Wohoo, saatiin tokon avoimesta luokasta tulos uusilla säännöillä! Ei vielä ihan ykköstulosta, mutta joku tulos kuitenkin. Koe oli tällä kertaa Oulun KAS ry:n järjestämä ja se pidettiin maapohjaisessa maneesissa 24.10. Tuomarina oli ihana Heli Kelhälä. :) Avoimen luokan koiria oli jäänyt jonkin verran pois, kun alunperin ilmoitetun kuuden koiran sijasta meitä olikin vain neljä.

Paikallaistuminen suoritettiin yhdessä porukassa ja Mörkön paikka oli tutun Luna-corgin ja lyhytkarvaisen collien välissä. Ja Mörköpä pysyi minuutin istuallaan menemättä maahan!! Pikkuisen "steppaili" muutamassa kohtaa etujaloilla (eli siirteli vähän painoa jalalta toiselle), mutta ei muuta huomautettavaa. Vähän jännitti, että miten Mörkö reagoi, kun viereinen collie lähti liikenteeseen, mutta päätti onneksi pysyä aloillaan. Ja voi hitsit, että olin tyytyväinen! Pisteitä 9½.

Seuraaminen oli hieman.. noh, laadullisesti vaihtelevaa. Tuomarikin kommentoi, että silloin kun Mörkö seuraa kunnolla, se seuraa tosi hyvin ja näyttävästi - varsinkin, kun sillä on vielä niin persoonallinen tyyli marssia etujaloillaan. :D Mutta välillä sitten huomio karkailee ja tulee niitä huonompia pätkiä. Peruutusaskeleet ei ollut parasta meitä, mutta vähän sinne päin.. Seuraamiskaavioon oli eksynyt tähän kokeeseen myös hidas käynti, vaikka sitä ei kai sääntöjen mukaan pitäisi avoimessa luokassa olla. Vaan mitäs pienistä, kun ei siinä isompia ongelmia ollut. Tuomari kehui myös Mörkön nopeita istumisia. Seuraamisesta saimme pisteitä 8.

Liikkeestä seisominen meni nollille, kun Mörkön huomio kiinnittyi johonkin kehän laidalla ja sen seurauksena kontakti karkasi ja seuraamispaikka muutenkin lähti vähän valumaan pois mun vierestä. Joten eka pysähtymiskäsky jäi noteeraamatta (Mörkö pikkuisen hidasti vauhtia ja katsoi mua vähän sen näköisenä, että "sanoikkohan nää jotain..?"). Toisella käskyllä pysähtyi, mutta nykysäännöillä liike menee nollille, jos koira ei ekasta käskystä suorita sitä oikein.

Luoksetulo meni hienosti. Mörkö meni ekasta käskystä maahan ja kutsuttaessa tuli täysiä aika täydelliseen perusasentoon. Pisteiksi 10. :)

Liikkeestä maahamenossa Mörkö jäi käskystä seisomaan. Hups. :D Eli nolla siitäkin jäävästä.

Ruutuun lähetys meni odotetusti nollille. Se vaan on meille ihan hiton vaikea liike. Saa nähdä, että tuleeko siitä koskaan kovin varmaa suoritusta, mutta yritetään.. Luulen, että Mörkön olisi helpompi hoksata ruudun idea, jos se olisi vähän pienempi kuin tuo 3x3 metriä. Mutta näillä mennään mitä säännöt sanoo. Ja jatkossa miekin ehkä muistan, että se ruutuun lähetysmatka on 15 metriä, eikä 10.. Tulee ehkä treenattua jatkossa oikeaa matkaa. :'D 

Nouto meni ihan ok. Se tuli mulle vähän yllärinä, että "liike alkaa" sanottiinkin jo ennen kuin kapula on ojennettu mulle, joten mulla jäi sanomatta Mörkölle painokas "sivu" -käsky, jota olen ennen noutoa käyttänyt, että Mörkö muistaisi pysyä perusasennossa, vaikka kapula lentää. Mutta pysyi se onneksi ilman sitäkin. Sitäkään ei ole taidettu ennen hoksata harjoitella, että kapula ojennetaan ohjaajalle koiran yli, kun aina ennen se on ojennettu mun oikealta puolen. Loppuperusasento meinasi taas jäädä turhan kauas, mutta vähän vartaloa kääntämällä sain Mörkön hivutettua lähes oikeaan paikkaan.. Pisteitä saatiin kuitenkin 9. Tuomaria ja liikkuria rupesi tuo Mörkön "joko oon tarpeeksi oikeassa kohdassa?" -hivuttautuminen vähän naurattamaan ja sen seurauksena meille melkein unohdettiin sanoa liikkeen päättävä "kiitos". Mutta pikkuvikoja.. :)

Kaukot meni tosi kivasti. Mörkö meni heti ekasta käskystä maahan ja teki vaihdot säpäkästi. Pisteitä 9½. Puolikkaan pisteen tuomari rokotti omien sanojensa mukaan "pienestä kauneusvirheestä", eli siitä, kun Mörkö vaihtaa asentoja sen verran tomerasti, että siinä näyttää niinkuin takapuoli pikkuisen liikkuisi pois paikaltaan.

Hyppy oli 10 pisteen arvoinen suoritus. Nyt pidin huolen, että Mörkö ei karkaile sinne missään vaiheessa omia aikojaan, ettei taas nollattaisi tätä meidän "varmojen pisteiden liikettä" kuten PM-kisoissa. :D

Merkin kierrosta otettiin miinuksia pariin otteeseen, kun varmistelin liikkeelle lähtemistä käsiavulla (tämä oli todennäköisesti ihan turha varmistus, kun Mörkö kuitenkin näki merkkitötsän viemisen paikoilleen ja mun mielestä focusoi sinne vihjesanalla hyvin. Mutta tehty mikä tehty). Merkin kierron jälkeen Mörkö pysähtyi sen viereen seisomaan, joten jouduin antamaan vielä luoksetulokäskyn, eli pisteitä yhteensä 6. Tähän pitäisi nyt keksiä joku kikka, että millä saan Mörkön tulemaan ilman tuota uutta käskyä takaisin perusasentoon kierron jälkeen, kun se nyt näyttää ottaneen tuon merkille pysähtymisen tavaksi myös treeneissä, vaikkei ole sitä koskaan treenattukaan.

Kokonaisvaikutukseksi saatiin 9½, johon olin kyllä tosi tyytyväinen! Vaikka ajoittaista haahuilua olikin joissain kohdissa havaittavissa, niin enimmäkseen Mörkö teki hommia kivasti ja hyvällä asenteella. Tuomari totesi, että varsinkin vauhtiliikkeet näyttäisivät sopivan Mörkölle hyvin, kun niissä sen tekemiseninto oikein korostuu. <3

Kokonaispisteitä kertyi yhteensä 214, eli se riitti hyvään III-tulokseen (ja 3. sijaan). II-tuloksesta jäätiin vaan kymmenellä pisteellä ja I-tulokseenkin oli enää 42 pistettä matkaa! Periaatteessa se olisi siis ollut ihan saavutettavissa jo sillä, jos liikkeestä seisominen ja maahanmeno olisivat onnistuneet "normaalisti". Kyllä täältä siis vielä noustaan ja kerätään ne pari puuttuvaa ykköstä! Ajan kysymys vaan.. :)

20151024_114059.jpg

Video kokeesta:
http://youtu.be/P3JjYP1c8dA