Pohjois-Pohjanmaan agilityn piirimestaruudet ratkottiin tänä vuonna Kuusamon Rukalla 2.-4.9. ja järjestelyistä vastasi Koillismaan Koirakerho. Tällä seuralla ei ollut aikaisempaa kokemusta agilitykisojen järjestämisestä, mutta eipä sitä kyllä kisapaikalla huomannut oikeastaan mistään! Järjestelyt pelasivat kaiken kaikkiaan todella hienosti, aikataulut pitivät hyvin ja talkoolaiset olivat iloisia ja reippaita. Ja tähän kun vielä lisättiin kisapaikan upea miljöö (Rukan Hiihtostadion), niin mitäpä sitä agilitykisoilta voisi muuta enää toivoa? Paitsi menestystä ja hyviä ratoja tietysti, mutta niiden hommaus jääköön jokaisen omalle kontolle, eikä järjestäjille.. :D Kisoissa oli mukana myös paljon tuttuja, joten myös seura ratojen laidalla oli mitä parhainta.

Mörkön kanssa osallistuimme agilityn piirimestaruuskisoihin nyt ensimmäistä kertaa. Viime vuonna sattui muuta menoa (ei koirajuttuja) samalle viikonlopulle ja sitä edellisenä vuonna taidettiin olla piirimestisten aikaan vielä 2-luokassa.. Joten tänä vuonna halusin piirimestaruuksiin lähteä, tuli mitä tuli. Oman seuran luonnetesti jäi nyt siksi väliin, mutta ei mahda mitään. Jospa me ehditään Mörkön kanssa luonnetestiin myöhemminkin!

Olin saanut perjantain ylityövapaaksi töistä, joten ehdittiin ajella Rukalle jo silloin. Vähän aikataulu meinasi silti kosahtaa, kun Oulun päässä moottoritiellä oli sattunut kolari, jonka vuoksi liikenne oli ruuhkautunut.. Onneksi ehdittiin kuitenkin ajoissa paikan päälle ja osallistumaan perjantain "avajaiskisaan" eli yksi rata oli tarjolla kaikille säkäluokille.

PiirM2016_06.jpg
Kuva: Jarmo Risto

Viikonlopun tuomareina toimivat Eija ja Tomas Berglund ja perjantain agirata oli Eijan käsialaa. Mukava vauhtirata ja rimat 25cm, eli matalimmassa korkeudessa. Kuulin, että rimat tulisivat olemaan matalalla koko viikonlopun, koska keli alkoi kuitenkin olla jo syksyisen kolea ja ulkokisat kyseessä. Tosi hyvä päätös tuomareilta! Tältä perjantain aloitusradalta melkein tehtiin Mörkön kanssa nolla, mutta keppien aloituksessa Mörkö puikahti toiseen väliin, kun en putkesta hoksannut ottaa sitä riittävän tiukasti haltuun. Me ollaan nyt kesätauon jälkeen ehditty kisata tämä kisa mukaan lukien viisi rataa ja neljällä niistä nolla on jäänyt pelkästään kepeistä kiinni, möyh.. :D 

Mutta vitonen siis lopputulokseksi meille ja etenemäkin oli (keppien korjauksesta huolimatta) mukava 4,05 m/s. Sijoitus 8/16.

http://youtu.be/jAGoDtOdYQY

Viikonloppu majoituttiin Rukan kylässä hotelli Rantasipissä. Se oli ihan kävelymatkan (kunnon ylämäen :D) päässä kisapaikalta, joten auto sai tököttää parkissa koko viikonlopun. Oli myös aika luksusta, kun ratojen välillä pääsi hotellihuoneeseen elpymään. Hotellista Mörkö sai Mustin ja Mirrin sponssaaman lahjapussukan, jossa oli mukana makupaloja, purutikkuja ja kakkapussirulla. :) 

* * *

Lauantaiaamuna ehdittiin käydä hotelliaamupalalla ja sen jälkeen vielä hetken aikaa sulatella evästä huoneessa, kun ensimmäinen rata minikolmosilla alkoi vasta klo 11 tienoilla. Lauantain ohjelmassa oli luvassa kaksi ns. normaalia rataa (agi + hyppy) ja lopuksi vielä joukkuerata, jolla ratkottaisiin piirimestaruuskisojen seurojen väliset joukkuemestaruudet.

Hotelliaamupala <3PiirM2016_09.jpg

Hyppyradan tuomaroi Tomas ja radalle oli asetettu huima 4,1 m/s etenemävaatimus. Rata ei tosin ollut mikään kauhean kiemurainen, joten mielenkiinnolla lähdin Mörkön kanssa kokeilemaan, että päästäisiinkö ihanneajan sisään. Harmi vaan, kun onnistuttiin matkan varrella saamaan hylky aikaiseksi useampaankin otteeseen (avainsanat: ohjaaja myöhässä), joten meidän rata-aika jäi sitä myöten arvoitukseksi. Tällä kertaa ei sentään tullut virhettä keppien aloituksesta, mutta lopusta kylläkin, joten jouduttiin kuitenkin ottamaan kepit uusiksi tälläkin radalla.. :D

Agilityrata oli puolestaan Eijan tuomaroima. Nyt kurvia ja kiemuraa ja muita haasteita olikin sitten jo "pikkuisen" enemmän kuin edellisen päivän avajaisradalla. Vähän meinasi tutustuessa tuskanhikeä pukata, mutta ei se auttanut kuin lähteä kokeilemaan. Eikä se meillä mikään maailman sujuvin suoritus ollut (kun ohjaaja oli taas myöhässä ja ainakin pariin otteeseen koiran edessä), mutta ihan kunnialla selvittiin, kun ainoa virhe oli muurin palikoiden tippuminen! Eli vitonen kokonaistulokseksi ja sillä sijoitus 9/27. Vain kolme nollaa tuli tuolla radalla. Erityisen tyytyväinen olin siihen, että kepit onnistui nyt vaihteeksi kerrasta ja vieläpä poispäinkäännöksellä! Ja puomilla Mörkö malttoi hidastaa vauhtia kontaktille, eikä loikkinut, vaikka jäinkin aluksi puomilla vähän jälkeen alla olevaa putkea väistäessäni. :) 

http://youtu.be/RtCP1_X62j0

Iltapäivällä polkaistiin sitten varsinaiset piirimestaruuskisailut käyntiin joukkueradalla. Joukkuekisassa ideana on, että seurat voivat ilmoittaa mukaan kolmen tai neljän koirakon joukkueita, jotka vuorollaan suorittavat saman radan. Joukkueen yhteistulos muodostuu kolmen parhaan tuloksen perusteella ja yhteistulos ratkaisee joukkueiden sijoitukset.

Usein joukkuekilpailuissa on käytäntönä, että kisajärjestys menee niin, että ensimmäisenä radan suorittavat kaikkien joukkueiden 1. koirakot, sitten 2. koirakot jne. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa mitään virallista ohjetta ja Rukan Roihuralleissa oli päädytty sellaiseen järjestelyyn, että kunkin joukkueen kaikki koirakot suorittivat radan peräjälkeen. Tästä järjestelystä kuului jonkin verran soraääniä, kun samassa joukkueessa saattoi yhdellä ohjaajalla olla ohjattavanaan useampi koira, jolloin lepoaika koirien vaihdon välillä jäi aika lyhyeksi. Hienosti kaikki useamman koiran ohjaajat kuitenkin tilanteen näyttivät hanskaavan, enkä huomannut, että kunto olisi kenelläkään ollut loppumassa kesken. :)

Mun oma mielipide on, että pidin tätä Rukan Roihurallien joukkuekilpailun järjestelyä hyvänä. Joukkuekisaan tuli ihan erilainen tsemppifiilis päälle, kun koko joukkue oli radan laidalla samaan aikaan kannustamassa ja tsemppaamassa toisiaan, ja radalle lähdettiin vähän "viestityyppisesti" peräkanaa. Paljon paremmin pysyi myös kartalla siitä, että mitä koiria kuului minkäkin seuran joukkueeseen ja miten kisan kokonaistilanne eli. Mulle ainakin passaisi paremmin kuin hyvin, jos jatkossakin piirimestaruuksien joukkuekisa mentäisiin tällä kaavalla!

PiirM2016_07.jpg
Kuva: Tuija Laurila

PiirM2016_05.jpg
Kuva: Tuija Laurila

PiirM2016_03.jpg
Kuva: Tuija Laurila

Oulun Koirakerhon joukkueita oli mukana kisassa kaikkiaan kuusi, kaksi jokaisessa säkäluokassa. Me Mörkön kanssa olimme mukana minien 1-joukkueessa, johon oli itseasiassa sattunut sama kokoonpano kuin meillä oli myöskin tämän kesän SM-joukkuekilpailussa, joten päädyimme pitämään myös lähtöjärjestyksen samana. 

Ensimmäisenä radalle lähtivät Tiina ja Pikku-Miina, jotka tekivät heti alkuun tuloksen (10)! Seuraavaksi oli mun ja Mörkön vuoro. Joukkuerata oli tehty osittain samalle pohjalle kuin aiemmin samana päivänä ollut agirata ja muutosten jälkeen rata oli jossain määrin suoraviivaisempi, mutta paikoitellen myös haastavampi. Rata lähti rullaamaan ihan mukavasti, mutta yksi rima tipahti matkalla alas. Kepit sujuivat jälleen virheittä ja tällä kertaa saatiin myös muurin palikat pysymään ylhäällä! Puomin jouduin tällä radalla juoksemaan eri puolelta kuin olisin halunnut ja ehkä osittain tästä johtuen ihan viimeisellä esteellä tuli vielä ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun Mörkö juoksikin hypystä ohi ja kiersi sen taakse! Olin ihan varma, että Mörkö hyppää kyseisen hypyn väärin päin ja saadaan hylky, mutta sainkin sen onneksi kierrätettyä esteen ympäri ja päästiin tuloksella maaliin! Eli 10 myös meille ja aikakin riitti hyvin ihanneaikaan, vaikka vähän ylimääräistä kiemuraa tuossa tulikin. Wohoo!

Sitten olivat meidän joukkueesta jäljellä vielä Miia ja Pao, sekä Tiina toisen koiransa Murun kanssa. Molemmat taiteilivat radoiltaan hienot nollat, jolloin meidän joukkueen kokonaistulokseksi tuli 10 ja aika -27,26. Tällä tuloksella olimme joukkuekilpailun kokonaistuloksissa sijalla 3. ja piirimestaruuskilpailussa tulimme hopealle! Kullan nappasi OKK:n toinen minijoukkue yhteistuloksella 5, eli hienosti pärjäsivät meidän seuran minit! Ja niin pärjäsivät myös medit ja maksit, kun medeissä toinen OKK:n joukkueista sai kultaa ja makseissa pronssia.

Meidän joukkueen radat videolla:
http://youtu.be/q6GOOon3Gi0

Minien joukkuepiirimestarit
Vasemmalla OKK/hopea, keskellä OKK/kulta, oikealla Active Dogs/pronssi + tuomari Tomas Berglund
PiirM2016_02.jpg

* * *

Sunnuntaina oli sitten vuorossa "grande finale" eli yksilöpiirimestaruuksien ratkonta. Ohjelmassa oli yksi hyppyrata ja yksi agilityrata ja näiden yhteistulos ratkaisisi kunkin luokan piirimestarit. Käytännössä jonkinlainen tulos piti saada molemmilta radoilta, jos aikoi piirimestaruustaistossa olla mukana..

Eija oli suunnittelut hyppyradasta melkoisen kinkkisen kaikkine kiemuroineen, joten hyvin nöyränä lähdin Mörkön kanssa radalle yrittämään "jotain muuta kuin hylkyä". Lukuisista takaakierroista ja ainakin yhdestä täpärästä "EI-SINNE-PUTKEEN" -pelastuksesta johtuen meidän vauhti ei tällä radalla ollut nopein mahdollinen, eikä ihan päästy ihanneajan sisään, mutta pelastelukalastelu kannatti siinä mielessä, että ratavirheiltä vältyttiin! Eli ekalta radalta tavoite saavutettu, tulokseksi saatiin 1,05 ja meidän sijoitus radalla oli 6/27. Radan etenemävaatimus oli "vaan" 3,7 m/s, mutta jotain kiemuraisuudesta kertonee sekin, että edes kärjessä olevat koirat eivät alittaneet ihanneaikaa kuin vähän reilut 2,5 sekuntia. Hyppyradalle osallistui kaikkiaan 27 koirakkoa ja näistä 13 onnistui tekemään tuloksen.

PiirM2016_04.jpg
Kuva: Tuija Laurila

Agilityradalle lähdettiin hyppyradan tulosten mukaisessa käänteisessä järjestyksessä, jotta jännitys säilyisi parhaiten loppuun saakka. Eli käytännössä ensin radalle lähtivät kaikki hylyn tehneet ja sen jälkeen sitten tuloksen saaneet siten, että hyppyradan voittanut koirakko lähtisi agilityradalle viimeisenä. Mörkön kanssa olimme siis lähtövuorossa vasta 6. viimeisenä, joten kivasti ehti kerätä jännitystä siinä muiden suorituksia seuratessa..

Agilityrata oli Tomaksen käsialaa. Ei mikään helppo rata ollut sekään, mutta kohtuu kunnialla selvittiin. Yksi täpärä putkelta pelastus mahtui tällekin radalle (pujottelun jälkeen) ja melko kova ääni lähti meikäläisestä kun kiljuin Mörköä kääntymään ennen kuin se ehtisi putkensuulle asti. :D Putken jälkeen putosi yksi rima ja jouduin lennosta muuttamaan ohjaussuunnitelmaa, kun en "ehtinytkään" puomin toiselle puolelle ohjaamaan. Mutta pienestä haparoinnista huolimatta ei saatu virheitä aikaiseksi loppuradalta, joten viidellä ratavirheellä maaliin ja sen lisäksi pikkuinen 0,16 sekunnin yliaika. Radan tuloksissa olimme vasta sijalla 11, mutta olimme kuin olimmekin onnistuneet taistelemaan tuloksen molemmilta piirimestaruusradoilta, joten olin enemmän kuin tyytyväinen!

Ja sitten alkoikin hillitön kokonaistulosten jännittäminen.. Olin sen verran kisan kulkua seurannut, että tiesin aika monen piirimestaruuskisassa mukana olleen koirakon hyllyttäneen jomman kumman radoista, joten arvelin meidän olevan yhteistuloksissa ainakin jossain viiden parhaan joukossa. Sen enemmästä en uskaltanut elätellä toiveita ennen kuin tulokset virallisesti julkistettaisiin.. Ykkös- ja kakkossija olivat tiedossa, koska ainoastaan kaksi piirimestaruudesta kisaavaa koirakkoa onnistui tekemään puhtaan nollatuloksen molemmilla radoilla, joten kärkipaikat menivät heille (Onnea Tiina ja Moona hienoista suorituksista!). 

Odottavan aika tuntui ihan älyttömän pitkältä, mutta se kannatti - mun ja Mörkön kokonaistulos (6,21) riitti piirimestaruuskisassa kolmospaikalle, eli voitimme pronssia! Ihan hui-keaa! :) :) 

http://youtu.be/mOZinRyGcpk

Minien yksilöpiirimestarit
1. Tiina Sauvola ja Muru 2. Moona Halvari ja Niilo 3. Mie ja Mörkö :)
PiirM2016_01.jpg
Kuva: Anna Pukkinen

Palkinnoksi saimme kisapaikalla ruokapussin ja lahjakortin. Se jäi vähäsen harmittamaan, ettei kisapaikalla jaettu mitään ns. muistoesinettä piirimestaruuksista.. Olin jo aikeissa itse tilata jostain jonkun muistoruusukkeen tai vastaavan, mutta en onneksi ehtinyt, kun kisajärjestäjät yllättivät postittamalla muistoesineet jälkikäteen! Saimme Mörkön kanssa joukkuekisan hopeasta mitalin ja yksilöpronssista hienon muistolaatan, johon oli kaiverrettu sijoitus ja meidän nimet. Aivan upeat palkinnot (niistä kuvat myöhemmin)!

Mörkö <3
PiirM2016_08.jpg