Tulipahan tämäkin päivä joskus nähtyä, että mie ja Jedi päästiin korkkaamaan agilitykisat oikein virallisesti! :) Ja samalla tämä taitaakin olla ns. ensimmäinen "oikea" agilitypäivitys tässä blogissa koskaan..

Pitkään tuli tuota kisa-asiaa pähkäiltyä ja lopulta päätin hommata agilitylisenssin ("onpahan valmiina, kun sitten joskus uskaltaudutaan kisaamaan"). Ja eipä siinä kovin kauaa mennyt, kun huomasinkin jo tutkailevani tulevia agilitykisoja SAGI:n sivuilta.

Toiseksi viimeisen ilmoittautumispäivän iltana pistin ilmoittautumisen menemään Active Dogsin kisoihin Ouluun. Kisoissa oli mahdollista juosta 3 rataa ja ilmoitin meidät niihin kaikkiin ajatuksella "eka rata menee kuitenki kisatilanteeseen totutellessa ja jos toisella radalla tuleekin ongelmia kontaktiesteiden kanssa, niin onpahan sitten vielä hyppyrata jäljellä". :D

Ja siitäpä se jännittäminen sitten lähti.. Onneksi meillä ehti olla useammat treenit vielä ennen kisoja ja niistä jäikin enimmäkseen positiivinen fiilis. Mutta toki tuo kisatilanne on "hieman" erilainen kuin treenit - varsinkin, kun kyseessä tulisi olemaan sekä Jedille, että mulle täysin vieras halli, vieras alusta (keinonurmi, aiemmin on treenattu pääasiassa vaan kivituhkapohjalla) ja vieraat esteetMutta nytpä oli hyvä tilaisuus testata, miten tuollainen ympäristönvaihdos meihin vaikuttaisi.

Kisapaikalle saavuttiin lauantaiaamuna n. tuntia ennen ensimmäisen radan ilmoitettua alkamisaikaa. Tarkoitus oli, että ilmoittautumisen, kilpailukirjan oston ja Jedin mittauksen jälkeen ehtisin vielä hyvin käyttää Jedin lämmittelylenkillä ennen ekaa rataantutustumista. Vaan eihän se ihan suunnitelmien mukaan mennyt, kun nuo kaikki alkuvirallisuudet olivatkin purkissa vasta n. klo 10.20 - eli suunnilleen kymmenen minuuttia ennen rataantutustumista!

Onneksi meidät oli Jedin kanssa laitettu lähtöjärjestyksessä viimeisten joukkoon, joten ehdittiin käydä lämmittelemässä rataantutustumisen ja oman kisavuoron välissä. Suunnilleen kaikkien muiden mini-ykkösten radat jäi kyllä näkemättä, vaan eipä sille mitään mahtanut. A-rata ei sentään ollut mikään supervaikeasti muistettava ja mulla oli suht hyvin tutustumisen jälkeen omat ohjauskuviot mielessä.

Omat pelkoni Jedin reaktioista outoon alustaan ja esteisiin osoittautuivat onneksi suurimmalta osin turhiksi. Radalle saapuessa Jedi hoksasi heti, että mistä hommasta on kyse ja ensimmäinen rata sujuikin varsin hyvin renkaalle saakka. Varsinaisen renkaan sijasta Jedi päätti tulla läpi renkaan tukirakenteiden välistä pariin otteeseen (videolta katsoessa mie taisin tehdä ite renkaan kohdilla pienen koukkauksen vasemmalle, joten liekö tuo sitten nykäissyt Jedinkin pois "linjasta"?). Kertaalleen Jedi tuli kehikon läpi myös väärään suuntaan, jonka vuoksi kyseiseltä radalta tuli hylky. Jatkettiin kuitenkin rata normaalisti loppuun. Kepeillä oli pientä hapuilua, mutta muilta osin loppuosa radasta sujui hyvin. Ei siis yhtään huono aloitus!

 

Video A-radalta: tulos HYL

Ennen seuraavaa rataa oli välissä A-kisa myös medi- ja maksi-koirien ykkösluokkalaisille, joten aikaa kului sen verran, että käytin Jedin uudella lämmittelylenkillä jälleen ennen meidän seuraavaa rataa.

B-radan aloitus meni sikäli plörinäksi, että Jedi päätti lähteä hiippailemaan mun perään ennen lähtölupaa ja minähän tietty huomasin sen vasta siinä vaiheessa, kun koira jo tökötti ihan mun takana (meikäläisen ilme oli kuulemma ollu näkemisen arvoinen, kun kääntyessäni Jedi ei enää ollutkaan siellä lähtöpisteessä :D). Eli eka hyppy oli jo ohitettu ja ajanotto käynnistynyt, joten eipä siinä paljon muu auttanut kuin lähettää koira matkaan. Varmaan tuossa alkuhässäkässä tuhraantui jonkin verran aikaa, mutta ei sentään tullut esim. rimanpudotusta. 

Puomin alastulokontaktin Jedi päätti loikata yli ja heti sen perään pussilta tuli kielto, kun Jedi ei mennytkään sitä loppuun saakka, vaan pyörähti takaisin ulos. Toisella yrittämällä pussi tuli kuitenkin suoritettua loppuun, joten ei hylkyä tällä kertaa. Rengaskin meni tällä radalla virheettä, joten voisi kaiketi sanoa, että parempaan suuntaan mentiin. :)

 

Video B-radalta: tulos 12,13

(10 ratavirhettä ja 2,13s yliaikaa)

 

Kolmas ja viimeinen C-rata olikin sitten hyppyrata, eli ei kontaktiesteitä (A, puomi, keinu) mukana. Tälläkin kertaa Jedi koitti karata lähdöstä, mutta olin nyt varautunut hieman paremmin. Sen tiedän, että istumaan en Jediä saa pelkällä käskyllä jos se päättää nousta (ja takaisin koiran luo palaaminen olisi tiennyt hylkyä), mutta "paikka"-käsky sai onneksi hiihtäjän seisahtumaan paikalleen. 

Radalla olin näkevinäni, että Jedi lähti pysähtymisensä jälkeen liikkeelle vasta luvan saatuaan, mutta videolta katsoessa en olekaan asiasta ihan varma. Lisää lähtöönjäämisharjoituksia täytyy joka tapauksessa ottaa ohjelmistoon.. Hyppyrata meni kyllä alkua lukuunottamatta paremmin kuin uskalsin odottaa! Aiempien ratojen "murheenkryynit" rengas ja pussi sujuivat nyt ongelmitta, eikä onnistuttu muutenkaan kämmäilemään, joten tuloksena meidän ensimmäinen nollarata! :) Ihanneaika alittui -4,51s.

 

Video C-radalta (hyppäri): tulos 0-rata, LUVA & 3. sija!

 

Nytpä on sitten se kaamea ensimmäisten kisojen kynnys ylitetty ja melko positiivisin mielin uskaltaa kyllä ruveta seuraavia kisoja mietiskelemään. Ennalta olin ounastellut, että eniten ongelmia tuottaisivat meille kepit ja keinu (mahdollisesti myös puomi, jos se olisi kovin erilainen kuin se, millä on treeneissä harjoiteltu). Mutta kepit sujuivatkin varsin mallikkaasti, kun vaan itse maltoin rauhoittaa tilanteen kunnolla ja pidin hermot kurissa. :D Keinua ei näillä radoilla stten ollutkaan ja puomi ei aiheuttanut kieltäytymisiä, jee! Sen sijaan treeneissä jo jonkin aikaa hyvin sujuneet pussi ja rengas vähän tökkäsivät, mutta toisaalta sekin oli tavallaan odotettavissa, koska ne eivät (varsinkaan rengas) kuulu meidän ns. "varmimpiin" esteisiin.

Onhan meillä varmasti vielä paljon opittavaa ja hiottavaa, mutta tästä on hyvä jatkaa. Ehkä ensi kerralla mua ei enää niin kovasti jännitäkään, kun tuli nyt todistettua itselle, että ei tuonne radalle kuole, vaikka kaikki ei aina ihan täydellisesti sujuisikaan..

Mulla ei ole kovin monista agikisoista kokemusta edes katsojan näkövinkkelistä, mutta joka tapauksessa täytyy kyllä antaa Active Dogsille positiivista palautetta kisojen järjestelyistä! Hyvin pysyi tällainen ensikertalainenkin kartalla siitä, missä ja mihin aikaan piti milloinkin olla (ja jos joku asia oli epäselvää, niin kysymällä selvisi vastaukset helposti). Kisojen arvioitu aikataulu piti myös tosi hyvin paikkansa ja minusta tuolla paikan päällä oli yleisesti ottaen sellainen mukavan kannustava henki. Kaikille osallistujille taputettiin radasta riippumatta jne. Toivottavasti tuollainen meininki on ihan yleistä muissakin kisoissa, mulle ainakin jäi tosi hyvä mieli.

Jediä ei paljon kisaväsymys vaivannut :)
Jedi_palkinnot_160313-normal.jpg