Muutama viikko sitten - tarkemmin sanottuna sunnuntain ja maanantain välisen yön ja aamun tunteina 2.11. - putkahti maailmaan kolme gööttipienokaista. Nämä pennut olivat saaneet alkunsa melko tarkalleen yhdeksän viikkoa aikaisemmin, kun ruotsalainen gööttinarttu Yxa (Brandklipparen's Yxa) kävi Mörkön luona lemmenlomalla. Pennuista yksi on töpöhäntäinen uros ja kaksi narttua, joista toinen töpö- ja toinen pitkähäntäinen.

Veli ja sen siskot. Tummalla narttupennulla on Mörkön niskalaikku!
M%C3%B6rk%C3%B6Yxa12.jpg
Kuva: Eva Lidman

Yxa ja Mörkö
M%C3%B6rk%C3%B6Yxa11.jpg

Yxa matkusti kanssamme Suomeen Överkalixin näyttelystä (su 23.8.) ja vietti meidän vieraanamme vajaan pari viikkoa, eli suurimman osan juoksuajasta. Vähän oli kieltämättä meikäläisellä jännät paikat, kun seurasin koirien touhuja siinä päivien kuluessa.. Nämä kun eivät olleet Yxan ja Mörkön ensitreffit: jo alkuvuodesta edellisten juoksujen aikana Yxa kävi viikonloppureissun Suomessa omistajiensa Evan ja Leifin kanssa, mutta silloin Mörkö ei kertaakaan yrittänyt astumista, vaikka muutoin olikin Yxasta kiinnostunut ja mm. leikki sen kanssa innokkaasti.

Mörköllä ei ollut aiempaa astumiskokemusta, joten emme voineet tietää varmuudella syytä siihen, miksi mitään ei tapahtunut. Yksi mahdollinen syy saattoi olla väärä ajankohta, joten olin iloinen, kun Eva kysyi mahdollisuudesta kokeilla Mörkön kanssa uudelleen, kun Yxan juoksut elokuussa jälleen alkoivat. Ja jotta mahdolliset tärppipäivät eivät menisi tällä kertaa ohi, tuli Yxa meille pidemmäksi aikaa hoitoon.

Tämä onneksi osoittautui toimivaksi ratkaisuksi: ensimmäiset päivät koirilla meni leikkiessä ja muuten touhutessa, mutta selkeästi Mörkön käytöksestä huomasi juoksujen "kehittymisen". Ja niin se vaan eräänä päivänä keksi kokeilla Yxan selkään kiipeämistä ja siitä meno senkus villiintyi, kunnes onnistunut astuminen tapahtui tasan 14. päivä juoksujen alkamisesta (nalkissa pariskunta vietti n. 15-20 min). 

Käytiinpä muuten muutama päivä ennen tuota myös niissä tokon PM-kisoissa. Eva jälkikäteen kertoi mulle pelänneensä, että pilaisikohan juoksutuoksuisen Yxan meillä olo koko koesuorituksen, mutta siihen sain rehellisesti vastata, etten kyllä huomannut sillä olevan Mörkön työskentelyyn mitään vaikutusta (ainakaan negatiivista sellaista). Koepaikalla Mörkö keskittyi tokoiluun ja kotona sitten taas Yxan kanssa touhuamiseen.

Tässä muutamia kuvia Yxan vierailun ajalta! Myös astumistilanteesta ja nalkista mulla on kuvia olemassa, mutta jääköön ne nyt julkaisematta tänne julkiseen blogiin. Toki jos joku välttämättä kaipaa "todistusaineistoa" tapahtumista, niin kysyvä ei tieltä eksy.. :D

Hymynaamat
M%C3%B6rk%C3%B6Yxa01.jpg

Sulhaskandidaatin kurmootusta. Mörkö mielissään ilmeestä huolimatta.. :D
M%C3%B6rk%C3%B6Yxa03.jpg

Koirien "saisinko maharapsutuksia" -pyyntö taitaa olla samanlainen kaikilla kielillä?
M%C3%B6rk%C3%B6Yxa02.jpg

Yhdessä köllötellen <3
M%C3%B6rk%C3%B6Yxa06.jpg

Hieman erilainen "värisuora" hihnojen päässä kuin mulla yleensä..
Yxa, Jedi ja Mörkö
M%C3%B6rk%C3%B6Yxa04.jpg

Pariskunta parvekkeella joutui ikkunapaparazzin kohteeksi <3M%C3%B6rk%C3%B6Yxa05.jpg

Herrasmies antaa naisen nukkua parhaalla paikalla!M%C3%B6rk%C3%B6Yxa07.jpg

Yxan vierailun jälkeen alkoi sitten piinaava odotus ja jännittäminen siitä, että olisiko tuo yksi onnistunut astuminen kantanut hedelmää. Eva raportoi mulle säännöllisesti kuulumisia heti siitä lähtien, kun oli havainnut Yxasta ensimmäiset merkit, jotka voisivat viitata pentuihin päin. Myös kuvaterveisiä sain heti, kun Yxan maha alkoi näyttää pyöristymisen merkkejä. Jotenkin sitä ei vaan silti uskaltanut uskoa asiaa todeksi kuin vasta viime metreillä.. Pessimisti ei pety, mutta kyllä se lopulta oli vaan minunkin myönnettävä, että kovasti raskautetulta Yxa valokuvien perusteella näytti. Ja voi hitsit, että olin iloinen asiasta - Mörkölle olisi ihan aikuisten oikeasti tulossa jälkikasvua!

Montako gööttiä kuvassa?
Oikeaksi vastaukseksi paljastui 5 (isä, äiti + 3 pikkuista).
20151018_214145.jpg

Viimeisimpien masukuvien perusteella olisi voinut helposti luulla, että pentuja voisi olla tulossa enemmänkin, mutta sen sijaan siellä olikin kolme isompaa möhkiäistä (syntymäpainot n. 300 gramman luokkaa). :)

Isänpäivän aikoihin pennut täyttivät viikon ja ei mennyt kovin montaa päivää siitä, kun silmätkin alkoivat jo aueta. Emä ja pennut ovat voineet toistaiseksi erittäin hyvin ja maitobaarissa on viihdytty kiitettävästi, kun syntymäpainot ovat kuulemma jo yli tuplaantuneet. Pienillä on kova kiire kasvaa isoiksi gööteiksi!

Tässä me ollaan jo 10 päivän ikäisiä <3Pupelot9vrk.jpg
Kuvat: Eva Lidman

Tuore iskäkoira isänpäivänä
M%C3%B6rk%C3%B6_isk%C3%A4.jpg