makuulle vasta toisesta käskystä (ja tosi voimakkaasta vartaloavusta, kun jouduin pysähtymään käskyä antaessa). Ja lopulta Mörkö nousi seisomaan, kun olin kävellyt sen taakse, eli se nollasi liikkeen. Luoksetulon nollasin vahingossa itse, kun en tiennyt, että tässä liikkeessä toistettu pysähtymiskäsky hylkää koko suorituksen. Läpijuoksustahan pisteitä olisi kuitenkin tullut se 5, mutta nyt siis pyöreä 0, vaikka Mörkö toisesta käskystä stoppasikin.

Liikkeestä seisomisessa Mörkö pysähtyi ok (tosin sitä en muista, että jouduinko tässäkin käyttämään tuplakäskyä? Ainakin käsiapu mulla näyttäisi olevan mukana). Mutta kun olin palaamassa takaisin, Mörkö lähtikin haahuilemaan (haisteli jo aiemmin vieressä olleen toimitsijateltan suuntaan?).

Noudossa en ole ihan varma, että miksi koko liike nollautui. Ekasta suullisesta Mörkö ei lähtenyt kapulaa hakemaan, joten käytin seuraavaksi käsimerkin (mutta en yhdistänyt siihen suullista käskyä). Tuplakäskyistä tuomari otti muissa liikkeissä sen -2p, joten oletin, että sama olisi pätenyt tässäkin. Loppuperusasento jäi myös vinoon, mutta vastaavista meillä on ainakin aiemmissa kokeissa rokotettu korkeintaan se -2p. Eli vielä pari pistettä lähti jostain, mutta en osaa sanoa mistä, ellei se sitten koostunut monista pikkuasioista (polvien notkahdus ekaa käskyä antaessa? Pieni törmäys kapulaan? Vartalon kallistus liikkeen lopussa? jne.). Harmi, kun en kehässä ollessani keskittynyt yhtään noihin pisteisiin, kun olisin voinut kysyä tuomarilta asiasta, mutta jälkeenpäin ei oikein enää mahda mitään.

Kaukokäskyissä Mörkö vaati tuplakäskyn maahanmenoon, mutta tämä nyt ei ole meille mitenkään uusi juttu ja silti varsinainen liike on yleensä onnistunut ok. Vaan eipäs tällä kertaa - Mörkö nimittäin päätti lähteä haistelemaan melkein samantien, kun olin lähtenyt sen viereltä kävelemään (videolta näyttäisi, että taitaa siellä kielikin vähän "lussuttaa" maata). Tuota Mörkö ei ole tehnyt kaukoissa ikinä ennen ja olin kieltämättä vähän ihmeissäni.

Sitten oli enää hyppy jäljellä ja sepä olikin meidän tämän kokeen onnistuinein liike. Kahdesti piti antaa "istu" -käsky hypyn taakse, mutta muuten jopa ihan ok suoritus. Pisteitä pyöreät kahdeksan.

Kokonaisvaikutukseksi saimme seiskan, joka oli tuossa tilanteessa enemmän kuin ymmärrettävä arvosana. Tuomari mulle loppupalautteessa sanoi, että meno näytti vähän siltä niinkuin itsekin totesin, että koira oli tänään jossain muualla kuin tokokokeessa. Harmitteli ja sanoi, että toivoisi näkevänsä meidät joskus uudelleen, kun meillä on parempi päivä.

Yhteistulokseksi saatiin "huimat" 57 pistettä. Kisakirjoja jakaessaan tuomari totesi, että vaikka jäimmekin viimeiselle sijalle, niin oli Mörkö kuitenkin päivän paras göötti! :D 

http://youtu.be/g074fp9nx7M

Mutta semmoinen haahuilukoe tällä kertaa. Ja mie kun luulin, että se viime kertainen kolmostulos olisi ollut meidän "pohjanoteeraus", mutta niin sitä ihminen erehtyy.. :'D Vaan jospa tästä olisi sitten suunta ylöspäin seuraavalla kerralla? Ainakin yksi ulkokoe meillä tulee olemaan vielä tälle syksylle ja jos näyttää siltä, että sekin menee haisteluksi tai muuten vaan haahuiluksi, niin sitten kokeillaan varmaan seuraavaksi jokunen hallikoe ja katsotaan, että onko sillä vaikutusta asiaan. Että pääsisi vähän jäljille siitä, että mistä nämä meidän ongelmat nyt johtuu. Selkeästi Mörkön mielestä tokon tekeminen (ainakaan koetilanteessa) mun kanssa ei tunnu olevan riittävän motivoivaa, jos ympäristössä on riittävän suuria häiriöitä - eli vaikka niitä superhyviä hajuja. Nyt mun pitää siis yrittää pähkäillä, että millä tuota työintoa lähtisi kasvattamaan ja rakentamaan paremmaksi/kestävämmäski.

Kiitos Katille ja Luna-corgille matkaseurasta Kajaaniin! Ja onnea kovasti vielä tätäkin kautta Lunan TK1:stä! :)

Kajaani_tokokoe2015.jpg

* * *

Seuraava koe meillä on sitten uusilla säännöillä ja siinä onkin vielä jonkin verran työmaata, että uudet ja muuttuneet liikkeet ovat hanskassa. Kokeilun vuoksi kävimme Mörkön kanssa kuitenkin elokuun ekana viikonloppuna yksissä tokoepiksissä ja ne otin ihan treenin kannalta, eli palkat oli mukana kehässä ja niitä myös käytin.

Minuutin paikallaistumisessa Mörkö meni jossain vaiheessa makuulle. Käskytin sen sitten takaisin istumaan kävellessäni koiraa kohti, että sain ottaa lopun koiran taakse palaamisen liikkeenomaisesti. Se meni muistaakseni ihan ok. 

Seuraamisessa mulla oli palkka kädessä ja siinä oli muistaakseni hyviä ja vähemmän hyviä kohtia. Ja liikkureillakin taisi olla uudenlaisessa kaaviossa vielä vähän opettelemista (vielä kun olimme Mörkön kanssa eka koirakko kehässä), mutta sitähän varten siellä oltiin. :D Me mm. teimme juosten paitsi säännöissä mainitun käännöksen oikeaan, myös täyskäännöksen jne. Uutena juttuna avoimen seuraamiseen tulevat peruutusaskeleet eivät ihan onnistuneet niin hyvin kuin mihin Mörkö pystyy (rintamasuunta taisi kääntyä), mutta eipä niitä vielä hirveästi seuraamiskaavion yhteydessä ole testailtukaan. 

Liikkeestä seisominen ei meinannut onnistua millään, kun Mörkö tarjosi sujuvia istumisia(!) ja maahanmenoja. Lopulta helpotin tehtävää tosi paljon ja autoin kädellä, että pääsin palkkaamaan seisomisesta ja muistaakseni se paluu koiran taakse otettiin sen jälkeen erillisenä juttuna. Ja sitten kun olisi pitänyt tehdä liikkeestä istuminen (tulee uutena juttuna avoimeen luokkaan vaihtoehtoiseksi liikkeeksi maahanmenon kanssa), niin Mörkö tarjosi seisomista..

Vähän harmittaa, kun nämä jäävät liikkeet on meillä nykyään mennyt tällaiseksi, ettei oikein koskaan voi tietää, että milloin ne onnistuu ja milloin ei, vaikka aiemmin olivat tosi varmat. En oikein tiedä, että miten noita lähtisi työstämään, mutta kokeillaan nyt sellaista, että paljon erottelutreeniä ja palkkaus heti oikeasta asennosta, eli ei yritetäkään viedä liikettä loppuun muuten kuin tosi harvoin. Ja sitten erikseen harjoitellaan sitä uudenlaista palaamista koiran taakse, eli koiran ohittamista oikealta puolelta.

Luoksetuloa makuuasennosta ei oltu otettu vielä ikinä, mutta siinä ei ollut mitään ongelmia, kuten en uskonutkaan. On se luoksetulokutsu Mörkölle kuitenkin sen verran "varma" käsky, ettei taida paljon aloitusasennolla olla siinä merkitystä. Pikkuisen Mörkö himmasi vauhtia puolimatkassa, kun odotti varmaan pysäytyskäskyä, mutta tuli kuitenkin ihan omatoimisesti perusasentoon, kun pysäytyskäskyä ei tullut. 

Ruutu ei onnistunut meillä ollenkaan, joka ei sinänsä yllätä, kun ei olla sitä vielä juurikaan treenattu. Ruutuun vietiin namialusta, mutta Mörkö ei tätä tainnut huomata, kun se piti kontaktia minuun. Eli ei se sitten hoksannut yhtään, että mihin sen oli tarkoitus mennä, kun annoin käskyn (lähti se eteenpäin, mutta jäi välille haistelemaan kuin etsisi jotain). Siinä vaiheessa vasta tajusin, että olisi vaan suosiolla pitänyt ottaa tuo lyhyemmältä matkalta kuin se 10 metriä, mutta luotin liikaa namialustan imuun, jota ei sitten ollutkaan, kun Mörkö ei tiennyt koko namialustan olemassaolosta.

Nouto meni ok, mutta annoin vartaloavun loppuperusasennossa, että Mörkö tulisi siihen kunnolla ja saisin palkattua siitä. Noutoliike pysyy avoimessa luokassa samanlaisena kuin vanhoillakin, eli siinä ei hirveästi ole meillä treenattavaa. Toki noita perusasentoon tuloja pitää edelleen vahvistaa.

Kauko-ohjaus (samanlainen kuin aiemmilla säännöillä) meni hyvin, mutta muistaakseni jouduin antamaan alun maahanmenossa kaksoiskäskyn. Eli "normimeininki". Kiva kuitenkin, että varsinaiset kaukot nyt onnistui taas entiseen malliin, kun siellä tokokokeessa menivät plörinäksi. 

Uudenlaisessa estehypyssä ei mitään ongelmaa. Siitä olisi varmaan kymppi (tai ainakin 9½) tullut ihan oikeassakin kokeessa. Koira siis jätetään esteen taakse ja kutsutaan esteen toiselta puolelta hypyn kautta perusasentoon. Ehkä isoin riski tuossa liikkeessä on se, että jos Mörkö ei kuuntele, että minkä käskyn mie sille annan, se saattaakin lähteä "odota" -käskystä hyppäämään, kun tähän asti hyppyliikkeitä on treenattu aina niin, että koira lähtee ohjaajasta poispäin. Mutta ainakaan toistaiseksi tuollaista ongelmaa ei ole ollut ja jospa ei tulekaan. Koiran saa kuitenkin jättää suht kauas esteestä (välimatka 2-4 metriä), joten esteen "imu" ei ole siellä niin voimakas.

Merkin kierron olin jo alunperin päättänyt ottaa lyhyemmältä matkalta kuin kokeessa tulee olemaan, koska sitäkään ei olla vielä kovin paljoa treenailtu. Olisikohan matka ollut 10 metrin sijaan n. puolet siitä? Ja tämä liike menikin yllättävän hyvin. Vähän isolla kaarella Mörkö taisi lähestyä merkkiä, mutta meni kuitenkin sinne asti ja kiersi merkin takaa. Siinä vaiheessa annoin ylimääräisen käskyn, eli kutsuin Mörkön eri käskyllä takaisin mun luo perusasentoon, koska liike ei vielä ole meillä niin valmis, että merkin kierto ja paluu perusasentoon onnistuisivat yhdellä käskyllä. Kokeesta siitä luoksetulokäskystä olisi varmaan lähtenyt 2 pistettä.

Ihan hyvissä fiiliksillä kuitenkin odotan noita uusien sääntöjen mukaisia kokeita. Ruutu todennäköisesti tulee ainakin menemään nollille, kun ei meillä taida aika riittää sen valmiiksi treenaamiseen ennen tulevaa koetta. Mutta ei oteta siitä paineita. Ja toivotaan, että muut liikkeet menisivät sen verran ok, että ne vähän kompensoisivat ruudusta puuttumaan jääviä pisteitä. :) Uudessa avoimessa luokassa maksimipistemäärä tulee olemaan 320, kun vanhoilla säännöillä se on ollut 200. I-tuloksen saamiseen pitää pisteitä olla vähintään 256, eli samalla tavalla kuin VOI- ja EVL-luokissa on muistaakseni ollut tähänkin asti.