Elokuun lopussa (29.8.) olikin jännät paikat, kun tiedossa oli mun ja Mörkön ensimmäinen tokokoe uusilla säännöillä. Kovin montaa viikkoa ei ehditty uusia liikkeitä treenata (koska niitähän ei voinut ottaa työn alle, kun vanhat säännöt vielä olivat voimassa ja kokeita tiedossa..), joten lähdettiin mukaan vähän sillä asenteella, että otetaan nämä ekat kisat uusiin sääntöihin tutustumisen kannalta ja toivottavasti Mörkön osalta paremmalla asenteella kuin siinä viimeisessä kokeessa vanhoilla säännöillä heinäkuussa! Ja olihan nämä myös Pohjois-Pohjanmaan piirimestaruuskilpailut, joten sekin houkutteli osallistumaan, että pääsimme mukaan OKK:n tokojoukkueeseen.

OKK:n joukkueen lopullisessa kokoonpanossa oli mukana yksi alo-, kaksi avo-, yksi voi- ja yksi evl-luokan koira. Muutamia kertoja käytiin ennen koetta vetämässä kimppatreenit ja niistä jäi itselle tosi hyvä fiilis. Suurin osa joukkueen jäsenistä oli mulle ennestään tuntemattomia tyyppejä ja oli mukava päästä tutustumaan heihin. Huomasin myös, että nuo kimppatreenit teki tosi hyvää omalle pääkopalle. Ketään ei syyllistetty, jos joku asia epäonnistui, vaan tärkeintä, että yrittää ja tekee parhaansa. :) Eikä kukaan ole täydellinen, vaan kaikilla on omat ongelmansa, joita sitten yhdessä treenattiin ja yritettiin ratkoa.

Piirimestaruuskisat järjestettiin Oulunsalossa Lakeuden Koiraharrastajien toimesta. Tuomarina kokeessa toimi Piritta Pärssinen, jonka tuomaroitavana ollaan käyty kertaalleen vanhoilla säännöillä avoimessa luokassa kesäkuussa.

Ja niinkuin tulevassa kokeessa ei olisi jo muutenkin ollut tarpeeksi jännitettävää, niin eiköhän mulla koetta edeltävällä viikolla tullut kurkku kipeäksi ja sen myötä ääni hävisi lähes kokonaan. Hetken aikaa jo mietin, että hyövääkö mun edes osallistua koko kokeeseen, kun tokossa nimenomaan suulliset käskyt ovat aika isossa roolissa ja lisäksi olen Mörköllä käyttänyt tiettyjä äänenpainoja eri käskyissä, jotta ne olisi helpompi erottaa toisistaan. Nyt kurkusta lähti lähinnä käheää pihinää..

Ennen viikonloppua meillä oli kesäkauden viimeiset ohjatut tokotreenit ja siellä ohjelmassa leikkimieliset tokoepikset. Päätin ääniongelmasta huolimatta lähteä kokeilemaan, että miten treenit onnistuisivat ja sen perusteella sitten tehdä lopullisen päätöksen, että osallistutaanko viikonloppuna kokeeseen vaiko ei. Ja mun yllätykseksi treenit menikin vallan loistavasti! Liikkeinä epiksissä oli paikallaolo (Mörkö istuen), seuraaminen, liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo. Lisäksi arvioitiin kokonaisvaikutus. Jokaisesta osa-alueesta saatiin pisteitä 8-10 ja sijoituimme ensimmäiseksi. Varsinkin paikallaistumisen onnistumiseen olin todella tyytyväinen, koska Mörköllä on ollut viime aikoina tapana mennä siinä makuulle kesken kaiken ja sehän kisoissa nollaa liikkeen samantien.

Ilmeisesti Mörkökin kuunteli ja ymmärsi mun käskyjä kummallisesta äänestä (tai siis sen puutteesta) huolimatta. Toki tilanne voisi olla koetilanteessa ulkokentällä kaikkine häiriöineen ihan eri, mutta treeneistä rohkaistuneena päätin, että lähdetään kuitenkin kokeilemaan!

Ensimmäisenä liikkeenä PM-kokeessa oli paikallaistuminen. Mörkö ei ollut liikkeen alussa ihan parhaalla fiiliksellä, koska se vinkui kiihtyneesti, joten en hirveästi yllättynyt, että se oli mennyt makuulle ennen kuin olimme edes kävelleet kokonaan pois koirien luota. Makuulla se pysyi, kunnes aika oli täysi, mutta nousi ylös ja lähti mun perään, kun olin palaamassa sen taakse. Mörkö jopa haukahti liikkeen lopussa, kun vapautin sen perusasennosta (vaikka yritin tehdä sen hillitysti), eli ihan liian kovat kierrokset oli paikkista ajatellen.. 

Eli "hienosti" nollalla alkoi meidän koe ja kyllähän mua vähän tympi, kun paikkis treeneissä oli mennyt niin hyvin. Mutta ei se auttanut kuin yrittää kasata itsensä yksilöliikkeitä varten, sillä Mörkön kanssa olimme vuorossa muistaakseni jo kolmantena. Ennen meidän vuoroa Mörkö vaikutti olevan vielä vähän liian täpinöissään, mutta otin pieniä seuraamispätkiä siinä odotellessa ja nämä tuntuivat auttavan jossain määrin. Mörkö lakkasi piippaamasta ja keskittyi tekemiseen. Huh! Ja sitten kehään..

Yksilöliikkeet alkoivat seuraamisella, kuten ennenkin. Uusina juttuina avoimen luokan seuraamiseen sääntömuutoksen myötä olivat tulleet juoksussa käännös oikeaan (tätä en edes muistanut ennen kuin osui kohdalle, mutta ei siinä onneksi isompaa ongelmaa ollut), sekä 2-3 askeleen siirtymiset eteen- ja taaksepäin. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten kivasti Mörkö seurasi. Ei juurikaan haahuilua, paikka ja kontakti pysyivät varsin kivasti ja peruutusaskeleetkin olivat edes vähän sinne päin. Huomaa kyllä videolla omien askeleiden haparoinnista, ettei ole hirveästi tullut peruuteltua seuraamiskaavion yhteydessä. :D

Seuraamisen lopussa mulla oli sellainen fiilis, että tässä taisi olla meidän toistaiseksi paras koeseuraaminen ja olin kyllä huipputyytyväinen, kun saimme Pipalta pisteiksi 8½! :) Pienestä edistämisestä tuli sanomista, mutta ei mitään isompaa ongelmaa noin muuten. Luulen, että Mörkölle ehkä sopii tällainen uusi avoimen luokan seuraaminen aiempaa paremmin, koska tässä "tapahtuu enemmän", eli niitä puuduttavia pitkiä, suoria seuraamisosia mahtuu mukaan vähemmän. 

Seuraavana liikkeenä oli seisominen seuraamisen yhteydessä. En muista, että oliko tässä muuta huomauttamista kuin se, että Mörkö vähän muutti asentoa, kun olin tekemässä paluumutkaa sen selän taakse. Pisteitä 8. Hyvin tyytyväinen olin tähän, kun mielessä oli muistikuvat siitä edellisen kokeen haisteluhaahuilusta.

Luoksetulosta saimme pisteiksi täyden kympin! Pipa sanoi, että alun maahanmenokäskyssä mulla oli pienoinen "nyökkäyssapu", mutta ei rokota siitä pisteitä, kun liike muuten oli niin huippusuoritus. Vähän saatoin varmistella maahanmenoa, kun mun käskytysääni oli mitä oli. Vaikka yllättävän hyvin nuo mun käskyt vaikuttaisi videolla kuitenkin kuuluvan, vaikka ei kyllä siltä tuntunut koetilanteessa. Oikeasti otti sen verran paljon voimille, kun piti tosissaan ponnistaa, että sai itsestä ääntä lähtemään.

Sitten olikin vuorossa yksi uusista liikkeistä, kun vuorossa oli istuminen seuraamisen yhteydessä (vaihtoehtona tässä liikkeessä on vanha tuttu maahanmeno, mutta tuomari päättää ennen luokan alkua, että kumman liikkeistä kaikki osallistujat suorittavat. Ja nyt oli valittu tehtäväksi istuminen). Tämä on meillä vielä suhteellisen epävarma liike, joten olin jo etukäteen päättänyt, että käytän siinä vartaloapua. Varsinkin nyt, kun en pystynyt ääniongelman vuoksi antamaan istu-käskyä niin pirteän kimakalla äänellä, jota olen yleensä käyttänyt. Eli käskyä antaessa käänsin ylävartaloa kevyesti Mörköä kohti ja hyvin istui! Pisteitä antaessa Pipa sanoi, että uusilla säännöillä vartaloavuista täytyy rokottaa aiempaa enemmän, 3-5 pistettä, joten tästä hän ottaa nyt sen 3 pistettä, kun mikään iso apu ei kuitenkaan ollut kyseessä. Eli pisteiksi 7. Tuo olikin mulle uusi juttu, että vartaloavut katsotaan nykyään isommaksi virheeksi kuin esim. käsiavut, eli pitänee jatkossa tuon vartalonkäännön sijaan käyttää tarvittaessa jotain pientä käsimerkkiä. Mutta eipähän mennyt liike nollille!

Ruutuun lähetyksestä ei saatu pisteitä ollenkaan ja tämä ei mua hirveästi yllättänyt, kun ollaan niin vähän aikaa vasta koko liikettä treenattu, eikä Mörkö sitä vaan yksinkertaisesti vielä osaa kunnolla. Makupala-alustan avulla on onnistunut kaikkine seisomisineen ja maahanmenoineen treeneissä, mutta ei näemmä vielä ilman niitä ainakaan vieraassa paikassa. Mörkö ei lähtenyt kahdella suullisella käskyllä liikkeelle ollenkaan (eli liike meni nollille). Sitten mulla iski joku aivopieru ja annoin vielä lopuksi käsimerkin, jolla Mörkö lähti kyllä liikkeelle, mutta lähti samantien kaartamaan sivuun ja kävi hyppäämässä näkemänsä hyppyesteen. Eli nollattinpa samaan syssyyn myös estehyppy, kun koira ei ennen liikettä saisi käydä estettä suorittamassa. Voi kökkö! Ja se kun oli yksi niitä harvoja liikkeitä, joista olin satavarma, että oltaisiin saatu hyvät pisteet, kun hyppy uusilla säännöillä on sen verran helppo vanhoihin verrattuna. :'D 

Mulla oli ollut se käsitys, että näissä lähetysliikkeissä käsimerkin käyttö koiran ollessa perusasennossa nollaa liikkeen uusien sääntöjen myötä, joten kokeilin käyttää kaksi suullista käskyä ruutuun lähetyksessä, vaikka olinkin melko varma, että Mörkö ei niillä pelkästään ruutuun irtoa. Pipa sitten ohjeisti mua, että jatkossa kannattaa ennemmin käyttää se käsimerkki ekan käskyn yhteydessä, jos vaihtoehtona on koko liikkeen nollautuminen (tai sellaiset polvien notkautukset, joita mulla tuppaa esiintymään), kun ei siitä käsimerkistä uusillakaan säännöillä lähde yleensä kuin se 2 pistettä. Hyvä tietää jatkoa ajatellen, eli uskallan siis käyttää käsimerkkejä noissa lähettävissä liikkeissä, jos on tarvis. ..kuten varmaan ainakin ruudussa tulee koetilanteessa olemaan vielä pitkään.

Mun yllätykseksi nollattiin myös noutoliike. Se on liikkeenä samanlainen kuin vanhoillakin säännöillä ja tähän asti ollaan yleensä aina (yksi koe poislukien) saatu noudosta pisteitä, mutta nyt Mörkö jostain syystä sylkäisi kapulan maahan mun eteen. Olin tuosta niin ihmeissäni, että seisoin vaan tovin hiljaa paikallaan, kun en oikeasti tiennyt, että oliko liike nyt nollilla ja mitä mun pitäisi tehdä, kun ei näin ole ennen käynyt. Lopulta poimin kapulan maasta ja päätin homman siihen. Nollille liike meni ilmeisesti sen vuoksi, että Mörkö tiputti kapulan ollessaan jossain muualla kuin perusasennossa. Ja videolta taisi tähän käytökseen selvitä syykin.. Mörkö nimittäin muljauttelee suutaan sen näköisenä, että taisi herra napata kapulaa nostaessaan suuhunsa vähän hiekkaa ja tämä tuntui niin ällöltä, että piti sylkäistä kapula pois ennen aikojaan. :D

Kauko-ohjauksessa jouduin alussa käyttämään maahanmenossa tuplakäskyn ja lisäksi mulla oli ollut vartaloapu mukana. Pipakin vähän harmitteli, että ei voinut alun vuoksi antaa pisteitä kuin 7½, vaikka varsinaiset asennonvaihdot menivät tosi hyvin. 

Sitten olisi ollut vuorossa estehyppy, mutta sitä ei tehty ollenkaan, kun liike oli jo ruudun yhteydessä mennyt nollille.

Viimeisenä liikkeenä oli merkin kierto ja paluu perusasentoon, eli jälleen yksi ihan uusi avoimen luokan liike. Nyt uskalsin käyttää alussa käsiavun, jotta sain Mörkön varmasti liikkeelle ja niin tuli tötsä kierrettyä. Vähän kaartaen, mutta meni perille asti ja tolpan ympäri. Kiertämisen jälkeen vähän näytti tuumailevan, että mitäs nyt, mutta lähti kuitenkin tulemaan perusasentoon. Jäi tosin vähän vinoon, joten kokonaispisteiksi 7.

Sittenpä yksilöliikkeet olivatkin meidän osalta paketissa ja Mörkö oli jaksanut koko sen ajan työskennellä tosi kivalla motivaatiolla ja hyvällä fiiliksellä, joten ei voinut olla muuta kuin tyytyväinen, vaikka pisteitä ei ihan superpaljon kahmittukaan. Hyvä fiilis oli välittynyt myös tuomarille, koska saimme kokonaisvaikutukseksi huimat 9 pistettä! Näin vertailun vuoksi, niin viimeksi saimme Pipalta kokonaivaikutukseksi 7½, joten ihan hyvä parannus. :) Pipa sanoikin, että Mörkö näytti työskentelevän tosi iloisesti ja noudatti mun käskyjä mielellään. Kaikki liikkeet eivät vaan teknisesti olleet vielä ihan valmiina, mutta se tulee sitten ajan myötä.

http://youtu.be/ritNbfzcmJg

Kokonaistulokseksi saimme siis 155 pistettä, eli ei ihan ylletty edes III-tulokseen, kun raja on uusilla säännöillä 192 pistettä. Hyppyä kun ei oltaisi vahingossa nollattu ja noudosta saatu edes jotain pisteitä, niin se olisi ollut siinä. :) Toki I-tulos olisi vielä ollut tosi kaukana, mutta sitä nyt en tosissaan meidän uskonutkaan ekasta uusien sääntöjen kokeesta saavan (eikä saanut kukaan muukaan avoimen luokan viidestä osallistujasta). Tämän kokeen tavoitteena oli hyvä fiilis mulle ja Mörkölle ja se tuli kyllä saavutettua!

Eikä fiilistä ainakaan huonontanut se, että meidän OKK:n tokojoukkue voitti piirimestaruuskultaa! Kaikkiaan mukana oli kolme joukkuetta, eli oli siellä vähän kilpailuakin, vaikka uudet säännöt varmasti jonkin verran karsivat osallistujamäärää vielä tässä vaiheessa. :)

PMtokopalkitut.jpg
PM-joukkueet palkintojenjaossa. Kuva: Sonja Oikarainen

PMtokopalkitut_M%C3%B6rk%C3%B6.jpg