No nyt on käyty Mörkön kanssa vähän makustelemassa, että miltä ne rally-tokon avoimen luokan tehtävät tuntuu kisoissa. OKK järjesti saman päivän aikana kaksi eri kisaa lauantaina 31.10. ja molemmille olin ilmoittautunut. Tuomaritkin olivat meille ennestään ihan tuntemattomia.

Ekan radan tuomaroi Iris Harju. Ratapiirroksen perusteella tämä vaikutti hieman helpommata kuin seuraavana vuorossa oleva, mutta kumpikaan ei tuntunut mitenkään mahdottomalta. Se ei tietenkään mitään hyviä tuloksia takaa, kun rally-tokosta ja meistä puhutaan, mutta eipähän tullut sellaista oloa, etteikö noista ainakin teoriassa voitaisi selviytyä.

Ensimmäisellä radalla Mörkö oli aika täpinöissään ja mie sain melkoisesti tehdä töitä, että pysyisin itse rauhallisena ja hallittuna (ettei kisakaveri sen takia pyrähtäisi maata kiertävälle radalle). Kohtuu hyvin me hommat hanskattiin ja mie olin radan jälkeen melkein hengästynyt, kun niin kovasti piti keskittyä. :D

Ekalta kyltiltä (peruutus) tuli pari -1p virhettä puutteellisesta yhteistyöstä (PY) ja epätarkkuudesta (TVÄ). Tuo PY varmaan tuli haistelusta ennen kylttiä, mutta TVÄ:stä en ole ihan varma..

koiraeteen_1askelperuuttaenistu_2askelta

2. kyltti (270 asteen käännös oikeaan) jouduttiin uusimaan, kun Mörkö kävi kiertämässä kyltin ympäri (ai mitenniin ollaan treenattu viime aikoina paljon merkin kiertoa tokoa varten!? :D). Eli uusimisesta -3p ja lisäksi mie taisin aloittaa uusimisen vähän liian aikaisin, joten tästä tuli myös -3p ohjaajavirhe (OV). Olisi selkeämmin pitänyt palata edellisen kyltin suoritusalueelle, mutta tätä en hoksannut siinä radalla. 

270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.jpg

Olin etukäteen miettinyt, että paljonkohan miinuksia mun käsiapu aiheuttaa seisomiskyltillä (3. kyltti), mutta tämä tuomari ei rokottanutkaan siitä mitään. Ei myöskään saatu miinuspisteitä siitä, että Mörkö pyörähdyksessä (4. kyltti) haukahti. Mutta sitten 5. kyltin (istu-maahan-istu) kohdalle oli merkattu -1p PY (puutteellinen yhteistyö). Mietin, että olisikohan tämä merkattu vahingossa väärän kohtaan, tai sitten tuo yhden pisteen miinus tuli siitä, että Mörköllä käväisi nenä maassa ennen 5. kylttiä?

istu_seiso_kierr%C3%A4koiranymp%C3%A4ri.   py%C3%B6r%C3%A4hdys.jpg

 istu_maahan_istu.jpg   istu_t%C3%A4ysk%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6svase

Pujottelu (7. kyltti) oli hieman pomppoilevaa ja tästä tuli varmaan noiden muutaman haistelukohdan vuoksi taas -1p PY. Vasemmalle kääntymisestä (8. kyltti) tuli -1p TVÄ (epätarkasti suoritettu liike) ja se taisi aiheutua siitä, että Mörkö kääntyi mun kanssa pikkuisen eri tahdissa? 

pujottelu.jpg   k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasemmalle.jpg

360 asteen vasempaan käännös onnistui tällä kertaa tosi kivasti! Ja siitä ei tuomarikaan löytänyt huomauttamista, kuten ei myöskään sitä edeltävästä oikealle käännöksestä, eikä sen jälkeen tulleesta "istu, käännös oikeaan, istu" -kyltistäkään. 

k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.jpg

k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_360vasempaan.jpg   istu_k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6soikeaan_istu.

270 asteen vasempaan käännöksestä (12. kyltti) saatiin pari -1p virhettä (TVÄ ja OV). En osaa tarkemmin eritellä, että mikä nämä aiheutti, mutta kyltti oli ehkä yleisesti ottaen vähän töksähtävä. Eli käännös ei ollut ihan niin tiivis ja sujuva kuin avoimessa luokassa varmaan olisi jo toivottavaa ja jalkakin taisi vahingossa osua Mörköön. 

270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasempaan.jpg

Liikkeestä maahan -kyltti uusittiin (-3p), kun Mörkö ei ollut siinä kohtaa ihan kuulolla, eikä siis myöskään mennyt käskystä makuulle. Uusintayrityksellä kyltti onnistui ok. Ja sitten ei ollutkaan enää jäljellä kuin istu-kyltti ja maali. Maalialueella oli kohtuu vähän tilaa ennen kehänauhoja, joten en vapauttanut Mörköä suoraan maalin jälkeen, vaan vasta sitten, kun olin ensin kääntynyt sen kanssa vähän sivuun ja ottanut hihnan esille.

liikkeest%C3%A4_maahan.jpg   istu.jpg

Kokonaistulokseksi tuli 84 pistettä, eli hyväksytty tulos! Lisäksi tuomarilta saimme arvostelulomakkeeseen kommentin: "Olipas riemastuttava suoritus!". :D

http://youtu.be/YKTMoMj7BbI

* * * 

Toisen radan tuomaroi Anna Pekkala. Tämä rata ei mennytkään kaikilta osin ihan putkeen, kun jostain syystä pyörähdys tuotti meille nyt isoja hankaluuksia (ei onnistunut edes uusintayrityksellä) ja hypyllä Mörköllä irtosi sokka ja se syöksyi kiertämään kauempana edessä olleen kyltin (kohteen kiertäminen on vahvana tässä yksilössä..). :'D

Mutta oli niitä muitakin virheitä radalla tullut, joista osa selvisi mulle vasta pistelappua katsoessa. Yllättävin oli heti ekalta kyltiltä tullut -10p TVÄ, kun mun sivuaskel ei siinä ollutkaan ollut riittävän iso. Tämä on näitä rally-tokon ei-niin-ihania sääntötarkennuksia, joista mun henkilökohtainen mielipide on, että niillä voisi heittää kuikkaa. Jos se askel kuitenkin on selkeä askel, niin onko sillä oikeasti niin iso merkitys, että mahtuuko siihen askelen väliin jalkapohjan mitta vai ei? Pakko se raja on tietty johonkin kohtaan vetää, mutta tuntuu tuo silti vähän kohtuuttomalta, että noinkin pienestä asiasta otetaan heti kymmenen pistettä pois. Mutta ei se vissiin auta kuin opetella ottamaan isompia harppauksia, vaikka ne ei mistään kohtaa luonnollisilta tunnukaan, kun on itsellä pienet ja lyhyet jalat. :P

istu_k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6sjaaskeloikeaa

Vasen täyskäännös (saksalainen) onnistui tällä kertaa kivasti, samoin liikkeestä maahanmeno. 4. kyltillä (istu-maahan-istu) tein vaihteeksi mun "bravuurimokan", eli uusin kyltin, vaikkei vissiin olisi ollut mitään tarvetta. Kyltillä Mörkö ei siis mennyt muutamasta käskystä maahan, jolloin päädyin uusimiseen, vaikka periaatteessa mitään "vakavaa" ei edes ollut vielä sattunut, kun Mörkö oli kuitenkin pysynyt istumassa, eikä esim. noussut seisomaan. Olisin siis aivan hyvin voinut vetää vähän henkeä ja antaa sitten vielä kertaalleen selkeän "maahan"-käskyn, joka olisi todennäköisesti toiminut ja pistevähennyksiä olisi ehkä tullut joku -1 (tai max. -3) puutteellisesta yhteistyöstä, eli käskyjen hitaasta noudattamisesta. Huoh! Miksi näitä tämmösiä ei voi koskaan hoksata siinä radalla, vaan vasta jälkikäteen!? :D Positiivista edes se, että toisella yrityksellä kyltti sentään onnistui kuten yleensäkin..

vasen_t%C3%A4ysk%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s.jp   liikkeest%C3%A4_maahan.jpg

istu_maahan_istu.jpg

Houkutuksessa (5. kyltti) tuli -1p puutteellisesta yhteistyöstä (PY), eli se meni mun näkökulmasta siis yllättävän hyvin. Ei ne houkutukset itsessään ole Mörkölle yleensä ongelma, vaan se, että seuraaminen pysyisi sujuvana, kun mennään tuollaista kahdeksikkoa.

 houkutus.jpg

Houkutuksen jälkeen oli pyörähdys, joka ei nyt todellakaan ottanut onnistuakseen. Se oli mulle vähän yllätys, kun yleensä se on Mörköllä suht sujuva liike. Siksi sitä kai pitikin yrittää uusia, kun tottakai oletin sen onnistuvan, mutta väärässäpä olin. Meni taas kyltin kiertämiseksi ja siitäpä hyvästä tienattiin yhdeltä ja samalta kyltiltä -13p, kun eka uusimisesta -3p ja sitten vielä väärin suoritetusta liikkeestä -10p. :D

py%C3%B6r%C3%A4hdys.jpg

7. kyltti (270 käännös vasempaan) meni virheittä, mutta seisomiskyltiltä (8.) saatiin -3p KONTR (kontrollin puute). Tästä en tiedä, että minkä vuoksi, koska rally-tokon kilpailuohjeissa tuo kyseinen virhe selitetään näin "Koira hyppii. Koira karkaa hetkellisesti pysyen kehässä, ohjaaja saa nopeasti kutsuttua koiran takaisin luokseen. Koira koskee houkutukseen". Ei kai meillä mun mielestä mitään tuollaista ilmennyt, vaan suoritus oli aika samanlainen kuin ekallakin radalla? 

270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasempaan.jpg   istu_seiso_kierr%C3%A4koiranymp%C3%A4ri.

Sitten olikin vuorossa hyppy, josta ei sen enempää. Katsokaa videolta.. :D Olisin niiiiiin tarvinut sen alussa käytetyn turhan uusimisen nyt tähän, mutta no can do! -10p tienattiin siitä ja viimeistään siinä vaiheessa aloin olla varma, ettei hyväksyttyä tulosta olisi meille tältä radalta tulossa, vaikka silloin vielä olinkin autuaan tietämätön siitä yhdestä kympistä, joka oltiin saatu heti ekalta kyltiltä.

hyppy_juoksua.jpg

Vähän harmi sinänsä, koska loppurata meni lähes virheettä, ainoastaan yksi -3p saatiin viimeiseltä, 13. kyltiltä (istu-koira eteen-oikealta sivulle-istu), kun kumarruin vähän liikaa ohjatessani Mörköä eteen istumaan. Eli ei se onnistuminen tällä radalla jäänyt loppujen lopuksi kiinni kuin muutamasta kyltistä.

istu_t%C3%A4ysk%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6svase   270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.jpg

 istu_k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6soikeaan_istu.   istu_koiraeteen_oikealtasivulle_istu.jpg

Ilman noita miinuskymppejä meidän pisterivi olisi ollut huomattavasti nätimpi (ja tulos helposti hyväksytty), mutta nyt kokonaispisteitä kertyi vaan 57, eli 0-tulokseen oli tyytyminen. Noooh, otamme uuden yrityksen sitten seuraavissa kisoissa. :D Eka kerta muuten, kun arvostelulappuun ei tuomari ollut antanut mitään yleistä kommenttia suorituksesta (joka oli vähän harmi), vaan siihen oli pelkästään listattu kaikki -10p virheet ja niiden syyt.

http://youtu.be/R_vnfSuFnH8