Alkuun tiedotus, että onnistuin paikallistamaan Nalan Kokkolan KV-näyttelyn arvostelun ja se on nyt päivitetty omalle paikalleen kyseistä näyttelyä käsittelevään blogikirjoitukseen!

* * *

Lauantaina 16.7. oli vuorossa Jedin toinen näyttely, eli Oulun kansainvälinen. Nalaa en ilmoittanut Ouluun tänä(kään) vuonna, koska lauantaina tuomarina oli Anneli Sutela, jolla Nala on jo kerran käynyt arvostelussa (tuloksena EH). Vaikka toisaalta, olisihan se ollut ihan mielenkiintoista hakea arvostelu sellaiselta tuomarilta, jolla ollaan jo kertaalleen käyty, kun tähän asti kaikki tuomarit on sattuneet olemaan erejä. Mutta eipä se auta näin jälkikäteen itkeä. Olipahan ainakin helpompi olla näyttelyalueella kun tarvitsi huolehtia vain yhden koiran kehäänviennistä sun muusta!

Sunnuntaille olin puolestaan ilmoittanut Nalan Piteån kansainväliseen näyttelyyn Ruotsiin, joten sattuneesta syystä Oulun näyttely sai siltäkin päivää jäädä väliin.

Oulussa säätila lauantaina näytti todella epävakaiselta ja niinhän siinä kävi, että saatiin viettää näyttelypäivä vesisateessa (noh, onneksi ei sentään kirjaimellisesti ihan koko päivää, vaan se parisen tuntia, joka näyttelyalueella vierähti)! Äimäraution ravirata muuttui ihanaksi mutaliejuksi, jota tuntui eksyvän joka paikkaan, vaikka kuinka yritti varovasti kävellä ja suojautui sateenvarjolla.. :D

Ouluun oli gööttejä ilmoitettu "jonkin verran" enemmän kuin Kemiin: uroksia 4 ja narttuja 8. Kemin näyttelyn fiilistelyistä olin ehtinyt viikossa palautua sen verran maanpinnalle, että hylsyn mahdollisuus hiippaili jälleen mielessä.. :D Joskaan ei ehkä ihan niin isona peikkona kuin aiemmin. Aattelin, että ehkä nyt tällä kertaa olisi sen H:n vuoro?

Avoimessa luokassa oli 3 urosta, joista Jedi arvosteluvuorossa viimeisenä. Kehässä sen muuten huomasi hyvin, kuinka paljon pienempi ja rimpulampi Jedi on moniin muihin uroksiin verrattuna.. :D Mutta hitaasti hyvä tulee. Tuskin tuosta mitään "mörssäriä" kasvaa missään vaiheessa, mutta massaa se on pikkuhiljaa saanut lisää. Muita harrastuksia ajatellen tuo "pienuus" voi olla monessa suhteessa jopa hyödyksi ja omaa silmää miellyttää muutenkin enempi sellaiset astetta sirommat/ketterämmän näköiset urokset.

Kehään mennessä Jedillä oli hieman liikaa virtaa ja alkupuolen liikkeet menivätkin vähän sähellykseksi, kun Jedi olisi halunnut mennä vauhdikkaammin kuin kehässä pääsi. Pöydällä tuomari vilkaisi ensin Jedin purennan vain hyvin nopeasti, mutta nosti sitten huulia uudemman kerran, kun taisi ehtiä huomata, ettei siellä ollut kaikki palikat ihan kohdillaan.

Tämän jälkeen tuomari pyysi vielä juoksuttamaan Jedin kehän ympäri, mutta ei hän enää siinä vaiheessa meitä kovin tarkasti katsonut, vaan saneli arvostelua kasvot poispäin. Harmi sinänsä, koska vasta siinä yksilöarvostelussa sain Jedin vihdoin ravaamaan asiallisesti. :'D

Sitten kehäsihteeri ojensi meille sinisen nauhan ja sanoi, että purennan vuoksi tämä. Sininen nauhahan siis nykysäännöillä tarkoittaa erittäin hyvää, joka on erinomaisen jälkeen toiseksi paras laatuarvosana - parempi kuin H (hyvä)! Jälleen siis odotukset ylittyi, eikä tämäkään tuomari pitänyt purentaa niin isona virheenä, että olisi ankarammin tiputtanut arvosanaa, vaikka löysi Jedistä purennan lisäksi muutakin huomautettavaa. Huh!

Tämänkertainen kirjallinen arvostelu oli kyllä kieltämättä ehkä turhin mitä näyttelyistä on omille koirille tullut. Turha siis siinä mielessä, että se sisälsi vain muutaman parin sanan "lauseen" ja 2 niistäkin oli samasta asiasta. En tiedä, onko tuomari oikeasti sanellut noin, vai onko sanelussa tullut kommunikaatiokatkos tuomarin ja kirjoittavan kehäsihteerin välille?

Mutta oli miten oli, niin rahoille ei kyllä oikein tällä kertaa tullut vastinetta. Yksi syy näyttelyissäkäynneille kun on, että saisi eri tuomareilta kattavan arvion oman koiran ulkomuodollisista ominaisuuksista. Nyt tuosta ei kauheasti jäänyt käteen muuta kuin tunne, että Jedin arvostelu vedettiin purkkiin vähän "vasemmalla kädellä", kun kyseessä ei ollut tuomarin ihanneyksilö. :/ Harmi sinänsä, koska minusta kaikki koirat pitäisi näyttelyissä arvostella tasapuolisesti, vaikka niillä jotain selkeitä virheitä tuomarin mielestä olisikin. Vaan kokemusta rikkaampana jälleen.

Tässä tuo Jedin arvostelu, tuomarina Rui Oliveira (Portugali):

"Good head. Acceptable front. I'd prefer better bite. Good front. Should move better."

AVO EH

Eli suomeksi suunnilleen, että:

"Hyvä pää. Hyväksyttävä etuosa. Toivoisin paremman purennan. Hyvä etuosa. Pitäisi liikkua paremmin."

Oulun näyttelystä ei ole valokuvia, koska kamera unohtui ottaa matkaan. Hups! :D Eikä siellä varmaan kuvaaminen olisi kovin hyvin vesisateen vuoksi onnistunutkaan.