Mörkön kanssa kävimme tänään tokokokeessa yli vuoden kestäneen kisatauon jälkeen. Viime vuonna mulla tuli vähän tokokiintiö täyteen, kun yrityksistä huolimatta ei vaan saatu ykköstulosta aikaiseksi. Lähimmäksi päästiin huhtikuun kokeessa, jossa kotiinviemiseksi 249 pistettä, eli ykköstulos jäi silloin vaivaisen seitsemän pisteen päähän ja kyllä on harmittanut jälkikäteen! Sen jälkeen käytiin vielä kesällä tekemässä yksi nollatulos ja silloin päätin, että nyt saa toko jäädä tauolle kisaamisen ja myös treenien osalta ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Mitenkään huonon fiiliksen kokeita nuo ei ole olleet, mutta turhauttaahan se, että fiiliksestä huolimatta ei vaan tule niitä kunnon onnistumisia kun aina on jotain pientä tai isompaa häikkää jossain.

Tänä vuonna hain kesäkaudelle jälleen tokopaikkaa meidän seuran treeniryhmästä ja ollaan treenattu nyt alkukeväästä asti kerran viikossa ohjatusti AVO-VOI-tasoisessa ryhmässä. Monet treenit on menneet niin kivasti, että pikkuhiljaa alkoi kypsyä ajatus kisakentille palaamisesta. Kyllähän Mörkö vaaditut liikkeet osaa (ehkä ruutu poislukien), mutta eipä se liikkeiden osaamattomuus meidän ongelma ole ennenkään ollut, mutta kun ei vaan saada sellaista ehjää kokonaisuutta osumaan sinne koetilanteeseen.

No, ilmoitin meidät siis Oulun Koirakerhon tokokokeeseen, jossa tuomarina oli Allan Aula. Ennen koetta mulla oli jopa aika optimistinen fiilis hyvien treenien ansiosta. Nyt sattui koepäiväksi tosi aurinkoinen ja hiostavan kuuma keli, joka taisi jossain määrin näkyä ehkä myös Mörkön suorituksessa, vaikka se iloisesti hommia tekikin. Yksilöliikkeissä olimme suoritusvuorossa viimeisenä, eli paikalla istumisessa saimme reunapaikan (holsku-uroksen vierestä). 

Tässäpä kokeen pisteet ja kootut selitykset:

1. Paikalla istuminen ryhmässä 1 min = 10p. Mörkö hieman käänteli päätä ja taisi ehkä kerran haistaa maatakin, mutta tästä ei tullut vähennyksiä. Muuten pojotti hyvin paikallaan.

2. Seuraaminen = 9p. Kiva seuraamiskaavio meille, kun ei ollut sellaista pitkää tylsää suoraa, vaan melkein koko ajan tapahtui jotain! Oli juoksupätkää, käännöksiä joka suuntaan, kolmen askeleen peruutus yms. Mörkö teki ihan ok työtä, pikkuisen ehkä normaalia matalammassa vireessä ja vähän meinasi joissain käännöksissä jäädä, mutta eipähän ainakaan isommin edistänyt - se kun yleensä on meillä isompi ongelma!

3. Seisominen seuraamisen yhteydessä = 8p. Mörkö oli kuulemma vähän valunut eteenpäin käskyn jälkeen, eli ei pysähtynyt niin ripeästi kuin ihanne olisi. Tämä liike oli toiseksi viimeisenä vuorossa, eli liekö jo kuumuus, palkattomuus yms. näkyi suorituksessa selkeämmin? Tai sitten Mörkö vaan sattui justiinsa käskyhetkellä miettimään muita asioita, eikä aivot ihan sillä sekunnilla rekisteröineet, että mitä pitikään tehdä. :D

4. Luoksetulo = 10p. Mitäpä tähän lisäämään - se oli hieno, kuten luoksetulot Mörköllä yleensäkin. Tässä vaiheessa Mörkö vielä noudatti alun "maahan"-käskyäkin mukisematta, kun luoksetulo oli heti kolmantena yksilöliikkeenä.

5. Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä = 0p. Tähän kaatui meidän ykköstulos. Helppo liike, jonka Mörkö tasan varmasti osaa, mutta kun ei onnistunut niin ei onnistunut ja syitä voidaan vaan arvailla. Justiinsa siinä liikkeen alkupuolella kuului viereisestä metsiköstä Mörkön selän takaa koiran haukkumista tai rähinää, johon Mörkö selvästi kiinnitti huomiota (käänsi päätä äänien suuntaan). Se seurasi kuitenkin ihan ok ja piti kontaktia minuun, joten yllätyin kyllä, kun se ei sitten ekalla käskyllä mennytkään maahan. Eikä mennyt toisellakaan, vaan vasta kolmannella ja silloinkin piti antaa jo ihan kunnon vartaloapu. Mietin, että jäikö Mörkölle epävarma fiilis siitä piilossa olevan koiran ääntelystä, eikä se siksi halunnut tai kyennyt noudattamaan mun käskyä normaalisti? Tiedä häntä, mutta harmittaaaaa..

6. Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno = 0p. Ruutu the murheenkryyni, joka tosin on viime aikoina onnistunut treeneissä sen verran ok, että pienesti uskalsin muka elätellä toiveita, että se saattaisi joten kuten onnistua kokeessakin, kun oli vielä heti toisena liikkeenä seuraamisen jälkeen. Vaan ei. Mun suuntamisvihjeet meni ihan harakoille, kun Mörkö katseli vaan sivuilleen, eikä yhtään eteenpäin. Käskystä se kävi tekemässä piruetteja sekä tuomarin että liikkurin tykönä oikealla ja vasemmalla, eli höpöksihän se meni. ^^' Lopulta kävelin lähemmäs ruutua, jolloin Mörkö kiersi ruutuun sen TAKAKAUTTA. Ihan ok sitten pysähtyi ja meni maahan käskystä. Eipä tuolle oikein osannut muuta kuin nauraa. :D

7. Noutaminen = 7p. Muuten ok, mutta takaisin tullessa Mörkö tiputti kapulan mun jalkoihin ja tuli vasta sitten perusasentoon!? Mikähän lie aivopieru.

8. Kauko-ohjaus = 10p. Tästä tuomari sanoi, että antoi armon käydä oikeudessa, eli saatiin enemmän pisteitä kuin olisimme ansainneet. Nyt Mörkö ei nimittäin mennyt liikkeen alussa ekalla käskyllä maahan, mutta saatiin silti täydet pisteet. Ne varsinaiset istu-maahan-vaihdot menikin tosi kivasti, eli kyllä olisi harmittanut jos siihen liikkeen alkuun olisi homma kaatunut! Olen nyt kaukoissa yrittänyt opettaa Mörkölle, etten enää "istu"-käskyyn yhdistä käsimerkkiä. Käsimerkki kun tuntuu välillä aina sekoittavan Mörkön pasmat niin, että se lähteekin liikkeelle. Ainakin tässä kokeessa toimi istumiseen ihan hyvin pelkkä suullinen käskykin! Eikä ollut ennakointia, jota Mörkö on viime aikoina treeneissä ja ruokakuppiharjoituksissa välillä harrastellut.

9. Estehyppy = 10p. Nou probleemos, meni kivasti.

10. Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon = 8p. Annoin liikkeen alussa varmuuden vuoksi suullisen käskyn lisäksi myös käsimerkin, kun en ollut ihan varma, että rekisteröikö Mörkö mun ennen liikkeen alkua antaneen suuntaavan "missä merkki?" -vihjeen. Vähän jänskätti myös, että lähteekö Mörkö mun käskystä täysiä juoksemaan kehästä ulos loppupalkalle, kun merkki suoritettiin suoraan kehäänmenoaukkoa kohti. :'D No ei onneksi lähtenyt. Takaisin mun luo palatessa vähän kyllä haahuili, kun kehän laidalla ollut toisenlainen merkkikartio tai sitten joku muu kiinnostava juttu veti huomion. Tästä ei kuitenkaan tainnut vähennyksiä tulla, kun oletan tuon -2p tulleen tuosta alun käsimerkistä.

11. Kokonaisvaikutus = 9p. Mörkö sai tuomarilta hirveästi kehuja, kun on niin reipas ja iloinen. Kuulemma mulla on tässä palveluskoira, joka tykkää tehdä mulle töitä, aww. :') Meikäläisen piikkiin meni tuo yhden pisteen vähennys, kun mie kuulemma vähän hätäilin suotta muutamia käskyjä antaessa. Mulle vaan on teroitettu päähän, että tokossa ei saisi hirveästi jäädä odottelemaan vaan omat käskyt pitää antaa melko ripeästi heti liikkurin käskyjen jälkeen. Mutta ihan hyvä tietää, että ainakin Allun kokeessa uskaltaa ehkä jatkossa ottaa vähän rennommin tuon asian suhteen. 

Liikekohtaisten kertoimien jälkeen meidän loppupisteiksi tuli 241 (II-tulos). Tällä kertaa jäätiin 15 pistettä ykköstuloksesta, eli harmillisen lähelle päästiin taas. Kuten sanottua, niin jos tuo maahanmeno olisi mennyt normaalisti tai edes vaikka kasin arvoisesti, niin se olisi ollut siinä, yhyy.. Kylläpä osaakin turhauttaa kun taas oli niin pienestä kiinni, vaikka itse koesuoritukseen kohtuu tyytyväinen olenkin.

Nyt näyttää vielä ikävästi siltä, että tämä saattaa jäädä meidän vuoden ainoaksi tokokokeeksi, kun kaikki muut potentiaaliset kokeet tällä suunnalla menevät pahimmoilleen päällekäin joidenkin muiden menojen kanssa. Eli jos ei muiden menojen suhteen ilmaannu muuttujia, niin näillä näkymin kisataan tokossa seuraavan kerran vasta ensi vuoden puolella. 

M%C3%B6rk%C3%B6_mustikka_rajattu.jpg
Mister Mustikkarohmu erään metsälenkin jälkeen. :D