Tokon ryhmäpaikkaa meillä ei toistaiseksi ole ollut, mutta nyt onneksi näkyy valoa senkin tunnelin päässä: Pääsimme nimittäin kesäkaudeksi OKK:n tokoryhmään Mörkön kanssa! Ryhmä alkoi pyöriä jo toukokuun alkupuolella (yksi kerta takana päin), joten ehditään saada ohjattua treeniä ja häiriötreeniä jonkin verran jo ennen kesäkuuta ja siellä mahdollisesti häämöttäviä tokokisoja. Kalenteriin olen listannut kaikki lähiseudun viralliset tokokokeet ennen tulevaa sääntömuutosta ja tällä hetkellä näyttäisi aika todennäköiseltä, että lähdetään yrittämään sitä TK2:sta vielä ennen sääntömuutosta, jos vaan mahdutaan kokeisiin mukaan.. Toki yritykseksi se koulari saattaa silti jäädä, mutta onpahan nyt joku tavoite asetettu. :)

Olohuonetokoa olen Mörkön kanssa viime aikoina pyrkinyt harrastelemaan hieman normaalia ahkerammin, jotta saataisiin edes jotain edistystä liikkeisiin. Lisäksi olen yrittänyt hyödyntää rally-tokotreenien luppoaikapätkiä ja agikisojen ratojen välillä olevia taukoja treenailemalla jotain pieniä tokojuttuja ja testannut olohuoneessa opiskeltuja juttuja häiriössä. Ja jotta itsekin pysyisin vähän kartalla, että millä mallilla meidän avoimen luokan tokoliikkeet tällä hetkellä on, päätin naputella vähän tilannekatsausta. Pistän tähän muutamista liikkeistä myös kotona kuvatut videopätkät, mutta tarttis jossain vaiheessa videoida liikkeitä ulkona, niin saisi ehkä vähän paremman käsityksen..

Paikalla makaaminen
(3 min, ohjaajat piilossa)

Olipa muuten "kiva" tajuta tätä tekstiä aloittaessani, kun samalla sääntöjä lueskelin, että se paikkis onkin 3 minuuttia eikä 2! :D Paikkista pitäisi päästä kokeilemaan ja treenaamaan kisanomaisemmin, eli rivissä muiden koirien kanssa. Ja se nyt todennäköisesti toteutuukin tuon ohjatun tokoryhmän kanssa. Muuten olen paikallaoloa treenaillut ja pitänyt Mörköllä mielessä aina milloin missäkin ja välillä käynyt piilossa eri mittaisia aikoja, jotta tottuisi siihenkin.

Pisimmillään Mörkö on pötkötellyt varmaan pidempiäkin aikoja kuin 2-3 minuuttisia, mutta silloin olen ollut enimmäkseen jossain näkösällä (esim. rally-tokotreeneissä olen rataantutustumisen ajaksi jättänyt Mörkön makuulle hallin laidalle jne.). Ja nyt uusimpana juttuja olen kotona alkanut tekemään niin, että jätän Mörkön eteiskäytävään paikallaoloon siksi aikaa, kun itse menen keittiöön laittamaan koirille iltaruokia kuppeihin. Tämä onkin ollut Mörkölle yllättävän haastavaa, kun ruokintatilanteessa meinaa vähän vire nousta, mutta onpahan ainakin vähän haastetta mukana.

Makuullemeno on yleensä tosi säpäkkä ja olen yrittänyt itse kiinnittää huomiota siihen, etten käskyä antaessa enää niiaisi tai kumartaisi niin voimakkaasti, mitä olen joillain videoilla huomannut tekeväni. Loppuperusasentoja en paikallaolon jälkeen ota oikeastaan ikinä, koska haluan vahvistaa Mörkölle mieluummin sitä mielikuvaa, että siellä makuulla pysytään kunnolla loppuun asti. Jos se nyt kokeessa sen takia jättää loppuperusasennon tekemättä (mitä en kyllä usko), niin se on minusta positiivinen ongelma, kun enempi harmaita hiuksia mulle on tähän asti aiheuttanut istumisen ennakointi. 

Seuraaminen taluttimetta
(voi sisältää käännöksiä oikeaan ja vasempaan, täyskäännöksiä, pysähdyksiä ja juoksuosuuden) 

Seuraamista en ole ottanut hirveän pitkiä pätkiä, koska olen nyt yrittänyt luoda Mörkölle mielikuvaa kivasta (eikä tylsästä) liikkeestä. Välillä Mörkö meinaa pikkuisen edistää, jos on oikein täpinöissään, mutta siihen en ole vielä kovin paljoa puuttunut, ellei nyt ihan kunnolla keuli tai ala poikittaa. Takapään käyttö Mörköllä on mun mielestä parantunut rally-tokotreenien myötä ja vasemmalle käännökset on aika hienoja, jos Mörkö vaan riittävän ajoissa hoksaa, että ollaan kääntymässä. Oikealle kääntymiset sen sijaan meinaa vähän valua, eli näitä pitää treenata enemmän. Tähän asti olen tokokokeissa tainnut täyskäännökset tehdä aina oikealle, mutta nyt olen miettinyt, että tekisinkin ne jatkossa vasemmalle, koska vasempaan kääntyessä Mörkön seuraamispaikka pysyy yleensä tiiviimpänä.

Juoksupätkiä ollaan seuraamisen oheen otettu rally-treenien lomassa ja välillä muutenkin, eikä niissä ole ilmennyt sinkoilua (kuten silloin viimeisimmässä tokokokeessa..) tai muutakaan ongelmaa. Hyvin on treeneissä sujunut kaikki nopeudenvaihdot hitaan kävelyn, normikävelyn ja juoksun välillä.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
(jonka jälkeen ohjaaja käy mutkan koiran takana ennen paluuta sen viereen)

Sujuu yleensä hyvin. Mörkö menee säpäkästi maahan käskystä ja pysyy siellä, kunnes olen kävellyt hyvän matkaa eteenpäin, palannut sitten joitain metrejä Mörkön taakse ja vasta sitten kävellyt vierelle. Sanoisin, että tämä liike alkaa olla avointa luokkaa varten kisakuosissa, mutta satunnaisia aivopieruja varten pitää vielä vahvistaa maahanmenon ja seisomiskäskyn erottelua (virheitä tulee lähinnä silloin, jos ollaan seisomista treenattu hirveän paljon putkeen ja jos Mörkö on liian kierroksilla tai haahuilutuulella, jolloin se ei varmaan vaan kuuntele kunnolla, että minkä käskyn suustani päästän).

http://youtu.be/lqLb48AChxU

Luoksetulo
(sisältää pysähdyksen seisomaan)

Tätä ei olla hirveästi päästy treenaamaan, kun kämpillä meinaa loppua tila kesken vauhdikasta luoksetuloa ajatellen. Olen kuitenkin lyhyemmällä matkalla muistutellut Mörkölle mieleen, että luoksetulonkin aikana voi tulla se seisomiskäsky ja varsin hyvin Mörkö sen on hoksannutkin (ihan paria ekaa toistoa lukuunottamatta). Kajaanin agikisoissa (ratojen välillä) silloin jokunen viikko sitten päädyin kokeilemaan tuota luoksetuloa ja pysäytystä pidemmällä matkalla (en tiedä oliko ihan 25 metriä, mutta varmaan yli 10 m kuitenkin) - ja sehän toimikin kerrasta hyvin. Tosi ripeä pysähtyminen Mörköllä heti käskyn jälkeen! Kävin makupalalla palkkaamassa Mörkön pysähtymisestä ja palasin sitten takaisin paikalleni, josta kutsuin Mörkön perusasentoon. Eikä edes vauhti kärsinyt luoksetulossa ja perusasentoon hakeutumisessa, vaikka välissä tuo pysäytys olikin.

Katin ja Luna-corgin kanssa käytiin aiemmin tällä viikolla yhdellä parkkiksella treenailemassa ja siellä otin tuon luoksetulon kokonaisuudessaan ja tälläkin kertaa se meni tosi hyvin! Kävin taas palkkaamassa siitä ripeästä pysähtymisestä ja samoin Mörkö sai lopuksi palkan perusasentoon juoksemisesta. Tätä liikettä ei hirveästi taidetakaan enää treenailla ennen mahdollisia kisoja (muuta kuin satunnaisesti), koska se näyttäisi olevan jo sen verran hyvällä mallilla, ettei viitsi pilata hyvää liikettä liialla jankkaamisella.. :)

Seisominen seuraamisen yhteydessä
(jonka jälkeen ohjaaja käy mutkan koiran takana ennen paluuta sen viereen)

Tämä liike menee yleensä hyvin siihen saakka, kun mun pitäisi ohittaa Mörkö takaisin palatessa ja käydä siellä selän takana mutka.. Mörkö meinaa vähän turhan herkästi lähteä pakittamaan tai kiepauttaa rintamasuuntansa mua kohti, kun olen sitä ohittamassa. Siksi olen edelleen sitä paikallaan seisomista koittanut aina välillä vahvistaa etupalkalla (ja välillä vale-etupalkalla, eli olen laittavinani sinne makupalan vaikka en oikeasti laitakaan). Välillä se paikallaan seisominen toimii tosi hyvin myös ilman etupalkkaa, mutta välillä ei millään..

Eli paljon lisää treeniä vielä tuohon, että Mörkö osaisi seisoa paikallaan, vaikka itse pyörisin missä tahansa sen ympärillä. Mutta selkeästi tuo paikallaan seisoskelu on Mörkölle vaikeampi asia ymmärtää kuin paikallaan makaaminen tai istuminen. Jotain edistystä on ehkä jo havaittavissakin, kun olen nyt tehnyt tuota seisomista enimmäkseen ei-liikkeenomaisesti, eli käskenyt seisomaan ja palkkaillut siitä, kun pysyy paikallaan vaikka käynkin selän takana tai sivuilla tms.

http://youtu.be/IMcdn-0AHSE

Noutaminen
(puukapula)

Nouto tuntuisi tällä hetkellä olevan ihan hyvässä vaiheessa. Noudon treenaamisessa meillä on ollut pidempää taukoa, mutta ei se ainakaan negatiivisesti Mörkön työskentelyyn ole näemmä vaikuttanut, kun pitkästä aikaa tuossa joku viikko sitten kaivoin noutokapulan treenikassin pohjalta! Yleensä Mörköllä ei sisällä treenatessa ole ollut kovin paljoa "vauhtia", kun tila on rajallinen, mutta nyt se oli tosi intona syöksymässä kapulan perään ja mun yllätykseksi toi sen myös varsin sutjakkaasti takaisin perusasentoon. Mörköllä kun on ollut vähän sitä ongelmaa, että se kyllä juoksee kapulalle ja ottaa sen suuhun, mutta jää sen jälkeen paikalleen pällistelemään mua ja on vaatinut kunnon käsiavun ja luoksetulokäskyn, että on hoksannut lähteä tuomaan kapulaa mulle. Olen kyllä tosi tyytyväinen, jos tässä kapulan hakemisessa ja perusasentoon tulossa on nyt tapahtunut Mörkön päässä joku ratkaiseva piuhojen yhdistyminen! :D

Olen tähän asti käyttänyt "odota" -käskyä ennen kapulan heittämistä, jotta Mörkö ei säntäisi kapulalle liian aikaisin. Olen miettinyt, että voisiko tätä käskyä käyttää kisoissakin, jos sen antaa ENNEN varsinaisen liikkeen alkamista, eli heti sen jälkeen, kun koira on tullut perusasentoon, mutta liikkeenohjaaja ei ole vielä kysynyt, että onko ohjaaja valmis? Vaikka toisaalta en ehkä sitten kuitenkaan haluaisi tuota käskyä käyttää, koska välillä Mörkö tuntuu ottavan sen odottamisen vähän turhankin kirjaimellisesti, eikä sitten lähdekään edes käskystä hakemaan sitä kapulaa, vaikka mieli tekisi (nytkähtelee paikallaan ja katsoo mua kysyvästi, että saanko nyt mennä vai enkö saa). :D Tuolla Kajaanin pallohallissa testasin myös noutoa muutamia kertoja ja ekat yritykset onnistuivat hyvin (paitsi että Mörkö päästi parilla toistolla haukahduksen kapulalle lähtiessään, mitä se ei ole tehnyt koskaan aiemmin!). Mutta sitten tuli tuo odotuskäskyongelma, eli Mörkö ei enää pelkästä hae-käskystä lähtenytkään kapulalle, vaan mun piti usuttaa se liikkeelle käsimerkillä. Eli ehkäpä me nyt jatkossa alamme treenata noutoa ilman sitä odota-käskyä..

Kapulan luovutustilanteessa Mörkö meinaa ruveta vähän kiemurtelemaan ja saattaa nostaa pyllyn ilmaan tai pienesti väistää, joten tähän pitää vielä panostaa. Eli vahvistaa sitä, että se kapula suussa voi istua rauhassa paikallaan, vaikka kumartuisinkin ylle, kosken kapulaan tai vaikka silittelisin vähän selästä tms. Todennäköisesti tämä venkulointi on vaan treenin puutetta ja korjaantuu pikkuhiljaa. :) Irrotuskäsky Mörköllä toimii hyvin ja vaan tosi tosi harvoin käy niin, että Mörkö pudottaisi kapulan maahan.

http://youtu.be/FTSvX2ww_1M

Kauko-ohjaus
(istu-maahan-istu-maahan vaihdoilla)

Ah, meidän murheryyni. Ollaan me tässä edistyttykin minusta tosi paljon, mutta suoritusvarmuutta vielä kaivataan rutkasti lisää. Kotona ollaan saatu kasvatettua mun ja Mörkön välimatka jo ainakin siihen viiteen metriin, joka kisoissa tulee olemaan. Mutta muissa ympäristöissä kaukojen onnistuminen tuntuu toisinaan riippuvan jostain mystisestä planeettojen asennosta tai vastaavasta.. Kun välillä vaihdot onnistuu pitkältäkin matkalta hienosti ja välillä ei sitten millään, vaikka kuinka koitan pitää suoritusrutiinit, käsimerkin ja äänenpainot samanlaisena. Ongelmana on siis lähinnä istumaan nousu makuulta. Mutta ei se auta kuin treenata lisää ja palata riittävän usein myös helpompiin harjoituksiin (eli treenata lyhyemmällä matkalla).

http://youtu.be/6WVPzjZUhck

Estehyppy 
(hypyn jälkeen istuminen käskystä esteen taakse ja sen jälkeen paluuhyppy takaisin perusasentoon)

Heh, olinpa sitten pitkäksi aikaa unohtanut koko hyppytehtävän olemassa olon.. Eli eipä me sitä siis hirveästi olla muistettu myöskään treenata. :D Suunnilleen kuukausi sitten lopulta kaivoin WSOY:n Suuret Eläinkirjat pitkästä aikaa kirjahyllystä ja asettelin niistä hyppyesteen olkkarin matolle. Tehtiin vaan muutama toisto, mutta enempää ei oikeastaan tarvitukaan, koska liike menikin paremmin kuin olin osannut odottaa. Hienosti hyppäsi Mörkö käskystä kirjojen yli, kääntyi mua kohti ja istui käskystä, kuten kuuluukin! Eli ilmeisesti meidän erilliset istu-käskyn harjoittelut on tuottaneet tulosta (viimeksi, kun joskus aikaa sitten ollaan avo-hyppyä treenattu, Mörkö tarvitsi istumiseen vielä tosi ison käsiavun). Palkkasin Mörkön muutaman kerran tästä istumisesta ja päätin liikkeen siihen. Sitten kokeilin palkkauksen jälkeen kutsua Mörkön perusasentoon tule-käskyllä. Ja tulihan se, vieläpä perusasentoonkin suorilta ilman isompia apuja. Hihhei! 

Toissa sunnuntain rally-tokotreeneissä päätin sitten tilaisuuden tullen testata hyppyä ihan oikealla tokohypyllä (jossa tosin oli vaan yksi lauta). Ihan vaan nähdäkseni, että toimiiko homma yhtä hyvin muuallakin kuin kotona. Ja toimihan se! Ei mitään ongelmaa. Taas palkkasin Mörkön esteen taakse istumisesta ja kutsuin sen sitten tule-käskyllä perusasentoon. Näitä tehtiin muutamat toistot ja hienosti meni. Eli mun yllätykseksi meillä taitaa hyppy ollakin jo melkein kisakuosissa (toki pitää vielä päästä kokeilemaan eri ympäristöissä), vaikka olin odottanut, että siinä olisi vielä rutkasti työnsarkaa jäljellä, kun ei olla muistettu sitä treenata. Toki aina voi jotain takapakkeja tulla, mutta ainakin tällä hetkellä näyttää hyvältä!