Heinäkuun puolivälin viikonloppu 13.-14.7. vierähti - yllätys yllätys - koiranäyttelyssä! Tällä kertaa näyttely tosin sijaitsi ihan kulman takana, kun kyseessä oli tämän kesän ainoa ns. kotinäyttely, eli Oulun kaksipäiväinen KV-näyttely Äimäraution raviradalla. Täytyyhän sitä noita lähinäyttelyitä tukea ihan jo kannatuksenkin vuoksi, joten olin ilmoittanut Nalan ja Mörkön sinne molemmille päiville.

LAUANTAI

Lauantaina göötit tuomaroi suomalainen Tuula Savolainen, jolla Mörkö on käynyt kerran aikaisemminkin arvosteltavana. Pellon ryhmänäyttelyssä huhtikuussa Tuula Savolainen antoi Mörkölle sen ensimmäisen EH:n, joten nyt jännitettiin, että oliko arvostelu tässä muutamien kuukausien aikana muuttunut johonkin suuntaan.. 

Ja kannatti lähteä kokeilemaan, sillä tällä kertaa Mörkö saikin ERI:n, eli ilmeisesti jotain kehitystä on tapahtunut! :) Junioriluokassa oli kolme koiraa ja näistä Mörkö sijoittui toiseksi. SA:ta tuomari ei antanut junnuille laisinkaan, koska olivat hänen mielestään kuitenkin vielä niin keskeneräisiä/kevyitä. Mörkön "henkilökohtainen tavoite" tuli kuitenkin saavutettua, joten kehästä poistuttiin leveästi hymyillen! 

Mörkön kuva: Kaisa Karppila
oulukv_m%C3%B6rk%C3%B6_kaisakarppila01-n

Mörkön arvostelu oli hyvin samantyyppinen kuin viime kerrallakin, mutta tällä kertaa maininta rungon keveydestä oli jäänyt pois, eli todennäköisesti Mörkö on tässä parin kuukauden aikana saanut hieman lisää massaa ja/tai ainakin kasvattanut turkkinsa takaisin kevään karvanlähdön jäljiltä. :D

Tässä vielä arvostelu, tuomarina siis Tuula Savolainen:

"15kk, hyvät mittasuhteet, hyvä ryhti, hyvä pää joskin kuono voisi olla hieman pitempi, tummat silmät, hyvät korvat, tilava rintakehä, riittävä eturinta, suorahkot olkavarret, hyvä takaosa, ylälinja saa vakiintua seistessä ja liikkeessä, etuliikkeet leveähköt, sivuliikkeessä hyvä askel, hyvä karva"

ERI JUK2

Pemuja oli lauantaipäivälle ilmoitettu huimat 37, joten mitään valtaisia menestymistoiveita tai -tavoitteita ei ollut - varsinkaan kun Nalan karvattomuus alkoi olla sitä luokkaa, että se näytti jo varsinkin takaosastaan melko kevyeltä. Nala kun ei mikään iso koira oo muutenkaan, niin karvattomuus on omiaan oikein korostamaan sitä. :)

Nalan ensivisiitti valioluokassa Suomen puolella toi tulokseksi erinomaisen laatuarvosanan ja sijoituksen valioluokan neljänneksi (neljästä koirasta). Tuomari oli ihan ystävällisen oloinen belgialainen herrasmies, mutta pöydällä testattiin kyllä koirien "luoksepäästävyyttä" melko ronskisti, kun tuomari toi kasvonsa lähes kiinni koiran kuonoon pitäen samalla kaksin käsin kiinni koiran päästä/kaulasta. Tuomari myös jutteli koirille samalla möreällä äänellä, joka oli varmasti tarkoitettu ystävälliseksi, mutta monet koirat eivät ehkä asiaa kokeneet ihan sillä tavalla.. Nala ihme kyllä selvisi tästä "koettelemuksesta" kunnialla (ei väistänyt tai mitään), vaikkei mitään avoimuuden perikuva olekaan.

Nala kehässä lauantaina. Kuva: Kaisa Karppila
oulukv_nala_kaisakarppila-normal.jpg

Tässä Nalan arvostelu, tuomarina Leenen Theo (Belgia):

"5 years old. Good size & proportions. Correct feminine head. Dark eyes. Correct bite. Well set ears. Good neck, shoulder & topline. Correct tail. Very well angulated. Good bone & feet. Strong body. Moving well."

Suomeksi:

"5-vuotias. Hyvä koko ja mittasuhteet. Oikeanlainen feminiininen pää. Tummat silmät. Oikea purenta. Hyväasentoiset korvat. Hyvä kaula, olat ja ylälinja. Oikeanlainen häntä. Erittäin hyvin kulmautunut. Hyvä luusto ja raajat. Vahva runko. Liikkuu hyvin."

ERI VAK4

Koska kerrankin näyttelyyn oli niin lyhyt matka, olin mie perjantaina päättänyt tekaista kotona koira-teemaan sopivan juustokakun göötti- ja corgi-kehien laidalle syötäväksi. Hyvin tuntui kakku maistuvan, kun ei tarvinut yhtään palasta kuskata takaisin kotiin! :) 

oulukv_g%C3%B6%C3%B6ttikakku-normal.jpg

SUNNUNTAI

Sunnuntaina kävi mun "näyttelyuran" aikana ensimmäistä kertaa niin, että göötti- ja pemukehät olivat osumassa juuri pahimmoilleen päällekäin. Onneksi Paula sattui sopivasti tulemaan paikalle ja tarjoutui esittämään Nalan corgi-kehällä, joten ei muuta kuin kuskaamaan Nala numerolappuineen, näyttelyremmeineen, kevythäkkeineen ja makupaloineen corgi-kehän laidalle Paulan huomaan ja itse palasin odottelemaan gööttikehän alkua. Nala on kerran aikaisemmin ollut Paulan mukana näyttelyreissulla, joten mie itse pystyin olemaan luottavaisin mielin, kun tiesin, että Nala on niin sanotusti hyvissä käsissä. :)

Göötit arvosteli kroatialainen Tino Pehar, joka oli oikein mukava ja rennon oloinen mies, kuten olin ennalta kuullutkin. Olin ilmoittanut Mörkön nyt ensimmäistä kertaa nuorten luokkaan Suomessa. Luokassa oli vain kaksi koiraa, Mörkö ja Mörkön Ukko-veli, joista molemmat saivat ERI:n ja SA:n, Mörkön sijoittuessa tällä kertaa luokan ensimmäiseksi.

PU-kehässä ei sijoitusta enää tullut, kun voiton vei valiouros, toiseksi tuli veteraani ja 3. ja 4. sija menivät junnuluokan koirille. Mörkön Rudi-veli sijoittui urosten kolmanneksi ja sai samalla ensimmäisen sertinsä, onnea Sallalle vielä tätäkin kautta! :)

Mörkön kuva sunnuntain kehästä: Sari Iinatti
oulukv_m%C3%B6rk%C3%B6_ravi_sariiinatti-

Tuomari katsoi koirien liikkeitä todella tarkkaan ja ilmeisesti ne ratkaisivat aika pitkälle myös koirien lopulliset sijoitukset. Tuomari jopa muutti narttujen kohdalla PN-luokassa koirien järjestystä siten, että luokassaan toiseksi tullut narttu sijoittuikin PN-kehässä ensimmäiseksi, koska se liikkui siellä tuomarin mukaan paremmin. Harvinainen tilanne sinänsä, mutta hyvä muistutus siitä, että koskaan ei kannata kehässä heittää kirvestä kaivoon "ennen aikojaan", vaan koittaa tuoda koiransa parhaat puolet esille loppuun saakka! :)

Mörkön liikkeet eivät tänään olleet oikein parhaimmillaan, koska hajut vetivät kuonoa voimakkaasti nurmikkoon ja Mörkö oli muutenkin hieman haaveilu(/haahuilu)tuulella. Ilmeisesti pikkumiehen hormonit ovat hiljalleen alkaneet heräillä ja narttujen tuoksut kiinnostivat tällä kertaa siinä määrin, että kehässä meinasivat namitkin jäädä välillä syömättä.. 

Mörkön arvostelu, tuomari Tino Pehar (Kroatia):

"15-months-old. Medium strong bones. Masculin head, strong stop. Good earset. Should have better topline. Slightly steep croup. In movements needs more drive"

Suomeksi:

"15 kuukautta vanha. Keskivahva luusto. Maskuliininen pää, vahva otsapenger. Hyväasentoiset korvat. Pitäisi olla parempi ylälinja. Hieman jyrkkä lantio. Liikkeisiin tarvitsee lisää tehokkuutta"

ERI NUK1 SA

"Mää vaan tässä vähän chillailen" <3 (Kuva: Sari Iinatti)
oulukv_coolm%C3%B6rk%C3%B6_sari_iinatti-

Jonkin ajan kuluttua Paula kävi tuomassa Nalan takaisin gööttikehälle, tuomisena SA-ruusuke ja valioluokan 3. sija. Nala oli esiintynyt kehässä Paulan kanssa oikein reippaasti, mikä oli ihana kuulla!

Pöydällä tuomari oli tutkinut Nalan suuta/hampaita todella tarkkaan ja kirjoittanut P1-hampaasta jonkun maininnan myös arvosteluun.. Arvostelu oli saksaksi, joten hetimiten oli pakko kääntyä näyttelyn käännöspalvelun puoleen, että saatiin tämä hammasmysteeri selvitettyä. :D

Joten tässäpä tuo Nalan arvostelu suomennettuna, tuomarina Laszlo Istvan (Unkari):

"Erittäin kaunis narttu, jolla kaunis pää. OIkein asettuneet korvat. Tummanruskeat silmät. Oikea purenta, mutta oikealla ylhäällä tupla P1. Erittäin hyvät linjat. Oikein kiinnittynyt häntä. Hyvät kulmaukset ja hyvät liikkeet"

ERI VAK3 SA

Eli kuten tuossa lukeekin, niin tuomari oli löytänyt Nalalta yhden ylimääräisen välihampaan! Arvatkaa vaan, oliko pakko samantien ruveta itsekin kaivelemaan Nalan hampaita ja toden totta: Kyllä siellä oikealla puolen yläleuassa on neljä hammasta, kun vasemmalla niitä on normaalit kolme.

Tuli kieltämättä tuon jälkeen semmoinen huvittuneella tavalla pöljä olo. Niin sitä vaan näköjään voi oppia koiransa ulkoisista ominaisuuksista uutta vielä viiden vuoden ja yli 40 näyttelyn jälkeenkin. :D :D Aika hassua, ettei tuo hammas ole tullut ilmi koskaan aiemmin, enkä ole sitä itsekään huomannut, vaikka säännöllisen epäsäänöllisesti Nalan suuhun vilkuilenkin. Eipä sillä, eihän tuosta hampaasta Nalalle itselleen ole mitään haittaa (hampaat ovat kuitenkin siististi rivissä, oikeissa asennoissa jne.), mutta olipahan ihan mielenkiintoinen löydös silti.

Sunnuntain sertifikaatin arvoiset! :)
oulukv_nala_m%C3%B6rk%C3%B6-normal.jpg

Rotukehien jälkeen jäätiin molempina päivinä vielä odottelemaan isoja kehiä, jotta päästiin esittämään Kompiaisen B-pennuista koostuva ROP-kasvattajaryhmä. Mutta mikäs siellä oli odotellessa, kun sää suosi ja oli hyvää seuraa tarjolla. Kasvattaja-Tuija jäi itse pitämään "leiriä" pystyssä sillä aikaa, kun me kasvatinomistajat käväistiin koirinemme mutkat isossa kehässä. Ja ihan hyvin me siellä hommat hanskattiin - siitä huolimatta, että tuomarit ei tällä kertaa gööttien päälle ymmärtäneetkään. :) Kasvattajaryhmässä olivat mukana Mörkö, Ukko, Rudi ja sisko-Kettunen.

Kuva Kompiaisten kasvisryhmästä: Kaisa Karppila
oulukv_kasvisryhm%C3%A4_kaisakarppila-no

Kuva Kompiaisten kasvisryhmästä: Sari Iinatti
oulukv_kasvisryhm%C3%A4_sariiinatti-norm

Kiitos vielä mukavasta näyttelyviikonlopusta kaikille mukana olleille tutuille ja vähän tuntemattomammillekin ihmisille göötti- ja corgikehien laidalla!

Oli tosi kiva nähdä muita Kompiaisia omistajineen, myös niitä kauempaa tulleita pitkästä aikaa! :) Kaisalle kiitos henkisestä tuesta näyttelyalueelle parkkeeraamisen kanssa ja muutenkin seurasta ja (juustokakun)kantoavusta lauantaina! Ja Paulalle vielä tätäkin kautta todella suuri kiitos Nalan esittämisestä sunnuntaina!

Kotona sunnuntai-iltana kyllä huomasi väsyttäneensä ittensä viikonlopun aikana aika totaalisesti. Ja mää kun luulin, että nuo pitkänmatkan näyttelyreissut on olevinaan rankkoja.. 

Tässä vielä loppukevennykseksi Mörkön tyylinäyte kehästä lauantailta. 
Että "ding dong" ja "viri viri tööt tööt" vaan! :D Kuvasta kiitos Sari Iinatille!

 m%C3%B6rk%C3%B6_dingdong-normal.jpg