Muutamat rallykisat on taas tullut käytyä Mörkön kanssa ja menestys on ollut hippasen vaihtelevaa. Elokuun lopussa kävimme rallykisoissa Kemissä ja siellä tuomarina oli Heli Kelhälä. Kisa järjestettiin urheilukentän nurmialueella, mutta ruohokenttä itsessään ei aiheuttanutkaan isommin ongelmia. Liekö osittain johtui siitä, että kyseessä tosiaan oli urheilukenttä, eikä kaiketi mikään yleinen koirien treeni- tai ulkoilutusalue? 

rallytokopaivitysMES_06.jpg

Ratapiirros vaikutti muuten ihan "mentävältä", mutta kaksi viimeistä kylttiä meinasivat jo ennen rataantutustumista aiheuttaa vähän harmaita hiuksia. Kyseessä kun oli 360 asteen ja 270 asteen oikeaan kääntymiset oikealla sivulla seuraten. Kas kun on pikkuisen jäänyt vähälle harjoittelulle tuollaiset, joten yritin siinä ennen tutustumista hätäisesti opettaa niitä Mörkölle. Vähän sillä ajatuksella, että jos nyt jompi kumpi onnistuisi edes siinä määrin, ettei kymmentä virhepistettä repäistä kummaltakin kyltiltä.. :'D

rallytokopaivitysMES_05.jpg

Radalle mennessä Mörkö tuntui olevan aika mukavassa vireessä, eikä se tainnut koko radan aikana yrittää haistella maata kertaakaan. Intoakin oli sillä lailla sopivasti, että keskittyminen käskyihin ei jäänyt paitsioon. Neljännellä kyltillä Mörkö jotain hidasteli (kyseessä oli 90 asteen oikea käännös oikealla seuraten) ja tästä oli pistelomakkeeseen tullut -1 TVÄ. Videolta jälkeenpäin katsottuna Mörkö näköjään meinasi siinä kohtaa istahtaa, mutta onneksi tätä ei sentään kympin virheeksi ollu tulkittu (voi olla, ettei se tuomarin suunnasta näyttänyt istumiselta samalla lailla kuin kameran kuvakulmasta). :)

7. kyltiltä (valkovuokko oikealla seuraten) oli meillä sen verran epätarkka ja ehkä hieman hätäinenkin, että siitä saimme -3 TVÄ:n. Sen jälkeen teimmekin virheetöntä rataa aina sinne toiseksi viimeiselle kyltille asti, joka oli siis tuo 360 asteen käännös, josta jo aiemmin kirjoitin. En toki itse siellä radalla ollessa tiennyt, että rata oli mennyt noinkin virheettömästi, vaan tämä selvisi vasta pistelomaketta ihmetellessä.. Mutta tosiaan sen 360 asteen käännöksen aikana Mörkö istui, mikä oli odotettavissa. En alkanut kyseistä kylttiä uusimaan, koska todennäköisesti se ei siitä uusinnalla olisi muuttunut kummemmaksi. 270 asteen käännös menikin sitten jo vähän sujuvammin.

Käytösruudun asento oli ohjaajan edessä maaten, eikä tässä ollut isompia ongelmia. Kerran Mörkö taisi haistella maata ja tästä tuli -1 PY.

rallytokopaivitysMES_01.jpg

Meinasin kieltämättä lentää persiilleni, kun tuomari mulle radan jälkeen sanoi, että olimme toiseksi viimeiselle kyltille asti olleet kiinni 95 pisteen tuloksessa! Rally-tokossa valioitumiseen tarvitaan kolme vähintään 95 pisteen tulosta, joten niitä siis yritetään tavoitella. Enpä olisi uskonut, että jo tässä vaiheessa (3. kisa MES-luokassa) käytäisiin noin lähellä sitä ekaa ysivitosta! :D Mutta hyvältä tuo rata oli tuntunutkin, eli ihan kiva, että kerrankin myös pistelomake oli linjassa sen kanssa, eikä radalla ollut tullut mitään "yllärikymppejä" tai vastaavia mokia. Me siis saimme tältä radalta tulokseksi 85p ja sen lisäksi tuli 2. sija. Eli ensimmäinen hyväksytty tulos mestariluokasta oli nyt plakkarissa! :)

Tässä video suorituksesta:
http://youtu.be/94n4bHnBBos

rallytokopaivitysMES_02.jpg

* * * 

Viime viikonloppuna rallattelimme sitten oikein urakalla, kun lauantaina kävimme Rovaniemellä tuplakisoissa ja sunnuntaina Sievissä, jossa oli yksi rata kaikille luokille.

Rovaniemen tournee osoittautui tulosten puolesta vähän hukkareissuksi, mutta ei kauheasti edes harmita, kun muilta osin oli mukavaa. Päiväkin kului loppupeleissä yllättävän nopeasti, vaikka odottelua ratojen välillä olikin likemmäs 5 tuntia. Meillä oli kaikki koiruudet mukana reissussa ja Ounasvaaran maastoissa oli hyvä käydä kävelyllä. :) 

rallytokopaivitysMES_09.jpg

Tuomarina Rovaniemen kisoissa toimi Hannele Pirttimaa, jonka radoilla olemme Mörkön kanssa käyneet yhden kisan alokasluokassa (96p, RTK1) ja yhden kisan voittajaluokassa (86p, RTK3).

Tällä kertaa radoille sattui useita meille vähän hankalampia tehtäviä, joten niistä sitten ropisi virhepisteitä. Ehkä havaittavissa oli myös vähän sellaista yleistä sähläystä enemmän kuin mitä noissa meidän viime aikojen rallykisoissa on ollut. Muistaapa sitten taas toisella kertaa arvostaa sitä "flow"-fiilistä radalla kun sellainen sattuu eteen.. :D

Ekalla radalla keräsimme (käytösruutu mukaanlukien) kaikkiaan neljä yhden pisteen virhettä, kolme kolmen pisteen virhettä (joista yksi uusiminen) ja kolme kymmenen pisteen virhettä, eli miinuksia tuli yhteensä 43 ja loppupisteiksi jäi siis 57 (0-tulos). Kympin virheet tuli yhdestä liian laajasta käännöksestä (270 astetta oikeaan oikealla seuraten), yhdestä vääränlaisesta puolenvaihtokäännöksestä (Mörkö ei valkovuokossa pyörähtänytkään ympäri, mutta itse en sitä huomannut, joten jäi uusimatta) ja 270 asteen vasemmalle kääntymisessä Mörkö kerkesi tuomarin mielestä istua (tätäkään en itse hoksannut edes miettiä uusivani, kun en istumista nähnyt). Eli jonakin toisena päivänä tämä olisi hyvin voinut olla myös hyväksytty rata, mutta näin tällä kertaa. :)

rallytokopaivitysMES_07.jpg

rallytokopaivitysMES_03.jpg

Toisella radalla käytösruudun asennoksi sattui edessä seisominen ja siitä tiesin meille tulevan yksi varma miinuskymppi, koska Mörkölle kolme minuuttia on (ainakin vielä tällä hetkellä) liian pitkä aika paikallaan seisomiseen. Jotenkin se ei ehkä miellä seisomista samalla tapaa paikallaolotehtäväksi kuin istumisen ja makaamisen, mutta jatkamme harjoituksia.. Yhden istumisyrityksen kerkesin tuolla kisassa "pelastaa" uudella seisomiskäskyllä, mutta toisella kertaa Mörkön takamus painui niin päättäväisesti kenttään, että eipä siinä meikäläinen ehtinyt reagoida yhtään mitenkään. :D Eli Mörkö sai sitten istua loppuajan, kun se miinuskymppi oli joka tapauksessa jo tienattu.

Radalla meillä tuli kokoelma -3p ohjaajavirheitä ja pari uusimista. Yhteensä -18p pelkästään niistä. Siihen lisäksi sitten kuusi -1p virhettä ja yksi kymppi tuon käytösruudun lisäksi. Radan kymppi tuli meille toooodella vaikeasta kyltistä (istu - täyskäännös oikeaan - istu, koira oikealla sivulla) ja Mörköllä tuli siis tuossa ylimääräinen istuminen. Kaikkineen miinuksia tuli 44, eli kokonaispisteiksi jäi 56 (0-tulos). Noh, aina ei voi voittaa. :D

rallytokopaivitysMES_08.jpg

rallytokopaivitysMES_04.jpg

Videot näistä radoista tulee ehkä vähän myöhemmin, kun saadaan ne muokattua julkaisukuntoon..

* * * 

Sunnuntaina oli koko aamupäivän satanut kaatamalla vettä, mutta onneksi iltapäivään mennessä sade taukosi (sopivasti juuri niihin aikoihin, kun saavuimme kisapaikalle Sievissä). Sievissä tuomarina toimi Tytti Lintenhofer ja hänen suunnittelemansa rata vaikutti aika kivalta. Ei mitään mahdottomalta tuntuvaa, mutta sen olen tähän päivään mennessä oppinut, että meille rallyssä ei tosiaankaan ole olemassa sellaista käsitettä kuin "helppo rata", koska aina voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, vaikka kyltit periaatteessa olisikin hallussa ja niitä ns. "varmoja".. :'D

Esimerkiksi tällä kertaa Mörkölle meinasi osoittautua ylitsepääsemättömän vaikeaksi tehdä liikkeestä istuminen, vaikka se yleensä onnistuu hyvin. Käytin molemmat uusimiset tuohon tehtävään ja toisen uusinnan jälkeen vielä varmistelin istumista hidastamalla vauhtia aika reilusti, mutta se onneksi kannatti ja saatiin lopulta istuminen aikaiseksi. Miinuksiahan tuosta tuli 3 x 3 (2 uusintaa ja hidastus), vaan eipähän jäänyt tehtävä suorittamatta, jolloin miinuksia olisi tullut vielä enemmän!

Jonkin verran jouduin myös houkuttelemaan Mörköä radalla enemmän kuin viime aikoina yleensä ja tämä näkyi joillain kylteillä siten, että mun piti kumarrella tavallista isommin. Sitä en radalla ollessa osannut arvioida, että kuinka isosti noista kumarruksista tulisi miinuksia, joten lopputulosta sai taas jännittää siihen saakka, että se kirjattiin meidän radan jälkeen seinällä olevaan tuloslistaukseen..

Ja sepäs oli kuin olikin hyväksytty suoritus, 80 pistettä! Kympin virheitä ei tullut ollenkaan, ykkösiä yhteensä -5p ja kolmosia -15p. Sievin kisasta mulla ei ikävä kyllä ole videota ollenkaan, joten rata on ihan omien muistikuvien, ratapiirroksen ja tuloslapun varassa.

rallytokopaivitysMES_10.jpg

rallytokopaivitysMES_12.jpg

Nyt meillä on siis jo kaksi hyväksyttyä tulosta MES-luokasta, joten seuraavissa kisoissa meillä on ekaa kertaa mahdollisuus mestariluokan koulutustunnukseen. PAITSI jos tämä MES-luokan kaava jatkuu samanlaisena kuin tähän asti, niin seuraavaksi tehdään taas pari 0-tulosta ja sitten vasta se hyväksytty.. xD Mutta katsellaanpa mitä tulevat viikonloput tuo mukanaan!

rallytokopaivitysMES_11.jpg