Taas ajattelin laitella tänne vähän treenipäivitystä, jotta pysyn itsekin vähän paremmin kartalla, että mitä ollaan milloinkin tehty. Oma muisti on niin onneton, että jo nyt tekee hieman tiukkaa muistella alle viikon takaisia ohjattuja treenejä, mutta ei se auta kuin yrittää..

Hei taas ollaan bussissa!
rallytoko_treenit080315_2.jpg

Viime sunnuntaina oli taas tuplatreenit, eli ensin Jedin avo-ryhmä ja heti perään Mörkön alo-ryhmä. Tällä kertaa päästiinkin jo Jedin kanssa testailemaan muutamia ylempien luokkien juttuja. Ensimmäisenä otettiin oikealla puolella seuraamista (suoraa pätkää, pujottelua, perusasentoja ja käännöksiä), joka oikeasti tulee eteen vasta mestariluokassa, mutta ihan kiva oli kokeilla, että miten se Jedillä luonnistuu. Ja yllättävän hyvin meni, vaikka ei olla sitä varsinaisesti koskaan treenattu! Hihnalenkillä mulla on ollut aina tapana palkkailla koiria silloin tällöin siitä, kun ottavat minuun kontaktia tien reunassa (eli mun oikealla puolella) kävellessään. Jospa tästä tavasta on nyt sitten hyötyä rally-tokossa. :) 

Pujottelussa Jedi meinasi muutamia kertoja eksyä mun vasemmalle puolelle, mutta enimmäkseen oikealla seuraaminen oli melkeinpä yhtä sujuvaa kuin "normaali" seuraaminenkin Jedillä. Kontakti ja vauhti pysyi hyvänä. Perusasennoissa mun piti ohjata kädellä, mutta niin mun kyllä pitää Jediä ohjata noissa vasemman puolen perusasennoissakin, eli ei hirveästi eronnut siitä. Huomaa kyllä, että itellä meinaa tuo oikea käsi olla jotenkin "jähmeä", kun tottunut enimmäkseen ohjaamaan vasemmalla, mutta jospa se alkaisi mullakin harjoittelemalla helpottua. Sanotaan, että tokokoirista tulee helposti "toispuoleisia", kun kaikki tehdään aina siellä ohjaajan vasemmalla sivulla, mutta taitaapa tuo sama päteä myös ohjaajaan.. :D

Avoimen luokan kylteistä kokeiltiin pyörähdystä ja perusasennosta seisomaan nousua (josta tehtävä jatkuu vielä koiran ympäri kiertämisellä). Pyörähdys alkoi muutamien toistojen jälkeen sujua jo aika hyvin. Agitreeneissä ja -kisoissa virittelen ja lämmittelen Jediä ja Mörköä usein ohjaamalla niitä pyörimään ympyröitä molempiin suuntiin, mutta näitä olen tehnyt niin, että koira on jossain kohti mun edessä. Sivulla ei olla taidettu ottaa pyörimisiä koskaan - puhumattakaan, että olisin itse samalla liikkunut eteenpäin, kuten tuossa kyltillä on tarkoitus: Koira siis seuraa ja tekee ohjaajan merkistä pyörähdyksen niin, että ohjaajan liike jatkuu koko ajan ja pyörähdyksen jälkeen koira jatkaa seuraamista. Käsimerkkikin mulla on ollut noissa agilitypyörähdyksissä aika iso, mutta jo näiden ekojen harjoitusten aikana sain sitä jo kivasti pienennettyä. Omaa vauhtia vielä hidastin melkoisesti sen pyörähdyksen kohdalla, mutta eiköhän se siitä sujuvoidu. Jedin mielestä pyörähdys on hauska liike!

py%C3%B6r%C3%A4hdys.jpg

Seisominen ei Jedille ole kovin tuttu temppu, joten sitä lähdettiin treenien vetäjän vinkistä opettamaan ihan alkeista ja käsikosketuksella. Eli ensin opetan Jedin koskemaan mun oikeaan käteen ja naksuttelen siitä. Tämä taito on sitten tarkoitus siirtää siihen, että Jedi istuu perusasennossa ja tarjoan oikean käden sellaiselle etäisyydelle, että Jedi nousee seisomaan sitä koskeakseen, josta sitten naks ja palkka. Sitten vaan pikkuhiljaa aletaan käsiapu häivyttämään. Saa nähdä, miten saadaan nämä kaksi "temppua" yhdistettyä, mutta ainakin tuon käsikosketuksen Jedi hoksasi tosi nopeasti ja muutamia seisomaan nousujakin sain jo naksuteltua, mutta ne ei olleet perusasennosta, vaan mun edessä. Jedi on kyllä aika symppis, kun se opettelee jotain tällaista rauhallisempaa temppua. Siitä melkein näkee, miten rattaat raksuttaa pään sisällä ja silmät tuikkii, kun saa naksauksen aikaan. :)

istu_seiso_kierr%C3%A4koiranymp%C3%A4ri.

Mörkön tunnista en hirveästi enää muista, vaikka kuinka koitan muistilokeroita kaivella.. Kaipa me muutakin tehtiin, kuin treenattiin "istu, maahan" -ja "istu, maahan, kierrä koiran ympäri" -kylttejä, mutta ne on ainoat, jotka nyt äkkiseltään saan päähäni. Alkutunnista meillä taisi EHKÄ olla sellainen "rata", että hallin reunoille oli laitettu peräkanaa kylttejä, jotka sisälsi mm. käännöksiä ja pujottelun, ja sitä mentiin peräkkäin omaan tahtiin ja palkkaillen. Tai sitten tämä oli jo silloin aloituskerralla, en ole ihan satavarma! :D

Noissa maahanmenoissa Mörköllä ei ollut mitään ongelmia, enkä niitä odottanutkaan. Ohjaajakin sanoi, että maahanmenot näyttää tosi hyvältä, eikä Mörkö vaikuta yhtään siltä, että sillä olisi mitään kiirettä "karata" sieltä makuulta ylös liian aikaisin. Siihen olenkin yrittänyt opetuksessa panostaa ja vieläkin palkkailen tosi paljon Mörköä ihan vaan siitä paikallaan pötköttelystä.

istu_maahan.jpg      istu_maahan_kierr%C3%A4koiranymp%C3%A4ri

Ja kannattipa selailla noita alo-luokan kylttejä läpi, kun heti tuli mieleen, että treenattiin me myös tätä kylttiä:

koiraeteen_oikealtasivulle_istu.jpg

Eli eteen istumista, siitä selän takaa kiertämistä ja istumista sen jälkeen perusasentoon. Mörkön kanssa on tätä pikkuisen jo opeteltu, mutta hieman on varsinkin tuo takaakierto välillä hakusessa, kuten siitä meidän möllikisojen videoltakin näkyy. Jotta saisin omista liikkeistä mahdollisimman selkeät ja Mörkölle paremman idean siitä, mitä on tarkoitus tehdä, harjoiteltiin tätä tällä kertaa ilman hihnaa. Mörkö meinaa kiertää mun ympäri sen verran isolla kurvilla, että sen perusasento ei ole sen jälkeen kovin tiivis (väliä minuun ehkä joku 20-25cm). Rally-tokossa tuo periaatteessa olisi vielä ihan sallittu etäisyys (varsinkin, kun Mörkön asento pysyy kuitenkin suorana), mutta mieluusti haluaisin asennosta vähän tiiviimmän, joten saatiin tähän harjoitteluvinkkejä treenien vetäjältä.

Ralliporkkanat tarkkana!
rallytoko_treenit080315_1.jpg

Tiistaina meillä sitten alkoi Mörkön kanssa toinen rally-alkeiskurssi toisessa paikassa ja eri seuran järjestämänä. Siellä ohjaajalla oli hieman erilainen lähestymistapa alkeisopetukseen: kylttejä ehdittiin jo ensimmäisellä kerralla käydä läpi aika monta. Mua tämä ei haittaa, vaan olin jopa osaltaan toivonut, että treenirungot poikkeaisivat jonkin verran toisistaan, jotta saadaan vaihtelua!

Ekalla tunnilla ehdittiin käydä läpi lähtö- ja maalikyltit, ja suuntaa muuttavista kylteistä käännökset oik/vas, sekä 270 asteen käännökset oik/vas. Lisäksi harjoiteltiin 360 asteen käännöksiä oik/vas, sekä istu-kylttiä, eli perusasentoa. 

l%C3%A4ht%C3%B6.jpg      maali.jpg

 

k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.jpg      k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasemmalle.jpg

 

270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_oikeaan.jpg      270k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_vasempaan.jpg

k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_360oikeaan.jpg      k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s_360vasempaan.jpg

istu.jpg

Nämä oli Mörkölle jo ennestään tuttuja kylttejä/asioita, mutta hyvä oli päästä treenaamaan näitäkin taas uusien koirien kanssa, jotta tulee sitä häiriöihin siedätystä. Mörkö sai kehuja siitä, että käyttää jo melko hyvin takaosaansa käännöksissä, mutta mun pitäisi rohkeammin ruveta pienentämään kurvia, jonka itse teen, kun koira kerran osaa. Mörkö vaan välillä meinaa tosi herkästi ruveta vasemmalle kääntymisissä hakemaan perusasentoa, mutta ei se auta kuin treenata lisää. Ja hyviä toistoja me jo tuollakin tunnilla saatiin!

Lopuksi treenattiin vielä eteen istumista ja siitä ohjaajan vasemmalle sivulle siirtymistä sekä vasemmalta, että oikean kautta selän takaa kiertäen. Nyt ei otettu loppuun perusasentoa, vaan treenattiin näitä kylttejä varten:

koiraeteen_vasemmaltasivulle.jpg      koiraeteen_oikealtasivulle.jpg

Tällä kertaa kokeilin vuorostaan treenata selän takaa kiertämistä hihnan kanssa ja pakko hehkuttaa, että meni tosi hyvin! Tuntuu, että Mörkö on nyt hoksannut tuon selän takaa kiertämisen paremmin (yhdistää sen käskyyn ja pieneen oikean käden käsimerkkiin), joten se toimii myös hihnan kanssa, kun vaan itse muistan tehdä asiat aina samalla tavalla, enkä vahingossa huido ylimääräisiä. Hihnan kanssa pelatessa toimivimmalta kikkailulta tuntuu nyt sellainen, että kyltille tullessa hihna on mulla vasemmassa kädessä, oikealla kädellä ohjaan Mörkön eteen istumaan ja tämän jälkeen siirrän mun edessä hihnan vasemmasta kädestä oikeaan ja annan "kierrä" -käskyn. Selän takana vaihdan hihnan oikeasta kädestä vasempaan ja tästä liike jatkuu melko sujuvasti taas seuraamiseen.

Tällä viikolla meillä ei sunnuntaina olekaan treenejä, joten jatketaan rally-tokoa seuraavan kerran ensi tiistaina! Sunnuntaina mennään kuitenkin Mörkön kanssa vetämään vähän erilaista rallia agilitykisoihin..