Nalan selästä sterilisaation yhteydessä otetut selkäröntgenkuvat on 9.2. lausuttu virallisesti Kennelliitossa eläinlääkäri Anu Lappalaisen toimesta ja tulokset näkyvät myös KoiraNetissä

Tällaisen "tuomion" se Nalan ruoto sitten sai:

- Kalkkeutuneet välilevyt: aste 1, lievä
- Nikamien epämuotoisuus: normaali
- Selän spondyloosi: normaali
- Välimuotoinen lanne-ristinikama: 6 tai 8 lannenikamaa

Lausunnon lisätiedoista löytyivät maininnat "K1", joka tarkoittaa, että kalkkeutumia löytyi 1 kpl, sekä "L8", joka puolestaan viittaa Nalan ylimääräiseen lannenikamaan (normaalit lannenikamat merkitään L1-7, joten tuo kahdeksas lannenikama on sitten L8). Ihmettelin hieman, kun sitä tietoa ei lausunnosta suoraan löytynyt, että missä kohtaa selkää tuo kalkkeutunut välilevy sijaitsee, joten pitänee laittaa Lappalaiselle sähköpostia ja kysyä asiasta. Muutama muukin kysymys on mielen päällä, mutta niistä lisää sitten myöhemmin, jos/kun vastauksen jossain vaiheessa saan. :)

Nala jatkaa elämäänsä lausunnon jälkeen entiseen malliin. Normaalisti saa mun puolesta ulkoilla ja halutessaan riekkua vapaana ollessaan Jedin ja Mörkön kanssa kuten tähänkin saakka. Se lieneekin Nalan elämässä se ns. kuormittavin osuus, ehkä päivittäisen portaiden kulkemisen lisäksi. Nalan selkä ei ole tähän päivään mennessä oireillut mitenkään (ainakaan niin, että mie olisin jotain selkeää huomannut), joten ei auta kuin toivoa, että sama meno jatkuu myös tulevaisuudessa. Nala on myös aika hyvä esimerkki siitä, että oireilematon selkä ei tarkoita automaattisesti, etteikö siellä silti voisi muutoksia olla.

Nala kevättalvella 2009
Nala_lumipallo-normal.jpg

Corgien selkiä on tähän mennessä kuvattu virallisesti vasta hyvin vähän. KoiraNetin tämänhetkinen spondyloositilasto kertoo, että vuosina 2005-2012 syntyneistä pembrokeista vain kahdeksalla on virallinen lausunto, cardeilla vastaava luku on neljä. Tämä on toisaalta siinä mielessä ymmärrettävää, että virallisia selkälausuntoja kaikille roduille on toistaiseksi annettu vasta verraten vähän aikaa: spondyloosin osalta heinäkuusta 2012 lähtien, muiden osalta kesäkuusta 2013, eli käytännössä koira on pitänyt kuvata selän osalta noiden ajankohtien jälkeen lausunnon saamiseksi. Kaikki selkäkuvatut corgit eivät siis tuossa KoiraNetin tilastossa näy.

Corgien selkiä on jonkin verran kuvattu myös epävirallisesti. Osa kuvauttaneista on lähettänyt selkäkuvat lausuttavaksi Anu Lappalaiselle jo ennen kuin ns. virallisia selkälausuntoja alettiin Kennelliiton toimesta antaa, joten kyseisiä lausuntoja voitaneen pitää luotettavina siinä missä nykyisiä, KoiraNetissä näkyviä lausuntojakin. Mutta en liene mutuiluineni kovin väärässä, jos väitän, että selkien kuvauttamisessa on joka tapauksessa kyse lähinnä marginaali-ilmiöstä: vain yksittäiset koiranomistajat/kasvattajat tuntuvat olevan kiinnostuneita corgiensa selät tutkituttamaan. Tämä on mielestäni outoa, kun kuitenkin puhumme roduista, joiden rakenne on millainen on (lyhyet jalat, pitkä selkä) ja joilla selkäongelmia tiettävästi esiintyy.

Vaan oli miten oli, itse henkilökohtaisesti toivon, että corgien selkien tutkiminen lisääntyy tulevaisuudessa ja mahdollisimman moni lausuttaisi selkäkuvat myös virallisesti. Mutta saapa nähdä, miten käy. Jos vanhat merkit paikkansa pitää, niin en aio pidätellä hengitystä sitä kuvausaktivoitumista odotellessa.

Nala_piirros-normal.jpg