Taisinpa tuossa vuoden 2015 yhteenvetopäivityksessä varovaisesti maalailla rally-tokon avoimen luokan koulutustunnusta johonkin tähän alkuvuoteen.. No niinhän siinä kävi, että saimmekin sen heti vuoden ekoista kisoista! Osallistuimme siis viikko sitten lauantaina (30.1.) Oulun koirakerhon kisoihin, jossa oli tarjolla kaksi rataa samalle päivälle.

Kaikista tämän postauksen kuvista valtavan iso kiitos Sari Eskeliselle! Tässä linkki hänen nettisivuilleen: http://sary.1g.fi/kuvat/

sary_rallytoko300116%C3%A5.jpg

OKK:n kisoissa ekan radan tuomarina toimi Tiia Hämäläinen. Rata ei äkkiseltään tuntunut ihan älyttömän vaikealta ja helpotus oli suuri, kun tajusin radalla olevan hyppyesteenkin kuuluvan houkutukseen, eli sitä ei tarvitsisi suorittaa radalla. Toki oma haasteensa voisi olla siinäkin, että saisin Mörkön pidettyä hypyltä pois, mutta uskoin sen kuitenkin onnistuvan paremmin kuin hypyn suorittaminen "hallitusti".

sary_rallytoko300116c.jpg

"Onkohan tää tarpeeksi iso askel sivuun?"
sary_rallytoko300116f.jpg

Minä ja Mörkö olimme osallistumisvuorossa vasta avoimen luokan loppupäässä, muistaakseni toiseksi viimeisenä. Mieluummin olisin aina jossain alkupäässä, jotta ei tarvitsisi omaa vuoroa niin pitkää aikaa jännittää, mutta nou cän duu! Mörkö oli radalla tyypilliseen tapaansa ihan into piukeana ja tätä yritin itse tasapainottaa olemalla rauhallisempi. Radan videosta on muutama ihminen kommentoinut, että Mörkö varmaan haluaisi mennä radalla kovempaakin. Joo, niinhän se haluaisi, mutta jos mie itse yritän liikkua radalla nopeammin, niin Mörkö kiihdyttää omaa vauhtiaan samassa tahdissa ja lopputuloksena on vaan päätöntä sinkoilua ja kilpajuoksua. :D Eli mun on helpompi pitää paketti kasassa, kun en yritä suotta kiirehtiä ja siksi mennään ainakin toistaiseksi tällä tavoin. Tarkoitus on kuitenkin pitää rally-toko selkeästi erillään agilitystä, jossa saa sitten pinkoa niin kovaa kuin käpälistä lähtee..

sary_rallytoko300116l.jpg

sary_rallytoko300116m.jpg

sary_rallytoko300116o.jpg

Yksi kyltti uusittiin ja vähän sellaista hienosäätöä olisi ollut siellä sun täällä. Radan jälkeen oli ihan hyvä ja helpottunut fiilis ja paremmaksi vaan muuttui, kun kuulin meidän saaneen 80 pistettä! Eli hyväksytty tulos! Yksi -10 pisteen virhe oli tullut 5. kyltiltä (kyltin jälkeen istu - askel oikealle - istu). En ole ihan varma, että mistä tuo kymppi tuli, mutta mitä olen muilta rallyharrastajilta kysellyt mielipiteitä, niin todennäköisesti mun askel ei tuomarin näkökulmasta ollut riittävän suoraan sivulle astuttu (jalatkin mulla jäi siinä vähän eri tasoon, kun horjahdin askelta ottaessa).

Kengurumeininki videolla:
http://youtu.be/WonbgZtnbFE

Mörköllä on hassu tyyli niissä tehtävissä, joissa se odottaa paikallaan sen aikaa, kun mie kierrän sen ympäri selän takaa: Se aina kääntää heti alkuvaiheessa päänsä katsomaan valmiiksi oikealle, kun tietää mun kiertävän sille puolen. Niskat kenossa napottaa asennosta riippumatta. :D

sary_rallytoko300116a.jpg

sary_rallytoko300116s.jpg

Toisen radan tuomaroi Iris Harju. Hänen radaltaan meillä on se ensimmäinen hyväksytty tulos avoimesta luokasta viime syksyltä. Ja kaikkinensa tämä oli meidän kolmas kerta Iriksen tuomaroitavana avoimessa luokassa. Jos näiden kolmen radan perusteella voi jotain johtopäätöksiä vetää, niin Iriksen radoilla on kohtuu paljon niitä kylttejä, joilla katsotaan koiran takaosan hallintaa (vasempaan kääntymisiä) ja myös pujottelu ja/tai spiraali on löytynyt kaikilta kolmelta radalta, mutta esim. hyppyä ei ole ollut kertaakaan. 

Tämä toinen rata jännitti mua vielä ensimmäistäkin enemmän, kun jostain syystä varsinkin tuolla puolella hallia Mörkö tykkää haistella tosi paljon (tekee sitä tokotreeneissä, mitälie hajuja). Alun pujottelussa nenä imuttuikin maahan muutamaan otteeseen, mutta yllättävän vähillä haisteluilla selvittiin! Olin henkisesti varautunut paljon kroonisempaan ongelmaan. :D 

sary_rallytoko300116t.jpg

sary_rallytoko300116x.jpg

sary_rallytoko300116%C3%B6.jpg

Seisomiskyltiltä Mörkö sai -10p, kun tuomari tulkitsi sen istuvan ylimääräisen kerran ennen varsinaista perusasentoa. 9. kyltti (käännös oikeaan) uusittiin, kun Mörkö kävi eka yrityksellä kiertämässä kyltin ympäri. Muuten ei mitään isompaa ongelmaa ollut, pistelapussa jokunen -3p virhe ja sitten niitä yhden pisteen fiboja. Lopputulokseksi saimme 78 pistettä, eli kolmannen hyväksytyn tuloksen avoimesta luokasta ja sen myötä koulutustunnuksen RTK2! :)

Toisen radan toditusaineisto:
http://youtu.be/TnPxIX5RbTA

Ei me varmaan koskaan tulla rally-tokossa kisaamaan niistä kärkisijojen huippupisteistä, kun noita pieniä ja välillä isompiakin "kauneusvirheitä" tuppaa jonkin verran tulemaan. Mutta jospa tuo iloinen mieli korvaa vähän sitä puuttuvaa tarkkuutta. Ainakin Mörköllä tuntuu olevan rallykisoissa hauskaa ja sehän se on tärkeintä. :) Jotenkin tähän seuraavaan kuvaan tiivistyy kaikki oleellinen.. 

sary_rallytoko300116y.jpg