Sanotaan, että koiranpito on kallista, mutta kuinka paljon se oikeastaan maksaa? Minultakin on jokusen kerran kysytty, että paljonko rahaa mulla menee koiriin esim. kuukaudessa tai minkä verran maksaa kolmen koiran ruokkiminen. Enkä ole oikein osannut vastata siihen mitään kovin tarkkaa, joten päätin mielenkiinnosta ottaa asiasta selvää: vuoden 2016 alusta lähtien aloin kirjata ylös kaikki koiriin liittyvät kulut. Ja nyt vuosi alkaa olla lopuillaan, joten oli aika siirtää kertyneet euromäärät mun punaisesta muistikirjasta tietokoneelle Excel-taulukkoon ja ruveta ynnäilemään.. 

Yhteenveto2015-26.jpg

Kokonaissumman lisäksi minua kiinnosti myös se, että miten iso osa rahoista oli mennyt mihinkin "kategoriaan", jotka käytännössä jaottelin näin: harrastuskulut (esim. treeni- ja hallimaksut); kilpailumaksut (agility-, toko- ja rally-tokokilpailut, sekä näyttelyt); ruoka ja ravintolisät; herkut, treeninamit ja puruluut; eläinlääkärikulut ja lääkkeet; tarvikkeet ja lelut; koirayhdistysten jäsenmaksut, sekä muut kulut (esim. yhden koiralehden tilaus, jota en tilaisi ellen omistaisi koiria).

Laskelmasta puuttuvat esim. bensakulut kisapaikoille ja hotelliyöt harrastusreissuilla. Suurin osa meidän kisamatkoista on ollut päiväreissuja, mutta jos oikein laskin, niin hotelliöitä on kertynyt kuluneen vuoden aikana yhteensä kuusi, eli siitä voi halutessaan jotain suuntaa laskea niille. Bensakulujen suuruudesta mulla ei valitettavasti ole mitään käryä.. 

Yhteenveto2015-18.jpg

Tällaiselta mun koiramenot vuodelta 2016 näyttää:

  • Ruoka ja ravintolisät 677,69€
  • Herkut, treeninamit ja puruluut 221,10€
  • Tarvikkeet ja lelut 274,66€
  • Eläinlääkärikulut ja lääkkeet 549,73€
  • Harrastuskulut 765€
  • Kilpailumaksut (sis. agilitylisenssin) 1661,10€
  • Koirayhdistysten jäsenmaksut 108€
  • Muut 58€

YHTEENSÄ: 4315,28€

Onko tuo sitten paljon vai vähän? Arin mielestä summa oli isohko, mie taas olisin kuvitellut, että se olisi voinut olla isompikin.. :D Sellainen kohtuu kulunut fraasi lienee, että kyllähän tuolla rahalla vissiin muutaman ulkomaanmatkan olisi kustantanut (ehkä, en ole ihan varma, että mitä sellaiset yleensä maksaa), mutta toisaalta jokainenhan käyttää rahansa ja aikansa siihen, mikä tuntuu itsestä mielekkäältä. :) En usko, että ainakaan kovin moni harrastava koiraihminen tuota summaa hirveästi kauhistelee? Joidenkin mielestä se saattaa kaiketi tuntua jopa kohtuu pieneltä rahamäärältä, koska tiedän, että on olemassa paljon mua aktiivisempiakin treenaajia/kisaajia/näyttelyissä kävijöitä. Tai sitten niitä, joilla on enemmän koiria kuin mulla tai koirat ovat isompia, jolloin ne myös esim. syövät enemmän.

Koiramenot2016.jpg

Se ei tullut yllätyksenä, että eniten rahaa mulla on palanut harrastuksiin joko treenien tai kisojen muodossa. Vuonna 2016 treenasin ohjatusti ja kisasin lähinnä Mörkön kanssa, joten tähän puoleen saisi varmasti menemään vielä paljon enemmänkin rahaa, jos aktiivisia kisakoiria olisi useampi. Agilitykisoihin on mennyt kilpailumaksuista leijonanosa (yli 1000€), mutta onpa siihen määrään mahtunut melkoisen monta starttiakin (nopealla laskutoimituksella n. 70). Näyttelyilmoittautumisiin rahaa meni reilu 224€, mutta näyttelyitä oli meillä koko vuotena vain viisi (joista yhteen olin ilmoittanut kaikki kolme koiraa). Rallytoko- ja tokoilmoittautumisiin meni suunnilleen saman verran rahaa kuin näyttelyihinkin, mutta näistä otin itselle muutaman kisamaksun verran persnettoa, koska jouduin kahdet kisat perumaan Jedin suolitukosepisodin vuoksi, enkä saanut niistä rahoja takaisin.

Treenimaksujen osalta vuosi 2016 taisi olla kohtuu maltillinen, koska ohjattuja treenejä mulla on ollut vähemmän kuin aiemmin. Agilitytreeneissä kävimme Mörkön kanssa vain kevätkauden ja nyt syksyn ja alkutalven aikana mulla on ollut vain yhdet ohjatut treenit viikossa (rally-tokoa). Keväällä ja alkukesästä kalenterissa oli myös tokoa, mutta sekin on sittemmin jäänyt tauolle.

Yl%C3%B6j%C3%A4rvi_tripla01.jpg

Koirien kurkusta alas erinäisten syötävien muodossa meni pienempi summa kuin olin ajatellut, kaikkineen n. 900€. Ja tässä on siis mukana kaikki kuivamuonasta (n. 400€) treeninameihin ja muihin herkkuihin, puruluihin ja lihaan. Tuo kokonaissumma jaettuna kolmelle koiralle tekee n. 300€/koira/vuosi, eli kuukautta kohti n. 25€/koira tai 75€ yhteensä kaikilta kolmelta. Ei minusta mitenkään mahdoton summa. Toki tätä hieman saattaa vääristää esim. se, että muistaakseni sain jokusen ruokasäkin vuoden aikana ilmaiseksi ja pakasteessa oli lihoja jonkin verran valmiiksi. Mutta eiköhän tuo suuntaa anna kuitenkin. 

Tarvikkeita koirille ostelin näemmä vuoden aikana aika kohtuullisesti. Kallein yksittäinen hankinta taisi olla Emmi-Pet-ultraäänihammasharja (joka ei ole ainakaan toistaiseksi osoittautunut hintansa arvoiseksi). Sen lisäksi piti uusia muutama talutushihna ja namitasku, kun aiemmat hajoili. Punkkipihdit ostin kesäksi ja vilkkuvaloja talveksi. Yhden koiranpedin hommasin alennuksesta. Leluja taisin ostaa lähinnä joululahjaksi.

Eläinlääkäriin mulla meni tänä vuonna ehkä enemmän rahaa kuin keskimäärin yleensä, koskapa Jedin suolitukosleikkaus lääkkeineen sattui tuohon loppuvuodelle. Koirien säästötilin sisältöön ei ole silti tarvinut tänä(kään) vuonna kajota, joten "plussan puolella" ollaan siinä mielessä.

Yhteenveto2015-20.jpg

Summa summarum. Koiranpitoon saa siis kulutettua vuositasolla melkoisesti euroja. Paljon on tietenkin vaikutusta sillä, että mitä kaikkea koiralleen tai koirilleen haluaa ostaa ja mitä harrastaa. Mutta vaikka en esimerkiksi itse olisi käyttänyt vuoden aikana euroakaan harrastuksiin, kulujen suhteen puhuttaisiin silti reilusti nelinumeroisesta summasta. Huonolla tuurilla kokonaiskulut saattavat pompsahtaa isostikin, mikäli koira esimerkiksi sairastuu vakavasti. Ei siis ole yhtään liioiteltua varautua tällaisiin yllättäviin kuluihin jo ennalta. Monissa muissa asioissa onkin sitten varmasti mahdollista halutessaan säästää, kunhan koiran hyvinvoinnin kannalta oleelliset asiat tulee kuitenkin huolehdittua asianmukaisesti. 

Mie taidan uteliaisuudesta jatkaa tätä koirakulujen seurantaa ensi vuonnakin, jotta saan "dataa" siitä, kuinka paljon kulut voivat poiketa eri vuosina ja mitkä kaikki asiat tähän vaikuttavat. Ehkä tulevan vuoden seurantaan yritän ottaa mukaan myös ne bensakulut ainakin jossain mittakaavassa.

Jos joku muukin on innostunut tai innostuu tällaisesta "rojektista", niin mulle saa laittaa linkkiä yhteenvedoista! :) Ei ole tarkoitus lietsoa mitään "kuka on käyttänyt koiriinsa eniten rahaa" -kilpailua, mutta olisi hauska silti nähdä, että kuinka isoja eroja näissä voi vuositasolla (tai kuukausitasolla) olla eri ihmisillä ja kuinka paljon tähän vaikuttaa esim. koirien koko, rotu, lukumäärä, harrastukset ja terveydentila.

Yhteenveto2015-7.jpg