Ihan kuin mulla ei olisi ollut tarpeeksi jännitettävää näin agilityn SM-viikonlopun alla ja Mörkön jalkaepisodi huomioiden, niin piti sitten vielä mennä ja ilmoittautua tokokokeeseenkin! Koe oli keskiviikkoiltana 15.6. Muhoksella ja sinne piti lähteä suoraan töistä. Töissä pomo kysyi, että joko mua jännittää ne viikonlopun SM-kisat, johon totesin, että ei edes pahasti, MUTTAKU TÄNÄÄN ON TOKOKOE! :D

No, pakko se vaan on käydä aina välillä kisaamassa, jotta pysyy edes jonkinlainen koerutiini yllä, eikä jännittäminen saa kohtuuttomia mittasuhteita. Huhtikuussahan me tokokokeiltiin viimeksi ja sieltä saatiin se "melkein I-tulos", joka jäi kieltämättä vähäsen harmittamaan. Nyt Muhoksella tuomarina oli Heli Kelhälä, jolta meillä on toistaiseksi se ainoa I-tulos avoimesta luokasta (vanhoilla säännöillä viime kesältä).

Sää koepäivänä oli vähän tympeä, kun oli sellainen nahkean painostava ja tosi kuuma keli. Koirilla kielet roikkui pitkänä jo ennen kokeen alkua ja aprikoin, että noinkohan Mörkö jaksaisi yhtään keskittyä tokoilemiseen. Heti paikalla istumiseen mennessä Mörkö yritti pistää perusasennosta makuulle, joka ei luvannut kovin hyvää itse liikesuoritukselle. Ja niinhän siinä kävi, että makuullehan se Mörkö meni ennen kuin ajasta oli kulunut puoltakaan. Myös kaksi muuta koiraa meni maahan ja vain yksi pysyi istuallaan koko vaaditun ajan. Voihan kuumuus..

Ei siis kovin kummoisesti alkanut tämä koe, kun heti eka liike nollille ja sitä myötä myös toiveet I-tuloksesta. No, eipähän ainakaan ollut enää kovin kummoisia suorituspaineita yksilöliikkeitä ajatellen, joten lähdettiin niitäkin kokeilemaan. Liikejärjestystä oli hieman sekoitettu, mutta seuraamisella kuitenkin aloitettiin. Ja tässäpä Mörkö yllättikin minut erittäin positiivisesti! Muutamia pikkujuttuja lukuunottamatta Mörkö teki varmaan parhaan koeseuraamisensa ikinä! Olin ihan monttu auki liikkeen lopussa, kun meni niin hienosti ja oikeasti harmitti, kun en saanut palkata muuten kuin suullisesti kehumalla siitä. :D Pisteitä saatiin kokonaista 9.

Liikkeestä seisominen, luoksetulo, liikkeestä maahanmeno ja hyppy menivät kaikki sujuvasti, ihan 10 arvoisesti. Hypyn jälkeen ajattelin, että nämä yksilöliikeethän olivatkin alkaneet paljon paremmin kuin olin uskaltanut haaveillakaan.

Noudossa Mörköllä vaan tuli joku ihme aivopieru (olisiko ehkä mennyt hiekkaa suuhun tms.?) ja se tiputti kapulan luovutusvaiheessa mun jalkoihin. Eipä ole koskaan ennen näin käynyt ja siinä sitten yritin kaivella muistista koesääntöjä, että mitenköhän tässä kannatti nyt toimia.. Tiesin, että jotain pisteitä tuosta olisi vielä mahdollista saada, jos saisin kapulan nostettua liikkumatta paikaltani, mutta sitä en tiennyt, että pitikö mun odottaa liikkurin käskytystä vai ei. Vilkaisin kysyvästi liikkuriin ja sitten toisella puolella seisovaan tuomariin ja nostin kapulan "omin luvin", joka oli ilmeisesti oikea ratkaisu tuossa tilanteessa.

Liikkeen jälkeen tuomari tarkisti säännöistä, että paljonko pisteitä saa antaa ja harmitellen totesi, että tätä kohtaa on uusissa säännöissä tiukennettu, eli maksimissaan voi tuosta saada 5 pistettä. Voi höh, kun liike meni muuten niin hyvin ja ainoastaan tuo loppu epäonnistui. Nouto on justiinsa se liike, jossa on kaikista isoin kerroin (4), eli siitä olisi aina kiva saada hyvät pisteet, mutta ei voi mitään..

Kaukokäskyt epäonnistuivat totaalisesti. En tiedä, että sotkiko Mörkö ne luoksetuloon (koska molemmat alkaa makuuasennosta), kun se käskystä singahti eteenpäin varmaan yli metrin, eivätkä loputkaan vaihdot onnistuneet oikein mitenkään. Eli nollille meni.

Ja sitten olikin enää jäljellä ne meidän murheenkryynit, eli ruutu ja merkin kierto. Ruutu ja merkkitötterö oli sijoitettu siten, että molempiin lähdettiin samasta aloituspaikasta, mutta ne olivat vastakkaisissa suunnissa kentän reunassa ja kehänauha oli melko lähellä ruutuun lähetyspaikan oikealla puolen ja merkille lähetyksessä vasemmalla puolen. 

No, ekana oli vuorossa ruutu ja mun ekasta käskystä Mörkö lähtikin haistelemaan kehän laidalle (kaukalon sisäreunassa ihan kehänauhan ulkopuolella oli kivasti pitkää heinikkoa). Siinä mulle iski paniikki ja otin toisen käskyn + käsimerkin antaessani pikkuaskeleita eteenpäin. Mun yllätykseksi Mörkö lähtikin etenemään ruutua kohti ja meni sinne ruudun sivusta, mutta meni kuitenkin! Siinä seiso-käskyn antaessa pidätin jo vähän henkeä ja kun maahan-käskykin onnistui, olin aika fiiliksissä. Joo, nollillehan tuo liike meni, mutta tämä oli nyt eka kerta kokeessa, kun sain Mörkön ylipäätään irtoamaan ruutuun asti! Eli helposti meidän onnistunein koeruutu toistaiseksi. Mietin sitä, että oliskohan tuosta ehkä voinut saada jotain pikkupisteitäkin, jos en olisi toista käskyä antaessa ottanut sitä askelta pois aloituspaikalta? Tiedä häntä.. Mutta ehkä tämä tästä vielä alkaa sujua, kun vaan jaksetaan treenata lisää. :)

Merkin kierto menikin sitten ihan höpöksi. Sehän on meillä ollut ihan hyvin sujuva liike jossain vaiheessa, mutta oliskohan ruudun treenaaminen sotkenut Mörköä, kun nykyään sen tuntuu olevan vähän hankala varsinkin pitkiltä matkoilta hahmottaa, että mitä tuossa on tarkoitus tehdä? Ekasta käskystä + käsimerkistä Mörkö lähti etenemään ja meni kaartaen melkein merkille asti, mutta ei hoksannut merkkiä ja päätyi palaamaan takaisin perusasentoon. Toisesta käskystä se sitten harhautui kehän laidalle haistelemaan (ja haukkuikin näemmä mennessään). Koska kyseessä oli viimeinen liike, kävin ottamassa merkin kierron lyhyemmältä matkalta, jotta saataisiin loppuun onnistuminen ja hyvä fiilis ennen kehästä lähtöä ja loppupalkalle menoa. 

Kokonaisvaikutuksesta lähti yksi piste (koska haistelemaan harhautumiset ruudussa ja merkillä), eli 9 siitä. Kokonaisuudessaan saimme 175 pistettä, joten ihan ei ylletty edes III-tulokseen. Vaikka tehtiin monista liikkeistä huippupisteet, niin ne useammat nollat kuitenkin merkkaa tokossa sen verran paljon ja kun noudosta saatiin vaan se vitonen..

Kokonaisfiilis kokeesta oli kuitenkin plussan puolella! Mörkö teki hienosti hommia siitä huolimatta, että lämpötila ja osittain koepaikkakin loi omat haasteensa. Tämä oli taas sellainen hyvän fiiliksen koe, kuten viime vuoden PM-kisakin, vaikkei kokonaispisteillä koreiltukaan. :)

http://youtu.be/frqVNoqn7Nw