Mitä meille tapahtui menneenä vuonna harrastusrintamalla? Blogi on ollut oikeastaan melkein koko vuoden aika hiljainen, joten jonkin verran tuloksia - muista kuulumisista puhumattakaan - on jäänyt päivittämättä. Joten tässäpä tiivistettyä yhteenvetoa:

Vuosikatsaus2018_20.jpg

RALLY-TOKO

Mörkön kanssa rally-tokovalion arvon tavoittelu jatkuu... myös vuonna 2019. Ei onnistuttu vieläkään saamaan yhtään vähintään 95 pisteen tulosta, vaikka tuskastuttavan lähellä se muutaman kerran kävi. 92 pistettä oli meidän paras tulos tänä vuonna eli ysivitonen jäi käytännössä yhdestä uusimisesta kiinni. Yhdestä toisesta kisasta saatiin 82p, mutta silloin meidän melkein kaikki virheet tuli merkin kierrosta (2 x uusiminen, -10p ja -1p = -17p). Eli jos se yksi kyltti olisi onnistunut "normaalisti", niin taas olisi oltu ysivitosessa kiinni. Mutta ei auta. Jatkamme harjoituksia ja kisaamista taas tänä vuonna. Kaikkiaan kisasimme vuoden aikana yhdeksän kisaa ja viidestä saimme hyväksytyn tuloksen eli yli puolesta kuitenkin. 😄

Vuosikatsaus2018_07.jpg
Kuva: -sary-

Vuosi 2018 oli rally-tokon osalta siinä mielessä mulle erityinen ja merkityksellinen, että pääsin korkkaamaan kisauran myös Nalan (piirua vaille 11v) kanssa. Nala on luonteensa puolesta ollut aika haastava harrastuksia ajatellen, enkä sen vuoksi ole enää vuosikausiin edes haaveillut mistään harrastusurasta sen kanssa. Temppuja Nala kyllä mielellään tekee ja oppiikin aika nopeasti, mutta se on ehkä enemmän sellainen olkkaritokoilija kuin kisakaveri. Omassa kodissa kun ei tarvi pelätä, että taivas tippuu niskaan.. Paitsi jos sattuu lumet tulemaan katolta. Tai ammutaan raketteja. Tai ukkostaa.

Keväällä aloin kuitenkin mietiskellä, että olisikohan se ihan mahdoton ajatus, että kävisimme kesällä Nalan kanssa ainakin kokeilemassa rally-tokossa kisaamista. Rally-tokossa alokasluokka on kuitenkin verrattain helppo ja suurin osa tehtävistä onnistuisi Nalalta varmasti vanhastaan, koska olemme aikoinaan hömppäilleet jonkin verran tokoa. Lisäksi koiraa saa rallyssä kannustaa ja kehua, ja se saattaisi auttaa Nalaa tsemppaamaan ja keskittymään asiaan. Alokasluokassa koira on myös kytkettynä, mikä toisi lisäturvaa sen varalle JOS pahin mahdollinen kävisi ja Nala säikähtäisi jotain niin paljon, että pyrkisi pakoon.

Vuosikatsaus2018_08.jpg

Kotona testailin, että Nalalla on vielä muistissa vanhat tokoliikkeet (seuraaminen, istuminen, maahanmeno, odottaminen). Ihan uutena temppuna piti opettaa oikeastaan vain saksalainen täyskäännös, jossa koira kiertää ohjaajan selän takaa. Tämän Nala oppi ihan muutamalla toistolla. Ja tietenkin piti vahvistaa sitä, että Nala osaa tulla istumaan myös ohjaajan eteen ja malttaa pysyä istuallaan/maassa, kun kierrän sen ympäri. Otin Nalan myös muutaman kerran Mörkön tilalle rally-tokon ohjattuihin treeneihin, jotta pystyin kokeilemaan, että miten Nala kykenee työskentelemään vieraassa paikassa, vieraiden koirien ja ihmisten läsnäollessa. Ja kykenihän se, joten lopulta uskaltauduin ilmoittamaan meidät ensimmäisiin virallisiin kisoihin..

Heinäkuun alussa oli sitten vuorossa meidän rally-toko debyytti. Toiveena ja tavoitteena oli selvitä radasta ilman, että Nala saa paniikkikohtausta, mutta sen lisäksi tulikin vielä hyväksytty tulos 93 pisteellä ja 3. sija! Jonkin verran Nala seurailee ympäristöä ja jää kuuntelemaan ääniä, mutta kokonaistilanteeseen ja Nalan ilmeeseen olen hyvinkin tyytyväinen. Kun itse maltoin pysyä rauhallisena ja odottaa, että Nala ehtii ohjauksiin mukaan, niin ihan kivastihan ne temputkin meni. ☺️

http://youtu.be/V24b6pa0dz4

Toisen kerran kisattiin jo reilun viikon päästä ensimmäisestä kisasta. Sieltäkin irtosi hyväksytty tulos 82 pisteellä! Tästä radasta mulla ei ole vielä videota muokattuna.

Kolmas kisa osui elokuun alkupuolelle. Se oli ensimmäinen kisa nurmikentällä, mutta en uskonut, että tästä olisi Nalalle ongelmaa, kunhan muuten pysyisi pakka kasassa. Tuohon aikaan oli Suomessa ne monen viikon tosi kovat helteet, joten Nala oli saanut itselleen kevyemmän kesäturkin, ettei ihan läkähtyisi kaiken karvansa alle ja tämä look sai tuomariltakin kehuja. Ja pakko se on myöntää, että aika soma Nalasta kyllä tuli ajeltuna, vaikka pelkäsin etukäteen paljon rumempaa lopputulosta! 😁 

Myös tästä kolmannesta kisasta saimme hyväksytyn tuloksen (96p), joten sen myötä Nala sai koulutustunnuksen RTK1! Tällä kertaa Nala sai myös tuomarinpalkinnon. 😍

Vuosikatsaus2018_03.jpg

Vuosikatsaus2018_01.jpg

Vuosikatsaus2018_02.jpg

http://youtu.be/BF4gtI9Fz7w

* * * 

TOKO

Tokosta teinkin tuossa lokakuussa yksityiskohtaisemman päivityksen, joten tähän riittänee tällainen hyvin lyhyt ja ytimekäs tiivistelmä:

Osallistuimme Mörkön kanssa ensimmäistä kertaa tokon SM-kisoihin (OKK:n joukkueessa)! Saimme myös tänä vuonna kaksi I-tulosta tokon avoimesta luokasta, joten vihdoinkin kauan kaivattu koulutustunnus TK2 on totta! Eikä paljon paremmin olisi tuo viimeinen avoimen luokan koe voinut mennä, kun teimme myös meidän henkilökohtaisen piste-ennätyksen: 301,5 + KP! 🤩

AVO1_maaliskuu.jpg

TK2_vignet_face.jpg

Vuosikatsaus2018_22.jpg

* * * 

AGILITY

Agilityssä teimme Mörkön kanssa vuoden 2018 aikana kaikkiaan 15 nollatulosta ja näiden joukossa kaksi voittonollaa, kolme 2. sijaa ja kolme 3. sijaa (sekä yksi tuplanolla keväällä ja yksi tuplanolla loppuvuodesta).

Keväällä osallistuimme HalliSM-kisoihin toista kertaa ja kesällä SM-kisoihin neljättä kertaa peräkkäin (tällä kertaa emme olleet joukkueessa, vaan ainoastaan yksilökisassa). MM-karsinnat jäivät välistä sen takia, että olimme kyseisen viikonlopun corgien erikoisnäyttelyssä.

Piirimestaruuskisoissa kävimme juoksemassa finaaliradan jesarinpätkä hännässä.. Ihmettelin, kun rimoja tipahteli ja vasta maalissa tajusin moisen häiriötekijän tarttuneen Mörkön matkaan jostain rata-aitojen näkösuojakiinnityksistä ennen radalle menoa. 😅 Yksilökisassa ei sijoitusta herunut, mutta joukkuekisassa saimme pronssia. Saimme kesällä myös meidän toisen hyppysertin, joten nyt sitten jännitetään, että milloin se kolmas ja viimeinen osuisi kohdalle..

Vuosikatsaus2018_18_tittal%C3%A4hdesm%C3
Kuva: Titta Lähdesmäki

Vuosikatsaus2018_17.jpg

Vuosikatsaus2018_23.jpg

* * * 

NÄYTTELYT

Meillä on tainnut viimeiset pari vuotta olla totaalista näyttelytaukoa, mutta viime kesänä Nala pääsi pitkästä aikaa pyörähtämään kehässä muutaman kerran. Onhan se kuitenkin jo yli 10-vuotias ja sen ikäiset koirat saavat useimmissa näyttelyissä varsin tuntuvan alennuksen osallistumismaksuissa, moniin pääsevät jopa ihan ilmaiseksi. Ja kun koira kerran on ikäisekseen hyvässä kunnossa, niin miksipä sitä ei hyödyntäisi tilaisuutta päästä sanomaan, että kerrankin näyttelyyn ilmoittautuminen oli halapaa ku saippua! 

Kävimme siis kesällä tekemässä reissun corgien erikoisnäyttelyyn Helsinkiin ja sen lisäksi osallistuimme Oulun KV-näyttelyyn. Molemmissa näyttelyissä Nala sai erinomaisen ja Oulun näyttelyssä lisäksi SA:n. 🧡

Vuosikatsaus2018_06.jpg

Vuosikatsaus2018_05.jpg

 

* * *

Mitäs muuhun elämään sitten.. Koirat taisivat pysyä koko vuoden varsin terveenä. Nalalla oli muistaakseni joskus kevättalvella pientä etujalan ontumista, jonka vuoksi syötin sille parin viikon kipulääkekuurin, eikä ontuminen ole sen jälkeen uusinut. Kesäkuumuus yhdistettynä vedessä viilentelyihin aiheutti Nalalle hotspotin poikasen takamukseen (ja se oli oikeastaan se viimeinen niitti päätöksenteossa vetää Nalan turkki pois loppukesäksi).

Jedi ja Mörkö puolestaan pääsivät syksyllä hammaslääkäriin: Mörköltä poistettiin muutama käytössä lohjennut hammas ja Jediltä yksi virheasentoinen poskihammas, joka virheasentonsa takia keräsi runsaasti hammaskiveä ja sen kohdalta ientaskukin oli jo huomattavasti syventynyt ja ien ärtynyt (suu haisi kuin rankkitynnyri).

Kaikki koirat kävivät alkukesästä luovuttamassa verta Hannes Lohen metabolomiikka-tutkimukseen.

Vuosikatsaus2018_15.jpg

vuosikatsaus2018_13.jpg
Nala 11 vuotta

vuosikatsaus2018_12.jpg
Jedi 9 vuotta

vuosikatsaus2018_14.jpg
Mörkö 6 vuotta

Tälle vuodelle toivon, että terveystilanne pysyy kaikkien koirien osalta hyvänä. Mörkölle pitää tänä vuonna uusia silmätarkastuslausunto, kun viimeisimmästä on jo pari vuotta aikaa. Toivottavasti silmät on edelleen terveet ja "naimalupa" pysyisi sen myötä voimassa. Kun Ruuti viime keväänä jäi onnistuneesta astumisesta huolimatta tyhjäksi, päätin käyttää Mörkön kesällä varmuuden vuoksi spermatutkimuksessa (Vantaan Opaskoirakoululla, kun siellä suunnalla sopivasti agilityn SM-viikonloppuna olimme). Ja sperma todettiin tutkineen eläinlääkärin mukaan erinomaiseksi, joten ainakaan siitä ei jälkikasvun saaminen pitäisi jäädä kiinni. Toivon mukaan Mörköstä vielä jossain vaiheessa tulisi toistamiseen isä. 💕

Vuosikatsaus2018_09.jpg

Nala täyttää tänä vuonna jo 12 vuotta. Tällä hetkellä mummocorgi on vielä oikein hyvässä kunnossa, mutta tottakai sitä jo tiedostaa, että vuosia alkaa olla jo reilusti enemmän takana kuin mitä niitä tulee olemaan edessä.. Mutta nautitaan elämästä niin pitkään kuin se on sen arvoista. Nala käy edelleen päivittäin samat lenkit kuin Jedi ja Mörkökin, enkä ole huomannut jaksamisessa ongelmia. Jedilläkin tulee keväällä täyteen jo täysi kymppi, mutta siitä koirasta ei kyllä ikä tule näkymään varmaan koskaan.. Mörkö täyttää maaliskuussa seitsemän, eli sekin on muka jo vuotta vaille veteraani! Minne mun pikkuipana on hävinnyt?? 😂 Tokihan 7-vuotias göötti on vasta koira parhaassa iässä, jos vaan suinkin terveenä pysyy! 

Vuosikatsaus2018_25.jpg

Mites vuoden 2019 harrastukset? Mörkö jatkaa tänä vuonna kisaamista ainakin agilityssä ja rally-tokossa.

Tämän vuoden rallykisoja odotan innolla ihan jo sen vuoksi, että käytösruutu jäi vuoden alussa kokonaan pois. Se on ollut mun inhokki ja turhista turhin kylttitehtävä, enkä voinut uskoa silmiäni, kun syksyllä näin netissä tiedon sääntöjen muuttumisesta vuodelle 2019 ja käytösruudun poistumisesta. Ihan huippu juttu! Muutama uusi kyltti tuli "tilalle", mutta ne vaikuttaa ensimmäisten tutustelujen perusteella ihan mukavilta.

Agilityssä vuoden 2019 SM-nollista puuttuisi enää kaksi irtonollaa, joten kovasti yritetään, että päästään SM-kisoihin myös tänä vuonna! Ne onkin tänä vuonna vasta elokuussa. Ehkä lähdemme myös tänä keväänä halliSM:iin. MM-karsinnoista en vielä osaa sanoa juuta enkä jaata.. Piirimestaruuskisoihin toivottavasti pääsemme osallistumaan. Ja haaveilen tänä(kin) vuonna siitä viimeisestä hyppysertistä, mutta aika näyttää, että onko meillä sen suhteen tuuria vaiko ei.. 

Tokon voittajaluokan liikkeitä ei varmaankaan vielä tänä vuonna saada kisavalmiiksi (vai onko se vannomatta paras?), joten tokokisoja en tule kyllä pitkään aikaan edes miettimään. Tällä hetkellä tilanne on se, että eniten vaiheessa meillä taitaa olla ohjattu nouto ja tunnistusnouto (ohjatussa olen vasta opettamassa Mörkölle suuntia ja tunnarissa Mörkö haeskelee yhtä mun hajuista kapulaa, joka on piilotettu).

Kaukoissa Mörkö on alkanut yllättävänkin kivasti hoksaamaan seisomisen idean ja matkaakin on välillä jo kokeiltu kasvatella. Toki tekemistä vielä riittää, kun kyseessä on aika pikkutarkka liike (esim. seisomisesta istuminen tai maahanmeno niin, että takajalat pysyvät paikallaan, vaatii vielä kovasti työstämistä). Hyppynouto metallikapulalla alkaisi olla muuten melko valmis, mutta hyvää loppuperusasentoa pitää vielä vahvistaa. Jäävissä istuminen on yhä heikoin asento, mutta jotain edistystä on siinäkin jo saatu aikaan. L-kuvio onnistuu hyvin.

Ruutu on aika samassa vaiheessa kuin aiemminkin, eli välillä se onnistuu paremmin ja välillä huonommin. Voittajaluokassa uutena tulevaa ohjaajan kävelyä ja koiran kutsumista ruudusta seuraamaan, ei olla vielä otettu, mutta uskoisin, että siinä ei pitäisi isompia ongelmia olla. Seuraamisessa meidän pääongelma on edelleen edistäminen ja sitä yritän pikkuhiljaa hioa paremmaksi, mutta en aio repiä siitä itselleni stressiä. Pääasia, että Mörkö jaksaisi seurata hyvällä asenteella. Piilopaikkis on meille periaatteessa tuttu juttu jo vanhoista avoimen luokan säännöistä, mutta nyt yritän opettaa sitä siinä mielessä uusiksi, että saisin Mörkölle paikallaoloon paremman (= rauhallisemman) mielentilan. Samoin luoksetulo stopilla on tuttu juttu ennestään.

Yhden kokonaan uuden harrastuksen aloittamistakin olen tässä harkinnut, mutta toistaiseksi se vielä junnaa paikallaan, kun en ole alkeiskurssia mistään onnistunut löytämään..

Loppuun vielä laumakuvia vuoden varrelta. 🐶

vuosikatsaus2018_16.jpg

Vuosikatsaus11.jpg

Vuosikatsaus2018_19.jpg

Vuosikatsaus2018_21.jpg

Vuosikatsaus2018_24.jpg

Vuosikatsaus2018_10.jpg
Tässä kuvassa Nalan, Mörkön ja Jedin lisäksi parhaista parhaimmat lenkkikaverit Ilo ja Jeni. 💜